Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebuje pomocy w związku z LPG

Featured Replies

Napisano

Wiem, że to nie ten dział, ale tam niestety jakoś mało kto mi odpowiada na mój problem, może tutaj ktoś by mi pomógł?

Temat na "Gaz na ulicach" : Nie podoba mi sie pojemnośc zbiornika i spalanie LPG

Zainstalowałem sobie niedawno instalacje gazową II generacji

Reduktor, zawór gazowy autogas italia

Zbiornik Irene

Centralka i układ elektroniczny Stag 2L

Mam auto Uno Fire 1.0 97 rok i ostatnio po naprawie silnika, napewno nie ma nic co by było w nim nie tak (wymienione świece, sprawdzona elektryka wysokiego napięcia, wymieniona uszczelka pod głowicą, zawory i planowanie głowicy).

Autkiem na LPG wyjeździłem prawie 600km i cos mnie niepokoi...

1. W zbiorniku wchodzi tylko 22l gazu (zbiornik 34l wiec powinno tankować 26l przynajmniej).

2. Gdy się skończy gaz to auto nie gaś nie tylko ledwo ledwo się toczy, z gazem w desce to można jeszcze jechać i jechać prędkością miastową, w instalacji u mojego ojca (uno 1.4) auto po prostu przestaje działać porzuca nim przez chwilę i po przełączeniu na benzynę zaczyna działać poprawnie, dodam że ma zbiornik 34 litry i tankuje zawsze 28-29l gazu.

3. Auto na tych 22l gazu przejeżdża w mieście około 190km (tylko i wyłącznie na lpg, odliczyłem to co na benzynie jeżdrzę), czyli jak wydać pali mi prawie 12 litrów, gdy z tego co się zorientowałem to uno fire pali 8 litrów na 100 (palił mi 7 litrów benzyny na 100km).

4. Gazownicy chyba mnie w balona robią, bo mówią ze nic nie mogą zrobić, bo musze wyjeździć te 1000km aby membrany Się ustabilizowały w parowniku, a do zbiornika będzie wchodziło więcej jak pływak się ustabilizuje (albo jakoś tak, bo to babka z biura mówiła).

O co chodzi w tym wszystkim, kto ma poradę, lub proponuje pomoc w okolicach katowic.

blagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gifblagam.gif

Napisano

do zbiornika 34L wchodzi jakies 28L... przynajmniej ja mam taki zbiornik i tyle mi wchodzi.

Jesli chodzi o Twoj problem to po pierwsze co musisz zrobic to zmienic gazownikow. Zbywaja Cie. Problemem moze byc komp, lambda... niech sie odezwie ktos kto ma tez wtrysk, bo ja mam gaznik i dzieki temu zadnych problemow nie chwalac sie...

Zmien koniecznie gazownikow, a to ze gadaja Ci ze musisz przejechac 1000km zeby sie membrany ustabilizowaly to knoca glupoty i kit Ci wciskaja zeby Cie zbyc.

Napisano

Po pierwsze masz źle ustawiony pływak w zbiorniku, trzeba reklamować jeżeli masz gwarancję.

Po drugie masz źle wyregulowaną instalację i trzeba dusić gazowników albo ich zmienić.

Po trzecie mogę się mylić grinser006.gif ale jedź do innego gazownika.

Napisano

Mam ten sam samochód....muszą ci dobrze zaprogramować kompa gazu...mam tez butle 34L i wchodzi mi 25l gazu na większości stacji i przejeżdzałem 250km teraz tankuje na Statoil i wchodzi 24 L i przejeżdżam 270-280Km.

Masz kiepskich gazowników ....albo niech ci ją porządnie zrobią albo jedź do innego

Napisano

> gazu...mam tez butle 34L i wchodzi mi 25l gazu

Mało ci wchodzi powinno wejść 80% więc około 28l, ja mamj w skodzinie butlę 32 i wchodzi mi 30l kwestia ustawienia pływaka.

Napisano

Musisz zareklamować wielozawór. On nie układa się w czasie eksploatacji i od razu powinien pozwolić wpompować ok. 28 l gazu. Druga usterka to prawdopodobnie wina reduktora. Podaje zbyt mało gazu . I może to być też np. również wina wielozaworu, bo np poniżej jakiegoś poziomu przymyka przepływ gazu (to tylko spekulacje bo nie wiem jak jest skonstruowany wielozawór).

Wymyśliłem jeszcze coś takiego, że może w złej pozycji masz ustawiony wielozawór i w czasie tego mulenia nie czerpie fazy ciekłej tylko gazową i dlatego brakuje mu gazu (Króciec ponad poziomem cieczy). Więc staraj się o wymianę wielozaworu i po niej być może i ta usterka ustąpi.

Napisano

> Wiem, że to nie ten dział, ale tam niestety jakoś mało kto mi

> odpowiada na mój problem, może tutaj ktoś by mi pomógł?

> Temat na "Gaz na ulicach" : Nie podoba mi sie pojemnośc zbiornika i

> spalanie LPG

> Zainstalowałem sobie niedawno instalacje gazową II generacji

> Reduktor, zawór gazowy autogas italia

> Zbiornik Irene

> Centralka i układ elektroniczny Stag 2L

> Mam auto Uno Fire 1.0 97 rok i ostatnio po naprawie silnika, napewno

> nie ma nic co by było w nim nie tak (wymienione świece,

> sprawdzona elektryka wysokiego napięcia, wymieniona uszczelka

> pod głowicą, zawory i planowanie głowicy).

> Autkiem na LPG wyjeździłem prawie 600km i cos mnie niepokoi...

> 1. W zbiorniku wchodzi tylko 22l gazu (zbiornik 34l wiec powinno

> tankować 26l przynajmniej).

> 2. Gdy się skończy gaz to auto nie gaś nie tylko ledwo ledwo się

> toczy, z gazem w desce to można jeszcze jechać i jechać

> prędkością miastową, w instalacji u mojego ojca (uno 1.4) auto

> po prostu przestaje działać porzuca nim przez chwilę i po

> przełączeniu na benzynę zaczyna działać poprawnie, dodam że ma

> zbiornik 34 litry i tankuje zawsze 28-29l gazu.

> 3. Auto na tych 22l gazu przejeżdża w mieście około 190km (tylko i

> wyłącznie na lpg, odliczyłem to co na benzynie jeżdrzę), czyli

> jak wydać pali mi prawie 12 litrów, gdy z tego co się

> zorientowałem to uno fire pali 8 litrów na 100 (palił mi 7

> litrów benzyny na 100km).

> 4. Gazownicy chyba mnie w balona robią, bo mówią ze nic nie mogą

> zrobić, bo musze wyjeździć te 1000km aby membrany Się

> ustabilizowały w parowniku, a do zbiornika będzie wchodziło

> więcej jak pływak się ustabilizuje (albo jakoś tak, bo to babka

> z biura mówiła).

> O co chodzi w tym wszystkim, kto ma poradę, lub proponuje pomoc w

> okolicach katowic.

Jesli chodzi o zbiornik to musza ci zawor wyregulowac i to bez gadania

spalanie troche duze ale przypomnij kiedy wymieniales filter powietrza i swiece/kableWN ?

Jesli jest nowa instalka to rzeczywiscie musza sie memnbrany ulozyc. U mnie objawem byly nierowne obroty na jalowym. Pojedz na reglacje przy 1000km i mow im cie cie boli

Napisano
  • Autor

Dziękuje koledzy ze sie wypowiedzieliście, bo na gazowym kąciku nic nie mówili ciekawego.

Świece i kable wysokiego napiecia wraz z kopółka były robione 2 tygodnie temu. Filtr założyli gazownicy podczas instalacji 3 tygodnie temu do tej pory 650 km na liczniku i takie usterki jak podałem. Kurde chciałem sobie ułatwić życie a jeszcze bardziej sobie utrudniłem :/ najgorsze jest to spalanie gazu 11l w silniku 1.0 mój tata w 1.4 ma 10l na 100 :/ i on od samego początku jak mu założyli miał dobrze.

Co do reklamacji wielozaworu, to musze wyjeździć cały gaz z baku, bo jak teraz na prawie pełnym baku pojade to im sie upusci ten gaz prawda??

Napisano

> Co do reklamacji wielozaworu, to musze wyjeździć cały gaz z baku, bo

> jak teraz na prawie pełnym baku pojade to im sie upusci ten gaz

> prawda??

Wypuszczać nie będą tylko powiedzą żebyś przyjechał z pustym zbiornikiem

Napisano
  • Autor

no wiec nie pozostaje mi nic innego jak wyjeździć te 1000 km w skoczyc na gazowników z tymi wszystkimi rzeczami. Mam nadzieje ze to sie skończy.

Dziękuje za pomoc smile.gif

Napisano

> Mam ten sam samochód....muszą ci dobrze zaprogramować kompa

> gazu...mam tez butle 34L i wchodzi mi 25l gazu na większości

> stacji i przejeżdzałem 250km teraz tankuje na Statoil i wchodzi

> 24 L i przejeżdżam 270-280Km.

mam pytanko...odnosnie spalania...

ja mam UNO 1.0 z '93 na gazniku...

butla w kole

wchodzi jakies 28l...

i na zbiorniku robie zazwyczaj 380-400km

czyli co??? moja gaznikowiec pali mniej???

czy to regula??

bo roznica jest spora..

czy moj UNOchod to ewenement???

Napisano

> no wiec nie pozostaje mi nic innego jak wyjeździć te 1000 km w

> skoczyc na gazowników z tymi wszystkimi rzeczami. Mam nadzieje

> ze to sie skończy.

> Dziękuje za pomoc

Ja nie czekałbym do 1000 km i jechał na wymianę wielozaworu. Regulować go teoretycznie nie powinno się. Jeśli jednak będą to chcieli robić to powiedz żeby wpisali ci tą regulację w książkę gwarancyjną. Po takim tekscie prawdopodobnie zmienią zdanie i wymienią na nowy. Pozostało ci jeszcze 400 km więc nie jest to dużo. Możesz poczekać.

Napisano

> mam pytanko...odnosnie spalania...

> ja mam UNO 1.0 z '93 na gazniku...

> butla w kole

> wchodzi jakies 28l...

> i na zbiorniku robie zazwyczaj 380-400km

> czyli co??? moja gaznikowiec pali mniej???

> czy to regula??

> bo roznica jest spora..

> czy moj UNOchod to ewenement???

Coś w tym jest... Mamyy te same silniczki i ja też robie zawsze 400 km i tankuje do pełna. Wchodzi od 26 do 28 litrów smile.gif

Napisano
  • Autor

> Coś w tym jest... Mamyy te same silniczki i ja też robie zawsze 400

> km i tankuje do pełna. Wchodzi od 26 do 28 litrów

dzięki za dołowanie mnie :/

Ja przestaje mieć cierpliwość, najgorsze jest to że sam nic z tym nie poradze tylko poddaje sie pod umiejętności gazowników... Kurna jak bym wiedział że tak będzie to bym pojechał do instalatorów za 200zł drożej i bym sie przynajmniej cieszył a nie chodził wkurzony.

Kto z kolegów ma czas we wtorek aby sie wybrać ze mną do gazowników i im nagadać??

Napisano

> butla w kole

> wchodzi jakies 28l...

> czy to regula??

Spalanie w mieście, czy na trasie?

Uno ma pod tym względem ogromny rozrzut. Mnie na trasie pali poniżej 6l/100, ale w mieście na krótkich trasach łyka 10 jak nic (termostat sprawny cfaniaczek.gif)

Napisano

> butla w kole

> wchodzi jakies 28l...

> czy to regula??

Do mojej butli 32l wchodzi max 28l, a wystarcza na 350-380km, a i tak tankuje w okolicach 320-350.

1.0 Fire wtrysk

Napisano
  • Autor

> Spalanie w mieście, czy na trasie?

> Uno ma pod tym względem ogromny rozrzut. Mnie na trasie pali poniżej

> 6l/100, ale w mieście na krótkich trasach łyka 10 jak nic

> (termostat sprawny )

jeździłem głównie po mieście (katowice i okolice, wiec prędkości nie przekraczały 100km/h)

Termostat jest chyba sprawny, wskzówka temperatury działa i gdy wskazówka stoi pionowo włącza sie wentylator.

Jeszcze raz zajade do gazowników we wtorek i przekarze co mi mówiliscie i zobaczymy co tym razem mi powiedza.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

I dalej to samo... W tamten wtorek nie miałem kiedy skoczyć do gazowników, ale postanowiłem przeczekać do magicznej cyferki 1000 na liczniku i pojechałem do nich, gadałem z szefem i jak zwykle ta sama gadka, pływak sie nie stawił jeszcze, po 10 - 15 tankowaniach powinno być już dobrze, wielozawór jest sprawny, nowy i dobrze ustawiony, wiec nie ma żadnego problemu z braniem mieszanki... tłumacze jak komu dobremu to co mi mówiliście on i tak swoje. W sumie podsumował: MASZ 2 LATA GWARANCJI NIE MARTW SIĘ.

..dobre sobie mam sie nie martwić jak autko mieści 22 l gazu i pali 11l gazu na 100. Zobaczymy teraz po regulacji ile wypali ale trace siły do tego... Czy ktoś ma rade na takich gazowników? Jakąś komisje kontroli jakości albo coś im zesłać na głowę? wrrr.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.