Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea"98 1,6/gaz - szarpie przy ruszaniu

Featured Replies

Napisano

Witam Grono Szanowne,

Może ktoś miał podobne objawy i udało się temu zaradzić - otóż moja Maryś nie potrafi ruszyć płynnie, za każdym razem w większym lub mniejszym stopniu (najczęściej to pierwsze) trzęsie całym autem. Żebym nie wiem, jak próbował ruszać - delikatnie czy ostro, dostaje takiej deliry, że boję się, że się rozleci. Bez warsztatu się pewnie nie obejdzie ale na co wskazać mechanikowi? - przeguby, sprzęgło, jakieś podkładki.

Dodam jeszcze, że przy pełnym skręcie też telepie na całego.

Z góry dzięki - pozdrawiam.

Napisano

Kiedys miałem identyczny objaw. Sprzęgło.

Napisano

Spróbuj jeszcze podciągnąć troszkę na lince żeby odrobinę wyżej brało sprzęgło! Powinno na jakiś czas pomóc ale trzeba się szykować na robotę ze sprzęgłem. U mnie to samo zeby.GIF

Napisano

> Kiedys miałem identyczny objaw. Sprzęgło.

Niedawno miałem tak samo, na nowym baja - potwierdzam sprzęgło kaput wink.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Powiedzmy, że dojrzałem do wymiany ale teraz pojawia się zagadnienie - jakie sprzegło założyć. Oryginalne - kasa nie puszcza. Valeo - już bliżej ale w odniesieniu do faktu, że nie będę tym autem jeździł do końca życia, to może i ten wydatek jest zbyteczny. Jest jeszcze opcja budżetowa, czyli LUK - co sądzicie?

Napisano

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Powiedzmy, że dojrzałem do wymiany ale teraz pojawia się

> zagadnienie - jakie sprzegło założyć. Oryginalne - kasa nie puszcza. Valeo - już bliżej ale w

> odniesieniu do faktu, że nie będę tym autem jeździł do końca życia, to może i ten wydatek jest

> zbyteczny. Jest jeszcze opcja budżetowa, czyli LUK - co sądzicie?

Ja założyłem LUKa, dostaniesz za 200zyla z hakiem, cena może nie przekonuje co do jakości ale przetestować warto, na droższe Valeo tez sporo narzekań czytałem więc ciężko jednoznacznie stwierdzić co lepsze.

Napisano

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Powiedzmy, że dojrzałem do wymiany ale teraz pojawia się

> zagadnienie - jakie sprzegło założyć. Oryginalne - kasa nie puszcza. Valeo - już bliżej ale w

> odniesieniu do faktu, że nie będę tym autem jeździł do końca życia, to może i ten wydatek jest

> zbyteczny. Jest jeszcze opcja budżetowa, czyli LUK - co sądzicie?

odradzam valeo.

zamienniki sa kiepskiej jakości i bardzo łatwo można je przypalić przy ruszaniu... smród niesamowity... po zmianie na luka jak fabryka...

Napisano

> odradzam valeo.

> zamienniki sa kiepskiej jakości i bardzo łatwo można je przypalić przy ruszaniu... smród

> niesamowity... po zmianie na luka jak fabryka...

To fakt! Moje śmierdzi przy każdym wjeździe na krawężnik albo jakimś gwałtowniejszym ruszaniu pod górę frown.gif Żałuję teraz że nie założyłem LUKa.

Napisano

> odradzam valeo.

> zamienniki sa kiepskiej jakości i bardzo łatwo można je przypalić przy ruszaniu... smród

> niesamowity... po zmianie na luka jak fabryka...

Witam,

ile kkm już "najeździliście" na tych "smierdzących " zamiennikach?

Kupiłem Multiplę z podobno 20kkm (faktura na zakup i wymianę)wcześniej wymienionym sprzęgłem i już przy zimnym silniku szarpie przy ruszaniu, jestem ciekaw ile jeszcze pojeździ o ile da się to jakoś określić?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> ile kkm już "najeździliście" na tych "smierdzących " zamiennikach?

> Kupiłem Multiplę z podobno 20kkm (faktura na zakup i wymianę)wcześniej wymienionym sprzęgłem i już

> przy zimnym silniku szarpie przy ruszaniu, jestem ciekaw ile jeszcze pojeździ o ile da się to

> jakoś określić?

> Pozdrawiam

pojeździ jeszcze kilka lat...

pamiętam, że u mnie trzęsło budą przy ok 40-50 tysiącach na oryginalnym sprzęgle... potem jakoś ustało... wymieniłem przy 130... właśnie na valeo a przy 150 na luka...

Napisano

> Witam,

> ile kkm już "najeździliście" na tych "smierdzących " zamiennikach?

> Kupiłem Multiplę z podobno 20kkm (faktura na zakup i wymianę)wcześniej wymienionym sprzęgłem i już

> przy zimnym silniku szarpie przy ruszaniu, jestem ciekaw ile jeszcze pojeździ o ile da się to

> jakoś określić?

Jak kupowałem Bravę 4,5 roku temu miała nalatane 124 tyś. km i miała wpisaną w książce wymianę sprzęgła przy 120 tyś km. Obecnie mam dokładnie 160 tyś. (czyli sprzęgło ma 40 tyś.) i szarpie od jakiegoś pół roku a śmierdzi od początku .... O ile wpis w książce serwisowej nie jest farmazonem to kiepski wynik! Jednak smród świadczy o tym że na 99% nie jest to już fabryka i że jest to to o czym pisze Patre

Napisano

U mnie Valeo telepało budą przy ruszaniu, śmierdziało przy manewrach na parkingu i klekotało łożyskiem więc wymieniłem. O dziwo na oko wyglądało że spokojnie polatałoby kilkanaście jak nie kilkadziesiąt tysięcy km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.