Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknie do bagażnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

Sprawa dotyczy F. Bravo

Przeszukałem cale forum i nie znalazłem podobnego problemu. Cieknie mi woda do bagażnika. Z

zauważyłem, że tylna prawa lampa była źle założona (odstawała góra lampy), wyciągnąłem ja i założyłem poprawnie.

Jednak to nie pomogło, ciekło dalej. Wyciągałem tą lampę nawaliłem silikonu na uszczelkę i włożyłem z powrotem - poprawiło się i to bardzo.

Jednak dzisiaj (wczoraj mocno lało) dotykam dywanik za lampą, jest w sumie suchy, ale mniej więcej w połowie bagażnika przy zderzaku znowu robi się mokro, co tam może cieknąć ? może woda z uszczelki i gdzieś się dostaje dołem ?

Dodam, że na pewno nie cieknie od dołu, bo samochód stał cała noc.

proszę o pomoc, bo już nie wiem co mam uszczelnić frown.gif

Napisano

> Sprawa dotyczy F. Bravo

Może uszczelka gdzieś jest pęknięta i przy obfitym deszczu woda się dostaje. Czytałem na forum o możliwości dostawania się wody przez łączenie blach w okolicy wlewu paliwa i przez kratkę wentylacyjną może to ?

Napisano

U mnie przyczyną byl to pas uszczelniający zderzaka tylniego - naprawa u mechaniora za 80PLN. Wez wiaderko/duza butle i lej z niej powoli wode na rynienki w otworze tylniej klapy (wczesniej podnies "dywanik" w bagazniku) - zobaczysz czy tam sie leje.

Z silikonem uwazaj - mozesz narobic wiecej problemow niz pozytku jak przez przypadek zatkasz otwory odplywowe do wody - przeznaczone do jej odprowadzania w karoserii i na laczeniach elementow

Napisano

> Witam,

> Sprawa dotyczy F. Bravo

> Przeszukałem cale forum i nie znalazłem podobnego problemu. Cieknie mi woda do bagażnika. Z

> zauważyłem, że tylna prawa lampa była źle założona (odstawała góra lampy), wyciągnąłem ja i

> założyłem poprawnie.

> Jednak to nie pomogło, ciekło dalej. Wyciągałem tą lampę nawaliłem silikonu na uszczelkę i włożyłem

> z powrotem - poprawiło się i to bardzo.

> Jednak dzisiaj (wczoraj mocno lało) dotykam dywanik za lampą, jest w sumie suchy, ale mniej więcej

> w połowie bagażnika przy zderzaku znowu robi się mokro, co tam może cieknąć ? może woda z

> uszczelki i gdzieś się dostaje dołem ?

> Dodam, że na pewno nie cieknie od dołu, bo samochód stał cała noc.

> proszę o pomoc, bo już nie wiem co mam uszczelnić

Stawiam na kratkę wentylacyjną lub łączenie blach pod tylnymi lampami .

Napisano
  • Autor

Dzisiaj byłem w garażu, wyciągnąłem pełno ziemi z zewnątrz auta, od strony wlewu paliwa, wyczyściłem to trochę, może gdzieś tam się sączyła woda przez ten syf, który tam był.

Ciężko to stwierdzić bo jak sam leje wodę, to nigdzie nic nie przecieka. Ale wygląda na to ze woda dostaje się gdzieś z prawej strony, właśnie z okolić wlewu paliwa. Skoro na łączeniu blach to rozumiem, że najlepiej uszczelnić to silikonem ?

Gdzie są te kratki wentylacyjne ? na tylnej klapie ? po bokach z takimi gumami ?

Łączenie zderzaka z blachą to przy dolnej uszczelce ? dzisiaj zrobiłem to silikonem, nie powinien w tym miejscu zaszkodzić.

Napisano

> Gdzie są te kratki wentylacyjne ?

Jak zdemontujesz plastik z prawego narożnika bagażnika i wyjmiesz tapicerkę z dna to zobaczysz w rogu plastikową kratkę ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak zdemontujesz plastik z prawego narożnika bagażnika i wyjmiesz tapicerkę z dna to zobaczysz w

> rogu plastikową kratkę

Plastikowa? hym.. ona jest gdzieś w podłodze ? Jeśli z niej dostaje się gdzieś woda, to w jaki sposób to uszczelnić ?

U mnie ewidentnie woda dostaje się przy samym progu bagażnika, mokry jest dywanik najbliżej zamka i prawej lampy, w głąb bagażnika jest sucho.

Napisano

tez miałem pełno ziemi w bagażniku, albo kratka wentylacyjna, albo woda dostaje się przez wlew paliwa, tam jest taki kołnierz,który wchodzi między błotnik a nadkole i tamtędy też może wlewać się woda z pod koła. Weź wąż włóż pod nadkole i lej a znajdziesz przeciek.

Napisano
  • Autor

> tez miałem pełno ziemi w bagażniku, albo kratka wentylacyjna, albo woda dostaje się przez wlew

> paliwa, tam jest taki kołnierz,który wchodzi między błotnik a nadkole i tamtędy też może

> wlewać się woda z pod koła. Weź wąż włóż pod nadkole i lej a znajdziesz przeciek.

Dlatego na razie wyczyściłem z ziemni całe nadkole i ten wlew. Dodatkowo przy wlewie jest taki tunelik dla wody, był zatkany też go udrożniłem.

Gdzie mam szukać tych odpowietrzników ? Rozumiem, że wystarczy je udrożnić ? Cały czas mi się wydaje, że woda nie dostaje się podczas jazdy tylko jak auto stoi. Być może chodzi o ten kołnierz (gumę) od wlewu paliwa, spróbuję tam trochę wyczyścić, jak dzisiaj ją podniosłem, to na dole na plastiku była woda, właśnie pod tą gumą.

EDIT:

Ide znowu do garażu, już 3 raz frown.gif

Poszukam tego odpowietrznika i sprawdzę czy na łączeniu blach jest sucho... już nie mam siły z tym bagażnikiem.

Napisano

odpowietrznik(kratka wentylacyjna) jest za zderzakiem, dokładnie na wysokości wlewu paliwa, jak zajrzysz od spodu pod zderzak powinieneś dojrzeć jest czarna plastikowa.Jeśli masz ziemie w bagażniku to na bank woda dostaje się spod koła w trakcie jazdy. Bierz węża i lej pod nadolkole, odsłoń dywanik w bagażniku i patrz czy leci woda.Ja zdjąłem kratkę i założyłem ją na silikon, wyjąłem też wlew paliwa(przykręcony jedną śrubą o pod nadokolem) i między łącznie błotnika i nadkola dałem silikonu bo u mnie na 90% ciekło tamtędy. Od tamtej pory mam spokój ok.gif

Napisano
  • Autor

> odpowietrznik(kratka wentylacyjna) jest za zderzakiem, dokładnie na wysokości wlewu paliwa, jak

> zajrzysz od spodu pod zderzak powinieneś dojrzeć jest czarna plastikowa.Jeśli masz ziemie w

> bagażniku to na bank woda dostaje się spod koła w trakcie jazdy. Bierz węża i lej pod

> nadolkole, odsłoń dywanik w bagażniku i patrz czy leci woda.Ja zdjąłem kratkę i założyłem ją

> na silikon, wyjąłem też wlew paliwa(przykręcony jedną śrubą o pod nadokolem) i między łącznie

> błotnika i nadkola dałem silikonu bo u mnie na 90% ciekło tamtędy. Od tamtej pory mam spokój

Czy do tych operacji muszę ściągać nadkole ?

Kratkę zobaczę jak spojrzę od strony koła jak stanę z tyłu auta i włożę głowę pod zderzak ?

Ziemi w sumie nie mam w bagażniku smile.gif napisałem, że wyczyściłem cały wlew paliwa i nadkole z ziemi, było to bardzo zabrudzone i to mogło być również przyczyną - woda mogła sączyć się przez ten syf.

Napisano

jeśli je masz to trzeba ściągnąć, ja nie mam plastikowych nadkoli tylko taką małą plastikową osłonę przykręcaną do zderzaka..

Kratka jest zaraz za nadkolem przy górnej krawędzi zderzaka. Trzeba zdjąć zderzak żeby się do niej dostać ale to tylko kilka śrubek i już masz wszystko na wierzchu.

Napisano
  • Autor

> jeśli je masz to trzeba ściągnąć, ja nie mam plastikowych nadkoli tylko taką małą plastikową osłonę

> przykręcaną do zderzaka..

> Kratka jest zaraz za nadkolem przy górnej krawędzi zderzaka. Trzeba zdjąć zderzak żeby się do niej

> dostać ale to tylko kilka śrubek i już masz wszystko na wierzchu.

No to mam tak jak Ty, obawiam się, że ściągniecie zderzaka u mnie to będzie problem, mam tam niestety zawór do tankowania gazu :/

Teraz mam tylko wilgotny dywanik, jak to wyschnie to będę mógł sprawdzićczy jeszcze się gdzies woda dostaje. Może będzie już spokój. Niestety zaważyłem ,że moje auto było bite z tylu i pewnie dlatego gdzieś się tam woda dostaje, zastanawiam się jeszcze - ta kratka wentylacyjna, od wewnątrz bagażnika jest w prawym rogu, gdybym to czymś zakleił ? albo przynajmniej zostawił tylko mały wlot od góry ?

Napisano

niestety nie wiem jak montowany jest wlew gazu i czy stanowi to jakiś problem przy demontażu zderzaka. U mnie było znacznie więcej wody i w dodatku błoto sick.gif. Możesz podciągnąć wykładzinę w bagażniku tak by odsłonić podłogę i wtedy będziesz lepiej widział co i jak no i wyschnie szybciej.Kratki raczej zaklejać nie trzeba tylko uszczelnić miejsce łączenia z blachą.Upewnij się jeszcze czy to nie wlew paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.