Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z bezpiecznikami 126p.

Featured Replies

Napisano

Witam, mam ostatnio problem z moim 126p, zaczęło się od przepalonego bezpiecznika lamp lewy tył-prawa przednia postojówka. Wymieniłem go na 25A i dzisiaj rano jadąc do pracy zaczęło mi sie dymić z włącznika świateł. Przy w skrzynce bezpieczników ten ów wymieniony bezpiecznik mocno nagrzany, a do tego jeszcze mocniej nagrzany bezpiecznik z kierunkowskazów. Co to może być, czy mógł sie zepsuć jakiś przekaźnik?? Maluch 86r. Pomocy frown.gif

Napisano

> Witam, mam ostatnio problem z moim 126p, zaczęło się od przepalonego bezpiecznika lamp lewy

> tył-prawa przednia postojówka. Wymieniłem go na 25A i dzisiaj rano jadąc do pracy zaczęło mi

> sie dymić z włącznika świateł. Przy w skrzynce bezpieczników ten ów wymieniony bezpiecznik

> mocno nagrzany, a do tego jeszcze mocniej nagrzany bezpiecznik z kierunkowskazów. Co to może

> być, czy mógł sie zepsuć jakiś przekaźnik?? Maluch 86r. Pomocy

25A?

nie przesadziłeś?

Zwarcie w lampie masz i jak dasz duży bezpiecznik to przepali się coś mniejszego, czyli np przełącznik. W najgorszym wypadku potopi się izolacja na przewodach w wiązce.

Napisano

Nie wierzę, że tam ma być 25A icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Bezpieczniki nie są po to, żeby je mostkować czy dawać "większe", w momencie kiedy się przepalają!

Jak sama nazwa wskazuje mają zabezpieczać instalację.

Dalej - masz już napisane wyżej - będzie się palić coś "słabszego" - jeśli nie bezpiecznik.

Jak chcesz odnaleźć problem - miernik w łapkę i szukasz zwarcia.

Napisano
  • Autor

> Nie wierzę, że tam ma być 25A

> Bezpieczniki nie są po to, żeby je mostkować czy dawać "większe", w momencie kiedy się przepalają!

> Jak sama nazwa wskazuje mają zabezpieczać instalację.

> Dalej - masz już napisane wyżej - będzie się palić coś "słabszego" - jeśli nie bezpiecznik.

> Jak chcesz odnaleźć problem - miernik w łapkę i szukasz zwarcia.

Wiem przesadziłem z tym bezpiecznikiem, przekonałem się dzisiaj. Można wiedzieć jak szukać zwarcia miernikiem??

Napisano

> Wiem przesadziłem z tym bezpiecznikiem, przekonałem się dzisiaj. Można wiedzieć jak szukać zwarcia

> miernikiem??

jedzie się do elektryka.

Napisano
  • Autor

> jedzie się do elektryka.

Po co płacić elektrykowi jeśli jest możliwość prostego zdiagnozowania problemu?? No chyba że nie ma takiej opcji, ale wychodząć z twojego założenia nic nie robisz przy aucie samemu.

Napisano

Stawiam na zwarcie w oprawce przedniej postojówki. Miałem kiedyś to samo.

Napisano

> Można wiedzieć jak szukać zwarcia

> miernikiem??

Systematycznie zlosnik.gif

Krok po kroku, element po elemencie (zaczynasz od tych najbardziej podejrzanych, które Ci na autokąciku opiszą zlosnik.gif ). Omomierzem, a jak masz miernik z "pipcykiem" to, będzie jeszcze wygodniej hehe.gif

EDIT

Maluch ma instalację naprawdę banalnie prostą, więc nie powinieneś mieć problemów.

P.S.

W maluchu 86r. to chyba jeszcze nie było przekaźnika świateł?

Napisano
  • Autor

> W maluchu 86r. to chyba jeszcze nie było przekaźnika świateł?

Przekaźnika nie było, ale poprzedni właściciel zamontował, dzięki za pomoc smile.gif Jak przyjde z pracy to zaraz się biorę do roboty grinser006.gif

Napisano

> Systematycznie

> Krok po kroku, element po elemencie (zaczynasz od tych najbardziej podejrzanych, które Ci na

> autokąciku opiszą ). Omomierzem, a jak masz miernik z "pipcykiem" to, będzie jeszcze

> wygodniej

> EDIT

> Maluch ma instalację naprawdę banalnie prostą, więc nie powinieneś mieć problemów.

> P.S.

> W maluchu 86r. to chyba jeszcze nie było przekaźnika świateł?

jak by był, to by z wyłącznika świateł się nie dymiło zlosnik.gif

Napisano

> Wiem przesadziłem z tym bezpiecznikiem, przekonałem się dzisiaj. Można wiedzieć jak szukać zwarcia

> miernikiem??

w zasadzie miernik nie potrzebny. Dymi się z wyłącznika czyli w tym obwodzie jest zwarcie. Obejrzyj dokładnie ten obwód, a jak nic nie znajdziesz dopiero poszukasz miernikiem

Napisano

>W najgorszym wypadku potopi się izolacja na przewodach w wiązce.

w najgorszym wypadku to z malucha będzie dym zlosnik.gif

Napisano

> w najgorszym wypadku to z malucha będzie dym

też o tym pomyślałem

Napisano
  • Autor

Na szczęście problem został rozwiązany! Wypadła goła wtyczka dodatnia z podświetlania tablicy rejestracyjnej i dotykała masy. Dziękuję wszystkim za pomoc smile.gif Pozdrawiam smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.