Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zbyt późno przełącza na lpg

Featured Replies

Napisano

Witam, z góry przepraszam za temat ale nie wiedziałem jak to ując.

Chodzi o to że: zawsze lekko sie zagrzał silniczek i można było przełączyć na LPG, teraz autko mu się zagrzać do ok 90st aby było możliwośc przełączenia, poniżej tej temp gaśnie.

Instalacja I gen, reduktor ma ok 70 tyś, innych objawów brak.

Czy membrany w reduktorze się kończą? filterek gazu ma coś z tym wspólnego? Filtr powietrza?

Z góry dziękuję za zainteresowanie.

Napisano

poziom płynu prawidłowy, bo wygląda na zapowietrzony

Napisano

Sprawdź, czy reduktor ma tę samą temperaturę co silnik - jeśli zawiera powietrze, to przełaczenie na LPG zamraża go i gasnie. Przy 90*C silnika nawet zapowietrzony reduktor jest ciepły i jakoś działa... Pozdr.

Napisano
  • Autor

poziom jest prawidłowy, lecz z miesiąc temu miałem problem prawdopodobnie z korkiem od zbiorniczka bo ku mojemu zdziwieniu był cały czubaty, na drugi dzień problem znikł i do tej pory trzyma się w normie.

Napisano
  • Autor

czyli tłumacząc na chłopski rozum mam odpalić przejechać trochę przełączyć, zgaśnie, wyjść i sprawdzić czy jest ciepły i czy ew. nie jest zmrożony? Jest jakaś opcja odpowietrzenia reduktora? smile.gif

Napisano

Dokładnie tak zrób!!!

Możesz też na biegu jałowym dotykać gumowych węży na dolocie do reduktora: przed reduktorem i za nim powinny być podobnie gorące (na noPb).

Jesli reduktor jest zapowietrzony - poluzuj opaski i zsuń nieco z króćca po kolei każdy wąż, aż płyn poleci, czasem trzeba ulewać raz jeden, raz drugi koniec i powtarzać (płyn musi polecieć z reduktora, nie z węża...). Tylko rób to po sprawdzeniu, że poziom płynu w zbiorniczku jest właściwy i na uruchomionym na noPb, ale zimnym silniku, aby się nie poparzyć... No i zaopatrz się w płyn na dolewkę, bo gdy będzie bo zbyt mało, to układ znów się zapowietrzy.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

dziękuję smile.gif

To już mam sprawce bo płynu mi ubywa lecz jak schodzi do min to dolewam (pęknięta lekko chłodnica). Poczekam aż ostygnie i tak zrobię.

Napisano
  • Autor

nic nie pomogło, mam wrażenie jakby elektro zawór nie puszczał, tzn. jak się zagrzeje i przełączy to słychać wyraźne pyk. reduktor jak i węże po chwili pracy są gorące.

Jaki jest kolejny punkt przyczepienia?

Napisano

Właczyć trzeba silnik na noPb, ale w wylotem z reduktora odłaczonym od miksera (wejście do miksera oczywiście zatkane szczelmie!!!) i zanurzonym w naczyniu z wodą - po przełaczeniu na LPG silnik dalej będzie chodził na noPb, a z węża powinny wydobywać się babelki gazu - im wyższe obroty, tym więcej bąbelków. Mozna też zasysać powietrze z przewodu podciśnienia reduktora (jeśli jest podciśnieniowy). Mozna regulować śrubą biegu jałowego, ale zanim ja ruszysz, zapisz sobie jej obecne położenie.

Jesli bąbelków nie ma, to trzeba po kolei sprawdzać całą drogę gazu: przewody elektryczne od reduktora (elektrozaworu) odłaczyć i podłaczać tam +12V i masę nasłuchując, czy stuka elektromagnes. To samo trzeba zrobić z elektrozaworem przy filtrze. Czynności powtarzać, aż do rozgrzania silnika, choć ja nie wierzę, że temperatura ma wpływ na działanie elektrozaworu. Jesli elektrozawór nie otwiera, a stuka, trzeba obejrzeć go od środka, czy zaworek działa prawidłowo, czy nie...

PS. Jesli masz faktycznie I gen, to reduktor jest sterowany podciśnieniem i nie ma na nim elektrozaworu - sprawdziłbym dodatkowo drozność i szczelność przewodu podciśnienia...

I jeszcze sprawdziłbym, czy "ssanie" na reduktorze się nie zacięło w pozycji wciśnietego bolca, wtedy zalewa silnik i gaśnie.

Próbowałeś regulować obroty śrubką? Jesli gaśnie na zimnym, lekkie wykręcenie pomogłoby...

Trochę chaotycznie napisałem, bo jest wiele mozliwości, przeszukaj może archiwum, bo juz nie mam pomysłów...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

jutro tak zrobię.

Instalacja kiedyś była II gen lecz poprzedni właściciel dał się wciągnąć w druty i wyjeli mu kompa i krokowca.

Ogólnie podejrzewałem reduktor, znajomi twierdzi że membrany są sztywne i dopiero jak sie zagrzeje to robią się miekksze.. nie wiem nie znam się na tym.

Serdecznie dziękuję za pomoc jutro będę modził. 20.GIF

Napisano

> Jaki jest kolejny punkt przyczepienia?

Kiedy ostatnio spuszczałeś syf z parownika, wymieniałeś filtr gazu, filtr powietrza i regulowałeś instalkę?

Napisano
  • Autor

wczoraj ale nie było syfu zbyt wiele. Filtr gazu jakieś 40 tyś temu, filtr powietrza jakieś 5 tyś km temu, instalke regulowałem z 15 -20 tyś km temu. Czy filtr gazu może mieć jakikolwiek wpływ na to?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

od tamtej pory odkryłem jedno.. elektrozawór przy parowniku miałem podpiety tak: jeden przewód do śruby na parowniku a drugi do minusa w aku..

Jak podłączyłem ten drugi pod plus aku, elektrozawór pyka:) lecz cała ta centralka tak jakby przestała działa, diody się nie palą nic nie pyka przy przełączaniu i mam wrażenie że chodzi tylko na pb.

Jak ten zawór powinien być fachowo podpięty przy I gen?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.