Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotoradar gminny i falszywe dane odnosnie sprawcy

Featured Replies

Napisano

Tak mnie naszlo czytajac HP , czy podajac kogos nielubianego (patrz post #3) moge sie liczyc z jakimis konsekwencjami? hmm.gif Zakladam, ze osoba, ktora podalem nie zna moich danych osobowych i mojego auta.

Napisano

> Tak mnie naszlo czytajac HP , czy podajac kogos nielubianego (patrz post #3) moge sie liczyc z

> jakimis konsekwencjami? Zakladam, ze osoba, ktora podalem nie zna moich danych osobowych i

> mojego auta.

przecież taka osoba nie przyna się do popełnionego wykroczenia i to nadal Ty będziesz nękany do zapłacenia mandatu albo od razu oskarżony o składanie fałszywych zeznań

Napisano
  • Autor

> przecież taka osoba nie przyna się do popełnionego wykroczenia i to nadal Ty będziesz nękany do

> zapłacenia mandatu albo od razu oskarżony o składanie fałszywych zeznań

A co, gdy ja tez sie nie przyznam? Wiem, ze szukam dziury w calym, ale dobrze byloby to wiedziec. food.gif

Napisano

> A co, gdy ja tez sie nie przyznam? Wiem, ze szukam dziury w calym, ale dobrze byloby to wiedziec.

Zostaniesz ukarany za to, że nie wiesz kto prowadził. Z jakiego przepisu - to wkrótce rozstrzygnie SN.

http://www.rp.pl/artykul/212825,481218_Kto_nie_wyda_kierowcy__ten_zaplaci_grzywne.html

Napisano
  • Autor

> Zostaniesz ukarany za to, że nie wiesz kto prowadził. Z jakiego przepisu - to wkrótce rozstrzygnie

> SN.

> http://www.rp.pl/artykul/212825,481218_Kto_nie_wyda_kierowcy__ten_zaplaci_grzywne.html

Przeczytalem linka, ktorego podales. I teraz pytanie. Co by bylo, gdybym nie wskazal kierowcy, bo "samochod zostal mi skradziony, lecz znalazlem go odstawionego kilka godzin pozniej niedaleko miejsca mojego zamieszkania, tak ze nie zdazylem zglosic tego faktu policji"?

Napisano

> Przeczytalem linka, ktorego podales. I teraz pytanie. Co by bylo, gdybym nie wskazal kierowcy, bo

> "samochod zostal mi skradziony, lecz znalazlem go odstawionego kilka godzin pozniej niedaleko

> miejsca mojego zamieszkania, tak ze nie zdazylem zglosic tego faktu policji"?

art. 78 ust. 4 PoRD.

Quote:

4. Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie,
chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.

Napisano
  • Autor

> art. 78 ust. 4 PoRD.

> Quote:

> 4. Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu

> powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty

> wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.

O to to to chodzilo. Czy musze miec swiadkow na to, ze mi ktos "porzyczyl"auto, czy wystarczy oswiadczenie? Bo to moze byc jakas "furtka" do walki o anulowanie mandatu i punktow. (wiem znow sie czepiam,ale mam taki wieczor przemyslen)

Napisano

No OK, ale jeżeli zeznam, że samochód prowadził John Smith, zamieszkały w Miami, przy Oak Street 148 (tak się przedstawił)?

Napisano

kiedyś miałem taką sytuacje że pożyczyłem auto koledze i złapał go fotoradar na trasie i przyszło do płacenia mandatu. Na foto ewidentnie było widać że kierowca to nie ja i panowie z drogówki ewidentnie chcieli znać dane kierowcy,wtedy podanie tych danych kosztowało by kumpla utratę prawka, moja zmowa milczenia kosztowała tysiąc złoty grzywnej ale koszta pokrywał faktycznie on tyle że prawko dzięki temu zachował. Albo płacisz mandat albo grzywna i nie ma przebacz.

Napisano

> No OK, ale jeżeli zeznam, że samochód prowadził John Smith, zamieszkały w Miami, przy Oak Street

> 148 (tak się przedstawił)?

Masz obowiązek zeznać zgodnie z prawdą, więc ciekawe co zrobią jak będą musieli faktycznie szukać John'a Smith'a smile.gif

Przecież nie ma zakazu użyczania samochodu obcokrajowcom, teoretycznie wskazujesz JS i powinien być spokój.

Szczerze wątpię, żeby udało im się ustalić, że JS nie było faktycznie w PL, przecież mógł przylecieć samolotem/przypłynąć statkiem do dowolnego kraju w EU a stamtąd dotrzeć do PL samochodem/rowerem/autostopem, więc ustalenie, że faktycznie nie było go w PL nie będzie łatwe.

Najsensowniej będzie wskazać kogoś kto faktycznie istnieje, na 99% nie ma w tej sprawie umowy pomiędzy PL a USA, więc sprawa musiała by przejść przez nasz MSZ a następnie przez MSZ w USA.

Twój scenariusz brzmi sensownie, jeszcze lepiej wskazać kogoś w Kongo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tak mnie naszlo czytajac HP , czy podajac kogos nielubianego (patrz post #3) moge sie liczyc z

> jakimis konsekwencjami?

Art. 233 K.K.

Napisano

> O to to to chodzilo. Czy musze miec swiadkow na to, ze mi ktos "porzyczyl"auto, czy wystarczy

> oswiadczenie?

Jeśli to Ty powołasz się na fakt, iż ktoś użył pojazdu wbrew Twojej woli, to musi to udowodnić. Najłatwiej np. w przypadku kradzieży bo pewnie wystarczy tylko zgłoszenie z Policji. W jakiej innej sytuacji mogłoby się to stać? Chyba nie sądzisz, iż ktoś da wiarę stwierdzeniu że jeden ze stu kolegów z pracy zabrał Ci kluczyki.

> Bo to moze byc jakas "furtka" do walki o anulowanie mandatu i punktow. (wiem

> znow sie czepiam,ale mam taki wieczor przemyslen)

Za to, że nie wskażesz kierującego, nie ma punktów. A furtka jest śmiesznie mała.

Napisano

> I myślisz, że Sąd uwierzy iż dałeś auto obcemu gościowi, który przyjechał z Miami?

A jak faktycznie znam gościa z Miami?

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.