Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F - skrzywiona belka?

Featured Replies

Napisano

Witam

Sprawa dotyczy Astry teścia, rocznik '96. Już jakieś 2 lata temu można było zauważyć, że tylne koła coś zaczyna zjadać od wewnątrz i że są dość mocno pochylone. Wczoraj podejrzał i okazało się, że ktoś to juz kiedyś próbował naprawiać - coś było podłożone, żeby te koła wypionować. Mniejsza o przyczynę, ale mozna to w jakis trwały sposób naprawić, czy pozostaje tylko wymiana tylnej belki?

Napisano

O krzywych belkach bylo juz kilka razy. W mojej Astrze jezdzi juz trzecia belka. Ta trzecia jest pierwsza, ktora sie nie wygina. Pochodzi z Astry z 1993 roku.

Najgorsza byla oryginalna belka - Astra Classic Gliwice 2002, druga byla belka od Astry GSI, rocznik nieznany. Tez pogieta.

Ta trzecia na razie jest ok.

Co mozna zrobic zeby sie nei wyginala? Dospawac cos zeby ja wzmocnic? Albo cierpliwie wymieniac az sie trafi na taka co sie nie gnie.

Napisano
  • Autor

> O krzywych belkach bylo juz kilka razy. W mojej Astrze jezdzi juz trzecia belka. Ta trzecia jest

> pierwsza, ktora sie nie wygina. Pochodzi z Astry z 1993 roku.

> Najgorsza byla oryginalna belka - Astra Classic Gliwice 2002, druga byla belka od Astry GSI,

> rocznik nieznany. Tez pogieta.

> Ta trzecia na razie jest ok.

Trafiłem na ten wątek ok.gif W moim Classicu od nowości jest ok, na razie smile.gif

> Co mozna zrobic zeby sie nei wyginala? Dospawac cos zeby ja wzmocnic? Albo cierpliwie wymieniac az

> sie trafi na taka co sie nie gnie.

Rozumiem, że podkładanie czegokolwiek pod śruby zeby koło wypionować, nie wchodzi w grę?

Napisano

> Trafiłem na ten wątek W moim Classicu od nowości jest ok, na razie

> Rozumiem, że podkładanie czegokolwiek pod śruby zeby koło wypionować, nie wchodzi w grę?

Podlozylem raz, pozniej podlozylem drugi raz. Za trzecim razem zdjalem belke i zalozylem inna.

Podkladac mozna. U mnie gielo sie dalej. Podkladanie podkladek to troche partyzantka, nigdy nie zrobi sie tego idealnie równo.

Napisano
  • Autor

> Podlozylem raz, pozniej podlozylem drugi raz. Za trzecim razem zdjalem belke i zalozylem inna.

> Podkladac mozna. U mnie gielo sie dalej. Podkladanie podkladek to troche partyzantka, nigdy nie

> zrobi sie tego idealnie równo.

No właśnie problem w tym, że już tam coś jest włożone i zgina się dalej oslabiony.gif Zresztą nie wiem, czy ma sens taka dłubanina, na allegro belki są od 80 zł smile.gif

Napisano

Hm... mój astrolot miał wymienioną tylnią belkę jedynie w celu wzmocnienia (belka z vectry A), oraz montażu tarczobębnów.

13 -nasto letnia belka jest w idealnym stanie, jedynie co to można się pokusić na wymianę tulei jak coś to leży sobie i czeka na szczęśliwego nabywce, razem z bębnami, które to już raczej należałoby wymienić.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Hm... mój astrolot miał wymienioną tylnią belkę jedynie w celu wzmocnienia (belka z vectry A), oraz

> montażu tarczobębnów.

> 13 -nasto letnia belka jest w idealnym stanie, jedynie co to można się pokusić na wymianę tulei jak

> coś to leży sobie i czeka na szczęśliwego nabywce, razem z bębnami, które to już raczej

> należałoby wymienić.

> PZDR VEN

A to z VA bez problemu pasuje? A czym się różnią?

Napisano

> A to z VA bez problemu pasuje? A czym się różnią?

Pasuje jak najbardziej i jaka fajna jest jazda na niej.

Różni się jedynie mocowaniem przewodu elastycznego do hamulców oraz mocowaniem linek hamulca pomocniczego, wogule inny układ.

Jak znajdę to zarzucę fotki.

PZDR VEN

Edit: Na razie tylko taką fotę znalazłem, inne zdjęcie porównujące obydwie belki mam na innym aparacie do którego w tej chwili nie mam niestety dostępu.

283764765-belka_VA.jpg

Na zdjęciu również widać piękne tarczobębny firmy TRW Lucas biglaugh.gifbiglaugh.gif

post-53807-14352508082405_thumb.jpg

Napisano

Uzupelnie wypowiedz Vendorra o kilka konkretow:

- tylna belka od VA pasuje w zasadzie bezproblemowo;

- wymiary belki z VA sa te same jak z AF (szerokosc w punkcie mocowania do nadwozia, szerokosc osadzenia sprezyn i amortyzatorow, odleglosc osi poprzecznej w punkcie mocowania do osi kol tylnych i td) z jednym, ale korzystnym wyjatkiem: rozstaw kol dla belki z VA z ukladem hamulcowym tarczowym jest taka sama jak w AF GSI (szersza niz w "cywilnych AF);

- przy montazu belki z VA nalezy zastosowac linki hamulca pomocniczego z VA, lacznie z linka od dzwigni tegoz hamulca;

- nalezy wymienic przewody hamulcowe gietkie tylne na takie np, z ekhmm...Golfa II i zastosowac "zabki" na przewody hamulcowe od wspomnianego modelu.

Poza tym, w mojej skromnej opinii, belka tylna od VA jest sztywniejsza i solidniejsza, mniej podatna na skrecanie i wyginanie.

Pozdrawiam

Napisano

Vendorr powiedz mi czy przy przeszczepie belki wymieniales wszystko to o czym pisze Tosh czy udalo Ci sie to zrobic w mniej inwazyjny sposob? Nosze sie z wymiana belki i zastanawiam sie czy warto wstawiac z astry czy odrazu wjechac z belka od vectry A, uklad hamulcowy zostawilbym z astry o ile piasty pasuja na otwory w belce z vectry

Pozdrawiam

Napisano

Khmmm....osobiscie wstawialem tylna belke z VA do wozu kolegi Vendorra...Dlatego tez opisalem wszystkie zagadnienia z tym zwiazane, spory material foto wraz ze zdjeciami mocowania przewodow hamulcowych (zostaly wykonane zgodnie ze sztuka...) posiada tylko Vendorr.

Pozdrawiam

Napisano

A to juz wszystko jasne bow.gif czy prawa autorskie do materialu foto sa zastrzezone?? hmm.gif

Pozdrawiam

Napisano

Dla wyjasnienia: rozstaw otworow pod sruby piasty tylnej belki sa takie same dla AF, VA i VB, bez wzgledu na typ ukladu hamulcowego.

Pozdrawiam

Napisano

> A to juz wszystko jasne czy prawa autorskie do materialu foto sa zastrzezone??

> Pozdrawiam

Jakie zastrzezone, Vendorr na pewno je udostepni, jak dorwie sie do aparatu, o czym pisal kilka postow wyzej...

Pozdrawiam

Napisano

Zdjęcia udostępnię na forum jak najbardziej. Jedynie muszę dotrzeć do aparatu mojego ojca, który niestety mieszka ode mnie ponad 130 km i jest mi w tej chwili nie po drodze do rodzinnego domu. Najprędzej udostępnię te zdjęcia w czerwcu.

PZDR VEN

Edit:

Po zrobieniu ponad 1500 km już na tej belce z VA, mogę jedynie wyrazić zdanie - dlaczego fabrycznie nie była ona tam montowana. Trakcja poprawiła się znacznie, szczególnie szybkie krótkie zakręty smile.gif.

Napisano
  • Autor

To już mam chyba pełny obraz, nie jest to takie straszne. Teraz decyzja teścia, co będzie robić, bo widzę, że póki co skłania się do robienia jakichś podkładek crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Na zdjęciu również widać piękne tarczobębny firmy TRW Lucas

Śliczne tarczobębny waytogo.gif

Napisano

Zastanawiam się tylko czy nie da się w jakiś sposób wzmocnić belki z astry, aby była mniej podatna na odkształcenia. Oczywiście jest to rozważanie czysto teoretyczne. Nie chciałbym być posądzony o jakieś modyfikacje zagrażające zdrowiu i życiu ok.gifzlosnik.gif Chodzi mi o wzmocnienie samego wahacza wleczonego (tak to się chyba nazywa), a nie samej belki, bo to chyba właśnie wahacz się z wiekiem odkształca, a nie sama belka skrętna.

Napisano
  • Autor

Nie wiem, jakąś rozporę można by zastosować pomiędzy elementami, do których mocuje się koła smile.gif

Napisano

Kurczaki gdybym blizej mieszkal to napewno udalbym sie do Ciebie na takowy przeszczep ale coz pozostaje mi czekac na fotomaterial od kolegi Vendorr-a i do dziela.Na razie zajme sie jedynie kompletowanie organow do przeszczepu. jump.gif

Pozdrawiam

Napisano

To są tarczobębny do Astry F/Vectry A ?

Ja widziałem, że Vectra A i Astra F mają bęben stożkowany, a prosty ma dopiero Vectra B. Czyżby można je stosować wymiennie ?

Napisano

Kurczaki gdybym blizej mieszkal to napewno udalbym sie do Ciebie na takowy przeszczep

Potwierdzam fachowość kolegi Tosha.

U mnie te modyfikacje zbiegły się z całkowitym remontem zawieszenia oraz tylnich hamulcy.

A że bardzo chciałem mieć z tyłu tarczobębny siedziałem i kombinowaliśmy z Toshem, po zaproponowaniu Toshowi pomysłu czy by może czasem z VA nie podeszła - w przeciągu dwóch dni otrzymałem telefon z od Tosha z głosem pełnym podniecenia, że dokonał pomiarów i spokojnie podejdzie to poszerzyło moje źródło w poszukiwaniu odpowiednich części, znalazłem naprawdę piękną belkę, jedynie jej wadą było to że była ubrudzona, też po niedawnej regeneracji, tarcze i klocki praktycznie nówki funkiel, ale ja jako stary zboczuch chciałem mieć wszystko nowe.

Za samą belkę, plus kompletne zaciski i tarczobębny z klockami, szczękami plus jako smaczek pompa i serwo od VA firmy ATE z tłoczkiem w pompie rozmiaru 22 zlosnik.gif zapłaciłem 310 pln, jedynie co to kurier kosztował mnie zdaje się coś około 250 pln.

Jeżeli chciałbyś zaoszczędzić trochę i odpowiadałoby Ci to mogę obfocić części które mi zostały z tej belki w sensie tarcze, klocki i szczęki i możemy się dogadać.

PZDR VEN

Napisano

> To są tarczobębny do Astry F/Vectry A ?

To są tarcze z Vectry A

> Ja widziałem, że Vectra A i Astra F mają bęben stożkowany, a prosty ma dopiero Vectra B.

Czyżby można je stosować wymiennie ?

Raczej nie, tu bardziej rozchodzi się o łożyskowanie koła. W Vectrze A były dwa rodzaje, postaram się później umieścić fotki środka tarcz (a takowe mam na kompie) i rysunki z EPC.

PZDR VEN

Napisano

Rozejrze sie co i w jakim stanie uda mi sie znalesc i napewno sie odezwe u mnie bebny nadaja sie juz chyba do wymiany wiec pewnie tarczobebny wejda na ich miejsce.Mam jeszcze pytanie co do piast czy zostaja takie same czy konieczna jest zmiana na vecrto-we bo piasta z abs-em to spory koszt.

Pozdrawiam

Napisano

Mam jeszcze pytanie co do piast czy zostaja takie same czy konieczna jest zmiana na vecrto-we bo piasta z abs-em to spory koszt.

No ja zakupiłem belkę od VA z ABS i czujnik ABS-u był montowany zdaje się w samej belce.

A tu obiecana fota tarczy w której montuje się łożysko:

283776308-tarcza.jpg

Popełniłem straszny błąd, które w tej chwili skorygowałem, u mnie tarczobęben pełni funkcję numeru 3 na poniższym obrazku. Na samym zdjęciu tarczy widać nagwintowane otwory na śruby od kół

283776308-os2.jpg

A tu czerwoną strzałką jest miejsce na czujnik ABS-u zdaje się, nie pamiętam dobrze, ale jak kolega Tosh wróci napewno wszystko, z profesorską dokładnością nam objaśni smile.gif

283776308-ABS.jpg

PZDR VEN

post-53807-1435250814023_thumb.jpg

Napisano

> Śliczne tarczobębny

Śliczne, śliczne a jakie skuteczne wink.gif

Teraz szczególnie jak nowe oponki 185 zamontowałem to takie fajne mam hamowanie, że hej smile.gif

PZDR VEN

Napisano

Jakie jest u Ciebie mocowanie amortyzatora w belce takie jak w kombi czy takie jak w htb bo nie moge znalesc na alledrogo zdjec na ktorych bylo by to widac.

Pozdrawiam

JUZ ZNALAZLEM spineyes.gif

Napisano

> Jakie jest u Ciebie mocowanie amortyzatora w belce takie jak w kombi czy takie jak w htb bo nie moge znalesc na alledrogo zdjec na ktorych bylo by to widac.

Belka pochodzi z VA htb, a ja mam sedana. Z posiadanej mojej wiedzy w astrach nie ma różnicy w mocowaniu amortyzatora.

PZDR VEN

Napisano

> To są tarcze z Vectry A

> Czyżby można je stosować wymiennie ?

> Raczej nie, tu bardziej rozchodzi się o łożyskowanie koła. W Vectrze A były dwa rodzaje,

Nieco rozwine wypowiedz kolegi Vendorra . W VA wystepowaly az 4 rodzaje lozyskowania tylnego kola, przy czym mozemy rozroznic 3 rodzje lozyskowania, a 4 to ewolucja jednego z nich.

Wiec od poczatku:

283778003-piasta.jpg

1. W czerwonym owalu zaznaczony jest typ lozyskowania z wymienna piasta i lozyskami waleczkowymi stozkowymi. Tarczo-beben hamulcowy jest mocowany do piasty i stanowi osobna czesc. Na piascie dla systemu ABS mocowany jest pierscien sygnalowy ABS, demontowalny, w bardzo podobny sposob jak w rozwiazaniu numer 3 ponizej.

2. W owalu zielonym przedstawiony jest nastepny typ lozyskowania, jako piasta zintegrowana i nierozbieralna (wystepuje takze dla systemu ABS, rozwiazanie znane z AF, AG i VB oraz pochodnych.

3. Elementy oznaczone jako numer 5 to rozwiazanie, ktore nabyl kolega Vendorr , gdzie tarczo-beben hamulcowy jest jednoczesnie piasta z wymiennymi lozyskami waleczkowymi stozkowymi. Dodatkowo, na piascie bebna mozna osadzic pierscien sygnalowy systemu ABS, co prezentuje fotka kolegi (miejsce mocowania pierscienia sygnalowego systemu ABS).

4. Element oznaczony numerem 17. Piasta zintegrowana, nierozbieralna, przeznaczona dla silnikow C25XE. Od pozostalych rozni sie iloscia otworow srub mocujacych kolo-5. Wsytepowala tylko z systemem ABS.

Konkluzje:

- najbardziej optymalne sa rozwiazania 1 i 3, gdyz daja Nam mozliwosc wymiany samego lozyska piasty (koszt lozyska dobrej firmy to ok. 50 PLN, cala piasta zintegrowana to koszt 250 PLN i wyzej),

- mozna spokojnie stosowac dla systemu ABS poprzez demontowalny pierscien sygnalowy systemu ABS i mozliwosc montazu czujnika ABS kola tylnego w otworze belki tylnej (rysunki prezentowane powyzej przez Vendorra; nie zrazajcie sie innym ksztaltem wtyczek systemu ABS od VA w systemie 1 i 3 -wystarczy zarobic nowe wtyczki z systemu 2 lub 4 na przewod od czujnika ABS do wtyczki oryginalnego ukladu z AF,

- kazdy powyzszy typ piasty mozna montowac na belkach AF i VA zamiennie i nie ma z tym zadnych problemow (piasty dla hamulcow bebnowych rowniez sa identyczne- wedlug powyzszych kryteriow- dla systemow hamulcowych tarczowo-bebnowych).

Jak wizualnie rozpoznac poszczegolne typy lozyskowania:

- typ 1 poznamy po stalowym kapturku zakrywajacym nakretke regulacyjna lozyska piasty (czesc numer 15 z powyzszego rysunku) i srubie mocujacej tarczo-beben do piast (jezeli przy demontazu sruba zostala zerwana i ponownie nie wkrecona, pozostanie w tarczo-bebnie otwor na jej osadzenie);

- typ 2, taki jak w kazdej typowej AF, brak kapturka (widoczne jest wtedy wglebienie w osi piasty);

-typ 3 poznamy po kapturku zakrywajacym nakretke regulacyjna lozyska piasty i braku sruby oraz otworu na srube w tarczo-bebnie;

-typ 4, jak w typie 2, liczymy otwory w piascie...

Dodatkowo zwracamy uwage na obecnosc czujnika ABS we wspomnianym miejscu (typ 1 i 3 ) lub gniazda wtyczki czujnika ABS w centralnej czesci piasty, z tylu (2 i 4).

Przyjete przeze mnie typy rozwiazan sa tylko umowne, na potrzeby tego watku.

Pozdrawiam

Napisano

Umowne czy nie nawet laik zrozumie co jak rozpoznac wielkie dzieki za fachowy opis teraz wiem na 100% czego szukac i co jest najlepszym rozwiazaniem technologicznym z punktu widzenia ekonomi naprawy. bow.gif.Na koniec jeszcze jedno pytanie belka od Calibry to to samo co od Vectry A??

Pozdrawiam

Napisano

>Na koniec jeszcze jedno pytanie belka od Calibry to to samo co od Vectry A??

Według EPC tylne zawieszenie jest zupełnie inne jakiego szukasz - nie ma belki, ale wyczytałem że były Calibry z napędem 4x4 - ale toż to musi jeździć.

PZDR VEN

Napisano

W kazdej Calibrze wystepowalo wylacznie zawieszenie tylne w postaci wahaczy trojkatnych osadzonych na ramie pomocniczej. Ten typ zawieszenia byl przystosowany do napedu 4x4.

Pozdrawiam

Napisano

A powiedzcie mi czy podnoszenie tyłu auta w srodku belki moze ją skrzywić? Wydaje mi sie że bardzo popularny sposób podnoszenia wśród wulkanizatorów i innych speców

pozdrawiam

Napisano

> A powiedzcie mi czy podnoszenie tyłu auta w srodku belki moze ją skrzywić?

Jak najbardziej może ją skrzywić, zmieni właściwości samej belki i może ją osłabić na siły skręcające oraz wyginające co dalej może skutkować zmianą geometrii.

Wydaje mi sie że bardzo popularny sposób podnoszenia wśród wulkanizatorów i innych speców

Co prawda nigdy się z czymś takim nie spotkałem, ale zawsze przy zmianie kół obserwuje co robi wulkanizator, czy czasem mu właśnie nie przyjdzie do głowy podnosić auto w ten sposób.

PZDR VEN

> pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tosh powiedz mi jakie przerobki sa konieczne jesli wloze belke od vectry a, a uklad hamulcowy zostanie od astry f.Ostatnio sprawdzilem stan bebnow i okladzin i przyznaje ze mimo dosc sfatygowanych bebnow na zewnatrz szczeki i srodek bebna sa w super stanie (praktycznie minimalny rant wynikajacy z korozji) wiec je zostawie.A co do zawieszenia od calibry to pytalem bo znalazlem aukcje na allegro belka vectra a/calibra i to mnie zastanawialo czy to napewno to samo.

Pozdrawiam

Napisano

> Tosh powiedz mi jakie przerobki sa konieczne jesli wloze belke od vectry a, a uklad hamulcowy

> zostanie od astry f.

Nalezy zakupic elastyczne przewody hamulcowe przednie od ....khmm, tego, no... VW Golfa II (szukaj przewodow Ferrodo lub ATE, inne nie wytrzymuja roku...) oraz 2 tzw. "zabki" do mocowania przewodow hamulcowych w VW (przejscie pomiedzy przewodem sztywnym i elastycznym-dostepne np. w IC). Szkoda ze Vendorr Nie ma fotek, bo tam wszystko idealnie widac....Na przewod od Golfa od strony gwintu wewnetrznego nalezy zalozyc podkladke o srednicy ok 2 cm, a "zabke" zalozyc od strony przewodu szywnego i przewody skrecic razem w miejscu oryginalnego mocowania przewodu hamulcowego w nadwoziu AF. Jutro postaram sie to zwizualizowac...Gwarantuje, ze mocowanie przewodu jest pewne i niemal "fabryczne"...

>A co do zawieszenia od calibry to

> pytalem bo znalazlem aukcje na allegro belka vectra a/calibra i to mnie zastanawialo czy to

> napewno to samo.

W sumie jest to samo, bo VA z napedem 4x4 (lub przystosowana do takiego napedu) miala takie samo zawieszenie jak kazda Calibra.

Pozdrawiam

Napisano

Wielkie dzieki za precyzyjna odpowiedz bow.gif, rozumiem ze linki od recznego zostaja od Astry?Jak sie zrobi cieplej to zabieram sie do roboty o efektach poinformuje szacownych forumowiczow a moze nawet jakis manualik sie z tego zrobi.

Pozdrawiam

Napisano

System linek od hamulca ręcznego musi być taki sam jak w VA.

PZDR VEN

Napisano

> Nawet jak hamulce zostaja od Astry??

Co do linki ręcznego to zdaje mi się że podejdzie, ale nie jestem pewien.

Napewno będziesz musiał zmienić przewody hydrauliczne, gdyż będą za krótkie.

Edit: Te elastyczne hydrauliczne.

PZDR VEN

Napisano

O tych przewodach pisal mi juz TOSH czekam jeszcze co powie mi o lince recznego.U Ciebie byl zmieniany komplet i pewnie dlatego linki byly wymieniane bo astrowe mogly nie pasowac do mocowan w tarczo bebnach

Pozdrawiam

Napisano

Niestety musze potwierdzic slowa Vendorra: linki hamulcowe rowniez nalezy zastosowac od systemu z VA (lacznie z tzw" lodka"-lacznikiem linek na belce, ktora sluzy do regulacji naciagu, musisz pozyskac ze szrotu, bo zamienniki nie wystepuja, a w ASO kosztuje to 70 PLN), pomimo pozostawienia ukladu hamulcowego bebnowego od AF (zreszta to samo jak w VA, tyle ze mocowanie linek na belce jest inne, inny jest rowniez pret naciagajacy linki od dzwigni hamulca pomocniczego). Nalezy rowniez pamietac o laczniku linek z pretem (w ksztalcie litery S, rowniez musisz pozyskac na szrocie, zamienniki nie wystepuja, w ASO kosztuje chyba 25 PLN).

Moze wyglada to na skomplikowane, ale w rzeczywistosci jest banalnie proste do wykonania.

Pozdrawiam

Napisano

Az tak groznie to to nie brzmi cool.gifpodstawa to nabyc wszelkie podzespoly potrzebne do przeszczepu zeby sie w trakcie montazu nie okazalo ze czegos nie ma i nie stanac z robota.Jeszcze raz wielkie dzieki dla Ciebie Tosh i Vendorra za fachowe porady i wskazowki techniczne.

Pozdrawiam

Napisano

Powodzonka w pracach, jedynie co z mojej strony pozostaje dodać to poszukaj dobrej belki (mało skorodowanej), pokusiłbym się również o jej pomalowanie nawet zwykłym hamerajtem. Ja miałem okazje pomalować proszkowo, ale niestety możliwość się zmyła frown.gif ale w te lato zamierzam dokładnie umyć podwozie i z kanału pomalować belkę.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.