Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

świecąca kontrolka oleju

Featured Replies

Napisano

Witam, użeram się już od dłuższego czasu z kontrolką oleju. Na początku świeciła tylko na początku na zimnym silniku a od kilku dni po wymianie upg świeci już prawie cały czas. Gaśnie tylko na nagrzanym i kiedy obroty idą powyżej 2500.

Podmieniłem czujnik, sprawdzałem czy ssak oleju nie jest poluzowany i wyczyściłem tą siateczkę w nim. Zdecydowałem się na ponowną wymianę upg

i od tego momentu świeci się cały czas. Upg wymieniona zgodnie ze sztuką cool.gif. Teraz wiem że to u góry jest coś nawalone i do głowy przychodzą mi tylko dwie rzeczy:

Jeden gwint mocowania zimeringa albo oringa z prawej strony wałka ma przekręcony gwint, cieknie tam troche

Jeśli chodzi o kulture pracy silnika na początku na zimny silniku obroty rosną i przez około minute trzyma na 1400 potem zchodzi do 900 i ładnie chodzi. Mocy nie traci.

Czy to może być powodem?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

Napisano

> Witam, użeram się już od dłuższego czasu z kontrolką oleju. Na początku świeciła tylko na początku

> na zimnym silniku a od kilku dni po wymianie upg świeci już prawie cały czas. Gaśnie tylko na

> nagrzanym i kiedy obroty idą powyżej 2500.

> Podmieniłem czujnik, sprawdzałem czy ssak oleju nie jest poluzowany i wyczyściłem tą siateczkę w

> nim. Zdecydowałem się na ponowną wymianę upg

> i od tego momentu świeci się cały czas. Upg wymieniona zgodnie ze sztuką . Teraz wiem że to u góry

> jest coś nawalone i do głowy przychodzą mi tylko dwie rzeczy:

> Jeden gwint mocowania zimeringa albo oringa z prawej strony wałka ma przekręcony gwint, cieknie tam

> troche

> Jeśli chodzi o kulture pracy silnika na początku na zimny silniku obroty rosną i przez około minute

> trzyma na 1400 potem zchodzi do 900 i ładnie chodzi. Mocy nie traci.

> Czy to może być powodem?

> Z góry dziękuję za odpowiedzi

> Pozdrawiam

moze masz gdzies kabel przetarty i ci masuje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> moze masz gdzies kabel przetarty i ci masuje

przewód od czujnika ciśnienia?

Napisano

> przewód od czujnika ciśnienia?

odlacz wtyczke od czujnika i przekrec kluczyk jak sie zaswici to bedziesz juz wiedzial ze przetarty kabel gdzies jest

Napisano
  • Autor

> odlacz wtyczke od czujnika i przekrec kluczyk jak sie zaswici to bedziesz juz wiedzial ze przetarty

> kabel gdzies jest

sprawdziłem i nic się nie świeci confused.gif jutro będę mieć manometr to sprawdze ciśnienie. Jakie powinno być standardowo?

Napisano

A czujnik wymieniałeś na oryginał czy zamiennik? Bo te zamienniki to cuda robią.

Napisano
  • Autor

> A czujnik wymieniałeś na oryginał czy zamiennik? Bo te zamienniki to cuda robią.

czujnik to zamiennik, ale chyba już doszedłem co to było metalowy przewód który rozprowadza olej na wałku rozrządu nie był wciśnięty do głowicy spineyes.gif wcisłem go na hama i już nie świeci ok.gif

Mam nadzieje że już nie zacznie świecić znowu biglaugh.gif

Dzięki za wypowiedzi

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

czujnik to zamiennik, myślałem ze znalazłem przyczyne przewód metalowy który doprowadza olej do wałka rozrządu nie był wepchnięty do głowicy ale to nie to.

Wszystko wróciło do stanu poprzedniego czyli kontrolka się świeci na zimnym i czasem na wolnych obrotach nawet jak silnik jest nagrzany. Po rozruchu na zimnym dosyć długo trzyma wysokie obroty tak 1400 potem spada do 900

Napisano

> czujnik to zamiennik, myślałem ze znalazłem przyczyne przewód metalowy który doprowadza olej do

> obroty tak 1400 potem spada do 900

Może ci to smarowanie wyskakuje z wałka, ale polecam zmiane czujnika na ori, nawet używke, podmień od kogoś np i zobacz.

Napisano

> Może ci to smarowanie wyskakuje z wałka, ale polecam zmiane czujnika na ori, nawet używke, podmień

> od kogoś np i zobacz.

Matts ja mam podobnie już od jakiegoś czasu tylko u mnie 899i. Mam trzy czujniki w tym jeden oryginał i to nie pomaga, na nagrzanym mocno oleju szczególnie po dłuższej trasie, po mimo, że temp płynu chłodzącego w trasie waha się miedzy 60-70 stopni na jałowym miga mi smarowanie (o dziwo w mieście na krótkich odcinkach, w korkach jak stoję i płyn jest nagrzany do 98, załącza się wentylator, kontrolka nie zapala się)

Zauważyłem też, że jak auto mocniej się nagrzeje szczególnie po dłuższym odcinku to obroty jałowego spadają minimalnie niżej niż normalnie przy temp 70-80 (wystarczy, że dotknę wtedy pedał gazu delikatnie, obroty wzrosną tez prawie niezauważalnie i kontrolka gaśnie) nie wiem o co tu chodzi, może ktoś pomoże?

Napisano

> Matts ja mam podobnie już od jakiegoś czasu tylko u mnie 899i. Mam trzy czujniki w tym jeden

> chodzi, może ktoś pomoże?

Może czas zalać mineral zlosnik.gif

Napisano

> Może czas zalać mineral

mój cc od fabryki na mineralnym jeździ.

Napisano

W książkach o dawniejszych silnikach przy opisie lampki ciśnienia oleju zawsze była adnotacja: gaśnie po uruchomieniu silnika i nie ma prawa zaświecić się, chyba że przy mocno nagrzanym silniku jedynie na wolnych obrotach a jeśli po dodaniu gazu gaśnie, to sytuacja jest dopuszczalna. Dopuszczalna co prawda nie równa się idealna no ale cóż. Może olej już stary i przy jeździe na krótkich odcinkach na wzbogaconej mieszance rozrzedzony benzyną i wymiana by pomogła. Jak długo na tym oleum jeździsz i co to w ogóle jest za olej?

Napisano

> W książkach o dawniejszych silnikach przy opisie lampki ciśnienia oleju zawsze była adnotacja:

> gaśnie po uruchomieniu silnika i nie ma prawa zaświecić się, chyba że przy mocno nagrzanym

> silniku jedynie na wolnych obrotach a jeśli po dodaniu gazu gaśnie, to sytuacja jest

> dopuszczalna. Dopuszczalna co prawda nie równa się idealna no ale cóż. Może olej już stary i

> przy jeździe na krótkich odcinkach na wzbogaconej mieszance rozrzedzony benzyną i wymiana by

> pomogła. Jak długo na tym oleum jeździsz i co to w ogóle jest za olej?

Jesli chodzi o mnie to ja zmieniam zawsze co 10 tysi. Olej różnie raz Mobil 15W40 ,raz Lotos 15W40 kiedyś Shell .. ale zawsze był minerał.

Napisano
  • Autor

też myślałem że to może być wina oleju ale zalałem tydzień temu mobil1 i filtr wymieniłem, narazie nie mam czujnika żeby podmienić ale manometr będe mieć na dniach i sprawdze ciśnienie. Przy rozruchu na zimnym i na ciepłym

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.