Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drżenie kierownicy powyżej 110 KM/h

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Podpowiedzcie, co może być przyczyna drżenia kierownicy powyżej 110 KM/h?

Opony są nowe na przedniej osi, na tylnej starszy komplet, wszystkie koła dwukrotnie wyważane w różnych warsztatach, felgi prostowane i sprawdzone.

Podejrzewam tarcze hamulcowe, chociaż podczas hamowanie nie wyczuwa się ich bicia, ewentualnie coś w układzie kierowniczym ma luzy.

Czy ktoś miał podobne problemy i udało mu się je rozwiązać ?

pozd,

tomi

Napisano

> Cześć,

> Podpowiedzcie, co może być przyczyna drżenia kierownicy powyżej 110 KM/h?

> Opony są nowe na przedniej osi, na tylnej starszy komplet, wszystkie koła dwukrotnie wyważane w

> różnych warsztatach, felgi prostowane i sprawdzone.

> Podejrzewam tarcze hamulcowe, chociaż podczas hamowanie nie wyczuwa się ich bicia, ewentualnie coś

> w układzie kierowniczym ma luzy.

> Czy ktoś miał podobne problemy i udało mu się je rozwiązać ?

też się zmagam z tym problemem i niby wszystko jest dobrze ale jest źle, sytuację poprawiło wyczyszczenie powierzchni piast i przylegających do nich powierzchni felg (szczególnie kompletu letniego- alu), objawy jednak nie ustąpiły całkowicie, z przodu podejrzewam dodatkowo niewyważenie półosi - ktoś z kącika pisał że to wyważał ale nie znam szczegółów gdzie i czy to można zrobić,

póki co radzę sobie wyważając koła na wyważarce - traktuję to jako wstępne wyważenie, zakładam koła i jadę na doważanie kół na aucie, to dopiero usuwa problem ale też do jakichś 140-150km/h, później i tak czuć delikatne niewyważenie,

brat

Napisano

> ewentualnie coś w układzie kierowniczym ma luzy.

Czy koledzy sprawdzali to w diagnostyce i definitywnie da się to wykluczyć jako przyczynę?

Pytam dlatego, że na dniach jadę na końcówki drążków i silentblocki wahaczy - drżenie właśnie właziło przy 100-110 i dość długo przy przeglądzie przód był molestowany bo przy pobieżnym nic nie widać było.

Napisano
  • Autor

> Pytam dlatego, że na dniach jadę na końcówki drążków i silentblocki wahaczy - drżenie właśnie

Kolego Esol napisz czy ta wymiana cos pomoze na drgania,

wszyscy beda wdzieczni smile.gif

Napisano

> Kolego Esol napisz czy ta wymiana cos pomoze na drgania,

> wszyscy beda wdzieczni

A ja miałem tak jak miałem przegub rozwalony - nawet o tym nie wiedziałem, że to jest przyczyną - delikatnie stukał przy skręcie.

Rozwalił sie zupełnie, wymieniłem na nowy i wszystko zniknęło - więc u mnie to było przyczyną.

Napisano

> A ja miałem tak jak miałem przegub rozwalony - nawet o tym nie wiedziałem, że to jest przyczyną -

> delikatnie stukał przy skręcie.

> Rozwalił sie zupełnie, wymieniłem na nowy i wszystko zniknęło - więc u mnie to było przyczyną.

Ale mówimy o tym samym przypadku? Popatrz na tytuł wątku. Mnie przy skręcie nic nie stuka.

Napisano

> Podpowiedzcie, co może być przyczyna drżenia kierownicy powyżej 110 KM/h?

Podobny wątek: KLIK

Pozdroofka

Napisano

> Ale mówimy o tym samym przypadku? Popatrz na tytuł wątku. Mnie przy skręcie nic nie stuka.

Tak, o tym samym - miałem drżenie powyżej 120 km/h - pojawiało się i znikało raz było, a raz nie.... no i przypadkiem jak wymieniłem przegub to potem zorientowałem się że jest już ok smile.gif upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu 270751858-jezyk.gif

Napisano

U mnie w Fce winne były jednak aluminiowe felgi. Po zmianie na stalowe drgania znikały. Na aluskach koła drżały w przedziale prędkości 110-120km/h.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Kolego Esol napisz czy ta wymiana cos pomoze na drgania,

> wszyscy beda wdzieczni

Deczko długo to trwało, ale dopiero na wakacyjnym urlopie w Sieradzu miałem czas zająć się solidnie Astrą.

Do wymiany poszły końcówki drążków i silentblocki w wahaczach.

Warsztat sam zapewnił ustawienie zbieżności jadąc do zaznajomionej stacji diagnostycznej (prywatnej zresztą)

Przychodzę po odbiór, płacę, wyjeżdżam i... ściąga mocno w prawo. Oglądam wydruk z diagnostyki - w życiu jeszcze nie widziałem takiego - kartka A4 ze wszystkimi pomiarami przed i po regulacji i podanymi normami - w kolorze i bajerze smile.gif

Niby jest ok a ściąga.Oglądam główki drążków - hmm nie trzymają poziomu i mocno są zeskoszone w tył auta.

Przegoniłem parę kilometrów sprawdzam drżenie - zero da się pogonić przy wyprzedzaniu i już koło się nie "odrywa"

Tylko to ściąganie hm...

Rano ledwie bramę otworzyli w diagnostyce, wjeżdżam i molestuję właściciela.

Pracownik który ustawiał, marudzi, marudzi, ale poprawia te główki na poziom - żeby był pełen zakres pracy.

Właściciel w ramach gwarancji i renomy własnej marki (!) przeprowadza ponowne sprawdzenie (GRATIS!) zapinają lasery na kaźde koło i... jest jeszcze lepiej. Praktycznie ideał.

Sprawdzają gratis(!) amortyzatory przód/tył - przechodzą normę.

W końcu zwalają koła przednie i oglądają. Jedno w porządku, ale na drugim przytarty placek od awaryjnego hamowania. Zamieniają stronami - rąsia i jadę i...zero jakichkolwiek problemów.

Jadę do domu i dzwonię do właściciela stacji żeby potwierdzić dziagnozę bo mnie o to prosił. Jak zaznaczył.Chciał mieć potwierdzenie prawidłowo postawionej diagnozy dla własnego doświadczenia.

Dawno nie miałem do czynienia z tak profesjonalnym podejściem na diagnostyce.

Niniejszym dziękuję właścicielowi tej stacji diagnostycznej z Sieradza z tzw."działek"

Przytarte i inaczej ułożone opony + luzy w zawieszeniu kompensowały się na tyle że jeździłem prosto i nie ściągało, po wybraniu luzów od razu wyszły złe gumy.

W każdym razie drżenie się skończyło - mogę jeździć szybko...eee tzn.90km/h zeby.GIF

ps.Przy okazji tłumik środkowy i tylny.

Tylny wytrzymał 3lata.

Środkowy był jeszcze oryginał niemiecki Adama (91r) - z zewnątrz ideał - jakbym go olejem przetarł to bym go jeszcze opchnął jak nówkę...gdyby nie to że w środku siatki i rurki się posypały i brzęczał jak mucha

Napisano

> Do wymiany poszły końcówki drążków i silentblocki w wahaczach.

Ile Cię to (tak pi razy oko) wyniosło??

Chcę mieć orientację, bo chyba mam tak samo... frown.gif

Napisano

> Ile Cię to (tak pi razy oko) wyniosło??

> Chcę mieć orientację, bo chyba mam tak samo...

Nie da rady smile.gif Było hurtem z tłumikami i innymi drobiazgami.

Z mamrotania mechanika z poślinionym ołówkiem pamiętam tylko...

...mrrmrrgrmrrr...końcówka 30 x2 no i robota ten to razem 80zł

Nie odzywałem się bo znam ceny z ICarsu po rabatach smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.