Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] lokalizacja korka kontrolnego oleju w skrzyni

Featured Replies

Napisano

Analizując manual spróbowałem w swoim aucie znaleźć korek kontrolny. Niestety go tam nie ma. Gdzie jest więc? Czy w ogóle jest?

Ślimaczy mi się trochę olej ze skrzyni od dłuższego czasu i kto wie czy nie trzeba by zrobić podobnego zabiegu jak w powyższym manualu. hmm.gif

Napisano

Źle szukałeś, ale jest to uzasadnione, gdyż naprawdę bardzo ciężko ten korek zlokalizować, taki tam jest gąszcz. Tego korka nie widać, jego trzeba wymacać, wkładając prawą rękę pomiędzy belkę ramy, a skrzynię. W skrzynkach F17 (ja mam taką i ty pewnie też) i F18 korek znajduje się tuż za lewym wewnętrznym przegubem, czyli między lewą krótką półosią a tyłem pojazdu. Dostęp tylko z kanału od dołu, klucz 13 wygięty wielokątny, bo mozliwości manewrowania nim sa ograniczone - sanki (rama) przeszkadzają.

283900937-F-17korek.JPG

Na zdjęciu z manuala też widać, gdzie ten korek wchodzi:

283900937-03_skrzynia.jpg

Ja przy wymianie oleju nie odkręcałem miski olejowej skrzyni - stary olej spuściłem poprzez korek rewizyjny za pomocą igielitowego wężyka. Również tą samą drogą wlałem nowy olej - z racji instalacji LPG dostęp do korka wlewu oleju od góry mam dość utrudniony.

Pozdr.

post-65098-14352508630494_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Źle szukałeś, ale jest to uzasadnione, gdyż naprawdę bardzo ciężko ten korek zlokalizować, taki tam

> jest gąszcz. Tego korka nie widać, jego trzeba wymacać.

No to dziś ponownie nurkuję do kanału. smirk.gif

> Ja przy wymianie oleju nie odkręcałem miski olejowej skrzyni - stary olej spuściłem poprzez korek

> rewizyjny za pomocą igielitowego wężyka. Również tą samą drogą wlałem nowy olej - z racji

Ten olej jest gęsty, szło to jakoś? Ja chyba jednak ściągnę miskę, może tam trochę szlamu być i podcieka mi też na uszczelce więc warto ją wymienić.

> instalacji LPG dostęp do korka wlewu oleju od góry mam dość utrudniony.

> Pozdr.

Czy chodzi ci o ten odpowietrznik? No mi też reduktor zdrowo utrudnia. Najwyżej go częściowo zdemontuję razem z akumulatorem i podstawą aku.

Napisano

> No to dziś ponownie nurkuję do kanału.

> Ten olej jest gęsty, szło to jakoś? Ja chyba jednak ściągnę miskę, może tam trochę szlamu być i

> podcieka mi też na uszczelce więc warto ją wymienić.

> Czy chodzi ci o ten odpowietrznik? No mi też reduktor zdrowo utrudnia. Najwyżej go częściowo

> zdemontuję razem z akumulatorem i podstawą aku.

ja wlewałem przez wyłacznik swiatła wstecznego bo odpowietrznik mnie nerwował uzbroj_zlo.gif

Napisano
Napisano
  • Autor

> LINK

dokładnie twój manual linkowałem w pierwszym poście. Nawet z garażu latałem na górę do kompa i ślipiłem na te fotki żeby znaleźć ten korek. Po wejściu do kanału stwierdziłem że go nie ma tak jak u ciebie.

Napisano

> dokładnie twój manual linkowałem w pierwszym poście. Nawet z garażu latałem na górę do kompa i

> ślipiłem na te fotki żeby znaleźć ten korek. Po wejściu do kanału stwierdziłem że go nie ma

> tak jak u ciebie.

o kurcze nawet nie wiedziałem, że już mój manual na stronie klubowej smile.gif

Napisano

A że jako już jesteśmy przy temacie skrzyni to mam pytanko czy mógłbyś mi podać nr oringu - uszczelniacza półosi - skrzyni strony kierowcy.

Napisano

To nie jest oring, ale simmering. po obu stronach są takie same.

Musisz wiedzieć, jaką masz skrzynię, bo są różne uszczelniacze.

Dla skrzyni F17 jest to nr GM 90182165, OE 3 74 197, Corteco 12017376B, wymiary: 35x54x10/15. Informacja potwierdzona, wymieniałem na Corteco, polecam!

Ty masz chyba skrzynię F18? Dla F18: 90342143 3 74 151 USZCZELNIENIE, 35 X 55 X 9 MM, WAŁ NAPĘDOWY, OŚ PRZEDNIA - informacja z EPC niesprawdzona. Corteco chyba nie robi takich, Meyle nr 6140370003.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

>W skrzynkach F17 (ja mam taką i ty pewnie też) i F18 korek znajduje się tuż

> za lewym wewnętrznym przegubem, czyli między lewą krótką półosią a tyłem pojazdu.

Znalazłem.

> Dostęp tylko

> z kanału od dołu, klucz 13 wygięty wielokątny, bo mozliwości manewrowania nim sa ograniczone -

Tak zrobiłem, użyłem wygięty klucz oczkowy 13 z dużym ramieniem, ładnie się wpasował i.... ze śruby zrobiło się kółko wrrr.gif. I dupa blada, i to by było na tyle w temacie sprawdzenia stanu oleju. frown.gif

Napisano

> Znalazłem.

> Tak zrobiłem, użyłem wygięty klucz oczkowy 13 z dużym ramieniem, ładnie się wpasował i.... ze śruby

> zrobiło się kółko . I dupa blada, i to by było na tyle w temacie sprawdzenia stanu oleju.

o to ciężka sprawa, ciężko tam jest klucz wcisnąć a co dopiero coś kombinować z nacinaniem, łapaniem kluczem francuskim, hmm...

Napisano
  • Autor

> o to ciężka sprawa, ciężko tam jest klucz wcisnąć a co dopiero coś kombinować z nacinaniem,

> łapaniem kluczem francuskim, hmm...

W zasadzie sprawa jest beznadziejna. Dlatego w ramach otuchy psychicznej przyjąłem do wiadomości, że w skrzyni oleju się nie wymienia wink.gif

Napisano

> W zasadzie sprawa jest beznadziejna. Dlatego w ramach otuchy psychicznej przyjąłem do wiadomości,

> że w skrzyni oleju się nie wymienia

powiem tak, ja bym zaryzykował i spuścił cały olej bo popatrz jaki był szlam u mnie - manual, wymienisz uszczelkę, nalejesz przez odpowietrznik, jest to powolny proces bo powietrze będzie musiało przez ten sam otwór uciec ze skrzyni, ale zabieg na pewno się opłaci bo skrzyni wyjdzie to na dobre zlosnik.gif

Napisano

> Ty masz chyba skrzynię F18? Dla F18: 90342143 3 74 151 USZCZELNIENIE, 35 X 55 X 9 MM, WAŁ

> NAPĘDOWY, OŚ PRZEDNIA - informacja z EPC niesprawdzona. Corteco chyba nie robi takich, Meyle

> nr 6140370003.

tak ja mam F18, EPC jaką cenę pokazuje?, bo może kupie oryginał.

Napisano
  • Autor

> wymienisz uszczelkę, nalejesz przez odpowietrznik, jest to powolny proces bo powietrze będzie

> musiało przez ten sam otwór uciec ze skrzyni,

Obawiam że to tak łatwo nie będzie. Olej jest gesty, często zmieniałem w silniku zaburtowym Mercurego i wiem jaka to męka. Bez otworu odpowietrzającego bez szans.

Napisano

> Obawiam że to tak łatwo nie będzie. Olej jest gesty, często zmieniałem w silniku zaburtowym

> Mercurego i wiem jaka to męka. Bez otworu odpowietrzającego bez szans.

jest szansa, bo ja 0,6 litra tak dolałem po zakręceniu korka kontrolnego bo wcześniej za malo dolałem a już mi się nie chciało męczyć pod autem

Napisano
  • Autor

A jednak się obawiam. Twoja skrzynia jest inna. Bo jak się nie uda to kaplica i wyciąganie skrzyni. ooniee.gif

Napisano

jest wyjście - pompka do oleju, odpowietrznik jest tam dość szeroki więc powietrze będzie miało jak uciekać.

Dobra ja już nie spamuje. Powodzenia

Napisano

> bo może kupie oryginał.

Wątpię:

Numer katalogowy: 374151

Nazwa części: PIERSCIEN

Cena netto: 47,6

Cena brutto: 58,07

PS. moja Corteco kosztowała ok. 14 zł, ASO podaje 29 zł, więc dobry zamiennik 2x mniej...

Pozdr.

Napisano

Nadziei nie trac...do korkow kontrolnych najlepiej uzywac klucza 6-katnego, bo latwo je obrobic, czego juz doswiadczyles.

Odkrec pokrywe mechanizmu roznicowego, niech caly olej scieknie, i nalej przez odpowietrznik swiezy olej przez cienki lejek. napelnialem kilkakrotnie rozne skrzynie w Oplu w ten sposob. Opakowanie ze swiezym olejem wystaw na slonce lub podgrzej.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nadziei nie trac...

Podgrzanie ideia.gif sam przecież robiłem tak w mercurym 893goodvibes.gif. Ale i tak nie sprawdzę stanu tego oleju. No cóż kiedyś się za to zabiorę uzbrojony w wasze porady.

Napisano

Olej w skrzyni nalezy wymieniac, bo sie zuzywa..niestety...jak kazda ciecz eksploatacyjna. Korki kontrolne powinienem posiadac, bo wykrecalem ze skrzyn przeznaczonych do zlomowania.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

a nie orientujesz się jaki olej do mojej przekładni się należy?

Napisano

Mi w ASO sprzedali taki: GM 93165290, OE 19 40 182. Jest do ręcznych skrzyń biegów. Pozdr.

Napisano
  • Autor

czyli taki

fot1280.jpg

Napisano
  • Autor

Czy ten odpowietrznik .. to je ono? Na fotkach niżej z kapturkiem i bez.

283921444-odpowietrznik2.jpg

283921444-odpowietrznik1.jpg

Po odkręceniu tej śruby faktycznie spora dziura. blush.gif

post-36196-1435250872016_thumb.jpg

Napisano

Tak to ten odpowietrznik, nawet nie wpadłem na pomysł aby go odkręcić, ja męczyłem się z mała dziurką biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Tak to ten odpowietrznik, nawet nie wpadłem na pomysł aby go odkręcić, ja męczyłem się z mała

> dziurką

Po wetknięciu palucha w dziurę olej wydaje się być klarowny taki czerwonawy. Nie taki paskudny jak u ciebie. Może nie trzeba by było wymieniać hmm.gif. Tylko dolać. Bo tak jak wspominałem ślimaczy się na simerigu i kto wie ile go tam jest. A nie mam jak sprawdzić bo tego cholernego korka inspekcyjnego nie ma jak odkręcić. Dziś jeszcze próbowałem się za niego zabrać ale nie mam 13 sześciokątnego takiego krótkiego żeby tam podejść. Tzn w garażu znalazłem taki zestaw ale akurat 13 brak buu.gif. Oczkowy wielokątny przeskakuje mi bo nie łapie całego łba. Co za małpa tak to dokręciła angryfire.gif.

Gdybym dolał tak z 0,5L na ślepo .... czy nadmiar oliwy w skrzyni zaszkodzi? hmm.gif

Napisano

U mnie olej w skrzyni był czyściutki jakby wczoraj zalany.

Nadmiar skrzyni nie zaszkodzi, ale szkoda by było jakby się wychlapał przez uszczelniacz na sprzęgło.

Albo na przeguby.

Napisano
  • Autor

> U mnie olej w skrzyni był czyściutki jakby wczoraj zalany.

> Nadmiar skrzyni nie zaszkodzi, ale szkoda by było jakby się wychlapał przez uszczelniacz na

> sprzęgło.

> Albo na przeguby.

no to doleję 0,33 893goodvibes.gif

Napisano

> no to doleję 0,33

myślę , że to za dużo... u mnie przy ślimaczeniu z simmmeringu wybieraka (przed jego wymianą) dolałem w ciemno około 100 ml , nie więcej . Przy kontroli poziomu oleju i tak trochę się wylało . Wymieniłem simmering a potem już nie sprawdzałem poziomu oleju .

Napisano
  • Autor

no to doleję 0,25 devil.gif Mnie się ślimaczy od dnia zakupu auta gdy miał 1 rok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.