Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozladowujący się akumulator

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam pytanie czy akumulator o pojemności 44Ah jest odpowiedni dla Astry II 1.4 benzyna??

Pytam bo jedyne co mi chyba zostaje to wizyta u elektryka.

Nieważne czy ciepło, zimno, garaż czy pod chmurką po kilku dniach nieużywania akumulator pada....

Napisano

> Witam.

> Mam pytanie czy akumulator o pojemności 44Ah jest odpowiedni dla Astry II 1.4 benzyna??

> Pytam bo jedyne co mi chyba zostaje to wizyta u elektryka.

> Nieważne czy ciepło, zimno, garaż czy pod chmurką po kilku dniach nieużywania akumulator pada....

44Ah ma zastosowanie w autach z silnikami benzynowymi bez klimatyzacji, dla wersji z klimatyzacją ma być 55Ah,

nie łączył bym tego jednak z szybkim rozładowywaniem, przyczyna leży zapewne w zbyt dużym prądzie spoczynkowym, GM przewiduje ten prąd jako max 50mA, u Ciebie być może jest to znacznie więcej, wówczas trzeba szukać co tyle żre, np radio niewłaściwie podłączone, zepsuty alarm, może jakaś lampka nie gaśnie itd,

brat

Napisano

> Mam pytanie czy akumulator o pojemności 44Ah jest odpowiedni dla Astry II 1.4 benzyna??

Moim zdaniem jak najbardziej będzie się nadawał.

> Nieważne czy ciepło, zimno, garaż czy pod chmurką po kilku dniach nieużywania akumulator pada....

To napewno masz coś z elektryką, może jakiś odbiornik masz na wciąż włączony?? Lampeczka, ładowarka do telefonu a plus do zapalniczki idzie bezpośrednio.

Jak usuniesz wadę elektryki, to możesz sobie sprawdzić jaki masz alternator i jeżeli 75A to możesz sobie spokojnie zamontować do 75 Ah aku, różne szkoły są, mówią nawet, że aku może być większy od amperażu alternatora znowu inni twierdzą, że akumulator może być niedoładowywany.

Ja się kieruję tą pierwszą szkołą - na wszelki wypadek.

Ogólnie im większy aku w aucie tym lepiej.

PZDR VEN

Napisano

> Witam.

> Pytam bo jedyne co mi chyba zostaje to wizyta u elektryka.

a ile latek ma aku? mialem taki przypadek w fabi ale aku mial 8 lat ...po wymianie problem zniknal grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Lampki sprawdzałem, żadna się nie pali.

Ostatnio nie było mnie 8 dni, przyjechałem i za cholerę nie odpalił. Dopiero po doładowaniu.

Akumulator Bosch silver 3-4 lata.

A czy powodem może być dłuższe "niejeżdżenie"?Lub tez sporadyczne?

Napisano

Powodem jest to, ze auto stoi a cos rozladowuje akumulator. Jak nie masz multimetru to podjedz to jakiegos sklepu z aku i oni sprawdza czy cos za duzo pradu nie pobiera podczas postoju.

Napisano

Tylko w woli ścisłości powinieneś wytłumaczyć jak powinno wykonywać się pomiar poboru prądu. Ale to może i ja wytłumaczę. Pomiar dokonujemy na wyjętym kluczyku ze stacyjki. Kupujesz zwykły miernik uniwersalny, przestawiasz go na amperomierz i koniecznie na najwyższą wartość, zdejmujesz klemę z akumulatora i jeden kabelek z mulitertu stykasz ze zdjętą klemą a drugi z biegunem akumulatora. Wychodzi Ci jakaś wartość i ją zapisujesz - gdyby nic nie pokazywał amperomierz to przestaw go na niższe wrtości. Potem nalezy sprawdzić zużycie prądu wszystkich urządzeń, takich jak radio, alarm, ECU. Jeśli suma poborów prądu wszystkich urządzeń jest równa temu, co Ci wyszło przy pomiarze przy aku to jednym słowem ten nadaje się tylko na złom. Jeśli jest różnica - to chyba już wiesz...

Napisano

Jest tylko taki problem, że nie wiesz ile dokładnie prądu zużywają poszczególne elementy.

Lepiej - po podłączeniu amperomierza - odłączać po kolei bezpieczniki. Będzie wiadomo który obwód pobiera prąd.

A jeszcze lepiej podłączyć miernik bez rozłączania obwodu (przy odrobinie umiejętności można to zrobić). Odpadnie czekanie aż np: zgaśnie wyświetlacz. Poza tym, w niektórych autkach, elektronika przechodzi w standby po pewnym czasie.

Napisano

Twój sposób jest błędny.

Najpierw przykładasz końcówki miernika (jedna do klemy, druga do bieguna aq) i dopiero potem ściągasz kleme z aq.

Cały myk polega na tym, aby nawet na chwile nie przerwać obwodu.

edit

Nasz kącikowy inżynier mnie wyprzedził o minute 20.GIF

Napisano

> Twój sposób jest błędny.

> Najpierw przykładasz końcówki miernika (jedna do klemy, druga do bieguna aq) i dopiero potem

> ściągasz kleme z aq.

> Cały myk polega na tym, aby nawet na chwile nie przerwać obwodu.

> edit

> Nasz kącikowy inżynier mnie wyprzedził o minute

ja jeszcze dodałbym oprócz przestawienia pomiaru na "prąd" i maksymalny zakres przestawiłbym kable do gniazda 10A inaczej życzę powodzenia w pomiarach biglaugh.gif

a najważniejsze aby drzwi były zamkniete, wszystkie odbiorniki wyłączone no i żeby nie otworzyc obwodu bo u mnie w F-ce (nie wiem jak jest w G) po otworzeniu i ponownym zamknieciu obwodu włącza sie sam wyświetlacz aby ustawić date i godzinę i już wynik jest zafałszowany...

Napisano

> ... Poza tym, w niektórych autkach,

> elektronika przechodzi w standby po pewnym czasie.

W AG - ok. 30 min.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.