Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podwójne ubezpieczenie OC - jak wybrnąć?

Featured Replies

Napisano

Nie tak dawno czytałem post o podobnym zdarzeniu, ktoś podpowiadał, że są sposoby na wybrnięcie z konieczności zapłaty dwóch ubezpieczeń OC - LiWek?

U mnie sprawa przedstawia się tak:

1. Zakup auta i ubezpieczenia w AXA 08/2009

2. Informacja z MTU o konieczności zapłaty należnego, niewypowiedzianego OC - 04/2010

3. Moja odpowiedź - załączone wypowiedzenie umowy z 08/2009 podbite przez pośrednika ubezpieczeniowego (niestety, jak się okazało nie współpracującego z MTU), odmowa zapłaty - 04/2010

4. Pismo nr 2 z negatywną odpowiedzią na reklamację - pośrednik nie był ich przedstawicielem, więc nie interesuje ich moje wypowiedzenie, mam zapłacić - 05/2010

5. Pismo z kancelarii prawnej Lexus z żądaniem wpłaty 06/2010

Da się coś jeszcze zrobić? Jak dla mnie kwota spora, ok 600 PLN.

Napisano

> Nie tak dawno czytałem post o podobnym zdarzeniu, ktoś podpowiadał, że są sposoby na wybrnięcie z konieczności zapłaty dwóch ubezpieczeń OC

Do czasu znowelizowania ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych nie ma takiej możliwości.

> Da się coś jeszcze zrobić? Jak dla mnie kwota spora, ok 600 PLN.

Próbować załatwić sprawę polubownie z ubezpieczycielem.

Napisano

zaniedbanie jest po Twojej stronie

jeśli ugoda nie dojdzie do skutku płacisz i płaczesz

Napisano

Płać, szkoda generowac dalsze koszty. Sprzedaż nic nie da. Firma ubezpieczeniowa nie odpuści bo to dla nich czysta kasa bezszkdowa.

Pzdr

> Nie tak dawno czytałem post o podobnym zdarzeniu, ktoś podpowiadał, że są sposoby na wybrnięcie z

> konieczności zapłaty dwóch ubezpieczeń OC - LiWek?

> U mnie sprawa przedstawia się tak:

> 1. Zakup auta i ubezpieczenia w AXA 08/2009

> 2. Informacja z MTU o konieczności zapłaty należnego, niewypowiedzianego OC - 04/2010

> 3. Moja odpowiedź - załączone wypowiedzenie umowy z 08/2009 podbite przez pośrednika

> ubezpieczeniowego (niestety, jak się okazało nie współpracującego z MTU), odmowa zapłaty -

> 04/2010

> 4. Pismo nr 2 z negatywną odpowiedzią na reklamację - pośrednik nie był ich przedstawicielem, więc

> nie interesuje ich moje wypowiedzenie, mam zapłacić - 05/2010

> 5. Pismo z kancelarii prawnej Lexus z żądaniem wpłaty 06/2010

> Da się coś jeszcze zrobić? Jak dla mnie kwota spora, ok 600 PLN.

Napisano

> Do czasu znowelizowania ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych nie ma takiej możliwości.

> Próbować załatwić sprawę polubownie z ubezpieczycielem.

Ciekawe, czy w razie wyrzadzenia komus szkody, ten ktos dostanie kase od dwoch ubezpieczycieli hmm.gif

Napisano

Odpowiedzilność solidarna. Odpowiadają po połowie albo jak niektorzy twiedzili z proporcji składki jaka zainskawoał dany ubepieczyciel - taki sam udział w szkodzie. Ale ta reguła z proporcją nie ejst stosowana.

Nie może otrzymać podwójnego odszkodowania bo to byłby ewidentny zarobek na szkodzie w świetlne prawa.

> Ciekawe, czy w razie wyrzadzenia komus szkody, ten ktos dostanie kase od dwoch ubezpieczycieli

Napisano

> Odpowiedzilność solidarna. Odpowiadają po połowie albo jak niektorzy twiedzili z proporcji składki

> jaka zainskawoał dany ubepieczyciel - taki sam udział w szkodzie. Ale ta reguła z proporcją

> nie ejst stosowana.

> Nie może otrzymać podwójnego odszkodowania bo to byłby ewidentny zarobek na szkodzie w świetlne

> prawa.

Logika absolutnie sluszna, ale - ktos placi pelna skladke OC x2, wiec i odszkodowaniepowinno byc x2. Skoro na calym swiecie, nie mozna brac dwa razy kasy za to samo, to jakim cudem mozna ubezpieczyc auto dwa razy niewiem.gifrotfl.gif.

Jako ciekawostke - w wyniku mojego bledu, ubezpieczylem dwa razy mieszkanie. Na rok. Kapnalem sie, ze cos zrobilem nie tak poltora roku pozniej. Jeden z ubezpieczycieli oddal mi kase za ubezpieczenie waytogo.gif. Dlatego te cuda z podwojnym OC mnie rozwalaja - rozumiem, ze tak skonstruowane jest prawo, ale to jest mocno porabane screwy.gif

Napisano

> Nie tak dawno czytałem post o podobnym zdarzeniu, ktoś podpowiadał, że są sposoby na wybrnięcie z

> konieczności zapłaty dwóch ubezpieczeń OC - LiWek?

Oczywiście. Kwestia dogadania się z ubezpieczycielem. Znam kilka przypadków kiedy się udało. To często dobra wola pracownika.

> U mnie sprawa przedstawia się tak:

> 1. Zakup auta i ubezpieczenia w AXA 08/2009

> 2. Informacja z MTU o konieczności zapłaty należnego, niewypowiedzianego OC - 04/2010

> 3. Moja odpowiedź - załączone wypowiedzenie umowy z 08/2009 podbite przez pośrednika

> ubezpieczeniowego (niestety, jak się okazało nie współpracującego z MTU), odmowa zapłaty -

> 04/2010

Jeśli wypowiedzenie dotarło do TU przez pośrednika ale podpisane przez uprawnionego do tego właściciela pojazdu to IMO można się spierać o uznanie je za skuteczne.

Ustawa mówi jedynie o "powiadomieniu zakładu ubezpieczeń", nie ma więc znaczenia czy złożysz to osobiście. Jeśli pośrednik dał dupy...cóż...

> 5. Pismo z kancelarii prawnej Lexus z żądaniem wpłaty 06/2010

Nadal uważam, że najlepiej załatwić to polubownie.

Napisano

> I na nich przejdą koszty

Wtedy mozna jedno OC wypowiedziec wink.gif

Napisano

Przez moje niedopatrzenie miałem tak samo.

Tu niewypowiedziane w PZU a tu wystartowało w Link4. Poszedłem, poprosiłem, pani spojrzała, pokiwała głową i stwierdziła "i tak pan do nas wróci". Po czym podpisała zgodę na wypowiedzenie OC.

Napisano

> Przez moje niedopatrzenie miałem tak samo.

> Tu niewypowiedziane w PZU a tu wystartowało w Link4. Poszedłem, poprosiłem, pani spojrzała,

> pokiwała głową i stwierdziła "i tak pan do nas wróci". Po czym podpisała zgodę na

> wypowiedzenie OC.

masz AC w link4? Jesteś hardkorem zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli wypowiedzenie dotarło do TU przez pośrednika ale podpisane przez uprawnionego do tego

> właściciela pojazdu to IMO można się spierać o uznanie je za skuteczne.

> Ustawa mówi jedynie o "powiadomieniu zakładu ubezpieczeń", nie ma więc znaczenia czy złożysz to

> osobiście. Jeśli pośrednik dał dupy...cóż...

Ale z tego co pisze kolega, to ten pośrednik nie posiada pełnomocnictwa MTU. Czyli z równym skutkiem mógłby złożyć to wypowiedzenie Tobie lub mnie smile.gif

> Nadal uważam, że najlepiej załatwić to polubownie.

To jest najlepsze rozwiązanie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.