Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykretak srub

Featured Replies

Napisano

Panowie,

czy ktos wie jak korzystac z wykretakow do urwanych srub?

Tosh czy moglbys wypowiedziec sie jako kacikowy praktyk. Na pewno nie raz i nie dwa walczyles z urwana sruba. Porady innych majstrow rowniez mile widziane smile.gif.

Czy zestawy ze strony 5 w katalogu stahwille beda ok?

W zasadzie juz je kupilem zeby.GIF ale nie wiem za bardzo jak ich uzyc clown.gif.

Pierwszy zestaw ma wiertla o "dziwnych" rozmiarach 6.2mm wiec pewnie borujemy dziurke w urwanej szpilce. Ale co dalej? do czego sluza te inne elementy?

Napisano

wiercisz otwór w urwanej śrubie i następnie wkręcasz wykretak odwrotnie do ruchu wkręcanej śruby

Napisano

To już wiesz, jak uzywać, a ja ci napiszę, że kilka śrub z urwanym łbem miałem konieczność wykręcać, ale nigdy nie udało mi się tego zrobić za pomocą tych "wykrętaków" - zawsze musiałem rozwiercać rdzeń śruby, aż śruba zamieniła się w rurkę i skurczyła, dzięki temu mozna ją było już palcem wykręcić. A dodam, że nie uzywałem wykrętaków z marketu, ale profesjonalnych kupionych za duże pieniądze...

Może wykręcisz wykrętakiem śrubę, wkręconą normalnie, krórej gwint jest czysty, tylko łeb skorodował i odpadł lub gniazdo torx straciło narożniki. Tylko, że taką śrubę można wykręcić już po nawierceniu otworu (pod wykrętak) - wystarczy włączyć w wiertarce lewe obroty i lekko odchylić wiertło...

Śrubę, która była tak mocno wkręcona, że 6kt łeb się urwał, ale jego stożek pozostał (np. śruba koła dowalona na maksa pneumatykiem u gumiarzy), to tym wynalazkiem jej nie wykręcisz...

Pozdr.

Napisano

Potwierdzam to, co napisal master22221. Osobiescie unikam wykretakow, wole srube rozwiercic i nagwintowac ponownie otwor. Dlaczego? Jesli gwint sruby "stanal na amen", to istnieje bardzo duze ryzyko, ze nawet dobry wykretak sie urwie. W tym momencie mamy powazny problem, bo material, z ktorego wykonany jest wykretak, jest bardzo twardy, wrecz nie do ruszenia wiertlami do metalu...

Jesli tylko jest to mozliwe (ze wzgledu na konstrukcje elementu), lepiej jest podgrzac palnikiem urwana srube, nawiercic otwor i dopiero stosowac wykretak. Rdza pod wplywem temperatury odpuszcza, a material sruby staje sie bardziej podatny na wiercenie ze wzgledu na zmiany strukturalne podczas podgrzewania.

Z praktyki: za pomoca wykretakow mozna z duzym prawdopodobienstwem wyciagnac urwana stalowa srube z gwintowanego otworu w alu, ale absolutnie nie polecam probowac wykretakow do usuniecia stalowej sruby z urwanym lbem w otworach niegwintowanych w alu (sruby przelotowe) lub w stali. Korozja jest tak silna, ze nawet pod 20 tonowa prasa sruba przelotowa nie chce sie ruszyc...

Pozdrawiam

Napisano

> Panowie,

> czy ktos wie jak korzystac z wykretakow do urwanych srub?

Ja jeszcze dorzucę swoje. Wykrętak jest stożkowy. W czasie wkręcania do w otworu powoduje rozpęczanie śruby. Ze swojego doświadczenia - stosowaliśmy kiedyś metodę podobną. Wiercony otwór przebijaliśmy zeszlifowanym na kwadrat prętem (najczęściej starym gwintownikiem). Wykonywał sobie długi kwadrat w śrubie i wtedy dawało się ją wykręcić. Większość śrub których nie udało się wykręcić wykrętkami wyszło w ten sposób. Jeżeli nie - jak to już zostało napisane - pozostaje wywiercić rdzeń śruby i wydłubać pozostałość tak by nie uszkodzić gwintu w otworze...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.