Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dokuczliwe stukanie...

Featured Replies

Napisano

od jakiegoś czasu zaczęło mnie drażnić dokuczliwe stukanie i jak się dziś okazało stukają tylne sprężyny tzn: zwój o zwój w obydwu sprężynach obniżających -40.

Co robić wymieniać na seryjne?

Czy ktoś z was przerabiał ten temat?

Napisano

> od jakiegoś czasu zaczęło mnie drażnić dokuczliwe stukanie i jak się dziś okazało stukają tylne

> sprężyny tzn: zwój o zwój w obydwu sprężynach obniżających -40.

> Co robić wymieniać na seryjne?

> Czy ktoś z was przerabiał ten temat?

Jak to zwój o zwój? Jak się - że tak powiem - składają? W sensie ściskają? A jesteś absolutnie pewien, że to springi? U mnie kiedyś bardzo dokuczliwie stukały amortyzatory.

Napisano
  • Autor

> Jak to zwój o zwój? Jak się - że tak powiem - składają? W sensie ściskają? A jesteś absolutnie

> pewien, że to springi? U mnie kiedyś bardzo dokuczliwie stukały amortyzatory.

Od góry pierwsze cztery zwoje są niemal że ze sobą ściśnięte , no może odstęp między nimi jest ok 1 2mm natomiast pomiędzy dalszymi zwojami jest znaczny odstęp jak to w spirali sportowej (obniżającej).

Znajomy mechanik sprawdził i postawił na spirale, ale czy to 100% one to teraz mi dałeś do myślenia.

Objawy są takie iż jadąc nawet po delikatnej nierówności słychać głośne stuki z tyłu tak jak byś wewnątrz pomiędzy tylnym boczkiem a błotnikiem powiesił na sznurku kamień...

i tak sobie puka...

tak myślę czy stukanie zwoju o zwój dawało. by takie głośne stuki

Napisano

> Jak to zwój o zwój? Jak się - że tak powiem - składają? W sensie ściskają?

nie widziałeś że w progresach zwój leży na zwoju?

co do problemu to może nawiń jakiś wąż gumowy...

Napisano

> Od góry pierwsze cztery zwoje są niemal że ze sobą ściśnięte

spróbuj założyć odwrotnie niepracującymi zwojami od dołu

Napisano

> od jakiegoś czasu zaczęło mnie drażnić dokuczliwe stukanie i jak się dziś okazało stukają tylne

> sprężyny tzn: zwój o zwój w obydwu sprężynach obniżających -40.

> Co robić wymieniać na seryjne?

> Czy ktoś z was przerabiał ten temat?

musiało by być ostro jeśli byś walił zwojem jeden o drugi...

moje sugestie - to sprawdzić amorki i nie tylko pod kątem ich zużycia, ale także czy są dokręcone. Może się wydawać śmieszne... ale u mnie już dwa razy spotkałem się z poluzowaniem śruby górnego mocowania amorka właśnie na tyle... waliło niemiłosiernie tongue.gif wystarczy półtora obrotu a nie da się jeździć...

druga sprawa to tuleje w belce

Napisano

> Od góry pierwsze cztery zwoje są niemal że ze sobą ściśnięte , no może odstęp między nimi jest ok 1

> 2mm natomiast pomiędzy dalszymi zwojami jest znaczny odstęp jak to w spirali sportowej

> (obniżającej).

> Znajomy mechanik sprawdził i postawił na spirale, ale czy to 100% one to teraz mi dałeś do

> myślenia.

> Objawy są takie iż jadąc nawet po delikatnej nierówności słychać głośne stuki z tyłu tak jak byś

> wewnątrz pomiędzy tylnym boczkiem a błotnikiem powiesił na sznurku kamień...

> i tak sobie puka...

> tak myślę czy stukanie zwoju o zwój dawało. by takie głośne stuki

hmmm a sprawdziłeś czy rura wchodząca do tłumika końcowego nie uderza o belkę... przy niskim zawieszeniu jest ona dość blisko belki. Jeśli masz wyrobione gumy od mocowania może to powodować także stukanie... nie wiem czemu upierałbym się przy to poluzowanym amorku tongue.gif

Napisano

> nie widziałeś że w progresach zwój leży na zwoju?

> co do problemu to może nawiń jakiś wąż gumowy...

Wiedziałem. Sam mam progresy, to dla mnie oczywiste że zwój leży na zwoju. Zresztą, ja nie mam problemu, więc nie wiem o co kaman.

Napisano

> Od góry pierwsze cztery zwoje są niemal że ze sobą ściśnięte , no może odstęp między nimi jest ok 1

> 2mm natomiast pomiędzy dalszymi zwojami jest znaczny odstęp jak to w spirali sportowej

> (obniżającej).

Normalna sprawa w progresach, też tak mam.

> Znajomy mechanik sprawdził i postawił na spirale, ale czy to 100% one to teraz mi dałeś do

> myślenia.

> Objawy są takie iż jadąc nawet po delikatnej nierówności słychać głośne stuki z tyłu tak jak byś

> wewnątrz pomiędzy tylnym boczkiem a błotnikiem powiesił na sznurku kamień...

> i tak sobie puka...

> tak myślę czy stukanie zwoju o zwój dawało. by takie głośne stuki

U mnie stukanie powodowane przez amortyzatory słyszalne było w zasadzie cały czas. Serio, nawet na dość równej nawierzchni, wystarczało że amorek choć trochę pracował. Wg. mechanika amorki miał luz w takim sensie, jakby był za cienki ten element wchodzący w ten grubszy. Nie wiem jak to fachowo określić, wybaczcie wszyscy czytający. Ale rozumiesz, o co mi chodzi? Tuleje o których wspomina Gizio też mogłyby powodować podobne stuki, ale IMHO opis który dałeś bardziej pasuje do problemu z amortyzatorami. Sprawdź ich dokręcenie, tak jak Gizio mówi ok.gif

Napisano

> spróbuj założyć odwrotnie niepracującymi zwojami od dołu

rotfl.gifzlosnik2.gifhehe.gif

sila dzialajaca na sprezyne z obu stron jest taka sama. nie ma znaczenia jak bedzie zalozona - zawsze przyjmie ten sam ksztalt.

jesli zwoje stykaja sie na dole, to sprezyna obrocona do gory nogami, bedzie miala zwoje stykajace sie na gorze.

na chwile obecna jest to element programu nauczania fizyki w 1 kl. gimnazjum. ok.gif

Napisano

amorki tylne daja dokladnie taki sam dzwiek jak wywalone tuleje.

jak wyjmiesz amorek, to czuc roznie w rekach jak sciskasz i chcesz gwaltownie rozciagnac lub odwrotnie: rozciagasz i chcesz gwaltownie scisnac. bna poczatku amorek ma luz tak z 1cm i wlasnie brak amortyzacji w tym zakresie powoduje stukanie.

nie cento wyjmowalo sie amorki i jechalo kawalek bez niech.

jesli przestawalo strukac to diagnoza potwierdzona.

Napisano

> moje sugestie - to sprawdzić amorki i nie tylko pod kątem ich zużycia, ale także czy są dokręcone.

> Może się wydawać śmieszne... ale u mnie już dwa razy spotkałem się z poluzowaniem śruby

> górnego mocowania amorka właśnie na tyle... waliło niemiłosiernie wystarczy półtora obrotu a

> nie da się jeździć...

> druga sprawa to tuleje w belce

A u mnie wyrobiły się gumy w górnym oku amortyzatorów. Po wyjęciu tulejki wypadły, a otwór w gumie był owalny (góra-dół).

Górne mocowanie wyłania się po podniesieniu tyłu i widać jego stan po przeczyszczeniu z błota.

Auto nowe - a stukało mi już gdzieś od 40kkm. Na przeglądach amory były jak najbardziej sprawne.

Napisano
  • Autor

> musiało by być ostro jeśli byś walił zwojem jeden o drugi...

> moje sugestie - to sprawdzić amorki i nie tylko pod kątem ich zużycia, ale także czy są dokręcone.

> Może się wydawać śmieszne... ale u mnie już dwa razy spotkałem się z poluzowaniem śruby

> górnego mocowania amorka właśnie na tyle... waliło niemiłosiernie wystarczy półtora obrotu a

> nie da się jeździć...

> druga sprawa to tuleje w belce

Dziś jadę ponownie sprawdzić, i tak jak mówisz sprawdzę amorki i dokręcenie, jak również tuleje i tłumok przy belce.

Napisano
  • Autor

Wczoraj badając ten temat dostrzegłem też że amory są wylane bo dolna rura z tłoczyskiem jest oblepiona grubą warstwą suchego błota z siówaksem smarującym.

Napisano

> Wczoraj badając ten temat dostrzegłem też że amory są wylane bo dolna rura z tłoczyskiem jest

> oblepiona grubą warstwą suchego błota z siówaksem smarującym.

A że ja tak spytam amorki też masz wymienione na sportowe? czy seria ? bo jeśli tak to masz przyczynę- każdy współpracujący w innym zakresie charakterystyki może uszkodzić zaworki ,tłoczysko a w konsekwencji cały amortyzator waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.