Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen Saxo 1.5d opinie

Featured Replies

Napisano

witajcie

jakie macie opinie na temat tego auta? Jak wygląda kwestia korozji trwałości silników oraz skrzyń biegów? Wiem, że tylne zawieszenie jest delikatne ale to raczej pikuś. Wcześniej pytałem o arose ale nie ma wersji 1.7d z klimą a saxo takowe występuje smile.gif

Napisano

Wcale zawieszenie nie jest takie delikatne. Musi być na czas zrobione to i problemów nie będzie dużych. Są patenty na przedłużenie żywota beleczki.

Blacha jeżeli nie ruszona jest ok.

Napisano
  • Autor

> http://www.autocentrum.pl/oceny/citroen/saxo/silnik-diesla-1.5-d-57km-1996-2004

widziałem, czytałem ale wolę pytać tutaj bo ludzi świadomych technicznie jest tutaj zapewne więcej niż na autocentrum. Tak czasami wypisują spalanie na mieście ok 4l

Napisano

Moja żona miała saxo, co prawda z silnikiem benzynowym 1.1i i z rocznika '97, ale mimo, że auto było stare (sprzedane w ubiegłym roku) to nie było na nim śladu rdzy a zawieszenie spisywało się bardzo dobrze. Oczywiście jest dość miękkie, jak to we francuzach, ale nie wydawało żadnych niepokojących dźwięków i auto prowadziło się bardzo dobrze ok.gif

Napisano
  • Autor

> Moja żona miała saxo, co prawda z silnikiem benzynowym 1.1i i z rocznika '97, ale mimo, że auto

> było stare (sprzedane w ubiegłym roku) to nie było na nim śladu rdzy a zawieszenie spisywało

> się bardzo dobrze.

trochę się francuzów boję jednocześnie mnie do nich ciągnie grinser006.gif

Napisano

Niestety, nie pochwalę się dieslem, ale ujeżdżam SAXO 1.1 (jak mi żona pozwoli zlosnik.gif).

Plusy:

- naprawdę trwałe auto. Moja żona - co tu dużo gadać - niszczy auto (np,. czasem zapomina co to sprzęgło) i SAXO daje radę.

- blacha - po 10 latach stan nienaganny. Zresztą wcześniej mieliśmy AX-a - tam też blacha była ok.gif (auto miało 12 lat).

- silnik nie tak oszczędny jak w AX-sie (choć też 1.1), ale dramatu nie ma (średnio 6 litrów/100). Podobno diesle Citroena są bardzo oszczędne. Podobno...

- auto nie cieszy się zainteresowaniem złodziei. Żona kilkakrotnie zostawić je z uchylonymi szybami i... nic. Znaczytsja - chłam to musi być straszny ten Citroen hehe.gif.

- jak na francuza (czyli miękkie zawieszenie) dobrze trzyma się drogi.

Minusy:

- auto małe - w środku i na zewnątrz. Bagażnik to nie bagażnik, z tyłu miejsce tylko dla psa albo kota. Generalnie - ciasno. W Matizie jest więcej przestrzeni - powaga!

- auto brzydkie (no dobra, o gustach się nie dyskutuje zlosnik.gif),

- czasami doskwierają mu drobne usterki (pół roku dochodziłem dio tego, że świecąca się kontrolka poduszki potwietrznej to zaśniedziały przewód pod fotelem kierowcy. Ja dochodziłem? Bezedura, na autokąciku poradę znalazłem zlosnik.gif). Po 8miu latach pojawił się problem z przełącznikiem kierunkowskazów. Nie zawsze odbija.

- czy pisałem, że auto jest brzydkie? zlosnik.gif.

Napisano

> Minusy:

> - auto małe - w środku i na zewnątrz. Bagażnik to nie bagażnik, z tyłu miejsce tylko dla psa albo

> kota. Generalnie - ciasno. W Matizie jest więcej przestrzeni - powaga!

icon_eek.gif chyba bredzisz zlosnik.gif moja żona jeździła saxo przez rok, ja jeździłem nim od czasu do czasu a na jakieś zakupy też braliśmy saxofona, bo właśnie jak na tak nieduże auto ma spory bagażnik i sporo miejsca w środku. Po saxo kupiliśmy matiza, bo sax był 3d a urodziło się nam drogie dziecko i był problem z przypinaniem do fotelików. Z matizem wytrzymaliśmy przez pół roku i było to bardzo długie pół roku. Ciasny, zero bagażnika! ogólnie puszka w porównaniu do saxo - to tak jak byś porównywał rower do motocykla zlosnik.gif. A poza tym saxo mniej palił, był dynamiczniejszy, cichszy i wygodniejszy 270751858-jezyk.gif

> - czy pisałem, że auto jest brzydkie? .

kwestia gustu, a gust jest jak dupa, każdy ma swoją - trzeba tylko wziąć poprawkę, że to konstrukcja z roku gdzieś 92 (saxo to bliźniak Pug106, a ten pewnie debiutował w tych latach jak nie wcześniej wink.gif

Napisano

> trochę się francuzów boję jednocześnie mnie do nich ciągnie

niepotrzebnie - zwłaszcza, że saxo nie ma elektroniki, która w najnowszych francuzach może sprawiać kłopoty. Po sprzedaży saxo 3d kupiliśmy dla żony matiza 5d i to była totalna pomyłka, więc po bardzo długim pół roku został wymieniony znów na francuza - megane ok.gif

Napisano

> witajcie

> jakie macie opinie na temat tego auta? Jak wygląda kwestia korozji trwałości silników oraz skrzyń

> biegów? Wiem, że tylne zawieszenie jest delikatne ale to raczej pikuś. Wcześniej pytałem o

> arose ale nie ma wersji 1.7d z klimą a saxo takowe występuje

Miałem pegueota 106 1,5d - odpowiednik tego Saxo.

Silnik nie do zajechania, blacha super, wyposażenie OK, bagażnik OK.

Z wad - hałas typowy dla diesela.

Belka skrętna po 1996 r (po liftingu) nie wymaga smarowania i się nie psują już łożyska.

Silnik spokojnie jeździł na bioester.

Podobno - bo tego nie robiłem - jeździ tez na olej roślinny, ale polecają mieszankę 50/50 z ON.

Generalnie to jeden z bardziej udanych peugeotów.

Więc jak chcesz saxo 1.5 diesel to rozglądaj się też za pegueotem 106 1.5 d - bo to generalnie ten sam samochód.

IMO - pegueot ładniejszy biglaugh.gif

Napisano

> chyba bredzisz

Nie porównywałem bagażników SAXO vs MATIZ tylko kabinę. Uważam, że w Matizie jest więcej przestrzeni i tego będę się trzymał.

Pisałem o małym bagażniku SAXO, bo obecnie ujeżdżam C5 (wiem, że nie można porównywać, ale po prostu opisuję moje odczucia).

Reszta się zgadza - Citroen jest oszczędniejszym autem od DU. Generalnie lubię tego gnojka SAXO - brzydki, nijaki, ciasny, ale przez 10 lat się nie zepsuł (oprócz tych drobiazgów, które opisywałem). Czego chcieć więcej od samochodu? ok.gif

Napisano

> Miałem pegueota 106 1,5d - odpowiednik tego Saxo.

> Silnik nie do zajechania, blacha super, wyposażenie OK, bagażnik OK.

> Z wad - hałas typowy dla diesela.

> Belka skrętna po 1996 r (po liftingu) nie wymaga smarowania i się nie psują już łożyska.

> Silnik spokojnie jeździł na bioester.

> Podobno - bo tego nie robiłem - jeździ tez na olej roślinny, ale polecają mieszankę 50/50 z ON.

> Generalnie to jeden z bardziej udanych peugeotów.

> Więc jak chcesz saxo 1.5 diesel to rozglądaj się też za pegueotem 106 1.5 d - bo to generalnie ten

> sam samochód.

> IMO - pegueot ładniejszy

W poliftowych 106 i Saxo faktycznie 106 jest ładniejszy...ale tylko z zewnątrz zlosnik.gif. Deskę ma ładniejszą saxo, więc najlepiej byłoby znaleźć 106 z deską od Saxo rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.