Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.1 a silnik 1.2

Featured Replies

Napisano

Witam. Jako, że zostałem zainteresowany modyfikacjami CC to mam milion pytań do... specjalistów. Tak więc zaczynamy od pierwszego. Intrygują mnie różnice mocy między silnikami 1.1 a 1.2 - oczywiście mówię o silnikach 8 zaworowych. W 1.1 jak znalazłem jest 54KM przy 5 tys obr/min, stopień sprężania 9,6 a w 1.2 74KM przy 6 tys obr/min, stopień sprężania 9,8. Różnica to tylko 134 cm3(33,5cm3 na cylindrze) i stopień sprężania różniący się o 0,2. I teraz główne pytanie? Czy tak małe modyfikacje (mówię o samym silniku) są w stanie dać 20KM więcej, czy zostało w silniku 1.2 coś jeszcze dłubinęte (praktycznie tak - bo skoro silnik ma takie parametry). Interesuje mnie co? Mapy komputera, pojemność dolotu, listwa wtryskowa a może wtryskiwacze o większym przepływie?

Napisano

> Witam. Jako, że zostałem zainteresowany modyfikacjami CC to mam milion pytań do... specjalistów.

> Tak więc zaczynamy od pierwszego. Intrygują mnie różnice mocy między silnikami 1.1 a 1.2 -

> oczywiście mówię o silnikach 8 zaworowych. W 1.1 jak znalazłem jest 54KM przy 5 tys obr/min,

> stopień sprężania 9,6 a w 1.2 74KM przy 6 tys obr/min, stopień sprężania 9,8. Różnica to tylko

> 134 cm3(33,5cm3 na cylindrze) i stopień sprężania różniący się o 0,2. I teraz główne pytanie?

> Czy tak małe modyfikacje (mówię o samym silniku) są w stanie dać 20KM więcej, czy zostało w

> silniku 1.2 coś jeszcze dłubinęte (praktycznie tak - bo skoro silnik ma takie parametry).

> Interesuje mnie co? Mapy komputera, pojemność dolotu, listwa wtryskowa a może wtryskiwacze o

> większym przepływie?

No trochę się różnią

1,1 wtrysk jednopunktowy 1,2 wielopunkt

zdaje się że 1,2 ma większe zawory większe kanały w głowicy

i wałek rozrządu o wyższym wzniosie krzywek (866)

większa średnica przepustnicy

kolektor wydechowy 4-2-1

mapa w ECU też na pewno inna niż 1,1

Napisano
  • Autor

teoretycznie zakładając, gdyby do 1.1 dołożyć dolot z 1.2 MPI+pompa+komp+mod (czytałem coś że to silniki z rodziny FIRE więc pewnie by pasowało - jak się mylę poprawić), wepchnąć wałek z 1.2(tutaj już by było pewnie ciężej, ewentualnie z tego pomysłu zrezygnować) i kolektor wydechowy 4-2-1 to można by myśleć o około 70KM czy to jeszcze nie to?

Napisano

> to można by myśleć o około 70KM czy to jeszcze nie to?

Lekko ok.gif

miałem takiego co miał i 90.

70KM to dolotem, wydechem i wałkiem 866 na spi idzie zrobic.

1,1 ma krótsze korby od 1,2 co nie pozostaje bez wpływu na wkrecanie...

Napisano
  • Autor

> 1,1 ma krótsze korby od 1,2 co nie pozostaje bez wpływu na wkrecanie...

na wkręcanie ale, że pozytywnie? jak wałek z większymi krzywkami to jak to na dole obrotów będzie się zbierać - czyżby pomogło odchudzenie koła zamachowego(o ile jest z czego zebrać)? takie 70KM to już by mnie satysfakcjonowało w zupełności, bo i tak by się nie jeden zdziwił

Napisano

> teoretycznie zakładając, gdyby do 1.1 dołożyć dolot z 1.2 MPI+pompa+komp+mod (czytałem coś że to

> silniki z rodziny FIRE więc pewnie by pasowało - jak się mylę poprawić), wepchnąć wałek z

> 1.2(tutaj już by było pewnie ciężej, ewentualnie z tego pomysłu zrezygnować) i kolektor

> wydechowy 4-2-1 to można by myśleć o około 70KM czy to jeszcze nie to?

patrz tu

czasem wystarczy wejsc na strone centomanii zeby.GIF

a i sa tu i tacy, co w 1.1 maja glowice od 1.2 16v, wiec da sie duzo zrobic z tym silnikiem...

Napisano

Ostatnio przerabiałem temat 1.1 u siebie.

W sumie przy przyzwoitych kosztach auto jest zupełnie inne. Lepiej się zbiera na każdym biegu. Oj lubi teraz wysokie obroty.

Jakie mody ? W większości to co napisali moi poprzednicy. 8V jak by co. Poza wałkiem wszystkie elementy z 1.1 SPI

Napisano

wtrące sie troche nie na temat mnie zawsze zastanawiało czy faktycznie dodaje koni wymiana oryginalnego dolotu powietrza na układ z filtrem stozkowym + wydech przelotowy np w takim układzie zostaje katalizator a od niego przelot zamiast wydech śr a na końcu wydech z kanta ???? wystarczy mi odp tak lub nie i krotko dlaczego ?? dzieki z gory waytogo.gif

Napisano

czy faktycznie dodaje koni wymiana

> oryginalnego dolotu powietrza na układ z filtrem stozkowym + wydech przelotowy

Dołączam się do zapytania. zlosnik.gif

Napisano

> wtrące sie troche nie na temat mnie zawsze zastanawiało czy faktycznie dodaje koni wymiana

> oryginalnego dolotu powietrza na układ z filtrem stozkowym + wydech przelotowy np w takim

> układzie zostaje katalizator a od niego przelot zamiast wydech śr a na końcu wydech z kanta

> ???? wystarczy mi odp tak lub nie i krotko dlaczego ?? dzieki z gory

Tak

Jak wszystko dobrze zrobione to 3-5 KM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.