Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dymi z felgi, zatarty hamulec.

Featured Replies

Napisano

Żona mi dzwoni że Pandusi się coś stało! Jedzie jak czołg i dymi się z przedniego koła. Pojechałem, odesłałem do domu moim samochodem i szukam co jest? Fakt, prawa tarcza gorąca aż syczy jak żelazko, ale koło luźne yikes.gif. Zapaliłem, przyjechałem normalnie do domu i co teraz? Macie jakieś propozycje?

Napisano

> Żona mi dzwoni że Pandusi się coś stało! Jedzie jak czołg i dymi się z przedniego koła. Pojechałem,

> odesłałem do domu moim samochodem i szukam co jest? Fakt, prawa tarcza gorąca aż syczy jak

> żelazko, ale koło luźne . Zapaliłem, przyjechałem normalnie do domu i co teraz? Macie jakieś

> propozycje?

ale jak koło luźne ?

klocki się nie skonczyły ?

Napisano
  • Autor

> ale jak koło luźne ?

> klocki się nie skonczyły ?

Koło nie jest luźne, zresztą jakie by to miało znaczenie?Klocków nie sprawdzałem, auto ma 21 tys. przebiegu, to chyba w najmniej optymistycznych warunkach nie da się zjechać fabrycznych klocków, chociaż tarcze mają już wyczuwalny rant.

Napisano

u i co teraz? Macie jakieś

> propozycje?

Zdjąć koło, oczyścić prowadnice klocka w zacisku i sam zacisk, sprawdzić tłoczysko czy aby się nie zapiekło/zablokowało oraz ocenić klocek i stan tarczy

Napisano

> Koło nie jest luźne, zresztą jakie by to miało znaczenie?Klocków nie sprawdzałem, auto ma 21 tys.

> przebiegu, to chyba w najmniej optymistycznych warunkach nie da się zjechać fabrycznych

> klocków, chociaż tarcze mają już wyczuwalny rant.

da sie da

chodzi o to ze po nacisnieciu hamulca klocek mogl stanac w zacisku i nie odbil - i gotowy stan taki jak opisany

Napisano

> Koło nie jest luźne, zresztą jakie by to miało znaczenie?Klocków nie sprawdzałem, auto ma 21 tys.

> przebiegu, to chyba w najmniej optymistycznych warunkach nie da się zjechać fabrycznych

> klocków, chociaż tarcze mają już wyczuwalny rant.

Da się zjechać klocki fabryczne przez mniej niż 20kkm grinser006.gif

Oczywiście przy sprawnych tłoczkach waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Zrobione ok.gif. Z braku możliwości podjechałem do małego warsztaciku przy domku na wsi, auto poszło w górę na podnośniku i rozbieramy zlosnik.gif - koła zeszły ładnie, zaciski lekko w górę ale już klocków ruszyć się nie dało hehe.gif, trzeba je było młotem wybijać z jarzma. Jak bym nie znał Fiata hehe.gif. Te półokrągłe końcówki klocka kompletnie zapieczone w wycięciach jarzma. Objechane na szlifierce z rdzy i delikatnie nasmarowane weszły spowrotem jak w masło zlosnik.gif. Tłoczki lekko wepchnąłem palcami. Tak więc Pandusia jeździ dalej. Wydałem 45 na klocki i 20 w warsztacie biglaugh.gif, z tym że klocki schowałem na potem, bo fabryczne miały jeszcze dobry centymetr mięcha.

Polecam wszystkim zrobić to co ja dzisiaj profilaktycznie przy piwku, bo kiedyś w trasie daleko od domu może być kuku hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Polecam wszystkim zrobić to co ja dzisiaj profilaktycznie przy piwku, bo kiedyś w trasie daleko od

> domu może być kuku

Od dawna trąbiło się o smarowaniu prowadniczek klocków w zaciskach waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.