Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Autolaweta do 3,5T - Mity i ine takie

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Mam mały problem z jedną sprawą, a mianowicie. Kupiłem sobie autolawetę do 3,5T. Zajmuje sie już od pewnego czasu autkami z EU i teraz moje pytanie. Czy maja c samochód na firmę jak w moim przypadku wiadomo coś trzeba odliczyc, to muszę mieć tachograf wyjeżdżając np. na Niemcy. Krążą mity ze tak inni twierdza że nie. I sam już zgłupiałem. Rozmawiałem z radcą i twierdzi ze tacho do 3,5T nie obowiązuje ale jak bym podpiął do tego lawetkę i przekroczy 3,5T to już tak. Może ktoś z was przerabiał już podobny problem i mógl by jakoś doradzić co z czym się je. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam MuleZ

Napisano

> Witam serdecznie. Mam mały problem z jedną sprawą, a mianowicie. Kupiłem sobie autolawetę do 3,5T.

> Zajmuje sie już od pewnego czasu autkami z EU i teraz moje pytanie. Czy maja c samochód na

> firmę jak w moim przypadku wiadomo coś trzeba odliczyc, to muszę mieć tachograf wyjeżdżając

> np. na Niemcy. Krążą mity ze tak inni twierdza że nie. I sam już zgłupiałem. Rozmawiałem z

> radcą i twierdzi ze tacho do 3,5T nie obowiązuje ale jak bym podpiął do tego lawetkę i

> przekroczy 3,5T to już tak. Może ktoś z was przerabiał już podobny problem i mógl by jakoś

> doradzić co z czym się je. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam MuleZ

,od 2,8-3,5t obowiazuje Ewidencja czasu pracy kierowcy "Tageskontrollblatter"

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> ,od 2,8-3,5t obowiazuje Ewidencja czasu pracy kierowcy "Tageskontrollblatter"

> jakiś tekst

I to niby polskich pojazdów tez sie tyczy??? Przecież to bez sensu. A co to za przedział 2,8-3,5T pierwszy raz coś takiego widze , wiem ze w niemczech jest albo PKW czyli osobowe i LKW czyli cięzarowe. Ale jak mój jest do 3,5T i w polsce jest jak to się mój na kat B. to co tez bedzie podlegał tacho???

Napisano

> I to niby polskich pojazdów tez sie tyczy??? Przecież to bez sensu. A co to za przedział 2,8-3,5T

> pierwszy raz coś takiego widze , wiem ze w niemczech jest albo PKW czyli osobowe i LKW czyli

> cięzarowe. Ale jak mój jest do 3,5T i w polsce jest jak to się mój na kat B. to co tez bedzie

> podlegał tacho???

W niemczech od 2,8 to już nie jest tak do końca osobówka i z ciekawostek nie wolno Ci wyprzedzać na zakazie wyprzedzania dla ciężarówek.

Napisano
  • Autor

> I to niby polskich pojazdów tez sie tyczy??? Przecież to bez sensu. A co to za przedział 2,8-3,5T

> pierwszy raz coś takiego widze , wiem ze w niemczech jest albo PKW czyli osobowe i LKW czyli

> cięzarowe. Ale jak mój jest do 3,5T i w polsce jest jak to się mój na kat B. to co tez bedzie

> podlegał tacho???

To jak by faktycznie tak było , to lepiej nie brac autka na firme, za duzo zachodu widze z tym bedzie. To w moim przypadku podróż która trwa 1 dzien bedzie trwała 2 dni. Co za czasy zlosnik.gif

Napisano

> ,od 2,8-3,5t obowiazuje Ewidencja czasu pracy kierowcy "Tageskontrollblatter"

> jakiś tekst

Tylko tej "książeczki" lepiej nie miec w kontroli w Niemczech niż miec źle wypełniona smile.gif bo za każdy bład sie płaci ...

Napisano

> Tylko tej "książeczki" lepiej nie miec w kontroli w Niemczech niż miec źle wypełniona bo za każdy

> bład sie płaci ...

To tak jak byś powiedział że lepiej jeździć bez tarczki bo jak będzie źle to zapłacisz.

Napisano

> To tak jak byś powiedział że lepiej jeździć bez tarczki bo jak będzie źle to zapłacisz.

Jechałem ostatnio przez Niemcy i rozmawialem z 2 busami co jeżdżą co tydzień na Niemcu tak mi mówili ze lepiej jest nie mieć niz mieć zle wypełniona. Ile w tym prawdy jest to nie wiem mówili mi tez kwoty mandatu to faktycznie opłacało sie nie mieć. ale nie pamietam.

Napisano

> To tak jak byś powiedział że lepiej jeździć bez tarczki bo jak będzie źle to zapłacisz.

Tarczki teraz masz chyba jakeis elektroniczne cuda ? A nie tak jak kiedyś było? Mam racje ?

Napisano

> Tarczki teraz masz chyba jakeis elektroniczne cuda ? A nie tak jak kiedyś było? Mam racje ?

Masz jeżeli masz stosunkowo nowe auto które wyposażone jest w cyfrowy tachograf.

Napisano

> Jechałem ostatnio przez Niemcy i rozmawialem z 2 busami co jeżdżą co tydzień na Niemcu tak mi

> mówili ze lepiej jest nie mieć niz mieć zle wypełniona. Ile w tym prawdy jest to nie wiem

> mówili mi tez kwoty mandatu to faktycznie opłacało sie nie mieć. ale nie pamietam.

Co do kar to akurat na radiu możesz usłyszeć absurdalne bzdury. Ja na radiu słyszałem, że koleś za brak tarczki w Niemczech poszedł siedzieć na 4 miesiące a w Szwajcarii za włączone światła w dzień jest 1500 E mandatu no.gif

Napisano

> Co do kar to akurat na radiu możesz usłyszeć absurdalne bzdury. Ja na radiu słyszałem, że koleś za

> brak tarczki w Niemczech poszedł siedzieć na 4 miesiące a w Szwajcarii za włączone światła w

> dzień jest 1500 E mandatu

Dlatego mowie że usłyszałem na radiu

Napisano

> Masz jeżeli masz stosunkowo nowe auto które wyposażone jest w cyfrowy tachograf.

AFAIR pierwsza rejestracja po czerwcu 2006

Napisano

> Tylko tej "książeczki" lepiej nie miec w kontroli w Niemczech niż miec źle wypełniona bo za każdy

> bład sie płaci ...

wypelnianie tej ksiazeczki jest tak proste ze trzeba byc naprawde glupim zeby tego nie ogarnac icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jechałem ostatnio przez Niemcy i rozmawialem z 2 busami co jeżdżą co tydzień na Niemcu tak mi

> mówili ze lepiej jest nie mieć niz mieć zle wypełniona. Ile w tym prawdy jest to nie wiem

> mówili mi tez kwoty mandatu to faktycznie opłacało sie nie mieć. ale nie pamietam.

mandat za brak to z tego co pamietam 150 euro. Jestes pewien, ze bardziej oplaca sie nie miec? icon_rolleyes.gif

Napisano

> mandat za brak to z tego co pamietam 150 euro. Jestes pewien, ze bardziej oplaca sie nie miec?

pisałem ze tak słyszałem na CB. Osobiscie nie zdarzyła sie mi kontrola wiec nie wiem.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Rozmawiałem z radca prawnym własnie w mojej sprawi czyli czy na niemcy z tacvho czy tez nie. I wyszło tak ze przepisy obowiązuja nas i w szędzie w krajach UE takie same. na zdowa logikę po cholere wam jakieś tagesskarte czy inne badziewie w busie czy jak w moim przypadku autolawecie jak taki wunder jung police jak stwierdzi z kąd wyruszyłem np w polsce, a w polsce taka ewidęcja czasu pracy nie obowiązuje na autolawety do 3,5t. druga sprawa po założeniu działalnowći auto będzie firmowe ale nie bedzie autem na firme , czyli pozostaje autem prywatnym więc zawsze przy kontroli polizei takze nie są w stanie panowie bundes władza stwierdzić czy auto jest firmowe czy tez nie. Jedno jest na pewno pewne ze klopoty moga zacząc się jak autm jedzie nie właściciel. Ale tak jako jazda autolawetą do 3,5t jeżeli jeszcze w dokumentach jest ze auto jest przeznaczone do przewozu aut i nie jest auem specjalnym to można sobie jeździć nie martwiąc sie o nic. No chyba ze cosik mamy zamotane. Ja właśnie wróciłem z pod Holenderskiej granicy i właściwie bez problemu. Oczywiscie bylo ciśnienie jak sobie jechała polizei ale jakoś tak zero zainteresowania.

Takze pozdrawiam wszystkich MuleZ

• 2 miesiące później...
Napisano

polecam lekturę dyr UE nr 561

W wielkim skrócie stoi jak byk:

...w transporcie międzynarodowym...tacho tylko gdy DMC samochodu lub zestawu przekracza 3,5 T

Kontrolbuch dotyczy wyłącznie kierowców-tubylców zatrudnionych i pracujących na terenie Niemiec. Nie dotyczy kierowców z innych krajów wykonujących przewóz międzynarodowy.

Zamiast odpowiedzi w stylu: ...nie znasz się kolego... proszę o konkrety w stylu : ustawa, dyrektywa, etc ...

Oczywiście dotyczącą UE a nie wewnętrznych uregulowań niemieckich (nie dotyczących kierowców z innych krajów)

• 2 miesiące później...
Napisano

> Witam ponownie. Rozmawiałem z radca prawnym własnie w mojej sprawi czyli czy na niemcy z tacvho czy

> tez nie. I wyszło tak ze przepisy obowiązuja nas i w szędzie w krajach UE takie same. na zdowa

> logikę po cholere wam jakieś tagesskarte czy inne badziewie w busie czy jak w moim przypadku

> autolawecie jak taki wunder jung police jak stwierdzi z kąd wyruszyłem np w polsce, a w polsce

> taka ewidęcja czasu pracy nie obowiązuje na autolawety do 3,5t. druga sprawa po założeniu

> działalnowći auto będzie firmowe ale nie bedzie autem na firme , czyli pozostaje autem

> prywatnym więc zawsze przy kontroli polizei takze nie są w stanie panowie bundes władza

> stwierdzić czy auto jest firmowe czy tez nie. Jedno jest na pewno pewne ze klopoty moga zacząc

> się jak autm jedzie nie właściciel. Ale tak jako jazda autolawetą do 3,5t jeżeli jeszcze w

> dokumentach jest ze auto jest przeznaczone do przewozu aut i nie jest auem specjalnym to można

> sobie jeździć nie martwiąc sie o nic. No chyba ze cosik mamy zamotane. Ja właśnie wróciłem z

> pod Holenderskiej granicy i właściwie bez problemu. Oczywiscie bylo ciśnienie jak sobie

> jechała polizei ale jakoś tak zero zainteresowania.

> Takze pozdrawiam wszystkich MuleZ

Dobra a dowiadywałeśsię co w przypadku takim.

Jedziesz na zachód po dwa-trzy auta i lawete masz załadowaną na siebie jak jedziesz na pusto-czyli nadal auto do 3,5DMC.

Na miejscu podpinasz lawete pakujesz auta i masz zestaw DMC ok.6ton.

Wtedy potrzebujesz tacho.

jak wytłumaczyć policmajstrom ten fakt kto wie przerabial temat??

Napisano

>... Jedziesz na zachód po dwa-trzy auta i lawete masz załadowaną na siebie jak jedziesz na pusto-czyli nadal auto do 3,5DMC.

>... Na miejscu podpinasz lawete pakujesz auta i masz zestaw DMC ok.6ton. Wtedy potrzebujesz tacho. jak wytłumaczyć policmajstrom ten fakt kto wie przerabial temat??

Sprawa jest prosta i oczywista.

taki samochód jeżeli nawet od czasu do czasu jedzie z przyczepą musi mieć zainstalowane i legalizowane tacho.

W czasie jazdy (nawet z lawetą "na sobie" - poniżej 3,5 T) ma być włożona prawidłowo wypełniona i codziennie zmieniana tarczka pomimo, że kierowca nie podlega kontroli czasu prowadzenia i odpoczynków. Po wyjęciu opisujemy ją z tyłu:... jazda pojazdem poniżej 3,5 T...

Podczas jazdy z doczepioną przyczepą (zestaw pow. 3,5T) analogicznie ale z tą różnicą, że kierowca zobowiązany jest do przestrzegania czasu prowadzenia i obowiązkowych wypoczynków .

Do kontroli należy mieć przygotowaną dokumentację (tarczki, św. działalności kierowcy) z 28 dni wstecz od dnia kontroli.

Nie jest to wymagane podczas przewozów prywatnych ale tylko do DMC 7,5 T.

W każdym innym przypadku (usługi, potrzeby własne) przy zestawie (lub samochodzie) pow. 3,5 T wymagana jest rejestracja czasu pracy kierowcy.

No i oczywiście licencja.

Napisano
  • Autor

Dla mnie widac robi sie to temat RZEKA. Kazdy wie swoje a własciwie nikt nie potrafi dokładnie tego wyjaśnić. Smigałem już tyle razy z lawetą i bez niej, kilka kontroli i żaden z policjantów nie zapytał nigdy o tacho. Na drodze spotyka sie wiele ludków np Litwa, Ukraina i często zestaw jest na 3 sztuki i tacho zero. Znam osobiście 2 firmy gdzie zawsze idzie skład na 2 sztuki czyli autolaweta + lawetka i żaden ze sprzętów nie ma tacho, a prawda jest taka że smigaja co tydzien regularnie. Faktem jest ze słyszę jakies mity że kogoś tam złapali i ukarali ale mnie to nigdy nie spotkało i kolegów moich również. Takze nie wiem o co chodzi i przestałem sie tym przejmowac , być moze zależy to od rodzaju policjanta.

Napisano

Piszę jak być powinno...

Jak jest - każdy widzi...

Szalejąca szara strefa, beznadziejnie zaniżone stawki (szarakowi i tak się opłaca), kierowcy za kółkiem 24 h, przeładowane totalnie dostawczaki, kupowane u holendrów "przeszczepy" Sprinter 412 jako 3,5 T DMC o ładowności 700 (!!!) kg, kola pompowane do 6-8 atm, poduszki do tylnej osi, przedłużanie/poszerzanie skrzyń ładunkowych itd, etc...

Ot taka polska rzeczywistość...

Policja i ITD/BAG jest w stanie skontrolować trochę więcej jak 1,5 % jeżdżących pojazdów. Założenie UE - 3% do 2012 r.

Nic dziwnego, że większości się udaje.

Napisano
  • Autor

Nie no fakt że czasami widzę na drodze takie sprzety że sam jestem pelen podziwu np. Ford tranzit z 94 rok max i jako autolaweta sobie jedzie i na plecach galaxa dziwiga + lawetka podpięta z sharanem. I sobie myśle jak to mozliwe. U mnie mam 1370 ładowności i jak zaladowałem ostatnio vectre B 2.0 DI to co ma około 1420 to już byłem obsrany zeby mi szwy nie pościły. Ale doechał. Co prawda ja nie twierdze ze jestem świety ale cały czas staram sie żeby wszytsko miało ręce i nogi. Pirewszy raz przeladowałem auto i ciśnienie miałem jak cholerka a to wynikło z mojej nie wiedzy. A co do tacho to jakoś na prawdę nie wiem o co w tym chodzi. Jak bedę teraz w bundesie to się jakiegos patrolu spytam co i jak ma być.

Napisano

>... A co do tacho to jakoś na prawdę nie wiem o co w tym chodzi...

Wystarczy poczytać (rozp. 561 UE) i wszystko jasne...

Tu esensja :

ROZDZIAŁ I

PRZEPISY WPROWADZAJĄCE

Artykuł 1

Niniejsze rozporządzenie ustanawia przepisy dotyczące czasu

prowadzenia pojazdu, przerw i okresów odpoczynku kierowców

wykonujących przewóz drogowy rzeczy i osób w celu

ujednolicenia warunków konkurencji pomiędzy poszczególnymi

rodzajami transportu lądowego, zwłaszcza

w odniesieniu do sektora transportu drogowego oraz w celu

poprawy warunków pracy i bezpieczeństwa drogowego.

Niniejsze rozporządzenie ma na celu także przyczynienie się

do polepszenia metod monitorowania i egzekwowania przepisów

przez Państwa Członkowskie oraz poprawy warunków

pracy w transporcie drogowym.

Artykuł 2

1. Niniejsze rozporządzenie ma zastosowanie do przewozu

drogowego:

a) rzeczy, gdy dopuszczalna masa całkowita pojazdów

łącznie z przyczepą lub naczepą przekracza 3,5 tony; lub

b) osób, pojazdami skonstruowanymi lub trwale przystosowanymi

i przeznaczonymi do przewozu więcej niż

dziewięciu osób łącznie z kierowcą.

2. Niniejsze rozporządzenie stosuje się, niezależnie od kraju

rejestracji pojazdu, do przewozu drogowego wykonywanego:

a) wyłącznie na terytorium Wspólnoty; oraz

b) pomiędzy Wspólnotą, Szwajcarią i państwami będącymi

stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przewozu

drogowego:

a) pojazdami używanymi do przewozu osób w ramach

przewozów regularnych, których trasa nie przekracza

50 km;

b) pojazdami o dopuszczalnej maksymalnej prędkości nie

przekraczającej 40 km/h;

c) pojazdami będącymi własnością sił zbrojnych, służb

obrony cywilnej, straży pożarnej i sił odpowiedzialnych

za utrzymanie porządku publicznego, lub wynajmowanych

przez nie bez kierowcy, gdy przewóz wykonywany

jest w związku z zadaniami powierzonymi tym służbom

i pozostaje pod ich kontrolą;

d) pojazdami używanymi w razie wypadków lub do

prowadzenia działań ratunkowych, w tym pojazdami

używanymi w niezarobkowym przewozie pomocy

humanitarnej;

e) pojazdami specjalistycznymi używanymi do celów

medycznych;

f) pojazdami specjalistycznymi pomocy drogowej poruszającymi

się w promieniu 100 km od swej bazy;

g) pojazdami poddawanymi próbom drogowym do celów

rozwoju technicznego lub w ramach napraw albo

konserwacji oraz pojazdami nowymi lub przebudowanymi,

które nie zostały jeszcze dopuszczone do ruchu;

h) pojazdami lub zespołami pojazdów o dopuszczalnej

masie całkowitej nieprzekraczającej 7,5 ton używanymi

do niezarobkowego przewozu rzeczy;

i) pojazdami użytkowymi o statusie pojazdów zabytkowych

zgodnie z przepisami Państwa Członkowskiego,

w których są użytkowane, wykorzystywanymi do

niezarobkowych przewozów osób lub rzeczy.

A tu całość:

http://tachospeed.pl/pliki/Rozporzadzenie_561_2006.pdf

Napisano
  • Autor

Oczywiście wszystko jasne ale ...

> Wystarczy poczytać (rozp. 561 UE) i wszystko jasne...

> Tu esensja :

> ROZDZIAŁ I

> PRZEPISY WPROWADZAJĄCE

> Artykuł 1

> Niniejsze rozporządzenie ustanawia przepisy dotyczące czasu

> prowadzenia pojazdu, przerw i okresów odpoczynku kierowców

> wykonujących przewóz drogowy rzeczy i osób w celu

> ujednolicenia warunków konkurencji pomiędzy poszczególnymi

> rodzajami transportu lądowego, zwłaszcza

> w odniesieniu do sektora transportu drogowego oraz w celu

> poprawy warunków pracy i bezpieczeństwa drogowego.

> Niniejsze rozporządzenie ma na celu także przyczynienie się

> do polepszenia metod monitorowania i egzekwowania przepisów

> przez Państwa Członkowskie oraz poprawy warunków

> pracy w transporcie drogowym.

> Artykuł 2

> 1. Niniejsze rozporządzenie ma zastosowanie do przewozu

> drogowego:

> a) rzeczy, gdy dopuszczalna masa całkowita pojazdów

> łącznie z przyczepą lub naczepą przekracza 3,5 tony; lub

> b) osób, pojazdami skonstruowanymi lub trwale przystosowanymi

> i przeznaczonymi do przewozu więcej niż

> dziewięciu osób łącznie z kierowcą.

> 2. Niniejsze rozporządzenie stosuje się, niezależnie od kraju

> rejestracji pojazdu, do przewozu drogowego wykonywanego:

> a) wyłącznie na terytorium Wspólnoty; oraz

> b) pomiędzy Wspólnotą, Szwajcarią i państwami będącymi

> stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym.

Patrząc na to

------------------------------------------------------------

> Artykuł 3

> Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przewozu

> drogowego:

--------------------------------------------------------------

> a) pojazdami używanymi do przewozu osób w ramach

> przewozów regularnych, których trasa nie przekracza

> 50 km;

> b) pojazdami o dopuszczalnej maksymalnej prędkości nie

> przekraczającej 40 km/h;

> c) pojazdami będącymi własnością sił zbrojnych, służb

> obrony cywilnej, straży pożarnej i sił odpowiedzialnych

> za utrzymanie porządku publicznego, lub wynajmowanych

> przez nie bez kierowcy, gdy przewóz wykonywany

> jest w związku z zadaniami powierzonymi tym służbom

> i pozostaje pod ich kontrolą;

> d) pojazdami używanymi w razie wypadków lub do

> prowadzenia działań ratunkowych, w tym pojazdami

> używanymi w niezarobkowym przewozie pomocy

> humanitarnej;

> e) pojazdami specjalistycznymi używanymi do celów

> medycznych;

> f) pojazdami specjalistycznymi pomocy drogowej poruszającymi

> się w promieniu 100 km od swej bazy;

> g) pojazdami poddawanymi próbom drogowym do celów

> rozwoju technicznego lub w ramach napraw albo

> konserwacji oraz pojazdami nowymi lub przebudowanymi,

> które nie zostały jeszcze dopuszczone do ruchu;

-------------------------------------------------------------

> h) pojazdami lub zespołami pojazdów o dopuszczalnej

> masie całkowitej nieprzekraczającej 7,5 ton używanymi

> do niezarobkowego przewozu rzeczy;

------------------------------------------------------------ zlosnik.gif

I pod to można podpiąć taki zestaw i już po problemie mi się wydaje. Dlatego tęz chyba zależy włśnie przy kontroli na jakiego Pana wladze trafimy.

> i) pojazdami użytkowymi o statusie pojazdów zabytkowych

> zgodnie z przepisami Państwa Członkowskiego,

> w których są użytkowane, wykorzystywanymi do

> niezarobkowych przewozów osób lub rzeczy.

> A tu całość:

> http://tachospeed.pl/pliki/Rozporzadzenie_561_2006.pdf

Napisano

Wiesz, pal diabli jak na zestawie ma jedno auto, dokumenty zakupu/własnosci są na właściciela/kierowcę/pasażera auta holującego.

Ale jak ma "na sobie" dwa/trzy samochody to trudno będzie przekonać kontrolującego, że to wszystko jego. Może i tak ale na dalsza odsprzedaż a to już nie prywatny cel tylko handlowy (czyt. komercyjny a więc zarobkowy)

Napisano
  • Autor

> Wiesz, pal diabli jak na zestawie ma jedno auto, dokumenty zakupu/własnosci są na

> właściciela/kierowcę/pasażera auta holującego.

> Ale jak ma "na sobie" dwa/trzy samochody to trudno będzie przekonać kontrolującego, że to wszystko

> jego. Może i tak ale na dalsza odsprzedaż a to już nie prywatny cel tylko handlowy (czyt.

> komercyjny a więc zarobkowy)

Nie no zgadzam się ale nadal twierdze ze to zależy od rodzaju Pana wladzy. Jak dotąd nie bylo nigdy problemu. Nimcy sie ciesza że sie wyzbywają zlomu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.