Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej w skrzyni biegów...trzeba czy warto wymienic??

Featured Replies

Napisano

Witam. Jak w temacie: trzeba wymieniać olej w skrzyni czy tez warto wymienić olej w skrzyni biegów? Samochód to moja foka TyDyCyiii:)

Napisano
  • Autor

> nie wymienia się

to ten olej w ogóle nie starzeje się ??

Napisano

> to ten olej w ogóle nie starzeje się ??

w skrzyni biegów nie masz aż takich tarć, temperatur, ciśnień ani brudu - wiec to co masz wlane powinno wystarczyć na całe życie auta smile.gif

Z tego co czytam to są dżihadyści co wymieniają- podobno po wymianie czuć zmianę na lepsze pracy skrzyni smile.gif

Napisano
  • Autor

> w skrzyni biegów nie masz aż takich tarć, temperatur, ciśnień ani brudu - wiec to co masz wlane

> powinno wystarczyć na całe życie auta

> Z tego co czytam to są dżihadyści co wymieniają- podobno po wymianie czuć zmianę na lepsze pracy

> skrzyni

Pytam bo wczoraj kumpel w Matizie wymieniał olej w skrzyni bo ponoć producent zaleca mu co 40kkm wymianę oleju hmm.gifhmm.gifhmm.gif

ale uspokoiłeś mnie wiec dziękuje z góry i pozdrawiam

Napisano

> Pytam bo wczoraj kumpel w Matizie wymieniał olej w skrzyni bo ponoć producent zaleca mu co 40kkm

> wymianę oleju

> ale uspokoiłeś mnie wiec dziękuje z góry i pozdrawiam

w matizie i owszem - zmienia się.

w foce nawet nie masz korka wlewowego. musisz kombinowac i lać przez czujnik od wstecznego wink.gif

Napisano
  • Autor

> w matizie i owszem - zmienia się.

> w foce nawet nie masz korka wlewowego. musisz kombinowac i lać przez czujnik od wstecznego

aha. czyli nie zawracam sobie tym głowy smile.gif:):))

Napisano

> w skrzyni biegów nie masz aż takich tarć, temperatur, ciśnień ani brudu - wiec to co masz wlane

> powinno wystarczyć na całe życie auta

> Z tego co czytam to są dżihadyści co wymieniają- podobno po wymianie czuć zmianę na lepsze pracy

> skrzyni

wymieniłem w unie i w escorcie (przy remonciku skrzyni) i żadnej różnicy nie zauważyłem, a przebiegi wg liczników to po ok.180tysi.

Napisano

a ja wymieniłem w moim MK II i odczułem zauważalną poprawę w lekkości wybierania biegów. Mechanik zapewniał mnie, że oleju się nie wymienia, że ma wystarczyć dożywotnio a w ogóle to nie ma korka spustowego... pad.gif

Sam sobie wymieniłem a dla tych co mówią, że się nie wymienia proponuję zlać stary olej i porównać go z nowym. Sam ocenisz.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> a ja wymieniłem w moim MK II i odczułem zauważalną poprawę w lekkości wybierania biegów. Mechanik

> zapewniał mnie, że oleju się nie wymienia, że ma wystarczyć dożywotnio a w ogóle to nie ma

> korka spustowego...

> Sam sobie wymieniłem a dla tych co mówią, że się nie wymienia proponuję zlać stary olej i porównać

> go z nowym. Sam ocenisz.

> Pozdrawiam

to jak to w końcu jest...wymienia sie czy sie nie wymienia? mozna? czy nie mozna? warto czy nie warto wymienic?? hmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano

> to jak to w końcu jest...wymienia sie czy sie nie wymienia? mozna? czy nie mozna? warto czy nie

> warto wymienic??

Jeśli producent nie zaleca w zasadzie nie trzeba, szczególnie przy manualu. W Audi w ASB nie zalecali wymiany i skrzynie się sypały na potęgę zlosnik.gif

Ja w starym fiaciki wymieniłem przy 190 kkm, stary olej był po prostu czarną cieczą o prawie zerowej lepkości. Poprawy pracy nie zauważyłem.

Napisano

to jest Twoja indywidualna decyzja. Jedni wymieniają inni nie. Producent twierdzi, że olej ma jeździć do końca żywota samochodu. Ale czy producent podaje, że koniec żywota tego samochodu to np. 300 000 km?

Ja wymieniłem i nie żałuję. W przyszłym tygodniu oddaję moje MK III w dobre i zaufane ręce i pomimo, że ma przejechane raptem 100 kkm też mu wymienię oliwkę w skrzyni.

Co do korków nalewowych to właśnie one chyba są w skrzyniach, wydaje mi się, że niektóre skrzynie nie miały korków spustowych. Ale to należałoby sprawdzić z poziomu kanału tudzież gleby.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam. Jak w temacie: trzeba wymieniać olej w skrzyni czy tez warto wymienić olej w skrzyni biegów?

> Samochód to moja foka TyDyCyiii:)

Mozna zmienic. Ja zmienilem i bylem zadowolony, skrzynia plynniej zaczela biegi zalaczac i troszke ucichla (zmienialem w 1.8 16V, skrzynia iB5).

Napisano

> w foce nawet nie masz korka wlewowego. musisz kombinowac i lać przez czujnik od wstecznego

Nie, no bez jaj. W iB5 (w MTX pewnie tez) jest korek wlewowy pod ta plastikowa oslona od gory, do tego po zdjeciu obudowy filtra jest dostep do odpowietrznika.

Napisano

> Nie, no bez jaj. W iB5 (w MTX pewnie tez) jest korek wlewowy pod ta plastikowa oslona od gory, do

> tego po zdjeciu obudowy filtra jest dostep do odpowietrznika.

nie wiem - mowie tylko co przeczytałem na ford.klub o wymianie oleju w skrzyni - moge mieć złe dane smile.gif

Napisano

- w MTX pewnie tez)

tak, jest bankowo, a nawet są oba: wlewowy i spustowy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.