Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup vw bora

Featured Replies

Napisano

Witam. Panowie chce kupic vw bore z silnikiem 1,4 lub 1,6 powiedzcie mi opinie o tym samochodzie, czy warto co najczesciej sie psuje jakies mankamenty ?

Napisano

> nikt nie jezdzi takim autem _

Myślisz, że w ciągu godziny dostaniesz 10 odpowiedzi?

To nie czat tylko forum.

Poza tym jest niedziela, jedni trzeźwieją drudzy na wyborach...

Napisano

> Myślisz, że w ciągu godziny dostaniesz 10 odpowiedzi?

> To nie czat tylko forum.

> Poza tym jest niedziela, jedni trzeźwieją drudzy na wyborach...

a trzeci sprzedaja vw bora zlosnik.gif np ja sprzedaje swoją skromny.gifok.gif

Napisano

> Witam. Panowie chce kupic vw bore z silnikiem 1,4 lub 1,6 powiedzcie mi opinie o tym samochodzie,

> czy warto co najczesciej sie psuje jakies mankamenty ?

1,4 nie iwem czy wogole były a jak były to musi to tragicznie jezdzic, ten silnik sie do polo nadaje a nie do ciezkiej bory, pozatym silniki te duzo palą 1,6 potrafi 10litrów łyknac, 1,4 bedzie zdecydowanie za słaby do tego auta, nie wspominając o tym ze te wersje sa zazwyczaj baardzo ubogo wyposażone, szyby na korbe, brak klimy, brak mfa (komp pokładowy), nic poprostu mega golas (wspomaganie bedzie i 2 poduchy)

ile chciałbys wydac na taką bore ?

Napisano

> Witam. Panowie chce kupic vw bore z silnikiem 1,4 lub 1,6 powiedzcie mi opinie o tym samochodzie,

odpusc sobie 1.4 to wogole nie jedzie

Napisano

Szczerze mówiąc jak już chcesz takie auto to conajmniej 1,6 nawet nie patrz na 1,4 bo to nie jeździ. 1,6 co prawda dużo pali trzeba przyznać, no ale to już w zależności od zasobu Twojego portfela...

Ja osobicie mam 1,6 audi a4 i mi na mieście pali dużo ale na trasach w sumie tak jak każdy inny benzyniak czyli ok 6-7litrów.

Ja osobiście porozglądałbym się za tę cenę VW za jakimś audikiem... Ale to jest tylko moje zdanie smile.gif

Napisano

Co do silnika 1.4 daj sobie spokój.... a co mankamentów to masz to samo co golf 4 więc możesz zajrzeć na forum golfa i zobaczyć na ew.usterki itd.... jeżeli już to szukałbym w TDI...

Napisano

> Co do silnika 1.4 daj sobie spokój.... a co mankamentów to masz to samo co golf 4 więc możesz

> zajrzeć na forum golfa i zobaczyć na ew.usterki itd.... jeżeli już to szukałbym w TDI...

też myślę, że 1.4 możesz sobie w tym autku odpuścić.

Napisano

Zdecydowanie odpuść sobie 1.4 w tym samochodzie, brak jakiejkolwiek dynamiki od takie sobie toczydełko.

Napisano

> Zdecydowanie odpuść sobie 1.4 w tym samochodzie, brak jakiejkolwiek dynamiki od takie sobie

> toczydełko.

wielkiej różnicy w spalaniu pomiędzy 1.4 a 1.6 nie ma, a jednak dynamika całkiem inna ;-) choć nie mogę powiedzieć, bo silniki 1.4 są solidne, tanie w utrzymaniu i naprawdę wytrzymałe :-)

Napisano

> wielkiej różnicy w spalaniu pomiędzy 1.4 a 1.6 nie ma, a jednak dynamika całkiem inna ;-) choć nie

> mogę powiedzieć, bo silniki 1.4 są solidne, tanie w utrzymaniu i naprawdę wytrzymałe :-)

a slyszales o przypadkach pękania na mrozie aluminiowych głowic w 1,4 ? zlosnik.gif

Napisano

> a slyszales o przypadkach pękania na mrozie aluminiowych głowic w 1,4 ?

nie zeby.GIF i niech tak zostanie zeby.GIF

Napisano

> wielkiej różnicy w spalaniu pomiędzy 1.4 a 1.6 nie ma, a jednak dynamika całkiem inna ;-) choć nie

> mogę powiedzieć, bo silniki 1.4 są solidne, tanie w utrzymaniu i naprawdę wytrzymałe :-)

no czy takie wytrzymałe sa te 1.4 16V to ja nie wiem wink.gif

Napisano

> no czy takie wytrzymałe sa te 1.4 16V to ja nie wiem

mea culpa... bow.gif

miałem na myśli 8v a to przecież zupełnie co innego i chyba nawet w Borze tego nie montowali.. mlot.gif

faktycznie 1.4 16v nie wyróżnia się niczym szczególnym, więc tym bardziej jeśli już, to brać minimum 1,6 16V

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam na oku bore 1.6 ale automat i ma 200tyś.Auto cały czas serwisowane.Cena w miarę atrakcyjna.

Czy 200tys dla automata to nie jest za dużo?

Napisano
  • Autor

panowie czy ta bora z silniczkiem 1,6 bedzie ok czy bardzo awaryjna itp

Napisano

> panowie czy ta bora z silniczkiem 1,6 bedzie ok czy bardzo awaryjna itp

awaryjność nie jest jakoś wybitnie inna niż w przypadku innych modeli. Ale jak dla mnie do Bory przydałby się jakiś mocniejszy silniczek :-)

Napisano

> Ja mam na oku bore 1.6 ale automat i ma 200tyś.Auto cały czas serwisowane.Cena w miarę atrakcyjna.

> Czy 200tys dla automata to nie jest za dużo?

nie jezdziłem 1.6 w automacie ale wydaje mi sie ze raczej bedzie to bardzo wolne , przemysl dobrze ten zakup waytogo.gif

Napisano

> panowie czy ta bora z silniczkiem 1,6 bedzie ok czy bardzo awaryjna itp

Wszyscy piszą wyraźnie aby odpuścić sobie 1,4 i 1,6 grinser006.gif są za słabe do tej budy, chyba że lubisz jak Ci np. Tico siedzi na zderzaku zlosnik.gif. Osobiście w benzynie szukał bym minimum 2 litry albo te 1,8 z turbiną. Miałem już kiedyś 1,4 w Astrze więc wiem co piszę waytogo.gif

Napisano

> Wszyscy piszą wyraźnie aby odpuścić sobie 1,4 i 1,6 są za słabe do tej budy, chyba że lubisz jak

> Ci np. Tico siedzi na zderzaku . Osobiście w benzynie szukał bym minimum 2 litry albo te 1,8

> z turbiną. Miałem już kiedyś 1,4 w Astrze więc wiem co piszę

1.8T będzie ok.gif

Napisano

Co do dynamiki obu silników to IMHO nie jest źle, w większości ględzą osoby co tym nie jeździły. 270751858-jezyk.gif W każdym razie to rzecz względna i sam wiesz czy Ci wystarczy czy nie. Napiszę Ci dlaczego nie brać 1.4 choć w części dotyczy to też 1.6.

1. Skrzynie biegów - sypie się mechanizm różnicowy (skrzynie są te same). W prawdzie w 2001 roku wprowadzili wieksze nity, ale....

2. 1.4 wada tłoków - silnik klekocze jak diesel,można jeździć, ale ...

3. 1.4 zamarzająca odma (a nie głowica jak ktoś wcześniej napisał mlot.gif) byly montowane podgrzewane odmy od X roku a jak nie to pozostaje czyszczenie (raz w roku wystarczy), montaż podgrzewania lub unikanie jazd na krótkich dystansach zlosnik.gif

4. 1.4 niektóre egzemplarze połykają oliwę dość mocno (być moze zwiazane jest to z pkt 2, ale niekoniecznie)

Poza zużyciem oliwy wszystko przetestowałem na własnej skórze wazniak.gifskromny.gif

Napisano

> 1.8T będzie

a montowali wogole 1,8T w borze ? chyba tylko w amerykańskich wersjach hmm.gif

Napisano

> a montowali wogole 1,8T w borze ? chyba tylko w amerykańskich wersjach

w serwisach aukcyjnych spotykam czasem te samochody.. nie słyszałem, żeby to była taka specyfikacja tego auta, na stronie autocentrum też nie wyczytałem, żeby to była wersja dedykowana dla Stanów

Napisano

> w serwisach aukcyjnych spotykam czasem te samochody.. nie słyszałem, żeby to była taka specyfikacja

> tego auta, na stronie autocentrum też nie wyczytałem, żeby to była wersja dedykowana dla

> Stanów

na mobile.de sprawdziłem, faktycznie byly 1,8T w europie skromny.gif

Napisano

> na mobile.de sprawdziłem, faktycznie byly 1,8T w europie

tak też mi się wydawało wink.gif

mąż znajomej, mojej znajomej miał autko z tym silnikiem - odpychało się przyjemnie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.