Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup dCi

Featured Replies

Napisano

Rozważam zakup:

-Megane II kombi

-2002-2004 rok

- z silnikiem dCi

- 1.5 lub 1.9

Przeglądam od jakiegoś czasu internet i ogłoszenia w pracie i zauważam, że prawie wyłącznie ludzie/komisy wystawiają diesle.

Moje pytanie brzmi: dlaczego?

Czy było ich aż tak dużo czy może są jakieś... trefne (czytaj: awaryjne, kiepskie, do bani)?

Wiem też, że w silniku z turbiną bardzo dużo zależy od sposobu jego użytkowania, czyli nie deptanie na zimnym i chłodzenie turbiny przed zgaszeniem auta.

I tu moje drugie pytanie: jak zorientować się co do zużycia turbiny i innych elementów tych silników: jakieś testy organoleptyczne, podpinanie kompa itp.

Obecne auto kupiłem praktycznie bez jazdy próbnej i na szczęście nic złego się nie stało, ale tym razem wolałbym jednak bardziej świadomie dokonać wyboru i nie wpakować się w jakąś padakę.

Za wszelkie rzeczowe porady będę dozgonnie wdzięczny.

Napisano

W przypadku turbiny najczęściej wystarczy ocenić przewody powietrzne.

Jeśli turbinka wykazuje oznaki zużycia, to znajduje się w nich olej. Nie powinno tam być ani grama oleju!

Można odpiąć któryś z węży przy intercoolerze.

Oprócz tego myślę, że warto zdjąć pokrywę silnika (taką plastikową).

Jeśli gdzieś jest przeciek, to najczęściej olej będzie się na niej odkładał.

Oczywiście wszystkie elementy można umyć i wtedy jest już trudniej... ale silnik powinien być brudny. Jeśli jest zbyt czysty, to coś jest nie tak.

Czasami silnik z zużytą turbiną może dymić na niebiesko... ale to nie zawsze.

Napisano

> Jeśli turbinka wykazuje oznaki zużycia, to znajduje się w nich olej. Nie powinno tam być ani grama

> oleju!

> Można odpiąć któryś z węży przy intercoolerze.

Chyba nie do konca masz racje... Pewne ilosci oleju znajdujace sie na przewodzie ic-t nie swiadcza od razu o ubitej turbinie. Predzej nienaturalny swist, niebieski dym beda podpowiadaly, ze turbo ma dosc.

Napisano
  • Autor

> od razu o ubitej turbinie. Predzej nienaturalny swist, niebieski dym beda podpowiadaly, ze

> turbo ma dosc.

no właśnie.

co to znaczy 'nienaturalny świst'?

niebieski dym na zimnym/rozgrzanym. na wolnych obrotach/przy deptaniu?

Napisano

> Chyba nie do konca masz racje... Pewne ilosci oleju znajdujace sie na przewodzie ic-t nie swiadcza

> od razu o ubitej turbinie.

W takim razie o czym świadczy olej w przewodach powietrznych oraz w intercoolerze? Proszę o uzasadnienie i dowód na to, że jestem w błędzie (chociaż sam tak nie uważam) icon_rolleyes.gif

Napisano

> W takim razie o czym świadczy olej w przewodach powietrznych oraz w intercoolerze? Proszę o

> uzasadnienie i dowód na to, że jestem w błędzie (chociaż sam tak nie uważam)

Świadczy o nieszczelności turbiny.... ale mimio takich nieszczelności turbina może śmigac sprawnie wiele tyś km.

Napisano

> Świadczy o nieszczelności turbiny.... ale mimio takich nieszczelności turbina może śmigac sprawnie

> wiele tyś km.

A ja nie chcę aby w moim samochodzie turbina była nieszczelna icon_rolleyes.gif

W nowych samochodach turbina nie pluje olejem i taki stan uważany jest za normalny. Dla mnie nieszczelność=uszkodzenie.

... a, że jeszcze pojeździ. Niech jeździ, ale nigdy nie wiadomo jak długo. Każdy ma prawo do własnej oceny. Ja nie kupiłbym auta z cieknącą turbiną 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.