Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno używanego z kratką

Featured Replies

Napisano

Chcę kupić kombi.

Zdarzają się auta z kratką i homologacją jako ciężarowe.

Co zyskam/stracę kupując takie auto?

Mogę dostać fakturę VAT, ale po co mi ona?

Nie mam założonej działalności gospodarczej.

Napisano

na pewno tracisz 1 miejsce, bo auta z kratką rejestrowane sa na 4 osoby. Mozna odzyskać to miejsce zdejmując kratkę, zakładając pas i demontując uchwyty na kubki (np fiat) jesli oczywiście nie było do takich wersji osobnej 2 osobowej kanapy i robiąc badanie techniczne po takim zabiegu.

Co jeszcze tracisz.... jesli kratka jest nie tylko nad siedzeniami ale też ma blachę do podłogi samochodu - to nie masz możliwości powiększania bagażnika.

Zyski - jak nie będziesz auta używać jako firmowego to chyba żadne, no chyba, żeby liczyc bezpieczeństwo pasażerów przy przewożeniu bagażu załadowanego po dach.

Napisano
  • Autor

> na pewno tracisz 1 miejsce, bo auta z kratką rejestrowane sa na 4 osoby. Mozna odzyskać to miejsce

> zdejmując kratkę, zakładając pas i demontując uchwyty na kubki (np fiat) jesli oczywiście nie

> było do takich wersji osobnej 2 osobowej kanapy i robiąc badanie techniczne po takim zabiegu.

> Co jeszcze tracisz.... jesli kratka jest nie tylko nad siedzeniami ale też ma blachę do podłogi

> samochodu - to nie masz możliwości powiększania bagażnika.

> Zyski - jak nie będziesz auta używać jako firmowego to chyba żadne, no chyba, żeby liczyc

> bezpieczeństwo pasażerów przy przewożeniu bagażu załadowanego po dach.

chyba pisałeś trochę jako teoretyk.

Ojciec ma astrę classic kombi z 1999 r. , w dowodzie wpis, że auto ciężarowe, ale zarejestrowane na 5 osób, w środku żadnej kratki nie ma, słowem: normalne auto osobowe.

Napisano

PCC nie płacisz.

Liczba osób zależy od ładowności - faktycznie w większości jest to 4, ale to nie reguła.

Kratka najczęściej zmniejsza ciut pojemność bagażnika i nie załadujesz nic dłuższego po złożeniu siedzeń.

Oczywiście to teoria - w praktyce wszystkimi "kratkowozami" jeździłem bez kratek. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> PCC nie płacisz.

> Liczba osób zależy od ładowności - faktycznie w większości jest to 4, ale to nie reguła.

> Kratka najczęściej zmniejsza ciut pojemność bagażnika i nie załadujesz nic dłuższego po złożeniu

> siedzeń.

> Oczywiście to teoria - w praktyce wszystkimi "kratkowozami" jeździłem bez kratek.

u ojca też fizycznie kratki nie ma (tzn. jest, ale wisi sobie w garażu). chodziło mi bardziej o homologację i nazwę "z kratką" niż faktycznie o samą kratkę.

Napisano

> Chcę kupić kombi.

> Zdarzają się auta z kratką i homologacją jako ciężarowe.

> Co zyskam/stracę kupując takie auto?

> Mogę dostać fakturę VAT, ale po co mi ona?

> Nie mam założonej działalności gospodarczej.

Mam kombika z kratką i jest zarejestrowany na 5 osób .

Pasażerowie na tylnej kanapie zyskują gwarancję bezpieczeństwa przy załadunku bagażnika na ful zlosnik.gif

Napisano

> u ojca też fizycznie kratki nie ma (tzn. jest, ale wisi sobie w garażu). chodziło mi bardziej o

> homologację i nazwę "z kratką" niż faktycznie o samą kratkę.

Jako osoba nie prowadząca dz.g. zyskujesz tylko PCC, a możesz stracić - np. jak trafisz na formalistę policmajstra czy diagnostę.

Napisano

W Twoim przypadku nic nie zyskasz.

Ja zakupiłem Pandę Van - zyskałem ogromny i praktyczny bagażnik w porównaniu z osobówką oraz kilka tysiaków w kieszeni- dałem 8,5kk za 2004 w tamtym roku smile.gif już nie wspomnę o sekwencji LPG smile.gif

Napisano

> W Twoim przypadku nic nie zyskasz.

To zależy, jakie auto i ile by zapłacił podatku przy "normalnym" zakupie, bez faktury VAT.

Napisano

> Jako osoba nie prowadząca dz.g. zyskujesz tylko PCC, a możesz stracić - np. jak trafisz na

> formalistę policmajstra czy diagnostę.

... albo jak będziesz miał jazdę z ubezpieczycielem.

Aha, coponiektórzy nawiedzeni ubezpieczyciele robią (czy raczej "rąbią") tzw "specjalne" stawki dla aut "ciężarowych w nadwoziu osobowego".

Napisano

> chyba pisałeś trochę jako teoretyk.

> Ojciec ma astrę classic kombi z 1999 r. , w dowodzie wpis, że auto ciężarowe, ale zarejestrowane na

> 5 osób, w środku żadnej kratki nie ma, słowem: normalne auto osobowe.

Może być i na 9 osób, wszystko zależy od ładowności.

ALE - krata przy N1 musi być.

Konkretnie to "trwała przegroda oddzielająca przestrzeń bagażową od pasażerskiej".

Może być pełna ściana z blachy :-)

Napisano

> na pewno tracisz 1 miejsce, bo auta z kratką rejestrowane sa na 4 osoby.

Bzdura wierutna.

N1 występuje z różnymi ilościami miejsc.

Powiem więcej - znam przypadek, gdzie producent miał lekkie "dilema", bo w najpopularniejszej dla floty wersji silnikowej musiał(by) dać 4 miejsca (brakowało parę kilo ładowności), a w pozostałych byłoby 5.

Również czasami wygospodarowywuje się piąte miejsce kosztem "odelżenia" nadwozia - N1 jest bez koła zapasowego (można sobie włożyć, ale "tracisz" na ładowności - wchodzi Ci ono w bagaż).

Z ciekawostek innych - słyszałem o aucie, które N1 miało w wersji bez skóry (bo skóra za dużo ważyła :-) Serio-serio!)

Napisano

> chyba pisałeś trochę jako teoretyk.

2 m-ce temu wywalałem mocowanie po kubkach ze środkowego miejsca, bo poprzedni właściciel tego nie zrobił jak auto przerabiał na osobowe smirk.gif

Możliwe że jest różnica pomiędzy autem z kratką a vanem.

U mnie była krata i 4 osoby w dowodzie.

Napisano

> 2 m-ce temu wywalałem mocowanie po kubkach ze środkowego miejsca, bo poprzedni właściciel tego nie

> zrobił jak auto przerabiał na osobowe

> Możliwe że jest różnica pomiędzy autem z kratką a vanem.

> U mnie była krata i 4 osoby w dowodzie.

Oprócz tego "mocowania na kubki" MUSI być też zdemontowany pas bezpieczeństwa dla tego miejsca.

Kiedyś to nawet i demontowali, a obecnie robi się to najprostszą z możliwych metodą -> wyciągasz pas, nożyczkami chlast i po zawodach.

Skuchton straszny niestety...

Napisano

> Mogę dostać fakturę VAT, ale po co mi ona?

> Nie mam założonej działalności gospodarczej.

Jak nie jesteś VATowcem, to nawet z założoną DG nic Ci to nie zmienia.

A przy DG to tylko komplikacje. Bo kratkowozy zostały zlikwidowane w 2004r. A potem była sprawa Magoora która literalnie czytając zlikwidowała WSZELKIE ograniczenia w odliczaniu VAT od osobówek. Ale MF twierdzi, że wskrzesiła poprzednie zasady. I teraz albo słuchasz MF (za co mogą zdzielić Cię pałą z drugiej strony - ale to dłuższy wywód), albo się z nimi spierasz = zdzielają Cię pałą z pierwszej strony i to jest prawie pewne.

Generalnie - bez dobrego doradcy podatkowego tak czy owak strach się bać.

Napisano

> Oprócz tego "mocowania na kubki" MUSI być też zdemontowany pas bezpieczeństwa dla tego miejsca.

> Kiedyś to nawet i demontowali, a obecnie robi się to najprostszą z możliwych metodą -

> Skuchton straszny niestety...

dokładnie tak samo było u mnie, pas ucięty. Teraz założony jest tylko biodrowy - myślałem nad wymianą na 3-pktowy, ale puki co jak raz na 3 m-ce ktos siedzie w tym miejscu to jest dobrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.