Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż pojazdu i nie wyrejestrowanie go

Featured Replies

Napisano

Sprawa zaczyna się dobre kilka lat temu (może z 10, nie pamiętam już). Wtedy to jako nastolatek sprzedałem starszemu Panu swojego Rometa. Spisaliśmy umowę, przekazałem mu wszystkie dokumenty... ale nie poszedłem wyrejestrować motoroweru w wydziale komunikacji, bo po prostu byłem młody i głupi (nie wiedziałem, że trzeba).

No i co się okazało?

Starszy Pan do tej pory jeździ sobie "komarkiem", który jest zarejestrowany nadal na mnie. Płaci OC w PZU na moje nazwisko (chodzi tam prawdopodobnie przed wygaśnięciem polisy).

Oczywiście chciałbym to zakończyć, ale nie wiem za bardzo jak...

Nie mogę niestety znaleźć umowy k-s, którą sporządziliśmy. Kontaktowałem się z tym Panem i prosiłem go, żebyśmy spisali nową umowę z symboliczną kwotą sprzedaży i żeby zarejestrował Rometa na siebie... ale on nie chce.

Co robić w takiej sytuacji? Czy mogę wyrejestrować pojazd bez umowy k-s i bez żadnego dokumentu, że jestem jego właścicielem?

Napisano

spytaj Pana czy ma umowę...

jeśli nie ma - zgłoś kradzież grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> spytaj Pana czy ma umowę...

> jeśli nie ma - zgłoś kradzież

niestety ma

Napisano

> niestety ma

i na polisach podpisuje się za Ciebie??

hmm.gif

ED

pogadaj z jakimś policjantem niech go zatrzymają i sprawdzą dokumenty...

Napisano

> spytaj Pana czy ma umowę...

> jeśli nie ma - zgłoś kradzież

Doskonała porada. O karze za zeznania niezgodne z prawdą słyszał?

Napisano
  • Autor

> Doskonała porada. O karze za zeznania niezgodne z prawdą słyszał?

Czyli co? Nic nie mogę z tym problemem zrobić a dziadek będzie jeździł na moich papierach aż spowoduje jakiś wypadek? confused.gif

Nie ma jakiegoś rozwiązania cywilizowanego?

Napisano

> Jak to nic - piszesz oświadczenie o zbyciu pojazdu i wysyłasz/składasz w W.K.

ale do tego jest potrzebna umowa sprzedaży

Napisano

A nie możesz iść do WK i się zwyczajnie zapytać co w takiej sytuacji zrobić? To chyba lepsze od czekania aż dziadek spowoduje wypadek.

Napisano
  • Autor

> A nie możesz iść do WK i się zwyczajnie zapytać co w takiej sytuacji zrobić? To chyba lepsze od

> czekania aż dziadek spowoduje wypadek.

Dzwoniłem. Pani nie była mi w stanie pomóc, bo nie spotkała się wcześniej z taką sytuacją...

Napisano

Podobny temat przerabialiśmy niedawno. Od małego ja i mój brat mieliśmy motorowery, potem motocykle. No i oczywiście te pojazdy z czasem się sprzedawało. Rejestrowane były zazwyczaj na ojca i na mnie albo brata jako współwłaściciela. I niedawno ktoś zapukał do drzwi ojca zlosnik.gif. Pan powiedział, ja w sprawie simsona zlosnik.gif - czego? blush.gifblush.gif jakiego simsona? no tego, co to pan sprzedał 15 lat temu panu XX. Przyszedł gość YY, który kupił od XX simsona zarejestrowanego jeszcze na nazwisko ojca. Niestety - pan YY nie przekazał wszystkich umów i pan YY chciał, by spisać nową umowę pomiędzy moim ojcem a nim. Niestety - po 15 latach nikt myślący nie weźmie tego na siebie 270751858-jezyk.gif.

Ojciec oczywiście też nie zgłosił sprzedaży w WK, motorower wciąż widniał na niego. Mieszkanie zostało przewalone "do góry nogami", ale na szczęście umowa KS się znalazła brawo.gif. Sprzedaż została zgłoszona (po 15 latach, a jak hehe.gif) a pan YY chyba nie da rady zarejestrować pojazdu bez ciągłości umów oslabiony.gif

Napisano

> Oczywiście chciałbym to zakończyć, ale nie wiem za bardzo jak...

> Nie mogę niestety znaleźć umowy k-s, którą sporządziliśmy.

Złóż oświadczenie o zbyciu pojazdu.Teoretycznie masz na to 30 dni od daty sprzedaży auta, ale sankcji za przekroczenie tego terminu nie ma (z wyjątkiem ewentualnych kłopotów, które już masz).

Co prawda zgodnie z literą prawa do oświadczenia powinieneś dołączyć

kopię umowy, ale jej nie masz, więc opisz tylko sytuację. Jeśli urząd odmówi wyrejestrowania, to będziesz się mógł odwołać. W każdym razie w papierach będzie ślad aktywności w tej sprawie, a to lepsze niż nic.

Zawiadom też ubezpieczyciela o sprzedaży - obecny właściciel nie będzie mógł przedłużyć starego ubezpieczenia (teoretycznie przynajmniej, bo nie jestem pewien, jak wygląda system weryfikacji).

> Kontaktowałem się z tym Panem i prosiłem

> go, żebyśmy spisali nową umowę z symboliczną kwotą sprzedaży i żeby zarejestrował Rometa na

> siebie... ale on nie chce.

Zgłoś problem na policję (najlepiej do okolicznego komisariatu)- może jakiś policjant / dzielnicowy zainteresuje się papierami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.