Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Siadło ładowanie

Featured Replies

Napisano

Wczoraj jeździłęm po mieście po sporych kałużach, nawet nie szybko bo wiadomo że różne rzeczy moga pod tą wodą siedizeć.

Podjechałęm pod blok wszystko było ok, za chwile wyszedłęm przeparkować auto i brak ładowania, na wskaźniku jakieś 12V i świeci mi sie kontrolka od aku.

Padł altek, regulator(nowy) czy moze gdzies kabel sie odłaczył od regulatora? ze 2 razy pasek mi zapiszczał jak sie włądowałem w kałuze.

Napisano
  • Autor

> Mogło obudowe szlak trafić

Jak tak to nie dobrze frown.gif

Jeszcze mam pytanie, mam 1.2 8V i oryginalnie w nim GMP umieszczany blizej silnika. Ja mam natomiast altek z SC i koło foniczne z SC.

Mam 2 koło foniczne któro ma na odwrót zębatkę, czyli tak by GMP był w oryginalnym miejscu, jednak trzeba albo pod altek podkłądki dawać albo śzlif łąpy przy pasku 3K.

A czy altek z Punto, Palio będize pasował bez podkładek??

Napisano
  • Autor

> Mogło obudowe szlak trafić

A jeszcze pytanie, gdzie te obudowy najczęściej pękają? od dołu, od góry czy bez różnicy?

Napisano

> Wczoraj jeździłęm po mieście po sporych kałużach, nawet nie szybko bo wiadomo że różne rzeczy moga

> pod tą wodą siedizeć.

> Podjechałęm pod blok wszystko było ok, za chwile wyszedłęm przeparkować auto i brak ładowania, na

> wskaźniku jakieś 12V i świeci mi sie kontrolka od aku.

> Padł altek, regulator(nowy) czy moze gdzies kabel sie odłaczył od regulatora? ze 2 razy pasek mi

> zapiszczał jak sie włądowałem w kałuze.

Jak masz altek w wersji nie "wzmacnianej" to możesz mieć to co ja miałem. Studzony wodą alternator się powyginał i wirnik ocierając o obudowę przetarł uzwojenie. Naprawione zostało przez wymianę obudowy i wirnika na takie od Punto z Klimą i hula. Ale kasy i nerwów to zjadło, bo go najpierw elektryk nie do końca poprawnie złożył - odwrotnie założona rolka paska, ścięła pasek na fragmenty.

Napisano
  • Autor

Hmm, dziwna sprawa, ładowanie mi dziś wróciło czyli go gdzieś zalać musiało, jednak jak jeździłęm po deszczu dziś to ładowanie skakało o 0,5 V i czasami coś zapiszczało ale tylko na wolnych obrotach, i jak piszczało to łądowanie spadało do 12V, Chyba pasek za luźny. 2 miechy temu wymieniałem łożyska a regulator ma miesiać, więc chyba to po prostu wina wody.

Napisano

> Hmm, dziwna sprawa, ładowanie mi dziś wróciło czyli go gdzieś zalać musiało, jednak jak jeździłęm

> po deszczu dziś to ładowanie skakało o 0,5 V i czasami coś zapiszczało ale tylko na wolnych

> obrotach, i jak piszczało to łądowanie spadało do 12V, Chyba pasek za luźny. 2 miechy temu

> wymieniałem łożyska a regulator ma miesiać, więc chyba to po prostu wina wody.

zacznij od poprawy naciągu paska

Napisano

na elektryce aż tak dobrze się nie znam, ale może gdzieś na przewodach była woda i nie miały zbyt dobrego styku przez co pokazywały stan taki jak piszesz

Napisano

> Hmm, dziwna sprawa, ładowanie mi dziś wróciło czyli go gdzieś zalać musiało, jednak jak jeździłęm

> po deszczu dziś to ładowanie skakało o 0,5 V i czasami coś zapiszczało ale tylko na wolnych

> obrotach, i jak piszczało to łądowanie spadało do 12V, Chyba pasek za luźny. 2 miechy temu

> wymieniałem łożyska a regulator ma miesiać, więc chyba to po prostu wina wody.

hehe mialem to samo ostatnio w niedziele , po godzinie jazdy po deszczu autostrada zapalila sie kontrolka i ladowalo 12v ale tak wrocilem te 70 km. Na drugi dzien jak jechalem do pracy dalej sie swiecila a po pracy od razu zgasla i juz jest ok wink.gif

Napisano
  • Autor

> hehe mialem to samo ostatnio w niedziele , po godzinie jazdy po deszczu autostrada zapalila sie

> kontrolka i ladowalo 12v ale tak wrocilem te 70 km. Na drugi dzien jak jechalem do pracy dalej

> sie swiecila a po pracy od razu zgasla i juz jest ok

Wszystko przez ta Jeb... wodę ! Trzeba jakoś pouszczelniać i jakieś osłony na altka wykminić może

Napisano

podobnie jest u mnie mam zegar dod.ładowania i jak mokro jest czyli kałuże itd to kontrolka się lekko świeci a ładowanie na zegarze w normie czyli 14 z hakiem,potem se kontrolka gaśnie.

Gdyby nie zegar już bym się stresował ze coś nie tak,:/ a tak zegar nie kłamie smile.gif niestety zero osłon generalnie w cc są te 2 po prawej stronie ale jakoś nie spełniają swojej roli

Napisano

Dołączę się do tematu bo w sumie trza mi się upewnić wink.gif

Objawy:

Zapalająca się kontrolka ładowania przy przekroczeniu ok 4 tyś obr/min. Paląca się bez przerwy przez ok 10 min, po czym po przegazowaniu/odpaleniu ponownym i przegazowaniu i innych kombinacjach gaśnie.

Sytuacja miała miejsce 2 krotnie jak na razie.

Szczotki mówią pa pa?

Napisano

a masz osłonięty alternator? ja sobie tak zabudowałem prawe nadkole że altka nie widać. Tak że jestem gotów o flaszke sie założyć że ani razu wodą nie dostał ostatnio oglądałem go od spodu na kanale i jest czyściutki jakby był nowy prawie. proponowałbym właśnie od tego zacząć na przyszłość zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a masz osłonięty alternator? ja sobie tak zabudowałem prawe nadkole że altka nie widać. Tak że

> jestem gotów o flaszke sie założyć że ani razu wodą nie dostał ostatnio oglądałem go od spodu

> na kanale i jest czyściutki jakby był nowy prawie. proponowałbym właśnie od tego zacząć na

> przyszłość

Nie mam, rozbierałem dziś altka, mam do wymiany pierścienie na których szczoty regulatora chodza a po naciagu paska ładowanie 14,2 przy zapalonej pozycji, przy światłach 14.0 więc jest OK. Musiało gdzieś zwarcie zrobić od wody.

Napisano

dokładnie, to samo było u mnie. Szczotki umierają wolną męczeńską śmiercią

Napisano

> dokładnie, to samo było u mnie. Szczotki umierają wolną męczeńską śmiercią

Ani szczotki, ani regulator napięcia.

Narazie nie wiem co. Jutro po raz kolejny wyciągam altka.

Teraz zapala się już na amen.

angryfire.gif

Napisano

może obudowa gdzieś jest pęknięta, albo uzwojenie już do bani, no chyba żeby diody mówiły papa w co wątpię

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.