Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciśnienie w układzie chłodniczym / upg ?

Featured Replies

Napisano

Witam. Zastanawia mnie jedna rzecz. W aucie wymieniałem wałek rozrządu, przy okazji demontażu głowicy wymieniłem też upg (+ręczne oczyszczanie powierzchni).

Przed wymianą upg był podobny objaw - ale może nie chodzi tu o upg.

Sprawa wygląda tak, że gdy silnik/płyn się mocno nagrzeje - np. ok 100st. na wskaźniku to zauważalnie wzrasta ciśnienie układu chłodzącego. Przy zamkniętym korku wlewu płyn wzrokowo 'stoi' na optymalnym poziomie, natomiast po jego poluzowaniu wydostaje się trochę powietrza i płyn się podnosi nawet pod korek a czasem nawet nieco ucieknie na zewnątrz. Gdy silnik się schładza płyn powoli wraca do optymalnego poziomu.

Czy jest to objaw mimo wszystko problemu z upg czy jest to względnie normalny objaw rozszerzania się / gotowania płynu chłodniczego? Na zbiorniczku wyrównawczym poziom optymalny oznaczany jest słowem KALT/COLD co w moim rozumieniu oznacza, że przy schłodzonej cieczy powinien mieć taki poziom (zatem na rozgrzanym może być większy?).

Co do powietrza to zauważyłem że w niektórych przypadkach przy dodawaniu gazu słychać bąbelkowanie w kabinie - prawdopodobnie gdzieś w okolicach nagrzewnicy. Być może po prostu trzeba auto trochę przegonić celem odpowietrzenia układu? Auto przejechało może ze 30-50km od naprawy silnika - z czego w zasadzie wszystko na krótkich, miejskich odcinkach.

PS. Płynu/oleju raczej nie przybywa/ubywa. Nie widać też żeby auto jakoś nadzwyczajnie kopciło na biało itp...

Napisano

To jest objaw normalny. Płyn jest pod ciśnieniem (rozszerza się przy ogrzewaniu). Jak odkręcasz korek przy 100*C i wyżej (nie rób tego), to ciśnienie spada i płyn zaczyna wrzeć w głowicy. Ani to zdrowe dla silnika, ani dla odkręcającego, bo gorący płyn ma paskudną właściwość wylatywania na nieosłoniętą skórę.

Napisano
  • Autor

> Ani to zdrowe dla silnika, ani dla odkręcającego, bo gorący płyn ma paskudną właściwość

> wylatywania na nieosłoniętą skórę.

No i wszystko jasne. Tak myślałem, ale wolałem się upewnić. A co do odkręcania to oczywiście robię to z umiarem a nie analogicznie to szampana palacz.gif

W każdym razie u mnie w klekocie temp. cieczy z reguły nie jest aż tak wysoka i ciśnienie jest niższe... Może ma znaczenie np. 'wydajność/sprawność' chłodnicy... hmm.gif

Napisano

Klekot ma większą sprawność. Nie nagrzewa się tak bardzo przy zwykłej eksploatacji.

Napisano
  • Autor

> Klekot ma większą sprawność. Nie nagrzewa się tak bardzo przy zwykłej eksploatacji.

Jeździłem trochę samochodami i faktycznie sprawnego klekota ciężko mi było zagotować w korkach hehe.gif

Dla porównania nasz firmowy caddy z 1.9sdi w trasie i w korku = 90st . grinser006.gif

Napisano

W moim przypadku odkręcenie korka zbiornika wyrównawczego nawet przy pracującym wentylatorze chłodnicy nie powoduje "bąbelkowania" ani wyrzucania płynu poza zbiornik . Poziom płynu nieznacznie się podnosi i tyle .

Nagrzewanie silnika również przy odkręconym korku odbywa się tak jak wyżej opisałem . Nie słyszę też żadnego "bulgotania" .

Mieszanina wody i glikolu wrze w temperaturze powyżej 100* przy ciśnieniu atmosferycznym więc nawet teoretycznie przy odkręconym korku i takiej temperaturze silnika płyn nie będzie się gotował ani wylewał ze zbiornika .

Napisano

> Mieszanina wody i glikolu wrze w temperaturze powyżej 100* przy ciśnieniu atmosferycznym

Uściślę wink.gif :

282806603-glik.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.