Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co sadzicie o oponach bieznikowanych? a moze inne?

Featured Replies

Napisano

Musze kupic oponki zimnowe razem z felgami oczywiscie. Zastanawiam sie nad 14 poniewaz nie mam pieniedzy na cos dobrego nowego (tak po prostu), wiec mysle o takich. Co mozecie m i o nich powiedziec? Chcialbym cos 185/60/R14. pozdr

Napisano

Opona "bieżnikowana" to opona, w której często ktoś nadlewa gumę i nacina bieżnik. Czyli guma na oponie pirelli to nie jest guma pirelli itd. W takim rozmiarze jak szukasz Dębica Frigo Directional nie jest droga.

Napisano

To już lepiej od razu założyć "kartoflaki" czyli nie zniszczalne D-90 produkowane chyba od 1945 roku. Ja bym się nie odważył założyć nalewajek. Raz skusiłem się na uzywkę w dobrym stanie - wytrzymała 2000 km i się rozleciała na szczęście wolno jechałem i nic się nie stało.

czasy są trudne ale najlepszym wyjściem są nowe gumki - może jakieś raty cos w tym stylu?

Napisano

185/60/R14 - zmaiast kupować bieżnikowane (bo nie chcesz drogich nowych z górnej półki), kup lepiej coś nowego z dolnej półki - ja latam na zimowych Kormoranach 185/65/R14 i świat się nie przewrócił a cenowo są prawie tak atrakcyjne jak "nalewajki".

Napisano

w ostatnim auto swecie jets test opon zimowych.

Jest tu opona bieznikowana eurospeed i w podsumowaniu jest napisane tak:

słabe hamowanie w kazdych wrunkach ,gwaltowne reakcji na zmiany obciazenia , slabe prowadzenie w kazdych warunkach, hałasliwosc, cena 90 zł -- nieoplacalna.

pierwsze miejsce Barum polaris2 170 zł

2 kleber krisalp hp 185 zł

2 rownorzedne points winterstar 196 zł

4 fulda montero 190 zl

5 debica directional 160zł

5 row. kormoran snowpro 160zł

7 eurospeed 90zł

Napisano

> Musze kupic oponki zimnowe razem z felgami oczywiscie. Zastanawiam

> sie nad 14 poniewaz nie mam pieniedzy na cos dobrego nowego (tak

> po prostu), wiec mysle o takich. Co mozecie m i o nich

> powiedziec? Chcialbym cos 185/60/R14. pozdr

kup dębice frigo 175/65 na zime taki rozmiar wystarczy, cena niewiele wyższa od bieżnikowanych za to bardzo dobra opona na polskie śniegi.

Napisano

Ja też wolałbym nowe od bieżnikowanych .

W ubiegłym roku zakupiłem nówki Barum Polaris 175/65/14 na giełdzie od dystrybutora w cenie 160 PLN za sztukę .

Można się też obejrzeć za jakimiś używkami w wizualnie dobrym stanie .

Napisano

Mialem w seicento 900 bieznikowane. Właściwosci na sniegu OK (lepsze niz debica frigo dir, na asfalcie nie najgorsze, trwalosc OK ale nigdy wiecej bo tych opon prawie nie dalo sie wywarzyc i w kondu dostalem pol kilo odwazników na felge. I tak biło cały czas, zwłaszcza przy hamowaniu. Tragedia...

Napisano

Co mozecie m i o nich

> powiedziec?

Auto zakupiłem w marcu 1999 roku.W grudniu tego samego roku miałem ten sam dylemat co Ty.Zdecydowałem się na oponki bieznikowane za 100 pln za sztuke z roczną gwarancją.Dopiero w tym roku mi się rozsypały więc też musze kupic i tylko do takich sie przymierzam.Dodam że na tych oponkach zimowych byłem 2 x w Niemczech.Prędkości około 150 km/h.Nie było problemów z wywazaniem.Byłem z nich zadowolony i dlatego szkoda wydawac kasy na nowe.Moi znajomi którzy tez takie opony kupili równiez sa zadowoleni.Tym bardziej że zimą nie jezdzi się z prędkościami kosmicznymi:)

Napisano

Ja też stoję przed tym dylematem i chyba skuszę się na bieżnikowane. Braciszek kupił w ubiegłym sezonie (80zl/szt + roczna gwarancja) i jeśli chodzi o zachowanie na drodze to nie odbiegają od tych z niższej półki a cena o połowę niższa. Jedyne co można im zarzucić to to że są dość głośne frown.gif

Moim zdaniem jeśli nie chcesz szaleć po drogach a z kasą krucho to bieżnikowane spokojnie wystarczą

Napisano

nie obraz sie ale uwazam ze skoro jezdzisz Bravo 1,8 GT to nie powinienes robic poruty.

Sa pewne elementy samochodu ktore nie powinny byc kupowane nawet uzywane. o regenerowanych nie wspominam nawet. Naleza do nich hamulce i opony.

Jak nie mailem kasy to jezdzilem Tico i oponki kupowalem nowe po 90 PLNow.

Wybor nalezy do Ciebie 30.GIF

Napisano

Witam

Podjedz na Warszawska na przeciwko Procia, jest serwis gum , kupiłem tam niedawno piękne zimówki Uniroyal uzywane, bieżnik prawie jak nówka, rok prod opony 34 tydzien 2004 r, wiec opona po jednym sezonie. Płaciłem po 90 zł , warto taka opone kupic, cena nowej to ok 230 zł

Na piotrkowskiej przy wymianie oleju sa o polowe tansze, ale nawet jedna zime bedzie ciezko przejezdzic

Napisano

Jeśli chcesz koniecznie kupić to kup na jeden sezon w przyszłym jak już będziesz miał falgi to kup nowe zimówki zawsze to mniejsze obciązżenie dla portfela na raz.

Co do bieżnikowanych to moje zdanie jest takie, że jak masz wybór i możesz sobie pooglądać każdą na wylot założyć na felge i sprawdzić czy nie bije i wogóle czy nie ma jakichś problemów z nią to można się skusić ale nie po to żeby na niej jeździć 5 lat. 2 sezony to max bo przecież konstrukcja opony też pracuje i to nawet więcej niż bieżnik. Dobrze było by kupić taką oponę co kiedyś też była zimówką, bo wtedy skłąd gumy całej opony będzie zimowy a to jest ważne (nie wiem niestety jak to sprawdzić). Oczywiście nie jestem zwolennikiem nadlewanych opon dlatego ja zawsze kupuje 2 a 2 na kolejny sezon, w pierwszym roku wychodzi tyle co bieżnikowane 4 ale za to jest gwarancja i lepsza jakość. Jeśli chodzi o zimówki to nie kupuje jakiś super drogich bo i tak w zimie nie jezdze szybko a zależy mi na przyczepności.

Poza tym może się okazać że te bieżniki wystarczą Ci na jeden sezon i w następnym roku masz znowu wydatek a wtedy kupił być 2 nowe i miał już komplet nowych opon.

Czy się to opłaca to już sprawa indywidualna, ale wiem jedno, u mnie w firmie do części samochodów zakładali bieżniki i nie byli zadowoleni i już sobie odpuścili. A jak ktoś nie szaleje to komplet nowych zimówek wystarcza na 4-5 sezonów więc cenowo wychodzą podobnie do bieżników.

W tym roku kupiłem FRIGO 2 (185/60/R14) za 173zł na www.autodomena.pl a 2 zdobyłem używki żeby tylko na ten sezon były a potem kupie 2 nowe.

Napisano
  • Autor

> Witam

> Podjedz na Warszawska na przeciwko Procia, jest serwis gum , kupiłem

> tam niedawno piękne zimówki Uniroyal uzywane, bieżnik prawie jak

> nówka, rok prod opony 34 tydzien 2004 r, wiec opona po jednym

> sezonie. Płaciłem po 90 zł , warto taka opone kupic, cena nowej

> to ok 230 zł

> Na piotrkowskiej przy wymianie oleju sa o polowe tansze, ale nawet

> jedna zime bedzie ciezko przejezdzic

Hej, wybiore sie tam jutro, zobacze co mi powiedza:) pozdr

Napisano

ja jezdze na bieznikowanych, brat rowniez. ogolnie jakbym czesto na trasy jezdzil, to chyba bym tgo nie zalozyl. w 99% poruszam sie po miescie, wiec nie rozwijam jakis predkosci i wystarcza.

moim zdaniem najlepszym wyjsciem jest zalozyc jakie NAPRADWE dobre i niestare uzywki. moze i w cenie bieznikowanej, ale na pewno posluza dluzej. palacz.gif

Napisano

Mam jedną prosbę - nie mysl nawet o bieznikowanych. Ja nigdy nie miałem ale słyszałem, że potrafi się rozlecieć podczas jazdy bez żadnego orientu (przy okazji auto uszkodzisz). Ja kupiłem jednosezonowe Barumy od kupla (stan b. dobry potwierdzony przez wulkanizatora) za 80 zł/sztuka. Lepiej isć w takim kierunku lub kupić najtańsze zimówki jakie są w sklepach ale nie bieżnikowane !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.