Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wibracje silnika i brak reakcji na gaz przez chwilę (MJ 1.6)

Featured Replies

Napisano

Wczoraj miałem dziwny przypadek z moim MJ 1.6 120km DPF.

Na zimnym silniku (stał 8 godzin) odpaliłem normlalnie i po kilkunastu sekundach pracy na jałowym nagle silnik wpadł w wyraźne wibracje, czułem jak się auto telepie (gdydy to była benzyna to bym powiedział, że tak jakby jeden cylinder nie palił) na obrotomierzu silnik trzymał mniej więcej obroty jałowe z lekkimi wahaniami ale nie gasł. Spróbowałem dodać gazu żeby zobaczyć czy to się utrzyma na wyższych obrotach ale ku mojemu zdziwieniu nie było reakcji na pedał gazu - nic. Naciskam a obroty ani drgną a silnik się telepie ale jałowe obroty trzymał i nie dławił się. Potrwało to może z pół minuty i jak się nagle pojawiło tak nagle przestało i normlanie zaczłął pracować i reagować na gaz. Wiem, że na zimnym on normalnie ma lekką blokade i jest przydławiony ale nie tak żeby konwulsji miał dostać i nie reagowac na gaz :-) Zgasiłem odpalił normlanie znowu i już się to nie powtórzyło do dziś ani raz.

Potem skojarzyłem, że ze 2 tygodnie temu na autostradzie przy 160km/h w pewnym monencie zauważyłem ze auto się lekko telepie tak jakby nawierzchnia autostrady była nierówna ale jest tam równa i w tym samym czasie jakby się trochę zmulił i nie reagował na przyspieszanie - wtedy pomyślałem sobie, że może tam były jakieś drobne nierówności a że jechałem już szybko i pod górkę to pewnie i reakcja na gaz już też nie była taka jak bym chciał i zapomniałem o tym - ale teraz skojarzyłem oba te objawy jako podobne tyle że jeden miał miejsce na jałowym po odpaleniu a drugi na 6 biegu przy dużej prędkości (też niedawno od odpalenia no ale już z 4 km przejechałem). Oba razy potrwało to jakieś kikanaście/kilkadziesiąt sekund i ustąpiło samo.

Już się umówiłem na examinera na wtorek ale moze ktoś wie czego to moze być objaw tego typu (wibracje silnika i brak reakcji na gaz)??? Nie był nigdy chipowany ani nic grzebany.

Dodatkowo od dłuższego czasu mam bardzo sporadycznie tak, że jak dodaje gwałtownie gazu na dwójce to potrafi szarpnąć nim tak jakby na ułamek sekundy nie dostał paliwa i raczej się tak dzieje zaraz po wyjściu z przechyłu/zakrętu i pomyślałem, że może filtr paliwa zapowietrzony i po zakręcie ciągnie powietrze (ale to moja teoria i miałem zaczekać z tym na przegląd bo jeszcze mam 3 tysiące) ale teraz zaczynam się zastanawiać czy to wszystko to nie są objawy jednego i tego samego problemu. W sumie to ostatnie szarpnięcie jest na tyle sporadyczne, że zapominam o tym - może dzieje się z raz na 500km.

Napisano

> Dodatkowo od dłuższego czasu mam bardzo sporadycznie tak, że jak dodaje gwałtownie gazu na dwójce

> to potrafi szarpnąć nim tak jakby na ułamek sekundy

Mam tak od początku z tym że tylko w okresie wiosenno jesiennym. Silnik taki sam.

Napisano
  • Autor

> Jaki masz przebieg?

przebieg mam 32 tys.

Napisano
  • Autor

> Mam tak od początku z tym że tylko w okresie wiosenno jesiennym. Silnik taki sam.

no ja to zauwazyłęm zeszłej jesienie wtedy pojechałem na examiner i nic nie wyszło, potem przez ziemę tego nie było (ale moze kwestia techniki jazdy, mniej się przyspiesza itp) a ostatnio znowu wróciło. A jak mi doszły te nowe objawy z tą nierówną pracą (ale te dopiero ostatnio) to zacząem to kojażyć razem ale może się mylę.

Czy też tak masz, zę raczej to występuje po przechyle auta (np po wyjściu z ciasnego zakrętu) lewego lub prawego? Niski stan paliwa w samym baku odpada bo zawsze tankuje pełno jak mam 1/4 baku lub więcej. Rezerwę widziałem przez rok może tylko kilka razy.

U mnie tylko taką prawidłowość zauważyłem, że dzieje się to po tym jak wyjdę z powoli przejechanego zakrętu i rozpędzam z dolnego zakresu obrotów, ale oczywiście jak specjalnie próbuje to odtworzyć to się nie pojawia :-)

Napisano

> Dodatkowo od dłuższego czasu mam bardzo sporadycznie tak, że jak dodaje gwałtownie gazu na dwójce to potrafi szarpnąć nim tak jakby na ułamek sekundy nie dostał paliwa

u mnie tez pojawia sie takie zjawisko, od samego poczatku... teraz mam przebieg raptem 600km. Aczkolwiek mi to bardziej wyglada tak, jakby ESP wariowal

Napisano

Nie zauważyłem prawidłowości z przechyłami auta. Dzieje sie to na tyle rzadko , że ciężko się przygotować na to szarpnięcie, wg mnie temperatura otoczenia ma znaczenie, ponieważ poniżej 0 nigdy to nie wystąpiło. Na egzaminerze oczywiście jest czyściutko,

Napisano

> Aczkolwiek mi to bardziej wyglada tak, jakby ESP wariowal

Może coś w tym być- przy wyjściu z ciasnego zakrętu koło wewnętrzne jest mniej dociążone i łatwiej traci przyczepność. Jak dodatkowo jest lekko mokro, to ESP obetnie moc, żeby nie dopuścić do buksowania tego koła.

Ja mam tylko ASR, ale np. przy zjeździe ze skrzyżowania jak dam w palnik to wyraźnie moc jest obcinana, co z resztą sygnalizuje migająca kontrolka na desce. Ja co prawda mam turbo-benzynę innej marki, jednak zasada działania może być podobna wink.gif

Napisano

> Może coś w tym być- przy wyjściu z ciasnego zakrętu koło wewnętrzne jest mniej dociążone i łatwiej traci przyczepność. Jak dodatkowo jest lekko mokro, to ESP obetnie moc, żeby nie dopuścić do buksowania tego koła. Ja mam tylko ASR, ale np. przy zjeździe ze skrzyżowania jak dam w palnik to wyraźnie moc jest obcinana, co z resztą sygnalizuje migająca kontrolka na desce.

U mnie to wystepuje przy kazdym sposobie jazdy, czy ruszam ostro, czy lagdodnie, potrafi to wystapic. Zazwyczaj to rejestruje przy ruszaniu ze swiatel, u mnie to zawsze wystepowalo na prostej, nawet nie musialem pokonywac zadnych zakretow.

Napisano
  • Autor

> u mnie tez pojawia sie takie zjawisko, od samego poczatku... teraz mam przebieg raptem 600km.

> Aczkolwiek mi to bardziej wyglada tak, jakby ESP wariowal

u mnie odpada bo nie mam ESP, no chyba, że to sprzęgło się tak potrafi ślizgnąć albo dwumasa się gdzies przywiesi - możliwe to?

Napisano
  • Autor

Póki co Examiner nie wykazuje nic i w ASO nie wiedzą jak to zdiagonozować. Ma ktoś może pomysł jak takie coś (sporadyczne wibracje silnika i brak reakcji na gaz) zdiagonozować?

Napisano

> Póki co Examiner nie wykazuje nic i w ASO nie wiedzą jak to zdiagonozować. Ma ktoś może pomysł jak

> takie coś (sporadyczne wibracje silnika i brak reakcji na gaz) zdiagonozować?

hmm.gif wersja ekstremalna: brać tunera z laptopem na miasto i logi dynamiczne. Pomysł ma jednak 2 wady: drogo, dużo zawracania pupy i tunera kumatego trzeba mieć pod ręką. Acha i wypadało by poprosić grzzecznie autko aby panowi z kumputerem pokazało focha akurat teraz w tej chwili zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.