Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Dziwny element przy stacyjce

Featured Replies

Napisano

Witam

Ponieważ wczoraj miałem problem z odpaleniem auta ( tu jest wątek ) zabrałem się za poszukiwania tego dziadostwa. Uwagę moją zwrócił dziwny plastik zamontowany na stacyjce do którego podłączona jest wiązka kilku przewodów.

1041973923_5538_1.jpg

Czy ktoś wie co to jest i do czego służy????

Napisano

> Witam

> Ponieważ wczoraj miałem problem z odpaleniem auta ( tu jest wątek ) zabrałem się za poszukiwania

> tego dziadostwa. Uwagę moją zwrócił dziwny plastik zamontowany na stacyjce do którego

> podłączona jest wiązka kilku przewodów.

> Czy ktoś wie co to jest i do czego służy????

To jest puszka immo orginalnego.

Usuniecie możliwe tylko poprzez przeprogramowanie komputera sterującego silnikiem. Koszt to 100 - 200 PLN, u miejscowego "elektronika - kombinatora" lub wysyłkowo na allegro.

Napisano
  • Autor

> To jest puszka immo orginalnego.

> Usuniecie możliwe tylko poprzez przeprogramowanie komputera sterującego silnikiem. Koszt to 100 -

> 200 PLN, u miejscowego "elektronika - kombinatora" lub wysyłkowo na allegro.

Tylko, że ja nie mam immo w kluczyku tylko pastylkę obok stacyjki. Sądzę, że moje auto fabrycznie nie było wyposażone w immo i pierwszy nabywca zażyczył sobie immo i mu ASO zamontowało.

Napisano

Jeśli jest to wersja po lifcie powinna mieć immo.

Napisano
  • Autor

> Jeśli jest to wersja po lifcie powinna mieć immo.

Hmm. nie wiem czym się charakteryzowała wersja po lifcie. W każdym bądź razie przedni gril bez środkowej poprzeczki, lusterka okrągłe, na klapie blenda. Na 100% oryginalnego immo nie było. Nie jestem teraz dokładnie pewien ale chyba mam papiery z montażu immo i robiło to ASO.

Napisano

> Hmm. nie wiem czym się charakteryzowała wersja po lifcie.

wlasnie tym.. plus jescze pare rzeczy

> W każdym bądź razie przedni gril bez

> środkowej poprzeczki, lusterka okrągłe, na klapie blenda.

wlasnie tym.. plus jescze pare rzeczy

Napisano

Potwierdzam to puszka immo, a z tego co piszesz w podwieszonym watku to raczej mi nie wyglada na usterke immo, czesto choc nie wiem czy zawsze jesli immo nie dziala to kontrolka engine chceck mruga podczas odpalania.Tu raczej bym sie sklanial do usterki w obwodzie rozrusznika. Moj kolega mial costakiego w Fiescie jak sie silnik nagrzal to nie chciala krecic winny byl rozrusznik ale co dokladnie to nie pamietam.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam to puszka immo, a z tego co piszesz w podwieszonym watku to raczej mi nie wyglada na

> usterke immo, czesto choc nie wiem czy zawsze jesli immo nie dziala to kontrolka engine chceck

> mruga podczas odpalania.Tu raczej bym sie sklanial do usterki w obwodzie rozrusznika. Moj

> kolega mial costakiego w Fiescie jak sie silnik nagrzal to nie chciala krecic winny byl

> rozrusznik ale co dokladnie to nie pamietam.

> Pozdrawiam

Tak jak pisałem w poprzednim wątku mam immo ale nie fabryczny. Mam dodatkowy breloczek pastylkę, którą przykładam do czytnika i wtedy immo odblokowuje trzy obwody. Nie sądzę, żeby ktoś odłączył immo fabryczny i instalował zewnętrzny. Jedyne co mi przychodzi na myśl, to to, że jest to instalacja przygotowana pod immo fabryczne ale być może 15lat temu immo było wyposażeniem specjalnym i ktoś pierwszy właściciel z niego zrezygnował.

Napisano

przyznaje ze to dziwne bo w poliftowych astrach immo bylo w standardzie a ty bez watpienia masz poliftowke. Czy nie jest tak ze immo nie blokuje pracy rozrusznika?Fachmanem w tym temacie nie jestem ale nie wydaje mi sie zeby rozlaczalo tez rozrusznik. A moze sypie sie kostka stacyjki?tylko tez rodzi sie pytanie dlaczego zawsze na cieplym nie chce laczyc

Pozdro

Napisano
  • Autor

> przyznaje ze to dziwne bo w poliftowych astrach immo bylo w standardzie a ty bez watpienia masz

> poliftowke. Czy nie jest tak ze immo nie blokuje pracy rozrusznika?Fachmanem w tym temacie nie

> jestem ale nie wydaje mi sie zeby rozlaczalo tez rozrusznik. A moze sypie sie kostka

> stacyjki?tylko tez rodzi sie pytanie dlaczego zawsze na cieplym nie chce laczyc

> Pozdro

Tak, jednym z obwodów zabezpieczanych przez immo jest rozruch. Styk przekaźnika immo włączony jest zaraz za stacyjką w przewód 50. Stacyjka raczej sprawna ale na 100% nie wiem bo jakoś nigdy nie mam miernika przy sobie jak to się wydarzy. A najczęściej właśnie nie łączy na zimnym.

Pozdro

Napisano

> Tak jak pisałem w poprzednim wątku mam immo ale nie fabryczny. Mam dodatkowy breloczek pastylkę,

Czy to tak trudno zrozumieć, że możesz mieć i immo fabryczny i dodatkowo dołożony (jako drugie zabezpieczenie)? Obejrzyj dokładnie kluczyk - plastikowa część jest złożona z dwóch elementów i na 99% masz tam pastylkę od immo.

Producenci samochodów raczej nie montują niepotrzebnych elementów (nie dotyczy to wiązek kabli), bo z ekonomicznego punktu widzenia się to po prostu nie opłaci.

Napisano

Dokladnie, masz 2 immo. Fabryczne i dokładane.

Jeżeli przy okazji problemów z odpaleniem miga czek to zawodzi immo fabryczne. Jeżeli nie to zawodzi to drugie, dokładane immo. Chociaż w sumie teoretycznie można by tak zamontować to dokładane immo (np aby odcinało zasilanie do fabrycznego) aby tez czek migał przy okazji gdy ono blokuje, ale to już by była bezsensowna rzeźba wink.gif

Usunięcie dokładanego immo jest proste, nigdy chyba nie zajęło mi więcej niż 20 min wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czy to tak trudno zrozumieć, że możesz mieć i immo fabryczny i dodatkowo dołożony (jako drugie

> zabezpieczenie)?

Dla mnie bardzo trudno zrozumieć. Jaki sens jest powielać istniejące zabezpieczenia??? Czy Ty założyłbyć drugi alarm do auta wyposażonego w alarm????

> Obejrzyj dokładnie kluczyk - plastikowa część jest złożona z dwóch elementów

> i na 99% masz tam pastylkę od immo.

Na 100% nie mam, patrz foto

283759969-Zdj%EAcie002.jpg

> Producenci samochodów raczej nie montują niepotrzebnych elementów (nie dotyczy to wiązek kabli), bo

> z ekonomicznego punktu widzenia się to po prostu nie opłaci.

Tak samo jak dla użytkownika auta z immo montaż drugiego immo.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Dokladnie, masz 2 immo. Fabryczne i dokładane.

Zupełnie nie widzę sensu takiego rozwiązania. Czy Ty zamontowałbyś do auta z alarmem dodatkowy alarm, który zabezpieczałby dokładnie te same obwody co już zamontowany????

> Jeżeli przy okazji problemów z odpaleniem miga czek to zawodzi immo fabryczne.

Nie miga

> Jeżeli nie to

> zawodzi to drugie, dokładane immo. Chociaż w sumie teoretycznie można by tak zamontować to

> dokładane immo (np aby odcinało zasilanie do fabrycznego) aby tez czek migał przy okazji gdy

> ono blokuje, ale to już by była bezsensowna rzeźba

> Usunięcie dokładanego immo jest proste, nigdy chyba nie zajęło mi więcej niż 20 min

Jak się wie gdzie co jest wpięte to może i owszem nie licząc czasu rozkręcania i skręcania elementów deski. Nie mniej nie chciałbym usuwać immo bo to niby zawsze jakieś zabezpieczenie.

pozdro

Napisano

> Zupełnie nie widzę sensu takiego rozwiązania.

Jest, głęboki: wszystkie stanardowe zabezpieczenia są niewiele warte.

Niestety, wiekszość dokładanych ze względu na lenistwo instalatorów też.

> Czy Ty zamontowałbyś do auta z alarmem dodatkowy

> alarm, który zabezpieczałby dokładnie te same obwody co już zamontowany????

Nie, bo nie widze sensu montowania alarmu w ogóle. Co do skuteczności standardowych zabezpieczeń patrz wyżej.

> Nie miga

Czyli immo seryjne nie blokuje.

> Jak się wie gdzie co jest wpięte to może i owszem nie licząc czasu rozkręcania i skręcania

Rozkręcać dużo nie potrzeba, tylko obudowę kolumny kierownicy zazwyczaj, czasem skrzynkę z bezpiecnzikami.. wink.gif

> elementów deski. Nie mniej nie chciałbym usuwać immo bo to niby zawsze jakieś zabezpieczenie.

... które zabezpiecza głownie przed właścicelem..

Niesttey jakość wykonania tych elementów elektroniki akcesoryjnej, cyzli wszelkie alarmy, centralne zamki, immo, itepe eksploatowanych w warunkach samochodu powoduje że w wiekszości przypadków ich czas życie nie przekracza 10 lat..

...a z resztą, kto by tam chciał kraść astrę F wink.gif

> pozdro

Napisano

> Dla mnie bardzo trudno zrozumieć. Jaki sens jest powielać istniejące zabezpieczenia??? Czy Ty

> założyłbyć drugi alarm do auta wyposażonego w alarm????

Ale alarm, a immo to co innego. Fabryczny imm blokuje sterownik silnika, a dołożonym możesz blokować całkiem inny obwód (np. rozrusznik, pompę paliwową). Czyli nie jest to dublujące zabezpieczenie, tylko dodatkowe. Wg Twojego toku rozumowania, to po co w alarmie jest układ rozłączający jakiś wybrany obwód, skoro jest już immo?

> Na 100% nie mam, patrz foto

Tu niech wypowiedzą się użytkownicy [F] - ja mam astrę [G].

Napisano

> Na 100% nie mam, patrz foto

To może było tak, że fabrycznie auto było wyposażone w immo (pętla przy stacyjce), ale komuś wysypała się stacyjka. Zmienił wkładkę stacyjki, ale na kluczyk bez immo i dlatego dołożone zostało dodatkowe zabezpieczenie.

Ciekawe tylko w jaki sposób fabryczne zabezpieczenie zostało odłączone. Nie widać żeby pastylka od immo była przyklejona gdzieś do pętli?

Możesz też sprawdzić czy przewody od pętli nie kończą się gdzieś kawałek dalej.

Edit A masz tę sławetną kropkę na gumie osłonie stacyjki? Pamiętam, że ktoś to kiedyś podawał jako wyznacznik. Duża kropka na pozycji wył == immo.

Napisano

Ten kluczyk jest taki jak w Astrach przed liftem i Kadettach. Też miałem taki w F-ce z 95 roku. Na 99% immo tam nie było hmm.gif

Napisano
  • Autor

> To może było tak, że fabrycznie auto było wyposażone w immo (pętla przy stacyjce), ale komuś

> wysypała się stacyjka. Zmienił wkładkę stacyjki, ale na kluczyk bez immo i dlatego dołożone

> zostało dodatkowe zabezpieczenie.

Łącznie z wkładkami w drzwiach, klapie i korku paliwa?????

> Ciekawe tylko w jaki sposób fabryczne zabezpieczenie zostało odłączone. Nie widać żeby pastylka od

> immo była przyklejona gdzieś do pętli?

> Możesz też sprawdzić czy przewody od pętli nie kończą się gdzieś kawałek dalej.

> Edit A masz tę sławetną kropkę na gumie osłonie stacyjki? Pamiętam, że ktoś to kiedyś podawał

> jako wyznacznik. Duża kropka na pozycji wył == immo.

Mam kropkę.

Napisano
  • Autor

> Ten kluczyk jest taki jak w Astrach przed liftem i Kadettach. Też miałem taki w F-ce z 95 roku. Na

> 99% immo tam nie było

Też uważam, że oryginalnego immo nie mam ale instalacja jest już przygotowana pod wersję z immo.

pozdrawiam

Napisano

Taka dygresja odnośnie historii auta.

Może poprzedni właściciel zgubił klucze i dorabiał 'po taniości' tylko klucz - chociaż przełożenie kostki identyfikacyjnej od immo nic nie kosztuje - a znajony mu wyłączył sprawdzanie immo w kompie za darmoszkę - ludzie maja różne fantazje dotyczące oszczędności i różniejsze odnośnie wykonywania napraw/'usprawnień'

W tym przypadku może istnieje jakaś (ale chyba zerowa) szansa na to że komp sobie przypomnial o cewce wokół stacyjki i teraz szuka pastylki - coś tam wcześniej było na temat mrugającego checka.

Moło też być tak, że cewka ('czytnik' kluczyka) padła, wymiana była za droga i na zasadzie powszechnego druciarstwa ktoś zamiast oryginału zamontował czytnik pastylkowy (zresztą bardzo dobry produkt pfilipsa) jako zamiennik samej funkcji identyfikacji.

A teraz bardziej na temat ale od innej strony

Może warto sprawdzić czy na pewno to drugie immo działa, bo napisałeś że się odblokowuje, ale jak nie masz konkretnej sygnalizacji to może jednak nie.

Poza tym przejście sygnału na odcinku czytnik-centralka może być i centralka piszczy/miga (czy jak tam sygnalizuje) a nie puszcza go dalej na komputer lub jakiś element wykonawczy typu przekaźnik sterujący pompą paliwa czy zapłonem. Chodzi mi oczywiście o ewentualnie dołożony przekaźnik. Niestety przekażniki są zazwyczaj w samej centralce, jak ją znajdziesz to możesz słuchać w trakcie przykładania pastylki czy coś w środku klika. Jak nie klika to dwa razy o glebe - styki w przekaźnikach lubią się sklejać wraz z uplywającym czasem i potem nie chcą przeskakiwać. Może da się też ją rozebrać i sprawdzić wzrokowo czy są przki w środku czy nie (no i czy działają)

Jeżeli masz czas możesz zajrzeć w okolice x6 (obok swojej lewej nogi pod plastikową osłoną progu) i posprawdzać połączenie dodatkowe na wiązkach - znajdziesz bez problemu pewnie po badziewnie owiniętej taśnie izolacyjnej smile.gif

Często "instalatorom" dodatków nie śniło sie nawet o lutownicy i ich połączenie próchnieją. Ja mam u siebie odcięcie pompy paliwa ze sterownika gazu (po 3min od przełąćzenia na lpg). Przez wątpliwej jakości połączenia montera gazu nie chodziła mi pompa i też szukałem po oryginalnej instalacji, aż znalazłem taką lipę. Załatałem to na nowo (lutując) i na razie od roku zero bulu.

A jak znajdziesz na wiązkach te dopinki to będziesz przy okazji też wiedział co tak właściwie Ci ten datek odcina.

uff, czas wracać do roboty smile.gif

pozdrawiam i powodzenia

Napisano
  • Autor

> Ale alarm, a immo to co innego. Fabryczny imm blokuje sterownik silnika, a dołożonym możesz

> blokować całkiem inny obwód (np. rozrusznik, pompę paliwową). Czyli nie jest to dublujące

> zabezpieczenie, tylko dodatkowe. Wg Twojego toku rozumowania, to po co w alarmie jest układ

> rozłączający jakiś wybrany obwód, skoro jest już immo?

> Tu niech wypowiedzą się użytkownicy [F] - ja mam astrę [G].

Hmmm... Nie wiem co dokładnie blokuje oryginalny immo. Nie mniej faktycznie jest chyba jakiś przekaźnik dołożony do alarmu i muszę sprawdzić co on blokuje/gdzie jest wpięty. Jak próbowałem odpalać auto to między innymi jego kilka razy walnąłem, ale ruszyłem też kilka innych rzeczy więc na 100% nie jestem pewny.

Mimo wszystko IMO dokładanie dodatkowego immo uważam za chybiony pomysł, i sądzę, że pierwszy właściciel auto, gdyby miał dodatkową kasę wybrałby auto z lepszym wyposażeniem (np. klima, elektryka, ABS) a nie ładował forsę w dodatkowy immo. Grzebanie w aucie gwarancyjnym robi się w ASO a to kosztuje co najmniej 2x więcej niż w prywatnym porządnym warsztacie (o stodole pana Henia nie wspominam).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Taka dygresja odnośnie historii auta.

> Może poprzedni właściciel zgubił klucze i dorabiał 'po taniości' tylko klucz - chociaż przełożenie

> kostki identyfikacyjnej od immo nic nie kosztuje - a znajony mu wyłączył sprawdzanie immo w

> kompie za darmoszkę - ludzie maja różne fantazje dotyczące oszczędności i różniejsze odnośnie

> wykonywania napraw/'usprawnień'

To raczej nie wchodzi w grę bo musiałby wymieniać wkładki w drzwiach, klapie i korku paliwa

> W tym przypadku może istnieje jakaś (ale chyba zerowa) szansa na to że komp sobie przypomnial o

> cewce wokół stacyjki i teraz szuka pastylki - coś tam wcześniej było na temat mrugającego

> checka.

Check nie mrugał. Kontrolki świeciły się jak zawsze tylko rozrusznik nie kręcił. Dokładnie tak samo mam jak nie przyłożę pastylki. Najpierw immo się pluje, że nie odblokował (bzyczy buczek) a potem jak daje rozruch to nic się nie dzieje.

> Moło też być tak, że cewka ('czytnik' kluczyka) padła, wymiana była za droga i na zasadzie

> powszechnego druciarstwa ktoś zamiast oryginału zamontował czytnik pastylkowy (zresztą bardzo

> dobry produkt pfilipsa) jako zamiennik samej funkcji identyfikacji.

Mogło tak być ale wtedy miałbym typowy kluczyk z immo a takowego nie mam (dałem fotę w którejś odpowiedzi)

> A teraz bardziej na temat ale od innej strony

> Może warto sprawdzić czy na pewno to drugie immo działa, bo napisałeś że się odblokowuje, ale jak

> nie masz konkretnej sygnalizacji to może jednak nie.

> Poza tym przejście sygnału na odcinku czytnik-centralka może być i centralka piszczy/miga (czy jak

> tam sygnalizuje) a nie puszcza go dalej na komputer lub jakiś element wykonawczy typu

> przekaźnik sterujący pompą paliwa czy zapłonem. Chodzi mi oczywiście o ewentualnie dołożony

> przekaźnik. Niestety przekażniki są zazwyczaj w samej centralce, jak ją znajdziesz to możesz

> słuchać w trakcie przykładania pastylki czy coś w środku klika. Jak nie klika to dwa razy o

> glebe - styki w przekaźnikach lubią się sklejać wraz z uplywającym czasem i potem nie chcą

> przeskakiwać. Może da się też ją rozebrać i sprawdzić wzrokowo czy są przki w środku czy nie

> (no i czy działają)

No właśnie kiedy to się wydarza to nigdy miernika przy sobie nie posiadam, żeby coś pomierzyć. Na dzień dzisiejszy mam pomysł zamontowania przycisku, który zasymulowałby mi działanie przekaźnika. Tym sposobem na 100% bym rozstrzygnął czy to przekaźnik immo czy coś dalej. Kostka w stacyjce jest na 100% sprawna.

> Jeżeli masz czas możesz zajrzeć w okolice x6 (obok swojej lewej nogi pod plastikową osłoną progu) i

> posprawdzać połączenie dodatkowe na wiązkach - znajdziesz bez problemu pewnie po badziewnie

> owiniętej taśnie izolacyjnej

Generalnie miejsca wpięcia przekaźników w obwód rozrusznika i pompy paliwa są wykonane bardzo starannie (odcięcia cewki zapłonowej nie odnalazłem). Miejsce odcięcia rozrusznika było owinięte niebieską taśmą izolacyjną. Miejsce odcięcia pompy paliwa jest ładnie umiejscowiona we wtyczce, więc z zewnątrz nic nie widać.

> Często "instalatorom" dodatków nie śniło sie nawet o lutownicy i ich połączenie próchnieją. Ja mam

> u siebie odcięcie pompy paliwa ze sterownika gazu (po 3min od przełąćzenia na lpg). Przez

> wątpliwej jakości połączenia montera gazu nie chodziła mi pompa i też szukałem po oryginalnej

> instalacji, aż znalazłem taką lipę. Załatałem to na nowo (lutując) i na razie od roku zero

> bulu.

Połączenia na wsuwki. Nie widać śladów śniedzi.

> A jak znajdziesz na wiązkach te dopinki to będziesz przy okazji też wiedział co tak właściwie Ci

> ten datek odcina.

> uff, czas wracać do roboty

> pozdrawiam i powodzenia

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Napisano

> Też uważam, że oryginalnego immo nie mam ale instalacja jest już przygotowana pod wersję z immo.

> pozdrawiam

Cyknij fote z drugiej strony, czy masz tam puszke przy tym pierścieniu czy jest t ylko sam pierścień?

Odepnij wtyczkę, czy po stronie tego ustrojstwa plastikowegio jest wiecej niż 2 piny ?

Napisano

> Miejsce odcięcia pompy paliwa jest ładnie umiejscowiona

> we wtyczce, więc z zewnątrz nic nie widać.

W jakiej wtyczce?? tam przy progu?? jak tak to możesz jeszcze zdjąć obudowę tej wtyczki - po mału odchylasz dwa długie boki i ładnie schodzi. A samo x6 masz w dobrym stanie (musisz rozpiąć i zajrzeć do środka) u mnie padła prawie cała elektryka tyłu bo wszystko w tym złączu było spróchniałe od wilgoci smile.gif

Napisano
  • Autor

> W jakiej wtyczce?? tam przy progu?? jak tak to możesz jeszcze zdjąć obudowę tej wtyczki - po mału

> odchylasz dwa długie boki i ładnie schodzi. A samo x6 masz w dobrym stanie (musisz rozpiąć i

> zajrzeć do środka) u mnie padła prawie cała elektryka tyłu bo wszystko w tym złączu było

> spróchniałe od wilgoci

W idealnym stanie. Już to rozbierałem, żeby się dostać do tego 'wpięcia' i sprawdzić co to kontroluje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.