Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chlupanie/przelewanie wody w nagrzewnicy

Featured Replies

Napisano

Panowie potrzebuję jedną szybą odpowiedź, a szukajka się buntuje sciana.gif Co to oznaczało jak słychać z nagrzewnicy takie jakby przelewanie się wody, Jakby bąbelki powietrza szły hmm.gif Za nic nie mogę sobie przypomnieć sciana.gif Astra F X16SZR ok.gif

Napisano
  • Autor

> Powietrze w układzie chłodzenia.

Ale proszę konkretniej wink.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Jest jedna przyczyna czy mogą być różne? Przecież samo się tam nie dostało wink.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ale proszę konkretniej...

Juz sie robi...szukaj wyciekow w ukladzie chlodzenia, nieszczelnosci..UPG nie ucierpiala? Dziwne odglosy nie pojawily sie po ingerencji w uklad chlodzenia?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Juz sie robi...szukaj wyciekow w ukladzie chlodzenia, nieszczelnosci..UPG nie ucierpiala? Dziwne

> odglosy nie pojawily sie po ingerencji w uklad chlodzenia?

> Pozdrawiam

Nie było robione nic. Ale później się dopytam taty. Z tego co ja wiem to był tylko wymieniany filtr kabinowy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Na codzień braciak jeździ na uczelnię i tyle. Nic się wcześniej nie działo. Chyba, że nie zwrócił uwagi, bo ma małe doświadczenie w temacie mechaniki itp. Zajrzałem do zbiorniczka to płyn wyglądał normalnie. Nie było widać plam z oleju więc może nie UPG hmm.gif bąbelków przy przegazowaniu też nie było widać, ale nie wiem czy to ma jakiś związek zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif kiedyś czytałem, że taki objaw występuje zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif wycieków też nie widać, bo na podłodze w garażu jest sucho, ale powiem tacie, żeby jutro dokładnie obejrzał silnik ok.gif

Napisano

Z doświadczenia własnego w temacie przelewania wody mogę powiedzieć, iż na 99,9% jest to objaw padającej UPG.

Z resztą na kąciku już nie jedna osoba, której się "przelewało" po wymianie uszczelki potwierdziło zniknięcie tego objawu.

Od razu odpowiem na kolejne pytanie... tak można z takim objawem jeździć dziesiątki tysięcy kilometrów. Później wrzucę fotkę starej UPG z uszkodzeniem powodującym "przelewanie".

Napisano

> Z doświadczenia własnego w temacie przelewania wody mogę powiedzieć, iż na 99,9% jest to objaw

> padającej UPG.

> Z resztą na kąciku już nie jedna osoba, której się "przelewało" po wymianie uszczelki potwierdziło

> zniknięcie tego objawu.

> Od razu odpowiem na kolejne pytanie... tak można z takim objawem jeździć dziesiątki tysięcy

> kilometrów. Później wrzucę fotkę starej UPG z uszkodzeniem powodującym "przelewanie".

Ja mogę też potwierdzic-miałem to samo UPG.

Napisano
  • Autor

> Z doświadczenia własnego w temacie przelewania wody mogę powiedzieć, iż na 99,9% jest to objaw

> padającej UPG.

> Z resztą na kąciku już nie jedna osoba, której się "przelewało" po wymianie uszczelki potwierdziło

> zniknięcie tego objawu.

> Od razu odpowiem na kolejne pytanie... tak można z takim objawem jeździć dziesiątki tysięcy

> kilometrów. Później wrzucę fotkę starej UPG z uszkodzeniem powodującym "przelewanie".

Ajaj. Można jeździć co nie znaczy, ze musi się udać... Jak bedzie pech to poleci...

Napisano

> Ja mogę też potwierdzic-miałem to samo UPG.

I ja. smile.gif

Napisano

Ja również potwierdzam zlosnik.gif objaw od jakiś 40tyś km i jakoś mi to nie bardzo przeszkadza ok.gif uszczelka poci mi się na zewnątrz tzn niewielkie ilości płynu ściekają sobie po bloku(długo szukałem tych przecieków) ale jak mówię uszczelka bardziej się poci niż leci ,dolewam może z litr płynu na 2tyś km więc jest jak dla mnie akceptowalne 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ale proszę konkretniej

Chciałeś szybką odpowiedź wink.gif

U mnie też się przelewało. A UPG była w bardzo dobrym stanie.

Jeśli jest mała nieszczelność to płyn wycieka i od razu odparowuje. A po ochłodzeniu powstaje w układzie podciśnienie i zasysa powietrze. Którędy? To ciężko powiedzieć. uszczelki przy nagrzewnicy, sama nagrzewnica, pompa cieczy, gdzieś na łączeniu węży itp.

Napisano
  • Autor

> Chciałeś szybką odpowiedź

> U mnie też się przelewało. A UPG była w bardzo dobrym stanie.

> Jeśli jest mała nieszczelność to płyn wycieka i od razu odparowuje. A po ochłodzeniu powstaje w

> układzie podciśnienie i zasysa powietrze. Którędy? To ciężko powiedzieć. uszczelki przy

> nagrzewnicy, sama nagrzewnica, pompa cieczy, gdzieś na łączeniu węży itp.

Nie no racja ok.gif chciałem szybko, ale sądziłem, że zapowietrzony układ jest na tyle oczywisty, że ktoś od razu zaproponuje coś innego wink.gif bez urazy wink.gif

Natomiast mam mały upadate do głównego pytania...

Wczoraj albo mi coś na oczy padło, albo byłem na tyle zmęczony że nie zwróciłem uwagi sciana.gif dziś tata zajrzał i się okazało, że płynu nie ma, a jak chciał posłuchać tego chlupotania to się okazało, że płynu najprawdopodobniej nie ma nawet w nagrzewnicy icon_eek.gif tata jak dziś pooglądał silnik to powiedział że prawdopodobnie to nie UPG. Ponoć wcześniej była jakaś plamka i może się okazać, że płyn spipczał przez pompę. I teraz muszę pogrzebać w archeo i poszukać jakie firmy tutaj polecacie, żeby w razie wymiany nie kupić bubla ok.gif

Napisano

Kazdy z automatu odrzucil mozliwosc braku plynu w ukladzie, zalozylismy, ze to sprawdzone zostalo jako pierwsze...Coz...

Aby nie walczyc z szukajka, zakup pompe Hepu, SKF lub ostatecznie Doltz.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Kazdy z automatu odrzucil mozliwosc braku plynu w ukladzie, zalozylismy, ze to sprawdzone zostalo

> jako pierwsze...Coz...

Wiem, domyślam się... Nie wiem co mi na oczy padło, że nie zwróciłem uwagi sciana.gif

> Aby nie walczyc z szukajka, zakup pompe Hepu, SKF lub ostatecznie Doltz.

> Pozdrawiam

Właśnie przeglądam wątek o rozrządach itd ok.gif Ale pewnie wybór padnie na którąś z tych co piszesz ok.gif

Napisano
  • Autor

A jeszcze takie jedno pytanko hmm.gif Czym się różni RUVILLE od SKF? Bo w wątku o rozrządach ktoś napisał

Quote:

> - pompa hepu, beru czy skf?

Rouville (czyli SKF)

Pomijam już, że w Inter Cars`ie jest różnica w cenie 40zł, bo to akurat najmniej mówi o różnicach.

Napisano

Rouville pakuje w swoje opakowania czesci bardzo dobrej jakosci, w tym rowniez czesci SKF, takie jak pompy cieczy, lozyska, piasty kol...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Rouville pakuje w swoje opakowania czesci bardzo dobrej jakosci, w tym rowniez czesci SKF, takie

> jak pompy cieczy, lozyska, piasty kol...

> Pozdrawiam

Rozumiem ok.gif

Czyli przy takiej różnicy cen jak poniżej

Quote:

HEPU 125,71 zł

RUVILLE 101,88 zł

SKF 140,00 zł

Można spokojnie brać RUVILLE i nie martwić się, że był najtańszy? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Oczywiscie

> Pozdrawiam

No to fajno. Dzięki ok.gif

Napisano

> Rozumiem

> Czyli przy takiej różnicy cen jak poniżej

> Quote:

> HEPU 125,71 zł

> RUVILLE 101,88 zł

> SKF 140,00 zł

>

> Można spokojnie brać RUVILLE i nie martwić się, że był najtańszy?

Coś sporawo za tego SKF'a... Ja kupiłem jakiś tani kpl. rozrządu z allegro - niestety pompa była nienajlepsza (ale kosztowała po przeliczeniu ok 40pln) i zmieniłem ją na SKF'a - w sklepie dałem coś ok 110PLN (ze 2 lata temu)...

PS. Jeśli się nic nie zmieniło pompa SKF'a ma niebieski wirnik tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Coś sporawo za tego SKF'a... Ja kupiłem jakiś tani kpl. rozrządu z allegro - niestety pompa była

> nienajlepsza (ale kosztowała po przeliczeniu ok 40pln) i zmieniłem ją na SKF'a - w sklepie

> dałem coś ok 110PLN (ze 2 lata temu)...

> PS. Jeśli się nic nie zmieniło pompa SKF'a ma niebieski wirnik

Hehe. Ja i tak będę miał taniej, więc spoko wink.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Ale dzięki za info ok.gif będzie wiadomo czy ori ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.