Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trochę inny tester sondy lambda DIY

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu natknąłem się w internecie na interesujący schemat testera sond lambda. Trochę bogatszy od przerabianego na tym forum wskaźnika na LM3914. W wolnej chwili postanowiłem go zmontować dla sprawdzenia jak działa. Główną robotę wykonują dwa układy LM3915 sterując 20 diod LED. Poniżej jest fotka zmontowanego testera.

7a31fed4f6a9239emed.jpg

Zastosowanie układów LM3915 daje nieliniową charakterystykę urządzenia - dłuższe kroki pomiędzy diodami w środku skali i coraz krótsze skoki w miarę oddalania się od środka skali. Obrazuje to poniższy wykres rzeczywistych napięć zaświecenia diod. Przypomina to kształtem przebieg charakterystyki sondy lambda.

6ae230d92bd32be2med.jpg

Poniżej sam schemat z naniesionymi poprawkami.

a2dec406d86ea93e.jpg

Poprawki polegały na zwiększeniu wartości rezystorów R1 i R2 ze 180om do 910om. Przy wartości 180om prąd płynący przez każdą diodę wynosi 35-40mA i jest to za dużo zarówno dla typowych diod led (do 20mA) jak i dla samych układów LM3915. Zmniejszyłem wartość rezystora R3 prawie o połowę. Sugerowałem się dokumentacją PDF i wydawał mi się za duży. W działaniu widzę że mógł by pozostać 10kom Dodałem też filtr wejściowy: rezystory 2M2, 680k i kondek 22n. Z braku montażowego potencjometru P1 22k służącego do regulacji zakresu pracy posłużyłem się zwykłym, a potem przetworzyłem jego wartośc na dzielnik napięcia ze zwykłych rezystorów tak żeby uzyskać zakres 0-1V.

Tester działa całkiem fajnie, ale ma jeden feler. To co widać na zdjęciu life z lewej strony u góry wskaźnika to stabilizator napięcia 7805. Pod nim blaszka aluminiowa ciągnąca się przez całę długość płytki. Przy pełnym wysterowaniu testera grzeją się okrutnie i nic w tym dziwnego. 20 diod po 15mA każda daje ponad 0,3A prądu. Przy 12V to jest 3,6W. Oczywiście nie wszystko wydziela się na stabilizatorze, ale im wyższe napięcie zasilające tym bardziej się to grzeje. Przy normalnym, oscylującym sygnale sondy raczej nie powinno się to przegrzać, ale gdyby ktoś chciał zmontować sobie taki tester polecam diodki jasnoświecące 2mA lub dać większy radiator dla stabilizatora napięcia. Próbowałem przerobić wskaźnik na wyświetlanie punktowe, ale nie udała mi się ta sztuka.

Gdyby ktoś chciał odkupić wykonany prototyp to wrzuciłem go na Alledrogo, aukcja ma tytuł: Nietypowy tester sondy lambda na 20 diod LED

Napisano

Jeśli chcesz to można to jeszcze poprawic, zmniejszając prąd na jeden z dwóch sposobów tak żeby świeciła się tylko jedna dioda a nie linijka(ten scalak ma taką opcję nie wiem tylko czy działa przy takich ich połączeniu), a stabilizator można zastąpić malutką przetwornicą na mc34063 zmniejszą się straty wydzielane w postaci ciepła i prąd i nie będzie się grzać

Napisano

Prąd diod możesz śmiało zmniejszyć do 10mA, da to jeszcze trochę mniej strat cieplnych na LM-ie.

Napisano
  • Autor

> Jeśli chcesz to można to jeszcze poprawic, zmniejszając prąd na jeden z dwóch sposobów tak żeby

> świeciła się tylko jedna dioda a nie linijka(ten scalak ma taką opcję nie wiem tylko czy

> działa przy takich ich połączeniu), a stabilizator można zastąpić malutką przetwornicą na

> mc34063 zmniejszą się straty wydzielane w postaci ciepła i prąd i nie będzie się grzać

Gdyby wyświetlanie było punktowe, problemu ciepła by nie było.

Próbowałem je uruchomić, ale działało tylko dla pierwszego układu. Drugi jest podłączony ,,odwrotnie" i w nim nie udało mi się uzyskać punktowego trybu wyświetlania. O impulsowej przetwornicy, przyznam, nawet nie myślałem. Pomysł niezły, ale trochę by to skomplikowało cały układ.

Napisano

> dłuższe kroki pomiędzy

> diodami w środku skali i coraz krótsze skoki w miarę oddalania się od środka skali.

Jaki to ma sens?

Napisano

> Gdyby wyświetlanie było punktowe, problemu ciepła by nie było.

> Próbowałem je uruchomić, ale działało tylko dla pierwszego układu. Drugi jest podłączony

> ,,odwrotnie" i w nim nie udało mi się uzyskać punktowego trybu wyświetlania. O impulsowej

> przetwornicy, przyznam, nawet nie myślałem. Pomysł niezły, ale trochę by to skomplikowało cały

> układ.

Można kupić takie gotowe mini-przetwornice, podłączasz tylko zasilanie i jazda, lub scalaczki - tylko jakieś kondensatorki, z jeden rezystorek i gra.

Napisano
  • Autor

> Jaki to ma sens?

Tester? Podłącza się pod sondę lambda i obserwuje wskazania. Pomocne przy samodzielnej regulacji prostszych typów instalacji gazowych.

Napisano

> Tester? Podłącza się pod sondę lambda i obserwuje wskazania. Pomocne przy samodzielnej regulacji

> prostszych typów instalacji gazowych.

jaki ma sens zagęszczenie skali na jej końcach?

Napisano
  • Autor

> jaki ma sens zagęszczenie skali na jej końcach?

Lepsze dopasowanie do kształtu charakterystyki sondy lambda.

Napisano

> Lepsze dopasowanie do kształtu charakterystyki sondy lambda.

a jaki ma to sens praktyczny?

Napisano
  • Autor

> a jaki ma to sens praktyczny?

Przy niedokładności wąskopasmowej sondy sens praktyczny jest niewielki. Pozostaje sens estetyczny. :-)

Napisano

> Lepsze dopasowanie do kształtu charakterystyki sondy lambda.

Powiedziałbym, że gorszy.

Sonda ma skokową zmianę napięcia, wiec jeśli chcesz mierzyć dokładnie, to musisz dać gęsto na środku.

Ale i tak to nie ma sensu, bo nie liczą się konkretne poziomy napięcia, tylko moment przejścia przez punkt neutralny i stosunek czasu powyżej neutrum do czasu poniżej.

Tak działa sterownik silnika i sterownik LPG.

Więc spokojnie wystarczyły by 2-5 diód.

Napisano
  • Autor

> Powiedziałbym, że gorszy.

> Sonda ma skokową zmianę napięcia, wiec jeśli chcesz mierzyć dokładnie, to musisz dać gęsto na

> środku.

Zmiany napięcia na środku są bardzo duże, właściwie skokowe, i tam jest sens powiększyć odstępy napięcia poszczególnych diodek, żeby wskazanie nie szalało po całej skali. Gdy diod jest 3 lub 5 to nie ma czego rozszerzać. Gdy jest 10 i więcej to ma sens.

> Ale i tak to nie ma sensu, bo nie liczą się konkretne poziomy napięcia, tylko moment przejścia

> przez punkt neutralny i stosunek czasu powyżej neutrum do czasu poniżej.

> Tak działa sterownik silnika i sterownik LPG.

> Więc spokojnie wystarczyły by 2-5 diód.

Masz rację. Robiłem przecież wskaźniki na 10, 11 i 12 diodek LED. Nawet 10 diodek to jest dość dla odczytów. Tutaj byłem zwyczajnie ciekawy jak działa ten układ i go zmontowałem. Od strony praktycznej taka ilość diodek nie ma sensu. Od strony estetyczne, wizualnej to już kwestia gustu. Dla mnie jest to ciekawe.

Napisano

> Powiedziałbym, że gorszy.

> Sonda ma skokową zmianę napięcia, wiec jeśli chcesz mierzyć dokładnie, to musisz dać gęsto na

> środku.

> Ale i tak to nie ma sensu, bo nie liczą się konkretne poziomy napięcia, tylko moment przejścia

> przez punkt neutralny i stosunek czasu powyżej neutrum do czasu poniżej.

> Tak działa sterownik silnika i sterownik LPG.

> Więc spokojnie wystarczyły by 2-5 diód.

Zgadzam się z tą opinią w pełnej rozciągłości. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.