Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 1,9 JTD 105KM - kopci (diagnostyka)

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jakiś czas temu pisałem o tym że moje JTD kopci przy mocniejszym bucie i nie mogę sobie z tym poradzić... Trochę pomagało zatkanie EGRa, ale zauważyłem wtedy zwiększone spalanie i żrący dym z wydechu. Ostatnio kupiłem sobie VAGa i postanowiłem raz na zawsze z tym skończyć i licze na Waszą pomoc smile.gif W ECU nie ma żadnych błędów EGR sprawny. Poniżej wykresy z pomiarów robione na włączonej klimie.

283858935-1.jpg

Wykres 1 - dość mocno wciskałem gaz...

283858935-2.jpg

Wykres 2 - jazda tak do 3000obr/min

283858935-3.jpg

Kopcenie występuje przy pierwszym depnięciu - nawet stojąc na postoju jak wcisne gaz to kopci... Jakies sugestie?? Jedyne co mnie martwi to za mało powietrza wpada... tylko czemu tak się dzieje?

Napisano

> Poniżej wykresy z pomiarów robione na

> włączonej klimie.

> Wykres 1 - dość mocno wciskałem gaz...

> Wykres 2 - jazda tak do 3000obr/min

Czas wtrysku i ilość paliwa podwyższona , ale zrób screen bez klimy , bo tak nie mam odniesienia .

A trendy daj na jakiś zewnętrzny serwer w dużej rozdzielczości żeby dało się coś z nich odczytać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czas wtrysku i ilość paliwa podwyższona , ale zrób screen bez klimy , bo tak nie mam odniesienia .

a o czym może świadczyć czas wtrysku i ilość paliwa podwyższona i czym to może być spowodowane??

i czy normalne jest że mierzona masa powietrza jest dużo niższa od wymaganej?

Jutro będę miał laptopa to zrobie pomiary bez klimy...

> A trendy daj na jakiś zewnętrzny serwer w dużej rozdzielczości żeby dało się coś z nich odczytać

Wieczorkiem wrzuce to na jakiś serwer bo tu faktycznie nic nie widać...

Napisano

> a o czym może świadczyć czas wtrysku i ilość paliwa podwyższona i czym to może być spowodowane??

Np. napędzaniem sprężarki klimy grinser006.gif

> i czy normalne jest że mierzona masa powietrza jest dużo niższa od wymaganej?

To zależy czy jest to różnica 10% czy 50% .

> Jutro będę miał laptopa to zrobie pomiary bez klimy...

> Wieczorkiem wrzuce to na jakiś serwer bo tu faktycznie nic nie widać...

Przydałoby by się jeszcze zamiast oczekiwanego ciśnienia doładowania wrzucić na wykres dawkę paliwa ok.gif

Napisano
  • Autor

> To zależy czy jest to różnica 10% czy 50% .

Jeśli żądane jest 1100 a mierzone 700 to różnica jest spora... Tylko czemu tak się dzieje - wina przepływki czy nieszczelność pomiędzy przepływką a turbo??

Jutro postaram się zrobić pomiary bez klimy i zapodam to na jakiś inny serwer żeby można było przeanalizować dokładnie...

Napisano

> Poniżej zamieszczam najnowsze pomiary bez klimy:

> Podczas jazdy:

Generalnie to wskazanie z przepływki jest zbyt małe , choć nie ma się co spodziewać że osiągnie wymaganą wartość przy nówce .

Turbina maksymalnie powinna dawać ok. 1050 mbar , więc można przyjąć , że jest w porządku .

Tak to wygląda u mnie :

283871220-Unidiag_Measured_Air_mass_jazda_przepl_old_2.gif

Może ktoś wrzuci dla porównania wartości ze swojego CF-2 ok.gif

post-24156-14352508505372_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> Generalnie to wskazanie z przepływki jest zbyt małe , choć nie ma się co spodziewać że osiągnie

> wymaganą wartość przy nówce .

> Turbina maksymalnie powinna dawać ok. 1050 mbar , więc można przyjąć , że jest w porządku .

To czemu kopci nawet na postoju?? Muszę obejrzeć jeszcze dokladnie rure pomiędzy turbo a przepływką... może tam jest jakaś nieszczelność i te wartości są takie małe?

Napisano

> To czemu kopci nawet na postoju??

Na jałowym turbo nie ma nic do rzeczy , bo przy takich obrotach nie daje w ogóle doładowania .

Prozaiczne pytanie - filtr powietrza w jakiej jest kondycji ?

hmm.gif I jeszcze jedna sprawa - auto odpala bez problemu jak jest zimne i silnikiem nie trzęsie ?

Napisano
  • Autor

> Na jałowym turbo nie ma nic do rzeczy , bo przy takich obrotach nie daje w ogóle doładowania .

na jałowym nie kopci - tylko jak na postoju dam buta to wtedy czarny dym idzie...

> Prozaiczne pytanie - filtr powietrza w jakiej jest kondycji ?

wymieniany systematycznie - obecnie mam max 5 tys przejechane... Filtron z prefiltrem - specjalny do JTD wg katalogu.

> I jeszcze jedna sprawa - auto odpala bez problemu jak jest zimne i silnikiem nie trzęsie ?

Odpala bez problemu trząść trochę trzęsie pomimo wymiany dwumasy, ale po wymianie dwumasy dużo lepiej...

Napisano
  • Autor

a może separator par oleju jest coś zwalony - przecież on jest podłączony do rury od powietrza za przepływką??

Napisano
  • Autor

> a może separator par oleju jest coś zwalony - przecież on jest podłączony do rury od powietrza za

> przepływką??

Odłączyłem separator - zakorkowałem otwór - bez zmian - dalej kopci...

Ostatnio wymieniałem łącznik elastyczny wydechu i w wydechu bardzo dużo sadzy - katalizator tez cały w sadzy - silnik ewidentnie źle spala tylko nie wiem czemu frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.