Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Te wszystkie nowe systemy...

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Przedstaw racjonalne powody.

znacznie większe ryzyko awarii (jakiejkolwiek, nie tylko elektroniki)

znacznie większe ryzyko śmierci lub kalectwa w przypadku kolizji. Z wielu powodów. Podstawowe to zmęczenie materiału, gorsza technika (konstrukcja), gorsze wyposażenie w systemy bezpieczeństwa.

Zużyte potrafią być nawet pasy bezpieczeństwa nie wspominając o bardziej istotnych elementach.

Auto dziesięcioletnie nawet jako nowe nie było tak bezpieczne jak współczesne, a dochodzi jeszcze zużycie i często nie w pełni poprawne naprawy. Oczywiście porównuję 10 letniego golfa do nowego, a nie Mercedesa S do fiata 500.

Napisano

> znacznie większe ryzyko awarii (jakiejkolwiek, nie tylko elektroniki)

> znacznie większe ryzyko śmierci lub kalectwa w przypadku kolizji. Z wielu powodów. Podstawowe to

> zmęczenie materiału, gorsza technika (konstrukcja), gorsze wyposażenie w systemy

> bezpieczeństwa.

> Zużyte potrafią być nawet pasy bezpieczeństwa nie wspominając o bardziej istotnych elementach.

> Auto dziesięcioletnie nawet jako nowe nie było tak bezpieczne jak współczesne, a dochodzi jeszcze

> zużycie i często nie w pełni poprawne naprawy. Oczywiście porównuję 10 letniego golfa do

> nowego, a nie Mercedesa S do fiata 500.

Łykasz marketing jak pelikan ryby.

Ok, teraz się zwijam ale w wolnej chwili z chęcią podyskutuję. Nie myśl sobie że nawiałem. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Łykasz marketing jak pelikan ryby.

Obejrzyj sobie testy zderzeniowe. Parę filmików z rzeczywistych zderzeń starych aut z nowymi też widziałem. W tym starego golfa z nowym i duże Volvo z Renault Modus. Zawsze ze starego auta była masakra, a nowe wychodziło w miarę bez szwanku, nawet mimo różnicy mas na niekorzyść. Nie widziałem jeszcze statystyk awaryjności, gdzie auto (jakiekolwiek) miałoby z wiekiem coraz mniej usterek. No chyba, że to wszystko oszustwo i marketing. Czekam.

Napisano

> Jak by to powiedzieć...Wyłączyć się nie da? Tak na prawdę, jest to komuś potrzebne? Czy chcemy być

> bagażem we własnym samochodzie i tracić nad nim co raz bardziej kontrolę? Jeśli ktoś za bagaż

> chce robić, to niech taksówką jeździ - ja chcę naciskać na gaz, zmieniać biegi, skręcać i

> hamować wtedy kiedy ja chcę, a nie durny komputer.

o to to to. ja chce dokladnie tak samo zlosnik.gif

Napisano

Ok, może w dziedzinie kontrukcji nadwozi dokonał się jakiś postęp na przełomie dwudziestu lat, ale nie lat kilku. Motoryzacja od dawna pełznie do przodu ślimaczym tempem, i rewolucji w najbliższym czasie nie będzie.

Za przełomowe wynalazki uważam strefy zgniotu, pasy bezpieczeństwa i poduszki. Ale od pewnego czasu nie dzieje się nic, pakuje się do auta coraz więcej poduszek, trochę bajerów na elektronice i sprzedaje ludziom jak "absolutna nowość".

Co do silników - kiedyś renomowane marki używały do produkcji silników materiałów, dzięki którym robiły one po kilkaset tysięcy km bez remontu. Więcej mocy? Większa pojemność. Dziś żyłuje się małe silniczki do maksymalnych mocy, chcąc zaimponować klientom wysoką sprawność. Sztandarowym przykładem takiego szubko padającego bubla jest Smart.

Dlaczego zmieniamy auta? Nie dlatego, że nowe jest lepsze, raczej dlatego że po jakimś czasie zwyczajnie się nudzą i chce się mieć coś innego.

CDN, teraz się zmywam jak znajdę chwilę może coś skrobnę.

Napisano
  • Autor

Owszem postęp jest dość ślimaczy, ale jednak wyraźnie dostrzegalny. Nie mówimy o kilku latach lecz o 10 i nie napisałem, że to jakaś super sztywna granica. O tym, że kiedyś to panie były auta to ja słyszę non stop. 10 lat temu też słyszałem, ze kiedyś to były porządne auta, a teraz wydmuszki. Za 10 lat będzie się tak samo gadać o tych dzisiaj produkowanych jako wzorcu trwałości i doskonałości. Gdyby to była prawda to szybko okazałoby się, że najlepsze auta były w XiX wieku. Proste, solidne, trwałe. Mogły przejechać miliard kilometrów beż żadnej usterki.

Zdecydowanie uważam, że różnica technologiczna na przestrzeni 10 lat jest widoczna i wymierna. Jednoznacznie na plus. Owszem auta projektuje się być może na krótsze przebiegi, ale nie widzę w tym nic specjalnie negatywnego na dłuższą metę. Znakomita większość osób które kupują nowe auto nie jeździ nim dłużej niż 10 lat. Po co mają płacić więcej za trwałość z której nie skorzystają oni, lecz ludzie którzy od nich te auta odkupili?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.