Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tuleje wahacza CC

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś jakąś metode, przyrząd do wyciśnięcia tuleji?? Jedna jakoś wydarłem, ale za drugą się już nie brałem bo wahacz móglby tego nie wytrzymać. Zostało mi do wymiany jeszcze 3 i może ma ktoś jakiś pomysł na to. Ojciec powiedział że w robocie coś mi wymyśli do wykrecania tego, ale zależy mi na czasie i chciałbym to zrobić przez weekend, a tata do roboty dopiero w poniedziałek idzie i też niewiadomo jak z czasem bedzie miał żeby wymodzić jakiś sprzet zlosnik.gif

Napisano

na allegro masz przyrzad i widac jak jest zbudowany [LiNK]

w warunkach domowych przecinasz tuleje brzeszczotem i wypalasz palnikiem.

Napisano

> Ma ktoś jakąś metode, przyrząd do wyciśnięcia tuleji??

Srodkową tulejkę i gumę wypychasz w imadle. Zewętrzną tulejkę trzeba naciąć "od środka" brzeszczotem i wybić młotkiem i przecinakiem.

Napisano
  • Autor

> na allegro masz przyrzad i widac jak jest zbudowany [LiNK]

> w warunkach domowych przecinasz tuleje brzeszczotem i wypalasz palnikiem.

Co do wypalania był taki pomysł ale potem pomyśleliśmy ze może coś sie odksztalcic wahacze stare wiec lipa troche. Dzieki za link smile.gif

Napisano

> Ma ktoś jakąś metode, przyrząd do wyciśnięcia tuleji?? Jedna jakoś wydarłem, ale za drugą się już

> nie brałem bo wahacz móglby tego nie wytrzymać. Zostało mi do wymiany jeszcze 3 i może ma ktoś

> jakiś pomysł na to. Ojciec powiedział że w robocie coś mi wymyśli do wykrecania tego, ale

> zależy mi na czasie i chciałbym to zrobić przez weekend, a tata do roboty dopiero w

> poniedziałek idzie i też niewiadomo jak z czasem bedzie miał żeby wymodzić jakiś sprzet

Pręt nagwintowany dwie podkładki odpowiednie i kawałek rury - tym wyciągniesz środek tulei ( tą malutką tulejkę i gumę). Następnie brzeszczotem przecinasz tą tuleje co została w wahaczu i wybijasz ją przecinakiem (jak przetniesz do końca to powinna dość lekko wyjść). zakładanie to tak: pręt nagwintowany dwie grube podkładki i nakrętki na pręt. No i kręcąc śrubą wciskasz tuleje do wahacza (tuleje nasmaruj przed wbiciem no i ważne że muszą wchodzić prosto bo jak się skrzywią to nie wejdą).

Napisano
  • Autor

tak jak: Lesiu.Z i Ty robiliśmy i jedna poszła a reszta nie dala rady. Wiecej nie tukliśmy bo strach o wahacz. Podobny przyrząd ma mi dorobić i będzie działało. Auto ma 17 lat widać ze to jest od nowości zardzewiałe pod tymi gumami i trzyma. Tą jedna tulejkę wsadziliśmy w nasmarowny otwór prosto wiec trzyma widać róznice bo tylko jedna została wymieniona a juz auto stoi wyżej na jedna strone. zlosnik.gif

Napisano

> Co do wypalania był taki pomysł ale potem pomyśleliśmy ze może coś sie odksztalcic wahacze stare

> wiec lipa troche. Dzieki za link

śmiało możesz grzać palnikiem, nic się nie odkształci

Napisano
  • Autor

> śmiało możesz grzać palnikiem, nic się nie odkształci

To samo teraz z kumplem teraz pisze i mówi na praktykach jak robili takie coś to tylko palnikiem bo inaczej nie dało rady.

Napisano

> To samo teraz z kumplem teraz pisze i mówi na praktykach jak robili takie coś to tylko palnikiem bo

> inaczej nie dało rady.

gumę zamiast wypalać, można rozwiercić ok.gif a resztę tulei tak jak piszą rozciąć brzeszczotem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> gumę zamiast wypalać, można rozwiercić a resztę tulei tak jak piszą rozciąć brzeszczotem

Brzeszczotem już ciąłem zlosnik.gif jak zrobi mi te narzędzie i dalej nie podziała wezmę się za wiertanie smile.gif też dobry domowy sposób.

Napisano

gwint 12-stka, pare dopasowanych podkładek i guma wyszła bez najmniejszych problemów. Później w ruch poszedł brzeszczot. Majzel plus młotek i po zewnętrznym pierścieniu wink.gif Nowe tuleje skręcałem w imadle. Nasmarowałem i wchodziły lekko tylko samą końcówkę trzeba znów gwintem załatwić bo tuleja zaczyna wystawać i na imadle nie da już rady. Sprzęt do wyciągania mam w garażu więc zapraszam do mnie wink.gif

Napisano
  • Autor

Jak przez tydzień nie zrobi mi tego narzędzia to jakbym mógł to wpadłbym do Ciebie to zrobić wink.gif z góry dzieki smile.gif

Napisano

> Ma ktoś jakąś metode, przyrząd do wyciśnięcia tuleji?? Jedna jakoś wydarłem, ale za drugą się już

> nie brałem bo wahacz móglby tego nie wytrzymać. Zostało mi do wymiany jeszcze 3 i może ma ktoś

> jakiś pomysł na to. Ojciec powiedział że w robocie coś mi wymyśli do wykrecania tego, ale

> zależy mi na czasie i chciałbym to zrobić przez weekend, a tata do roboty dopiero w

> poniedziałek idzie i też niewiadomo jak z czasem bedzie miał żeby wymodzić jakiś sprzet

kolega ma prase i za 20 zł mi zmienil. warto ??

Napisano

> uważam 20zl za 4 sztuki to warto.

a ile to warte. 5 minut prasa wiec 20 zł

Napisano
  • Autor

> a ile to warte. 5 minut prasa wiec 20 zł

Jak jest prasa to więcej zabawy z demontażem wahacza niż tych tuleji ale tutaj mówimy o metodach domowych smile.gif Nie mam nigdzie dostępu do prasy a iść do mechanika i zapłacić napewno wiecej niż 20zl za taka sprawe to mi sie nie widzi

Napisano

> Jak jest prasa to więcej zabawy z demontażem wahacza niż tych tuleji ale tutaj mówimy o metodach

> domowych Nie mam nigdzie dostępu do prasy a iść do mechanika i zapłacić napewno wiecej niż

> 20zl za taka sprawe to mi sie nie widzi

kwestia myslenia,

jak pomysle ze mam sie owalic mlotem ciac i wogole a wydac 2 dyszki to wole wydac i miec z glowy bezstresowo

Napisano
  • Autor

to tak ale masz znajomych mechaników. Wątpie że mechanik za 20zł by mi takie coś zrobił. Mając CC o bezstresowym życiu nie ma co mówić zlosnik.gif

Napisano

> to tak ale masz znajomych mechaników. Wątpie że mechanik za 20zł by mi takie coś zrobił. Mając CC o

> bezstresowym życiu nie ma co mówić

a pytales czasami warto

Napisano
  • Autor

> a pytales czasami warto

W sumie pytanie nic nie kosztuje można sie przejść. Ale jak cena bedzie wysoka to zostaje dalej dłubanie w garażu smile.gif

Napisano

no tak a prase za 3 stowki zrobi podstawową. zlozyc sie wkilku

> W sumie pytanie nic nie kosztuje można sie przejść. Ale jak cena bedzie wysoka to zostaje dalej

> dłubanie w garażu

Napisano
  • Autor

> no tak a prase za 3 stowki zrobi podstawową. zlozyc sie wkilku

> > dłubanie w garażu

I taka prase wykorzystasz do kilku spraw nie tylko do jednej może ci sie szybko zwrócić smile.gif Jutro pojezdze tutaj po mechanikach. Tak myśle to z 2-3 znajomych by się znalazło co może by to zrobili jak będą mieli sprzęt.

Napisano
  • Autor

> Jak nie uda Ci się po taniemu załatwić prasy to zapraszam

ok. Dzisaj byłem u mechaników 10zł od jednej tuleji, ale to jak dostana gotowy wahacz jak będą musieli sami rozbierać to cena duzo wzrośnie wiec odpada bo jak sam to zdemontuje to raczej to albo rozwiertam te gumy tak jak pisaliście wcześniej a reszte wytne jak to przy tym pierwszym zrobiłem. Chyba ze w tygodniu ojciec mi tego nie pomoze zrobic a sam nie da rady tam tych hamulców pozkrecać i odpowietrzyć to najwyżej wpadnę do Ciebie smile.gif ile byś liczył za taką usługę ??

Napisano

50 zł + vat za roboczogodzine 270751858-jezyk.gif hehe wink.gif

Jesteśmy tu żeby sobie pomagać a nie zarabiać. Wystarczy widok jak Cienias o własnych siłach wyjeżdza z mojego placu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 50 zł + vat za roboczogodzine hehe

> Jesteśmy tu żeby sobie pomagać a nie zarabiać. Wystarczy widok jak Cienias o własnych siłach

> wyjeżdza z mojego placu

Takie podejście mnie cieszy smile.gif napewno jakieś 20.GIF jeżeli dojdzie do skutku smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.