Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kabel diagnostyczny ELM327 OBD2

Featured Replies

Napisano

Witam! Chciałbym kupić INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ELM 327 ELM327 OBD2 i nie wiem czy to zadziała w Lacetti 1.8 .Może ktoś używał ten interfejs do podłączenia się z Lacettim a może są inne kable do podłczenia się? Pozdrawiam.

Napisano

> Witam! Chciałbym kupić INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ELM 327 ELM327 OBD2 i nie wiem czy to zadziała w

> Lacetti 1.8 .Może ktoś używał ten interfejs do podłączenia się z Lacettim a może są inne kable

> do podłczenia się? Pozdrawiam.

Mam taki wink.gif dziala jak nalezy waytogo.gif

Napisano

> Witam! Chciałbym kupić INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ELM 327 ELM327 OBD2 i nie wiem czy to zadziała w

> Lacetti 1.8 .Może ktoś używał ten interfejs do podłączenia się z Lacettim a może są inne kable

> do podłczenia się? Pozdrawiam.

ten jest najtanszy i dziala smile.gif oczywiscie niczego nie przestawisz w kompie a jedynie zczytasz bledy , parametry itp

Sa takze inne - ktore robia wszystko ale kosztuja kilkanascie tysiecy smile.gif (ASO ma takie)

Napisano

> ten jest najtanszy i dziala

Masz to cudo?

Kupilbym se cos co by pociagnelo Lacka i Fabie, ale w ciemno nie moge sie zdecydowac.

Na razie nabylem interfejs do LPG, ale Skode ze stagiem podlacze, kolteca juz nie angryfire.gif

Napisano

kolteca juz nie

masz GSI?

Nie zam nikogo, kto połączyłby się z tym czymś innym niż interfejsem dedykowanym.

Podobno Monio (program diagnostyczny) wymaga klucza sprzętowego, ale tego już zweryfikować nie mam jak.

Napisano

> kolteca juz nie

> masz GSI?

> Nie zam nikogo, kto połączyłby się z tym czymś innym niż interfejsem dedykowanym.

> Podobno Monio (program diagnostyczny) wymaga klucza sprzętowego, ale tego już zweryfikować nie mam

> jak.

panowie ale wy uzywacie tej zabawki zeby prewencyjnie ogarniac auto, czy tylko dlatego ze cos wam wyskoczylo?

Napisano

Zależy, co masz teraz na myśli?

Takim ELM nie zrobisz niestety nic więcej niż diagnostykę silnika.

Napisano

> Masz to cudo?

> Kupilbym se cos co by pociagnelo Lacka i Fabie, ale w ciemno nie moge sie zdecydowac.

> Na razie nabylem interfejs do LPG, ale Skode ze stagiem podlacze, kolteca juz nie

Nie mam ale kiedys szwgier skas zalatwil to podlaczalem i sprawdzalem

Napisano
  • Autor

> Zależy, co masz teraz na myśli?

> Takim ELM nie zrobisz niestety nic więcej niż diagnostykę silnika.

W sumie chodzi mi tylko odczyt błędu i skasowanie.Nie wiem jak to się ma do tego kabla a opisując ten kabel można napisać co idzie tym zrobić odczytać a po kupnie wyjdzie na to że nawet się nie idzie połączyć.

Napisano

> W sumie chodzi mi tylko odczyt błędu i skasowanie.Nie wiem jak to się ma do tego kabla a opisując

> ten kabel można napisać co idzie tym zrobić odczytać a po kupnie wyjdzie na to że nawet się

> nie idzie połączyć.

Nie umiesz ,moze czytac ?

Przeca napisałem ,że mam ELMA i działa jak należy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nie umiesz ,moze czytac ?

> Przeca napisałem ,że mam ELMA i działa jak należy

Dzięki

Napisano

Jakiego programu używasz. Ja próbowałem posiadanym VAGiem z AutoEnginuity's ScanTool i nie chciało się skomunikować. Wiem, że VAG to nie to samo, co OBD, ale może z innym programem by zagadał? (linia K też jest na 7 pinie).

Napisano

> Jakiego programu używasz. Ja próbowałem posiadanym VAGiem z AutoEnginuity's ScanTool i nie chciało

> się skomunikować. Wiem, że VAG to nie to samo, co OBD, ale może z innym programem by zagadał?

> (linia K też jest na 7 pinie).

Scanpro bodajze czy PcScan smile.gif Zostawiłem EeePc u rodzicow ,wieczorem do nich podjade to Ci dokladnie odpisze waytogo.gif

Napisano

> Scanpro bodajze czy PcScan Zostawiłem EeePc u rodzicow ,wieczorem do nich podjade to Ci dokladnie

> odpisze

p.s. z tym vagiem to raczej bezsensa no.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ! Chciałem tylko powiedzieć że kabel który kupiłem działa idealnie na Lacettim 1.8 i nie ma z nim problemu nawet przy mierzeniu parametrów w czasie jazdy. bananaevil.gif

Napisano

> Witam ! Chciałem tylko powiedzieć że kabel który kupiłem działa idealnie na Lacettim 1.8 i nie ma z

> nim problemu nawet przy mierzeniu parametrów w czasie jazdy.

Mozesz napisac jaki/gdzie kupiles?

Namierzam sie na tego

Napisano

> Witam ! Chciałem tylko powiedzieć że kabel który kupiłem działa idealnie na Lacettim 1.8 i nie ma z

> nim problemu nawet przy mierzeniu parametrów w czasie jazdy.

A ja dorzucę się jeszcze z pytaniem czy da się tym wykasować błąd poduszek powietrznych?

Napisano

> a czym sie rozni wersja 1.3 od wersji 1.3a - jakies znaczace zmiany itp ?

Nie wiem, ale powiem szczerze, ze nie szukalem.

Znalazlem gdzies nawet wersje 1.5 albo 1.5a, to jak w wiekszosci przypadkow napisali, ze poprawiona stabilnosc polaczenia przy wspolpracy z vista i takie tam.

Napisano

aha , bo ja kiedys od szwagra pozyczalem 1.3 , myslalem ze moze nowsza wersja ma wiecej mozliwosci do odczytu itp

Napisano

> A ja dorzucę się jeszcze z pytaniem czy da się tym wykasować błąd poduszek powietrznych?

Nie za bardzo. Te urządzenia i programy są pod diagnostykę silnika.

Napisano
  • Autor

> Mozesz napisac jaki/gdzie kupiles?

> Namierzam sie na tego

Właśnie u tego gościa z allegro kupiłem.

• 7 miesięcy później...
Napisano

> Scanpro bodajze czy PcScan Zostawiłem EeePc u rodzicow ,wieczorem do nich podjade to Ci dokladnie

> odpisze

wznowię temat -

1. czy za pomocą takiego kabelka można tylko zobaczyć błędy, czy da się równiez je skasować?

2. proszę ewentulanie link do allegro lub e-sklepu, gdzie można kupić sprawdzony kabelek

co powiecie np. o tym jakiś tekst

Napisano

> wznowię temat -

> 1. czy za pomocą takiego kabelka można tylko zobaczyć błędy, czy da się równiez je skasować?

> 2. proszę ewentulanie link do allegro lub e-sklepu, gdzie można kupić sprawdzony kabelek

> co powiecie np. o tym jakiś tekst

Da sie kasowac.

Ja kupilem u typa z Bialegostoku i dziala (z Fabia i Lacetti), wtedy byl chyba jednym z najtanszych. Z dolaczonej plytki niestety zaden testowy programik nie poszedl.

Link byl wczesniej w tym watku ale juz aukcja wygasla.

Napisano

> wznowię temat -

> 1. czy za pomocą takiego kabelka można tylko zobaczyć błędy, czy da się równiez je skasować?

Żebyśmy mieli jasność, zobaczysz i skasujesz jedynie błędy w sterowniku silnika. Niekiedy na aukcjach piszą o jakichś poduszkach, ABSach - bzdura.

Przez EOBD podglądniesz też wybrane parametry rzeczywiste pracy silnika np. korekcje krótko- i długoterminową czasu wtrysku, ciśnienie bezwzględne w kolektorze dolotowym, czy też kąt wyprzedzenia zapłonu. Jednak w porównaniu ze skanerami z prawdziwego zdarzenia komunikującymi się ze sterownikiem silnika przy pomocy protokołu producenta (nie EOBD), to jest to raczej skromna namiastka.

Napisano

> Żebyśmy mieli jasność, zobaczysz i skasujesz jedynie błędy w sterowniku silnika. Niekiedy na

> aukcjach piszą o jakichś poduszkach, ABSach - bzdura.

> Przez EOBD podglądniesz też wybrane parametry rzeczywiste pracy silnika np. korekcje krótko- i

> długoterminową czasu wtrysku, ciśnienie bezwzględne w kolektorze dolotowym, czy też kąt

> wyprzedzenia zapłonu. Jednak w porównaniu ze skanerami z prawdziwego zdarzenia komunikującymi

> się ze sterownikiem silnika przy pomocy protokołu producenta (nie EOBD), to jest to raczej

> skromna namiastka.

A gdzie taki nabyc? Sa universalne?

Napisano

> Scan 100, dostępny tylko w GM koszt 14 tyś zł

A na kaciku stilo maja taki robiony hmm.gif Zlacze takie same pewnie tylko jezyk programowania trzeba znac i sredni ogarniety elektronik da rade. Ale to tylko moja hipoteza.

Napisano

> A na kaciku stilo maja taki robiony Zlacze takie same pewnie tylko jezyk programowania trzeba znac

> i sredni ogarniety elektronik da rade. Ale to tylko moja hipoteza.

Ruscy mają rozpracowany protokół Daewoo/Chevroleta.

Koszt programu (tylko "pa ruski") i interfejsu, to około 1000 zł, więc nie jest to znowu jakiś dramat. Sam o tym myślałem, ale ostatnio nie śmierdzę groszem. smile.gif

Napisano

> Ruscy mają rozpracowany protokół Daewoo/Chevroleta.

> Koszt programu (tylko "pa ruski") i interfejsu, to około 1000 zł, więc nie jest to znowu jakiś

> dramat. Sam o tym myślałem, ale ostatnio nie śmierdzę groszem.

Jak ktos zrobi instrukcje po polsku moze byc w pdf. To mozna sie zlozyc w kilka osob. Pewnie chodzi o program bo kabel kazdy bedzie mial swoj.

Napisano

> Jak ktos zrobi instrukcje po polsku moze byc w pdf. To mozna sie zlozyc w kilka osob. Pewnie chodzi

> o program bo kabel kazdy bedzie mial swoj.

Sprzedają chyba tylko komplet: program i fejs

Ja o tyle nie mam pełnej motywacji do zakupu, że w pracy mam Boscha KTS650, który Laczka "robi" bez zająknięcia. I wszystko jest po polsku.

Napisano

> Sprzedają chyba tylko komplet: program i fejs

> Ja o tyle nie mam pełnej motywacji do zakupu, że w pracy mam Boscha KTS650, który Laczka "robi" bez

> zająknięcia. I wszystko jest po polsku.

Chyba kupię sobie ten kabelek jakiś tekst Z opisu wynika, że będzie ok, zgadzacie się ze mną?

Napisano

> Chyba kupię sobie ten kabelek jakiś tekst Z opisu wynika, że będzie ok, zgadzacie się ze mną?

Tego typu kable działają (mam wyglądający tak samo), ale poza odczytem/kasowaniem błędów cudów niestety nimi nie zrobisz.

Napisano

> Tego typu kable działają (mam wyglądający tak samo), ale poza odczytem/kasowaniem błędów cudów

> niestety nimi nie zrobisz.

o to mi chodzi - kupując kabelek nie bedę płacił 50-100 zł za diagnozę i będę mógł sam skasować ewentualne błędy, śzkoda że tylko błędy "check engine"

Napisano

> o to mi chodzi - kupując kabelek nie bedę płacił 50-100 zł za diagnozę i będę mógł sam skasować

> ewentualne błędy,

Do tego celu waytogo.gif

Napisano

> Ruscy mają rozpracowany protokół Daewoo/Chevroleta.

> Koszt programu (tylko "pa ruski") i interfejsu, to około 1000 zł, więc nie jest to znowu jakiś

> dramat. Sam o tym myślałem, ale ostatnio nie śmierdzę groszem.

Na rosyjskich stronach można ściągnąć program Chevrolet Explorer . Niestety menu napisane po rosyjsku i do tego ruska strona kodowa (pojawiają się napisy ???????) ale to można łatwo przejść i spolszczyć program. Współpracuje z interfejsem typu VAG-COM 409 patrz tutaj dostępnym na alegro za ok. 35zł. patrz tutaj.

Program+interfejs umożliwiają dodatkowo odczyt błędów układu ABS i poduszek powietrznych. Należy wykonać modyfikację interfejsu polegającą na zmianie pinów w złączu ODBII.

Napisano

ooo cenna uwaga.

W wolnej chwili podrząże temat.

EDIT:

No i trochę popróbowałem. Udało mi się nawet skomunikować poprzez fejs VAG ze sterownikiem silnika w moim aucie. smile.gif Doszedłem też do tego, że instalator wyświetla mi się po rosyjsku, zamiast wcześniej wyświetlanych śmieci. Sęk w tym, że w programie dalej są same pytajniki, zamiast tekstu pisanego cyrylicą. Nie da się niestety w takim układzie za bardzo pracować. Jak to ugryzę, to dam znać.

Napisano

i zakupiłem elma

po zainstalowaniu scan tool net - nie chciał się połączyć

darmowa wersja PCMSCAN - można się połączyć ale nic nie dało się zrobić

udało się dopiero za 3 razem easyOBDII, błąd zdiagnozowany, skasowany, zobaczymy czy pojawi się podobnie 284646494-P0135.jpg

post-21962-14352511364326_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.