Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaczął chodzić jak traktor.

Featured Replies

Napisano

Chłopaki ratujcie.

Kilka dni wcześniej pisałem, że prześladuje mnie błąd P1238. Wspólnym kolektywem doszliśmy do wniosku, że to EGR. Zabierałem się do czyszczenia tego ustrojstwa bardzo mizernie, gdyż Stilon pomimo pomarańczowej ikonki jeździł bez najmniejszego problemu.

Dzisiaj się zbuntował...

W drodze do pracy najpierw zacząłem wyczuwać jakieś "dziury" - chwilowe spadki mocy w całym zakresie obrotów, takie półsekundowe szarpanie. Powrót do domu okazał się gorszy. Po odpaleniu silnik warczał jak traktor, powiedziałbym, że chodził na trzech garach. Pomyślałem trzeba się wziąć za czyszczenie EGR'a. Całą drogę do domu wyobrażałem sobie jag go czyszczę a Stilon w tym czasie warczał niczym ruski czołg i trząsł się niczym snopowiązałka.

Zanim zabrałem się do czyszczenia podłączyłem jeszcze raz kompa i:

FES

7b194a969c112bfe.jpg

PCMScan

f9d4374aac0bfd70.jpg

No i teraz zgłupiałem. Czy to wina EGR'a czy padł mi jeden wtryskiwacz? W FES'e zapisałem wykresy z (niestety ver. Free tylko max 4 - w załączniku) obroty/EGR/cyl3/cyl2 oraz same cztery cylindry - (powolne kręcenie do 3500 i puszczenie gazu). Ten trzeci cylinder wygląda jakby działał odwrotnie niż reszta, natomiast EGR niby chodzi OK. Ciekawostka dodatkowa to, że na szafie podczas jazdy przestało pokazywać mi się spalanie średnie i chwilowe - są tylko kreski.

Co o tym myślicie? Za co się brać, ewentualnie jaki czeka mnie wydatek?

Zmartwił mnie mój Stilon confused.gif mam go nie cały miesiąc i taka porażka buu.gif

283813404-Traktor.zip

Napisano

Kolego zrób test na przelew wtryskiwaczy... jeśli padło uszczelnienie lub wtryskiwacz to komp nie może skorygować - o ile pamientam do 30% koryguje

Napisano

> Co o tym myślicie? Za co się brać, ewentualnie jaki czeka mnie wydatek?

> Zmartwił mnie mój Stilon mam go nie cały miesiąc i taka porażka

Sprawdź złączkę trzeciego wtryskiwacza, a najlepiej profilaktycznie wszystkich.

Jest możliwe, że zwyczajnie utleniły się lub skorodowały.

To jest niestety możliwe pomimo, że z zewnątrz wszystko wygląda niewinnie.

Uważaj tylko jak będziesz je rozpinał a potem zapinał - nic na siłę bo połamiesz blokady.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź złączkę trzeciego wtryskiwacza, a najlepiej profilaktycznie wszystkich.

Sprawdzałem, wyglądają jak nowe. Profilaktycznie psiknąłem jeszcze WD40 i bez zmian frown.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego zrób test na przelew wtryskiwaczy...

OK tylko ... hymmmm jak się robi ten test?

Napisano

> OK tylko ... hymmmm jak się robi ten test?

profesjonalnie to masz 4 menzurki ale ich nie masz wiec trzeba wypic 4 browary to bedziesz mial butelki, do tego 4 weżyki które wpinasz zamiast zwrotnych na wtryskiwaczach pakujesz je do menzurek/butelek odpinasz kable z wtryskiwaczy krecisz rozrusznikiem patrzysz ile masz ropy w menzurkach jak w ktorejs jest bardzo duzo po krotkim kreceniu to wtryskiwacz do regeneracji

Napisano

> profesjonalnie to masz 4 menzurki

Tak jak kolega opisał.... ok.gif jeśli bedą duże różnice to coś nie teges....

Napisano
  • Autor

A tak rozstrzygająco.

Stawiacie na uszkodzenie wtryskiwacza, czy po prostu EGR może tak wpływać na działanie silnika?

Napisano

> czy po prostu EGR może tak wpływać na działanie silnika?

Tak selektywnie na jeden wtryskiwacz? Nie ma takiej możliwości.

Napisano

Jeśli problem byłby z przelewem na którymś z wtrysków to komputer wyrzuci jedynie inf. o zbyt niskim ciśnieniu paliwa w układzie ale nie zlokalizuje konkretnego wtryskiwacza ( w 99% przypadków ). Daltego nie obstawiałbym przelewu. Albo to usterka elektryczna obwodu wtryskiwacza albo jakiś problem z dawkowaniem paliwa przez końcówke wtrysku ( we wtryskiwaczu ). Były też jakieś nagminne problemy z wtyczką elektryczną jednego z wtryskiwaczy,.. chyba własnie na 3-cim cylindrze. W serwisach Opla ( bo ten silnik jest w Vectrach ) można było chyba kupić nawet "zestawy naprawcze" czyli nowszy typ wtyczek pozmianowych z kawałkiem przewodów do przelutowania. Ale skoro u Ciebie wtyczka wygląda ok. to może coś innego...

Widze, że kolega z W-wy więc jakbyś ptrzebował pomocy to w razie czego zapraszam www.wrmserwis.pl

Napisano
  • Autor

No to lipa, liczyłem na najmniejszy wydatek i naprawę "pod blokiem". Nic z tego nie będzie, muszę szukać kogoś, kto regeneruje wtryskiwacze.

Dzięki za pomoc i instrukcje. Najbardziej zadawalające jest to, że FES + autokacik = nie naciągnięcie właściciela samochodu na opłaty typu: wymieniliśmy panu elektrogumonapawarkę, uszkodzona była też skrzynka od bajdewindu oraz skończył się ekumizator, jednak jak dla pana obniżyliśmy koszty do 1500 zł, polecamy się na przyszłość

Jeszcze raz Dzięki i pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Już nie musisz

Radauskas już szykowałem browary aby do Ciebie pojechać, jednak postanowiłem po twych wskazówkach spojrzeć jeszcze raz na połączenia kostki i ...

Pisałem wcześniej, że wyglądały jak nowe, jednak gdy ściągnąłem trzecią od lewej moim oczom ukazała się czarna maź (wcześniej psikałem tam WD40). Zużyłem pół paczki patyczków do uszu aby to doszlifować. Patrząc na wtryskiwacz zauważyłem, że wygląda on jak nowy w porównaniu do pozostałych. Najwidoczniej wcześniejszy właściciel musiał go wymieniać.

Po czyszczeniu odpaliłem parcha i o dziwo chodzi równo na wszystkich garach. Myślę przejadę się. Trzasnąłem klapą od silnika oooo znowu traktor. Co jest? Na odpalonym silniku dotknąłem kabli od kostki (jako jedyne na tym wtryskiwaczu miały połamaną plastikową osłonkę) i naprawiło się. Puszczam kabelki silnik znów charczy. W końcu wyjąłem wtyczkę obróciłem ją o 360 stopni, wpiąłem i jak na razie działa.

To jakaś popierdółka która wprawiła zawartość mojego portfela w zakłopotanie. Jedno jest pewne przyczyna leży jednak w połączeniu elektrycznym.

Jeszcze raz dzięki.

Napisano

> Jedno jest pewne

> przyczyna leży jednak w połączeniu elektrycznym.

Tu jest link z forum Vectry

Ciekawe, że Fiat takiego zestawu naprawczego nie oferuje.

Miałem niedawno taki problem, ale nikt o wymianie całych wtyczek nie mówił.

Napisano
  • Autor

> Tu jest link z forum Vectry

Dokładnie opisany mój przypadek, w życiu bym nie przypuszczał, że może zię zes... jakaś kostka.

Dla tych co trafią na ten sam problem link jak i co wymienić.

Pojawia się tylko jeden problem. Gdzie kupić ten wtyk?

Panowie jesteście nie ocenieni - jeszcze raz dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.