Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra f x14xe check engine, silnik gaśnie na wolnych

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Koledzy, mam następujący problem. Po przejechaniu paru kilometrów zapala mi się check engine i silnik gaśnie na wolnych obrotach (tzn. po puszczeniu gazu i wciśnięciu sprzęgła). Po ponownym uruchomieniu lampka gaśnie, by zapalić się znowu po paru km i tak w kółko.

Dodam jeszcze, że od pewnego czasu obserwuję nierówną pracę na zimnym silniku tuż po uruchomieniu przed dodaniem gazu (nawet jakby nie palił na 1 cylinder). Po dodaniu gazu praca silnika wyrównuje się i jest OK. Odnoszę wrażenie, że ostatnio problem nasilił się, to znaczy praca silnika tuż po uruchomieniu przed pierwszym przygazowaniem jest coraz bardziej nierówna. No ale nie wiem czy to jest ten sam problem - może to coś z wtryskami.

Od pewnego czasu obserwuję też wzrost zużycia gazu o ok. 10% (zazwyczaj na 35 litrach osiągałem 420 km, obecnie 380).

Zdarza mi się też falowanie wolnych obrotów ale tylko czasem i na gazie (po przygazówce mija), a ostatnio w upałach nie występuje.

Auto ma nakręcone 200 000, na gazie od 110 000. Dotychczas nie sprawiało problemów i bez większych napraw.

Przejrzałem forum i domyślam się że może to być przepływomierz/EGR, ale może ktoś potrafi dokładniej określić problem. Byłbym wdzięczny za sugestię jak nie zostawić "magikom" połowy pensji, bo ostatnio krucho z kasą.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

OK., ściągnąłem kod usterki. Było to 10 - 5 - 10 - 10 błysków, czyli 0500 czujnik prędkości. Wszystko by się zgadzało, bo wczoraj ukręciła mi się też linka prędkościomierza (przez pewien czas było słychać chrobotanie aż wskazówka i liczniki kilometrów znieruchomiały). Ale czy to na pewno tylko to?

Dziś w drodze do pracy zaobserwowałem jeszcze takie objawy:

Po zapaleniu check engine silnik gaśnie na wolnych obrotach. Na postoju, po zgaśnięciu silnika są trudności z uruchomieniem bez wciskania gazu, po odpaleniu wchodzi na 1000, potem dławi się do 200 i powoli wchodzi na 800, ale czasem poniżej. Lampka check engine gaśnie po dłuższej chwili od powtórnego odpalenia. Podczas jazdy (bez lampki) po puszczeniu gazu i wciśnięciu sprzęgła schodzi bardzo nisko do 200, po czym z trudem wchodzi wyżej, ale często nie osiąga 800. Poza tym generalny spadek mocy.

Wieczorem kupię linkę i zabiorę się za wymianę, zobaczymy co dalej.

Napisano
  • Autor

dobra, po przeszukaniu forów pod kątem linki prędkościomierza znalazłem paru pacjentów z podobnymi objawami, więc to pewnie to.

Koledzy, prosiłbym o info, czy dam radę sam wymienić linkę w warunkach amatorskich.

Napisano

> dobra, po przeszukaniu forów pod kątem linki prędkościomierza znalazłem paru pacjentów z podobnymi

> objawami, więc to pewnie to.

> Koledzy, prosiłbym o info, czy dam radę sam wymienić linkę w warunkach amatorskich.

wkretaczek, sprytne raczki i wszystko sie da.

Jesli mnie pamiec nie myli to w astrach sa dwa rodzaje linek, zwroc uwage by zanabyc wlasciwa. I szukaj oryginala, chyba ze lubisz jak cos warczy na Ciebie spod deski.

Napisano
  • Autor

Mam już oryginalną linkę. Wyciągałem już kiedyś zegary (wymiana lampek) więc od tej strony dam radę, martwię się tylko czy nie będzie problemu z przepchnięciem linki i mocowaniem drugiej strony. Proszę o info jak to wygląda i jak się do tego zabrać.

Napisano

> Mam już oryginalną linkę. Wyciągałem już kiedyś zegary (wymiana lampek) więc od tej strony dam

> radę, martwię się tylko czy nie będzie problemu z przepchnięciem linki i mocowaniem drugiej

> strony. Proszę o info jak to wygląda i jak się do tego zabrać.

jak wyciaganie zegarow masz opracowane to nie powinno byc problemu.

Najwiecej dlubania jest przy zegarach. Przy skrzyni pamietam ze reka odkrecilem a z przepchnieciem nie pamietam czy byl problem, daaawno to robilem.

Napisano

> mocowaniem drugiej strony. Proszę o info jak to wygląda i jak się do tego zabrać.

Dalszy plan:

283869615-linka2.jpg

I z bliska:

283869615-link3.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352508502319_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki za wsparcie, wymiana rzeczywiście prosta. Jedyne małe problemy to wpasowanie gumy zaślepiającej otwór w grodzi (wskakuje sama po dawce smaru) i dojście do mocowania na skrzyni - z zasilaniem typu "junkers" mam tam kłębowisko węży. No ale to drobiazgi - dwie godziny spokojnego dłubania przy radyjku i po problemie.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.