Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lusterka boczne w Uno + środkowe światło stopu

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Sam nie jestem właścicielem Uno, ale mam z nim ostatnio do czynienia ponieważ moja druga połowa właśnie zaczyna swoją przygodę z motoryzacją za kółkiem "fiaciora".

Generalnie po dwóch miesiącach oceniam, że był to bardzo udany zakup, ale mam pewne zastrzeżenia odnośnie dwóch aspektów związanych z bezpieczeństwem:

1. Uważam, że w porównaniu z innymi autami widoczność w bocznych lusterkach jest bardzo słaba (mam na myśli małe pole widzenia, bardzo dużą "martwą strefę"). Nie wiem z czego to wynika - czy jest to tylko kwestią niewielkich rozmiarów tych lusterek, czy może ich kształtu.

Czy macie jakieś patenty na poprawienie obszaru widzenia w bocznych lusterkach? Może są jakieś alternatywne większe lusterka, które pasują do UNO? a może trzeba zadowolić się wklejanymi sferycznymi nakładkami? Co polecacie?

2. Brak środkowego światła stopu - zdecydowana większość aut je posiada i przez to trudniej zauważalne jest hamowanie Fiata Uno bez tego światła dla kierowców jadących z tyłu.

Czy są jakieś zestawy montażowe takiego oświetlenia dedykowane do fiata uno? A może byłą jakaś wersja sprzedawana z tego typu dodatkowych wyposażeniem?

Jak wygląda montaż takiej lamy - łatwo to zrobić samemu, czy lepiej oddać samochód do elektryka?

Z góry dziękuję za wasze opinie i pozdrawiam!

Napisano

> Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Sam nie jestem właścicielem Uno, ale mam z

> nim ostatnio do czynienia ponieważ moja druga połowa właśnie zaczyna swoją przygodę z

> motoryzacją za kółkiem "fiaciora".

> Generalnie po dwóch miesiącach oceniam, że był to bardzo udany zakup, ale mam pewne zastrzeżenia

> odnośnie dwóch aspektów związanych z bezpieczeństwem:

> 1. Uważam, że w porównaniu z innymi autami widoczność w bocznych lusterkach jest bardzo słaba (mam

> na myśli małe pole widzenia, bardzo dużą "martwą strefę"). Nie wiem z czego to wynika - czy

> jest to tylko kwestią niewielkich rozmiarów tych lusterek, czy może ich kształtu.

> Czy macie jakieś patenty na poprawienie obszaru widzenia w bocznych lusterkach? Może są jakieś

> alternatywne większe lusterka, które pasują do UNO? a może trzeba zadowolić się wklejanymi

> sferycznymi nakładkami? Co polecacie?

> 2. Brak środkowego światła stopu - zdecydowana większość aut je posiada i przez to trudniej

> zauważalne jest hamowanie Fiata Uno bez tego światła dla kierowców jadących z tyłu.

> Czy są jakieś zestawy montażowe takiego oświetlenia dedykowane do fiata uno? A może byłą jakaś

> wersja sprzedawana z tego typu dodatkowych wyposażeniem?

> Jak wygląda montaż takiej lamy - łatwo to zrobić samemu, czy lepiej oddać samochód do elektryka?

> Z góry dziękuję za wasze opinie i pozdrawiam!

Co do lusterek to są fajne z wersji brazylijskiej smile.gif, ale to nie o to pewnie ci chodzi. Ja polecam owalne lusterka przyklejane, takie jak nieraz mają instruktorzy jazdy, widziałem takie w tesco za parę groszy. Trzecie światło stop jest dostępne w każdym sklepie motoryzacyjnym według uznania, możesz się podpiąć pod kable od lampy stopu. Życzę miłej jazdy.

Napisano

> Ja polecam owalne lusterka przyklejane, takie jak nieraz mają instruktorzy jazdy, widziałem takie w tesco

> za parę groszy. Trzecie światło stop jest dostępne w każdym sklepie motoryzacyjnym według

> uznania, możesz się podpiąć pod kable od lampy stopu. Życzę miłej jazdy.

tnij cytaty bo cię zjedzą grinser006.gif

z lusterkami jeszcze nie miałem problemu na razie zlosnik.gif

a światło stopu diodowe zakupiłem za kilkanaście złotych w motoryzacyjnym i działa biglaugh.gif

Napisano

> Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Sam nie jestem właścicielem Uno, ale mam z

ciap

Witaj.

Dokładnie jak Kolega wyżej napisał, światełkko stop możesz zamontowac dowolne. Na przykład takie A co do lusterek to niestety TTTM i musisz na własną rękę coś kombinować. Jeden z chłopaków założył elektryczne lusterka chyba z POLO, ale nie mogę teraz znaleźć linka hmm.gif

Napisano

> Dokładnie jak Kolega wyżej napisał, światełkko stop możesz zamontowac dowolne. Na przykład takie A

> co do lusterek to niestety TTTM i musisz na własną rękę coś kombinować. Jeden z chłopaków

> założył elektryczne lusterka chyba z POLO, ale nie mogę teraz znaleźć linka

Takie lusterka ma Drupi, z polo elektryczne.

Takiego stopa zakupić i zaopatrzyć się w sklepie motoryzacyjnym, o tzw żabki do wpięcia się w instalacje (np. świateł) koszt takiej spinki chyba 0,50gr.

Pozdr

Napisano

poszukaj po prostu sferycznych wkładów do lusterek...

Mam taki włożony w lewe lusterko i pole widzenie jest ok, natomiast w prawym mam płaskie lustro i mało widać...

a stop tak jak pisali koledzy, uniwersalny dostaniesz nawet w markecie... z oryginalnym jest kłopot większy ale wyglada lepiej (ja taki dorwałem i u siebie założyłem)

Napisano

> poszukaj po prostu sferycznych wkładów do lusterek...

> Mam taki włożony w lewe lusterko i pole widzenie jest ok, natomiast w prawym mam płaskie lustro i

> mało widać...

> a stop tak jak pisali koledzy, uniwersalny dostaniesz nawet w markecie... z oryginalnym jest kłopot

> większy ale wyglada lepiej (ja taki dorwałem i u siebie założyłem)

Właśnie kolega dobrze to ujął nazywa się to " sferyczne wkłady do lusterek" także polecam. Poza tym jeśli będziesz kupował trzecie światło stopu to moim zdaniem lepiej kupić jest takie, w którym zamontowana jest jedna żarówka, gdyż w przypadku spalenia po prostu ją wymieniasz, natomiast gdy masz światło diodowe, a nie daj Boże jedna z diod (diód??) się spali, to wygląda to nieestetycznie. Takie jest moje zdanie.

Napisano

> gdy masz światło diodowe, a nie daj Boże jedna z diod (diód??) się spali, to wygląda to

> nieestetycznie. Takie jest moje zdanie.

Moim zdaniem jeśli tylko takie światło jest rozbieralne to diodę też nie jest problem wymienić...

Napisano

> Moim zdaniem jeśli tylko takie światło jest rozbieralne to diodę też nie jest problem wymienić...

Inna sprawa, ze zywotnosc diody jest znacznie dluzsza niz tradycyjnej zarowki. Te "szczerbate" swiatla stop w SC sa na zarowkach, nie na diodach.

Napisano

> Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem tego forum. [...]

> 1. Uważam, że w porównaniu z innymi autami widoczność w bocznych lusterkach jest bardzo słaba

W Uno mamy trzy lusterka. Boczne nie są po to aby patrzeć co jest za samochodem. Ja mam ustawione je tak aby widzieć to co jest na bocznych pasach ew. na chodniku, a do zaglądania co stoi lub jedzie za mną mam lusterko środkowe wewnątrz kabiny. ok.gif

> 2. Brak środkowego światła stopu - zdecydowana większość aut je posiada i przez to trudniej

> zauważalne jest hamowanie Fiata Uno bez tego światła dla kierowców jadących z tyłu.

Uno to konstrukcja przedpotopowa, kiedy nie było jeszcze przepisu o srodkowym świetle stopu. Tu masz calkowita dowolność, kazda lampa na 12V jest do zainstalowania.

Również 20.GIF

Napisano

> 1. Uważam, że w porównaniu z innymi autami widoczność w bocznych lusterkach jest bardzo słaba

> Czy macie jakieś patenty na poprawienie obszaru widzenia w bocznych lusterkach?

mimo fabrycznych wkładów sferycznych zamontowałem takie dodatkowe lusterka . niestety nie mam zdjęcia widoczności, jedynie "od tyłu" oink.gifhehe.gif

283761229-KopiaDSC04212.JPG

> Brak środkowego światła stopu -

> Jak wygląda montaż takiej lamy - łatwo to zrobić samemu, czy lepiej oddać samochód do elektryka?

podłączenie jest banalnie proste: do lewej lub prawej lampy STOP-u podpinasz dodatkową i gotowe. trochę spraw montażowych i lampa wisi waytogo.gif oryginał to lampa z SC (nie wiem, czy obudowa też).

post-109606-14352508075431_thumb.jpg

Napisano

> mimo fabrycznych wkładów sferycznych zamontowałem takie dodatkowe lusterka . niestety nie mam

> zdjęcia widoczności, jedynie "od tyłu"

> podłączenie jest banalnie proste: do lewej lub prawej lampy STOP-u podpinasz dodatkową i gotowe.

> trochę spraw montażowych i lampa wisi oryginał to lampa z SC (nie wiem, czy obudowa też).

A z immej beczki, skad taka atrapa, he?

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi!

Na pewno poszukam szkieł sferycznych lub asferycznych (z załamaniem na skraju, oddzielonym przerywaną kreską) do naszego Uno. Jeśli nie uda się znaleźć to już widziałem w marketach takie małe naklejane nakładki, pewnie to też nieco zwiększy pole widzenia w lusterku.

Temat świateł stopu też na pewno rozeznam i sam spróbuję pokusić się o montaż.

Teraz pojawiły się nowe problemy - ale to sprawy na nowy wątek...

> Ja mam ustawione

> je tak aby widzieć to co jest na bocznych pasach ew. na chodniku, a do zaglądania co stoi lub

> jedzie za mną mam lusterko środkowe wewnątrz kabiny.

W moim przypadku nie jest to możliwe, bo prawego lusterka nie da się już bardziej na zewnątrz odchylić frown.gif Lewe też nie ma zbyt dużej rezerwy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.