Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana paska klinowego SC 1.1

Featured Replies

Napisano

Witam

po 7 latach wracam na Cantomanię grinser006.gif

zdarzyło mi się dzisiaj nabyć drogą kupna dla żony SC 1.1 99r.

potrzebuję wymienić pasek klinowy bo piszczy - da się to zrobić samemu czy potrzebne są jakieś specjalistyczne klucze / przyrządy?

Napisano

da się bez problemu zrobić to samemu. najłatwiej odkręcić koło, zdjąć nadkole i wszystko będziesz już widział. odkręcić śrubę w alternatorze i odchylić go i pasek mamy na wierzchu ok.gif , klucze jakie potrzebne to klucz do kól, klucz numer 8 do zdjęcia nadkola i klucz 16 albo 17 do alternatora zlosnik.gif

Napisano

> da się bez problemu zrobić to samemu. najłatwiej odkręcić koło, zdjąć nadkole i wszystko będziesz

> już widział. odkręcić śrubę w alternatorze i odchylić go i pasek mamy na wierzchu , klucze

> jakie potrzebne to klucz do kól, klucz numer 8 do zdjęcia nadkola i klucz 16 albo 17 do

Oprócz powyższego dodałbym, że nie wymienisz paska bez odkręcenia czujnika położenia wału (klucz 10) alternator odkręcasz kluczem 16

Napisano

można wymienic bez zdejmowania koła i nadkola i zajme to 10 min tylko potrzebna jedna osoba do naciągniecia paska przez ,,naciągniecie'' alternatora breszką waytogo.gif

Napisano

> można wymienic bez zdejmowania koła i nadkola i zajme to 10 min tylko potrzebna jedna osoba do

> naciągniecia paska przez ,,naciągniecie'' alternatora breszką

Można to zrobić dokładnie jak piszesz, ale po co się tak masakrować, przecież odkręcanie górnej śruby regulacyjnej, schowanej za łapa silnika, bez zdejmowania nadkola to porażka . szczególnie, że kolega KINIO nie pisze czy ma kanał .

Napisano

> Można to zrobić dokładnie jak piszesz, ale po co się tak masakrować, przecież odkręcanie górnej

> śruby regulacyjnej, schowanej za łapa silnika, bez zdejmowania nadkola to porażka .

> szczególnie, że kolega KINIO nie pisze czy ma kanał .

ja to robiłem bez kanału na maksa skreciłem kołem zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Można to zrobić dokładnie jak piszesz, ale po co się tak masakrować, przecież odkręcanie górnej

> śruby regulacyjnej, schowanej za łapa silnika, bez zdejmowania nadkola to porażka .

> szczególnie, że kolega KINIO nie pisze czy ma kanał .

niestety nie ma frown.gif

dzięki za wszystkie porady - w weekend zabieram sie do pracy i zobaczymy co wyjdzie

ps. autko ma 103 tys. przebiegu (przynajmniej na liczniku) i nie wiem czy i kiedy był robiony rozrząd - jego wymianę też da się zrobić samemu?

jak już to bede rozbebeszał to może i rozrząd zrobić przy okazji?

Napisano

> niestety nie ma

> dzięki za wszystkie porady - w weekend zabieram sie do pracy i zobaczymy co wyjdzie

> ps. autko ma 103 tys. przebiegu (przynajmniej na liczniku) i nie wiem czy i kiedy był robiony

> rozrząd - jego wymianę też da się zrobić samemu?

> jak już to bede rozbebeszał to może i rozrząd zrobić przy okazji?

da się zrobić samemu, ja robiłem smile.gif

tutaj masz opis

http://punto.org.pl/zrobtosam/model176czylimk1/52

przydała by się druga osoba Ci na chwilę żeby zajrzeć w okienko i ustawić wycięcie na kole zamachowym wtedy dużo szybciej to idzie wink.gif, nie jest to nic strasznie trudnego nawet jak się pomylisz w ustawieniu to i tak się nic nie stanie wink.gif

Napisano

> niestety nie ma

> dzięki za wszystkie porady - w weekend zabieram sie do pracy i zobaczymy co wyjdzie

> ps. autko ma 103 tys. przebiegu (przynajmniej na liczniku) i nie wiem czy i kiedy był robiony

> rozrząd - jego wymianę też da się zrobić samemu?

> jak już to bede rozbebeszał to może i rozrząd zrobić przy okazji?

jeżeli masz problem z odkręceniem 2 śrub i wymianą paska od alternatora to lepiej za rozrząd się nie bierz, zgadaj się z kimś obytym w kręceniu śrubkami ok.gif. Nie odbieraj tego jako docinki czy złośliwości tylko jak dobrą radę ok.gif

Napisano
  • Autor

> da się zrobić samemu, ja robiłem

> tutaj masz opis

> http://punto.org.pl/zrobtosam/model176czylimk1/52

> przydała by się druga osoba Ci na chwilę żeby zajrzeć w okienko i ustawić wycięcie na kole

> zamachowym wtedy dużo szybciej to idzie , nie jest to nic strasznie trudnego nawet jak się

> pomylisz w ustawieniu to i tak się nic nie stanie

te silniki są bezkolizyjne?

Napisano
  • Autor

> jeżeli masz problem z odkręceniem 2 śrub i wymianą paska od alternatora to lepiej za rozrząd się

> nie bierz, zgadaj się z kimś obytym w kręceniu śrubkami . Nie odbieraj tego jako docinki czy

> złośliwości tylko jak dobrą radę

a czy ja napisałem że mam jakiś problem ze śrubkami niewiem.gif

może dopiero będę miał jak się za to zabiorę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> te silniki są bezkolizyjne?

tak bo źle ustawiłem i nie chciał odpalić, musiałem poprawiać zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.