Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna sprawa po wmianie hamulcy tył ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Byłem dzisiaj u mechanika wymienić komplet szczęk oraz bębnów na tyle bo stare powiedziały papa. Niby wszytko ładnie pięknie ale po wymianie: autko hamuje ale pedał wchodzi głębiej niż przed wymianą do tego ręczny również trzeba wysoko zaciągać. Myślałem ze po wymianie na nowy komplet będzie trochę inaczej. Może trzeba to jeszcze jakoś podregulować ? Przerabiał ktoś może taki temat ?

Napisano

Samoregulatory pewnie skręciłeś do końca, są zużyte i się same nie rozkręciły, takie zapadki nie trzymają. Możesz linkę ręcznego podkręcić to ręczny będzie brał lepiej tylko nie wiadomo czy oba koła będą brały jednocześnie. A to że pedał wpada to zapewne układ jest zapowietrzony, do cylinderka dostało się powietrze. Ja zawsze jak coś robię przy hamulcach to wymieniam w układzie płyn hamulcowy.

Napisano

> Byłem dzisiaj u mechanika

...dobry ten mechanik jeśli nie ustawił/sprawdził hamulców,

tak jak napisał "przedmówca" - regulatory trzeba rozkręcić,

Napisano

Regulatory - i nawet pewnie nie będziesz musiał ruszać linki od hamulca ręcznego.

Napisano
  • Autor

jakaś mała podpowiedź jak najprościej to zrobić ?? Bo wolałbym to jednak sam zrobić po wizycie u tego mechanika zeby.GIF

Napisano

No w sumie tak jak mówisz to duży skok pedału jest bo pompa do cylinderków musi dużo napompować płynu. W sumie to może nie masz zapowietrzonych hamulców.

Napisano

Na Twoim miejscu założył bym nowe samoregulatory, skoro dotąd się nie wyregulowały same to juz nie pełnią swojej funkcji, zapewne są zabrudzone i gwint się kółku się wyrobił. Komplet oryginałów 110zł. Wymienisz je samemu wystarczy zdjąć bęben i analogicznie do starych je zamontować. Ze zdjęciem bębna nie będziesz miał problemu bo dopiero co robiłeś hamulce to pewnie macher rant spiłował.

Napisano
  • Autor

> Na Twoim miejscu założył bym nowe samoregulatory, skoro dotąd się nie wyregulowały same to juz nie

> pełnią swojej funkcji, zapewne są zabrudzone i gwint się kółku się wyrobił. Komplet oryginałów

> 110zł. Wymienisz je samemu wystarczy zdjąć bęben i analogicznie do starych je zamontować. Ze

> zdjęciem bębna nie będziesz miał problemu bo dopiero co robiłeś hamulce to pewnie macher rant

> spiłował.

Spróbowałbym jednak najpierw je wyregulować. Mógłby mi ktoś dokładniej opisać jak się je reguluje ?

Napisano

Sęk w tym, że to powinno samo się wyregulować. Jak już chcesz te używki regenerować to porządnie je obczyść, nasmaruj. Zakładając rozkręć tak aby samoregulator opierał się o szczęki i obróć jeszcze o półtora obrotu. Jak samoregulator będzie sprawny to kilka mocniejszych hamowań i sam się doreguluje. Z doświadczenia wiem, że są z tym problemy. Ostatnio włożyłem u siebie nowe i to jest inna bajka - działają same ;-)

Napisano

Jak już jesteśmy przy hamulcach tylńich to porozmawiajmy o lince hamulca ręcznego, jak się to wymienia, dużo roboty, niech ktoś kto wymieniał opisze mi co się robi i gdzie mogę napotkać problemy. Ni będę zakładać nowego wątku. Wczoraj mi się właśnie urwała lewa strona.

Napisano

to kupujesz linke na lewa strone.

Jak u siebie odczepialem reczny ostatnio to tłumik mi przeszkadzał, więc bez demonatarzu tłumika środkowego się nie obejdzie.

w sumie najpierw trzeba odkrecic dzwignie recznego (3 nakretki 10 jak się nie mylę) i dzeki temu będzie luźniej.

Przy kole po wewnetrznej stronie (tarczy kotwicznej?) masz plastikowa okręgłą zaslepke. Trza ją wydziubac i odpiąc linke od jakiejś dzwigni wewnątrz. Ja to z kanału robiłem. Potem nalezy pancerz linki wjąc z tej tarczy kotwicznej i pod spodem gdzies w okolicach dzwigni recznego odpiac pancerz (w tym celu możliwe ze tłumik będzie przeszkadzac).

wiecej nie napisze bo nie umię opisac, a nie znam tego tak na pamięc. W punto 2 razy zmieniałem i w sumie taka sama zasada, ale chyba jest łatwiej.

robota na goidznke, moze 2 zalezy jak zapieczone, zasmarowane i czy coś się nie będzie urywac

Napisano

> Spróbowałbym jednak najpierw je wyregulować. Mógłby mi ktoś dokładniej opisać jak się je reguluje ?

Bez ściągania bębna też można go wyregulować cienkim śrubokrętem przez otwór po śrubie mocującej koło do piasty. Kręcimy nakrętką samoregulatora do momentu gdy szczęki nie zaczną ocierać o bęben.

Jeśli masz nowe bębny to napewno łatwo je jest ściągnąć - zobaczysz jak to wygląda wewnątrz i wszystko będzie dla Ciebie jasne

Napisano

> Bez ściągania bębna też można go wyregulować cienkim śrubokrętem przez otwór po śrubie mocującej

> koło do piasty. Kręcimy nakrętką samoregulatora do momentu gdy szczęki nie zaczną ocierać o

> bęben.

Wg mnie to teoria. Ja miałem problem by tak dokręcić nowe samoregulatory a co dopiero "stare". Ale słyszałem, że niektórzy właśnie tak to robią.

Napisano

> Spróbowałbym jednak najpierw je wyregulować. Mógłby mi ktoś dokładniej opisać jak się je reguluje ?

na chłopski rozum...

ściągasz bęben, rozpinasz sprężynki od okładzin, wyciągasz regulator - wygląda jak długopis i takoż się rozkręca (policz ile obrotów zrobiłeś) - wkładasz regulator na swoje miejsce zakładasz sprężynki, bęben i wio,

przetestuj hamulce w niskich prędkościach !

przy okazji sprawdź czy nie cieknie Ci płyn z któregoś tłoczka, sprawdź stan płynu w zbiorniczku itd itd

Napisano

> Wg mnie to teoria. Ja miałem problem by tak dokręcić nowe samoregulatory a co dopiero "stare". Ale

> słyszałem, że niektórzy właśnie tak to robią.

Robiłem to kilka dni temu - więc sprawdziłem praktycznie - i nie było żadnego problemu - wykonywałem cały remont tylnych hamulców. Wymieniłem wszystko poza właśnie samoregulatorami. Ten element raczej nie ulega zużyciu ... wystarczy go wyczyścić i nasmarować gwint oraz rozruszać nakrętkę. Aby zmniejszyć luz pomiędzy sczękami i bębnem wystarczy śrubokrętem przez otwór w bębnie do mocowania koła kręcić zębatą nakrętką w kierunku górnym. Zwiększyć luzu tak się nie da - jest blokada i bez zdjęcia bębna nie da się odchylić blokującej blaszki.

Napisano

> ściągasz bęben, rozpinasz sprężynki od okładzin, wyciągasz regulator - wygląda jak długopis i takoż

> się rozkręca (policz ile obrotów zrobiłeś) - wkładasz regulator na swoje miejsce zakładasz

> sprężynki, bęben i wio,

Jeśli już ktoś chce tylko podregulować sam samoregulator , a nie np wyczyścić go to absolutnie nie ma potrzeby jego demontażu ani innych elementów.

Napisano
  • Autor

Dzięki z instrukcje jak tylko przestanie padać zeby.GIF albo dorwę jakiś garaż zabiorę się za to smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A więc zrobiłem jak radziliście podkręciłem te samoregulatory i od razu poprawa smile.gif Ręczny łapie nisko i skutecznie, nożny też od razu wyżej łapie i jest twardy generalnie jest spoko ale.. Niepokoiło mnie że ręczny blokuje lewe tylne koło a prawe nie. Podjechałem na stacje w celu sprawdzenia i rzeczywiście prawe dużo słabiej hamuje dodatkowo w nożnym również prawe jest trochę słabsze. Mam nadzieje że w miarę zrozumiale to napisałem smile.gif Ma ktoś pomysł co to może jeszcze być ?

Napisano

> Ma ktoś pomysł co to może

> jeszcze być ?

dobry żart hehe.gifhehe.gifhehe.gif

może zmień ustawienia 'prawego' regulatora?

Napisano

Nie wiem jak w sienie ale w palio jest jeszcze regulator siły hamowania który działa pod wpływem wychyłu stablizatora z tyłu. To potrafi się zapiec, ale w sienie nie wiem czy jest.

Napisano

> Nie wiem jak w sienie ale w palio jest jeszcze regulator siły hamowania

W Sienie jest reduktor o stałej charakterystyce, który działa niezależnie od tylnego zawieszenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.