Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik temp płynu chłodniczego

Featured Replies

Napisano

Pacjentem jest corsa 94r. x12sz

Zdarza się, że silnik jest zamulony i nie chce jechać na niskich obrotach. Wyświetla błąd 14 (czujnik temperatury płynu chłodniczego- zbyt niskie napięcie). I tu pojawia się pytanie.

- ile jest czujników temperatury? Wymieniony był jakieś 2 tygodnie temu czujnik od wentylatora chłodnicy. Czy on również podaje temp do ECU?

Napisano

> - ile jest czujników temperatury?

Czujnikow temperatury ogolnie jest sztuk 2 ale tylko jeden podaje sygnal do ECU. Umieszczony jest na kolektorze dolotowym ponizej przepustnicy, od strony sciany grodziowej, wtyczka 2-pinowa (blisko krocca rurki podcisnienia dla MAP sensora). Drugi czujnik podaje sygnal na wskaznik temperatury na desce, umieszczony jest na kolektorze dolotowym 1 cylindra, blisko glowicy, wtyczka 1 pinowa.

Pozdrawiam

Napisano

> Czujnikow temperatury ogolnie jest sztuk 2 ale tylko jeden podaje sygnal do ECU. Umieszczony jest

> na kolektorze dolotowym ponizej przepustnicy, od strony sciany grodziowej, wtyczka 2-pinowa

> (blisko krocca rurki podcisnienia dla MAP sensora). Drugi czujnik podaje sygnal na wskaznik

> temperatury na desce, umieszczony jest na kolektorze dolotowym 1 cylindra, blisko glowicy,

> wtyczka 1 pinowa.

Dla uzupełnienia

Trzeci czujnik w chłodnicy steruje wentylatorem chodnicy (wentylatorami z w zależności od modelu i silnika). Czujnik ten nie podaje sygnałów do ECU

Napisano

Zawsze mnie ciekawiło dlaczego nie można było wykorzystać jednego czujnika do obsługi zegarów, ECU i wentylatora hmm.gif

Dopiero po 2000 roku konstruktorzy wpadli na pomysł, że jednak jeden czujnik może obsłużyć wszystko wink.gif

Napisano

> Dopiero po 2000 roku konstruktorzy wpadli na pomysł, że jednak jeden czujnik może obsłużyć wszystko

Niekoniecznie. U mnie 2002 rok i 2 czujniki... irked.gif

Napisano

Ja w Corsie mam jeden, więc Japończycy mogli pomyśleć racjonalnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.