Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.4, brak zapłonu

Featured Replies

Napisano

Witam. Pierwszy post tutaj ale myślę że nie ostatni smile.gifyay.gif

Od razu powiem że mechanikiem nie jestem ale postaram się wytłumaczyć ten problem.

Wygląda to tak:

Autko ładnie jeździło, przeszło przegląd dzień wcześniej. Nigdy nie było problemów z autem, a z rana po prostu nie odpalił i tak stoi już drugi dzień. Silnik kręci ale nie łapie, nawet warknąć nie chce po prostu kręci i tyle. Myślałem na początku że paliwo nie dochodzi ale przecież samo się nic nie dzieje, sprawdziłem i wszystko tam jest cacy, następnie przeczyściłem świece ale problem dalej ten sam. Auto dzień wcześniej jak go parkowałem jeździło elegancko, w końcu z przeglądu wróciłem i go pod blokiem zostawiłem. W trakcie jazdy nie było żadnych usterek, było tak jak należy ale widać coś mu się stało. Może to aparat zapłonowy czy coś? Uniaczek 1.4 i.e z roku 98'. Ja jestem już kompletnie poirytowany tym niewiem.gif

Pozdrawiam

Napisano

Ściągnij kable z kopułki tylko pamiętaj jak były, potem tą czarną obudowę , potem zatrzaski i przeczyść wnętrze. Złóż w odwrotnej kolejności. To tak na początek, koledzy na pewno coś jeszcze dopowiedzą a na pewno to żebyś uzupełnił profil..

Ogólnie popraw i powycieraj kable.

Napisano

> i tak stoi już drugi dzień.

gdyby nie to, że wątek jest o aucie - rzekł bym: priapizm oink.gifhehe.gif no ale ja nie o tym chciałem...

sam byłem w tej samej sytuacji: przeczyściłem i delikatnie podginałem styki modułu zapłonowego (wielozłącze aluminiowej kostki nad lewym nadkolem w "przedziale maszynowni" biglaugh.gif) i oczyściłem czujnik położenia wału korbowego - taka charakterystyczna część z kabelkiem jak przewód zapłonowy: szukaj tego ~~ za/pod rozdzielaczem zapłonu, przykręcone do korpusu silnika tuż przy sprzęgle, w zasadzie niewidoczne od góry...

mnie pomogło i bolid (odpukać blagam.gif) już nie strajkuje hehe.gif

Napisano
  • Autor

Wszystko już powoli dochodzi do siebie i (o zgrozo shocked.gif) przestawił się zapłon. Odpalam silnik, charakterystyczne warknięcie uruchamianego silnika a po chwili coś stuka. Silnik nie chce wystartować lecz nie może bo się przestawiło coś a raczej nie wchodziłem w niego "głębiej". Jeszcze ta pogoda mi nie ułatwia pracy bo stoi pod blokiem i prawie cały czas pada deszcz. Jest postęp, lecz teraz trzeba ustawić tak, aby chciał normalnie odpalić. Myślę że to gdzieś w tym tkwi problem tylko jak sie za to zabrać? heh hmm.gif

Napisano

> Wszystko już powoli dochodzi do siebie i (o zgrozo ) przestawił się zapłon. Odpalam silnik,

> charakterystyczne warknięcie uruchamianego silnika a po chwili coś stuka. Silnik nie chce

> wystartować lecz nie może bo się przestawiło coś a raczej nie wchodziłem w niego "głębiej".

> Jeszcze ta pogoda mi nie ułatwia pracy bo stoi pod blokiem i prawie cały czas pada deszcz.

> Jest postęp, lecz teraz trzeba ustawić tak, aby chciał normalnie odpalić. Myślę że to gdzieś w

> tym tkwi problem tylko jak sie za to zabrać? heh

w uno 1,4 zapłon nie może się sam z siebie przestawić - jest sterowany na podstawie czujnika znajdującego się przy kole zamachowym.

sprawdź sobie ustawienie rozrządu na początek.

dalej cały obwód WN..

pozdr

Napisano
  • Autor

Wszystko zrobiłem ale nadal jest ten problem. Już nie stuka, lecz dalej nie ma zapłonu. Opisać ciężko więc żeby wszystko było wiadome jak to wyglada daje zdjęcie silnika i Filmik żeby było widać jak to chodzi.

http://img243.imageshack.us/img243/5089/1002025.jpg

http://w790.wrzuta.pl/film/58ceCDvnKmQ/uniak

Moze to coś pomoże. Ja juz nie wiem co mu dolega

Napisano

> Wszystko zrobiłem ale nadal jest ten problem. Już nie stuka, lecz dalej nie ma zapłonu. Opisać

> ciężko więc żeby wszystko było wiadome jak to wyglada daje zdjęcie silnika i Filmik żeby było

> widać jak to chodzi.

> http://img243.imageshack.us/img243/5089/1002025.jpg

> http://w790.wrzuta.pl/film/58ceCDvnKmQ/uniak

> Moze to coś pomoże. Ja juz nie wiem co mu dolega

Komornik ci świeci zlosnik.gif

A może paliwa nie masz 270751858-jezyk.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Komornik ci świeci

> A może paliwa nie masz

Paliwo jest xD Jest go na tyle by odpalił. To nie jest powod na 100% xD

Napisano

> Wszystko zrobiłem ale nadal jest ten problem. Już nie stuka, lecz dalej nie ma zapłonu. Opisać

> ciężko więc żeby wszystko było wiadome jak to wyglada daje zdjęcie silnika i Filmik żeby było

> widać jak to chodzi.

czyli dalej nie iskry?

sprawdzałeś na przewodzie idącym do którejś ze świec?

pozdr

Napisano

> Paliwo jest xD Jest go na tyle by odpalił. To nie jest powod na 100% xD

Pompka paliwa jest ok??? i dochodzi paliwo???

Napisano
  • Autor

> czyli dalej nie iskry?

> sprawdzałeś na przewodzie idącym do którejś ze świec?

> pozdr

On ma jakieś swoje humorki. Nigdy nie było problemów z tym autem to jest jego pierwszy raz. Po południu wszystko posprawdzałem elegancko i po podłączałem, siadam, przekręcam kluczyć i zaczął coś chwytać. Ja juz taki uradowany że odpali i będzie cacy a tu dupa. Padł akumulator więc biorę go naładować, po dwóch godzinach montuje go z nadzieja że tym razem odpali skoro wcześniej chciał już złapać... old.gif to co jest nagrane na filmiku jest etapem który nastąpił po tym wszystkim. Kręci ale nie chce mu sie uruchomić. Nagrał bym to z zewnątrz ale nie miałem nikogo pod ręką kto mógł by potrzymać aparat. Iskra jest bo była sprawdzana. Dziwaczna sprawa, jeździł ładnie, zgasiłem silnik a rano juz mu sie odechciało. Bunt maszyny... a ja tak ładnie go wywoskowałem... zero wdzięczności. passed_out.gif

Edit: Hmm. Pompy paliwa nie sprawdziłem a jedynie filtr z którego wycieka paliwo po odkręceniu więc raczej dochodzi. Nie omieszkam jutro sprawdzić pompki. Dostęp jest gdzieś od bagażnika tak? Pod wykładzina?

Napisano

> Edit: Hmm. Pompy paliwa nie sprawdziłem a jedynie filtr z którego wycieka paliwo po odkręceniu więc

> raczej dochodzi. Nie omieszkam jutro sprawdzić pompki. Dostęp jest gdzieś od bagażnika tak?

> Pod wykładzina?

Dokładniej mówiąc to pod kanapą, ale to taki detal zlosnik.gif

Napisano

> On ma jakieś swoje humorki. Nigdy nie było problemów z tym autem to jest jego pierwszy raz. Po

> południu wszystko posprawdzałem elegancko i po podłączałem, siadam, przekręcam kluczyć i

> zaczął coś chwytać. Ja juz taki uradowany że odpali i będzie cacy a tu dupa. Padł akumulator

> więc biorę go naładować, po dwóch godzinach montuje go z nadzieja że tym razem odpali skoro

> wcześniej chciał już złapać... to co jest nagrane na filmiku jest etapem który nastąpił po

> tym wszystkim. Kręci ale nie chce mu sie uruchomić. Nagrał bym to z zewnątrz ale nie miałem

> nikogo pod ręką kto mógł by potrzymać aparat. Iskra jest bo była sprawdzana. Dziwaczna sprawa,

> jeździł ładnie, zgasiłem silnik a rano juz mu sie odechciało. Bunt maszyny... a ja tak ładnie

> go wywoskowałem... zero wdzięczności.

> Edit: Hmm. Pompy paliwa nie sprawdziłem a jedynie filtr z którego wycieka paliwo po odkręceniu więc

> raczej dochodzi. Nie omieszkam jutro sprawdzić pompki. Dostęp jest gdzieś od bagażnika tak?

> Pod wykładzina?

ściągnij przelew z monowtrysku włącz zapłon i wtedy zobacz czy będzie lecieć paliwo.

na mój gust to w tej chwili masz zalane świece - spróbuj wkręcić inne - mogą być używane i zobacz czy zapali.

ja będzie słabo lecieć to wlej mu z 5 paliwa i zobacz..

uwierz mi że 30% aut holowanych do mnie do pracy nie zapalało z powodu braku wachy.....

pozdr

Napisano

> widać jak to chodzi.

pare dni temu tez podbny problem mialem wizyta u mechanika eletryka pokazala lub kazala zrobic tak kazal mi odpiac kable WN swiece wyciagnac przeczyscic wysyszyc je nawet suszarka;P dwa gdy proba nieudała sie ponownie to samo kazał zrobic mi mechanik lecz odłaczył mi wtyczke wtrysku aby sie paliwo niełało do silnika i tak wciagu 10-15min swiece podłaczone i kazał krecic na sucho co jakis czas aby iskra w srodku zalany silnik paliwem wysuszyło efekt autko odpalilo ale niezbyt rowno chodzilo i nawet przygasało pierwszy leszy sklep dojechałem i kupiłem nowe swiece nie z jednym ale dwoma elektrodami teraz pali autko mniej spala dobrze jest jescze inny sposób od strony pasazera pod deska jest maly czujniczek nacisniecie go resetu czasem pomaga w odpaleniu auta moze te informacje pomoga ci;) powodzenia

Napisano
  • Autor

Autko już pięknie działa smile.gif dzięki wam wszystkim za rady. Problem był taki że cofał spaliny. Teraz śmiga jak ta lala! yay.gif

Napisano

Podepnę się do tematu.

Dzisiaj nabyłem Fiata Uno 1.0 wtrysk rocznik 94 z instalacją gazową. Przy zakupie starałem się zwrócić uwagę na detale - jestem jednak żółtodziobem, niedawno zrobiłem prawo jazdy i to mój pierwszy kontakt z motoryzacją - przy jeździe próbnej kilkakrotnie celowo zatrzymałem pojazd i odpaliłem silnik - odbywało się to bezproblemowo, od jednego obrotu rozrusznika. Silnik lekko falował, ale nie doszło ani razu do przerwania jego pracy.

Kłopoty zaczęły się po sfinalizowaniu transakcji, gdy docierałem do końca 35 km drogi powrotnej do domu - zgasł mi silnik przy zatrzymaniu się na skrzyżowaniu. Z małym problemem odpaliłem silnik. Zjeżdżając dalej z lekkiego wzniesienia w pewnym momencie silnik przestał przez chwilę reagować na wciskanie gazu i wytracać prędkość. Po drodze silnik zatrzymał mi się jeszcze na jednym skrzyżowaniu, ale znów udało się go odpalić. Podejrzewając, że przyczyną może być wyczerpująca się benzyna (paliła się cały czas rezerwa) uzupełniłem bak o 20 litrów. Uruchomiłem bezproblemowo silnik i szczęśliwie dojechałem na przydomowy podjazd.

Próbowałem potem jeszcze odpalić silnik i zaczęły się kłopoty - silnik odpalał czasem za pierwszym razem, ale szybko gasł, za innym razem nie chciał wcale odpalić, innym razem zapalił i utrzymywał swoją pracę pozwalając przejechać krótki odcinek.

Czy ma ktoś jakieś domysły, co może być przyczyną problemu, ewentualnie, czy zna ktoś jakiś warsztat w okolicy Wałbrzycha, gdzie można oddać Uniaka?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Napisano

pierwsze co mi na myśl przyszło to silnik krokowy, czujnik położenia przepustnicy, czujnik temperatury silnika (przypomnijcie mi co mierzy kiedy silnik się rozgrzeje)... a i od razu pytanie... na gazie i benzynie tak samo ??

Napisano

Wydaję mi się, że zarówno przy gazie, jak i przy benzynie występują te problemy, ale będę musiał to dokładnie sprawdzić, dziś już nie zdążyłem.

Jeśli chodzi o silnik krokowy, to nie wiem, czy zachodzi tu analogia, ale Peugeot 406 mojego taty ma chyba problem z tym elementem i panaceum na odpalanie jest wciśnięcie odrobinę pedału gazu. Próbowałem również tego samego zabiegu, ale nie zauważyłem, by w czymkolwiek to pomagało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.