Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Passat kombi 2002, 1,9TDI - 2 czerwone, 130km, 6 biegow

Featured Replies

Napisano

Znajomi kupili sobie takiego kombiaczka, przebieg deklarowany 180tkm. Wyglada OK

na cos maja uwazac, sie spodziewac, cos od razu wymienic

malo jezdza, na autach nie znaja sie absolutnie

Napisano

> Znajomi kupili sobie takiego kombiaczka, przebieg deklarowany 180tkm. Wyglada OK

> na cos maja uwazac, sie spodziewac,

Próby kradzieży tzn. ubezpieczyć ok.gif

Napisano
  • Autor

> Próby kradzieży tzn. ubezpieczyć

oczywiscie jest wink.gif

Napisano

> Znajomi kupili sobie takiego kombiaczka, przebieg deklarowany 180tkm. Wyglada OK

> na cos maja uwazac, sie spodziewac, cos od razu wymienic

> malo jezdza, na autach nie znaja sie absolutnie

plyny, rozrzad kompletny, paski

Napisano

> oczywiscie jest

No to prócz tego co jest już napisane trzeba pamiętać aby przegonić auto w trasie od czasu do czasu jeśli znajomi preferują spokojny styl jazdy.

Napisano
  • Autor

> No to prócz tego co jest już napisane trzeba pamiętać aby przegonić auto w trasie od czasu do czasu

> jeśli znajomi preferują spokojny styl jazdy.

Laska za kolko sie nie pcha. Koles zrobil prawko z 3 latka tmu i praktycznie nie jezdzi bo prace ma pod domem i cale dnie tam spedza

Jako ciekawostke powiem, ze w zeszlym, roku wyciagnelismy ich autkiem na 2 tygodnie do Chorwacji. Do dzis dnia czuje wielki szacun dla mojego przyjaciela za opanowanie, kondycje, rozwage, uwage i chec do nauki

Napisano

> No to prócz tego co jest już napisane trzeba pamiętać aby przegonić auto w trasie od czasu do czasu

> jeśli znajomi preferują spokojny styl jazdy.

czemu?

DPFa to chyba nie ma

Napisano

> Laska za kolko sie nie pcha. Koles zrobil prawko z 3 latka tmu i praktycznie nie jezdzi bo prace ma

> pod domem i cale dnie tam spedza

to po co im diesel ??

Poważnie pytam to auto jest ekonomiczne jak się tym robi spore przebiegi bo w naprawach nie wychodzi tanio

Napisano

> to po co im diesel ??

> Poważnie pytam to auto jest ekonomiczne jak się tym robi spore przebiegi bo w naprawach nie

> wychodzi tanio

panie, pasek w dislu i szacun na osiedlu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> czemu?

> DPFa to chyba nie ma

co to znaczy? Prosze o wyjasnienie

Napisano
  • Autor

> to po co im diesel ??

> Poważnie pytam to auto jest ekonomiczne jak się tym robi spore przebiegi bo w naprawach nie

> wychodzi tanio

Tak im doradzono i tak wyczytali w necie. Bardziej trwaly silnik, mniej palacy i w dodatku tansze paliwo

Napisano
  • Autor

> panie, pasek w dislu i szacun na osiedlu

zonk ...

nie mieszkaja na osiedlu

Maja dom w takim miejscu, ze nawet ulica jest bez nazwy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> zonk ...

> nie mieszkaja na osiedlu

> Maja dom w takim miejscu, ze nawet ulica jest bez nazwy

to lepszym wyborem byloby cos wyzszego w benzynie z 4x4 *

* - zakladam ze jak ulica bez nazwy to pewnie bardziej porzypomina poligon niz droge gruntowa. przynajmiej ja tak mam wink.gif

Napisano

Chciałem tylko zauwazyć, że autorowi nie chodzi o doradzanie w zakupie, bo auto już kupili. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> na cos maja uwazac, sie spodziewac, cos od razu wymienic

> malo jezdza, na autach nie znaja sie absolutnie

mam takiego tylko z 2005r.

na dzien dobry nalezy sprawdzic rozrzad - pekniecie paska moze ich slono kosztowac.

gumowe oslony na przegubach lubia sobie peknac. jesli sie w pore nie wymieni przegub powie papa. a to juz duzo wiekszy koszt niz oslona.

trzeba dbac o filtr paliwa i powietrza - czyli regularnie zmieniac szczegolnie przed zima.

2002 to moze maja juz PD czyli pompowtryski - olej z norma 505.01 - to wazne.

regularne przeganianie auta czyli przeciagniecie na obrotach pod czerwone pole tak aby egry, gruszki i inne lopatki w turbinie sie poruszaly. jazda ekonomiczna czyli z niskimi obrotami powoduje przykre konsekwencje w postaci zapiekania kierownic turbiny. nalezy pamietac, zeby po ostrzejszej jezdzie nie wylaczac od razu silnika ale pozwolic pochodzic mu ze 30sec na jalowym. turbo musi dojsc do siebie.

niechaj sprawdza w instrukcji czy moga jezdzic na biodieslu. ja jezdze i poza zapachem frytek tudziez smazonych plackow nic zlego nie zaobserwowalem. no moze jest ciut bardziej mulowaty ale ja na wyscigi nie jezdze. a bio kosztuje zawsze jakies 80gr mniej niz ropsko.

ogolnie jak mala jezdza to ktos im kiepsko doradzil zeby kupili diesla. jak juz ktos napisal diesel jest ok jak ktos tlucze km. ja teraz kupilbym w benzynie i przerobil na gaz.

Napisano
  • Autor

> tak na szybko linka

OK. Dziekuje. Koledze w focusie padlo i pare tysi poszlo sie gonic ...

Napisano
  • Autor

> to lepszym wyborem byloby cos wyzszego w benzynie z 4x4 *

> * - zakladam ze jak ulica bez nazwy to pewnie bardziej porzypomina poligon niz droge gruntowa.

> przynajmiej ja tak mam

z raz w roku bedzie planowany wyjazd wakacyjny. Np. rok temu wyciagnelismy ich do Chorwacji wiec przekonali sie ze kombi to swietny wybor. Tym bardziej ze niebawem u nich zawita znowu wozek dzieciecy ktory do auta trzeba jakos zmiescic wink.gif

droga jest piekna, gladka i asfaltowa 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Chciałem tylko zauwazyć, że autorowi nie chodzi o doradzanie w zakupie, bo auto już kupili.

Dziekuje za sluszna uwage cool.gif

Napisano
  • Autor

> mam takiego

Dziekuje za konkretne uwagi

My zawsze mielismy PB z LPG a teraz sluzbowke mam TDI. Duzo jezdze wiec diesel wyjdzie na dobre ale generalnie TD w tej chwili lepiej mi sie jezdzi, przeinaczylo mnie wink.gif

W dieselku podobalo im sie ze zatankowalem tanie paliwo w Polsce a pozniej znow tanie w Chorwacji. Oni swoim PB+LPG szukali PLINa co 300km a to nieco komplikowalo podrozowanie wink.gif

Torbo klekot to jednak wygoda, stalem sie zwolennikiem jak to mowia turbo gnojowki wink.gif

Napisano

> 2002 to moze maja juz PD czyli pompowtryski -

Na 1000% sa pompowtryski. Od 2001 czyli od Liftu w passacie a tylko pompowtryski.

> niechaj sprawdza w instrukcji czy moga jezdzic na biodieslu. ja jezdze

Masz 130? Nic sie z autem nie dzieje? Bo sie ostatnio zastanawialem czy nie zalac BIO smile.gif

Napisano

> Masz 130? Nic sie z autem nie dzieje? Bo sie ostatnio zastanawialem czy nie zalac BIO

tak 130. Dzieje sie tylko to, ze gdy jest zimniej (<10C) przy zapalaniu rano potrafi zgasnac. Drugie zapalenie jest ok lub trzeba delikatnie przegazowac. Jesli temp >10C problemow nie ma. Wynika to chyba z gestosci/lepkosci bio. Jest tez ciut slabszy. Czuje to po tym, ze przy 2 i wcisnieciu gazu w podloge na ON wciska mnie w fotel. Na bio tez wciska ale slabiej.

Ale zapach spalin jest przecudny i rekompensuje starty mocy zeby.GIF. Miny ludzi jak sie ogladaja skad taka won - bezcenne zeby.GIF

we wroclawiu jest tylko 1 stacja z BIO frown.gif

Napisano

> Masz 130? Nic sie z autem nie dzieje? Bo sie ostatnio zastanawialem czy nie zalac BIO

Ciekawe co na to pompki.

proponowałbym zrobić logi i sprawdzić BIP-y przed tankowaniem tego i po paru tys km

Napisano

> Ciekawe co na to pompki.

a co maja powiedziec? skoro instrukcja mowi, ze wolno to germanski inzynier na penwo tak zaprojektowal, ze nie moga jeknac.

kuzyn zrobil swoim passatem ponad 100kkm na czerwonym i wszystko ciagle dziala. a niby tez wszyscy przerstrzegaja, ze nie mozna.

> proponowałbym zrobić logi i sprawdzić BIP-y przed tankowaniem tego i po paru tys km

co to jest bip?

Napisano

> kuzyn zrobil swoim passatem ponad 100kkm na czerwonym i wszystko ciagle dziala. a niby tez wszyscy

> przerstrzegaja, ze nie mozna.

Działa tzn auto "jakoś jedzie" czy sprawdzane logami?

To pokaż log kanału 023

> co to jest bip?

Beginning of Injection Period = kąt wyprzedzenia wtrysku

Więcej możesz poczytać np TU

Napisano

> Działa tzn auto "jakoś jedzie" czy sprawdzane logami?

jedzie jak zawsze. nic nie prycha, nie kicha poza innym smrodem z rury niz w przypadku ON.

> To pokaż log kanału 023

chetnie bym sam w to popatrzyl ale nie mam vag'a frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.