Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drżenie kierownicy - wolne obroty

Featured Replies

Napisano

Witam , miechanik wymieniał mi poduszki pod silinikem i skrzynią o nr 46781893 , 46789378 , 46781970 ,zależało mi żeby na wolnych obrotach nie drżała kierownica , mimo to objawy są takie same .Czy w takim razie trzeba wymienić jeszcze inne poduszki ? Chce też sprawdzić mechanika czy rzeczywiście mi wymienił te poduszki, żeby to sprawdzić to muszę z kanału , czy znajdę od góry ? Dzięki.

Napisano

Prawą poduszke widać przy nadkolu.

Napisano

Poduche skrzyni tylko od spodu!

Napisano

Bywa tak, że wymiana poduszek nie wyeliminuje drgań kierownicy niewiem.gif U mnie wymieniłem tylko poduszki od strony kierowcy, ale drgania pozostały. Kolega wymienił wszystkie i nadal mu drga. Można się do tego przyzwyczacić lub szukać nadal przyczyny, ale czasem to kosztowne zajęcie. Każdy drgania odczuwa inaczej. Mnie trochę przeszkadzają, ale tylko na biegu jałowym. Wiem, że może być lepiej - było juz zdecydowanie gorzejj - ale nie mam zamiaru w aucie 8 letnim szukać i wymieniać wszystkiego. Siedziałem w kilku Stilakach i jeszcze w żadnym nie było idelanie smile.gif Mowa oczywiście o JTD smile.gif Miłość do tego modelu wszystko wybaczy, nawet drobne niedogodności wink.gif

Napisano

> Poduche skrzyni tylko od spodu!

Oj, kolega chyba coś pomylił, poduchę skrzyni widać zaraz po otwarciu maski, między aku a silnikiem wink.gif Tak samo wymienia się ją od góry. Nie wiem jakie jest podejście od dołu.... ale jak to sobie teraz 'wyobrażam' to imo od spodu jej nawet nie widać bo skrzynia zasłania wink.gif

Pozdrawiam.

ps. wiem że mało to wnosi do tematu, ale ja też miałem drgania na kierownicy, wymieniłem tylko poduchę skrzyni i jest cisza i spokój zeby.GIF

Napisano

Tak przeglądam właśnie ofertę na allegro i widzę w dobrej cenie poduszki silnika. Znalazłem dwie i ciekawi mnie czym się one różnią, bo na jednej jest napisane, że jest do JTD 80cv, a na drugiej, że do 136cv. Pytając sprzedawcy odpisał mi, że do mojego jest ta 136cv, a to mnie trochę dziwi, bo w aukcji napisane jest, że dotyczy ona modelu po lifcie i w dodatku multijet niewiem.gif Nie dociekał bym sensu tego, gdyby nie różnica w cenie. A mój Staszek to rocznik 2002 i JTD 115 koników. Z tego, co się ogólnie orientuje, to silniki JTD 80 a JTD 115 nie różniły się chyba budową? niewiem.gif Sami popatrzcie:

Poduszka nr 1 - do JTD 80cv

Poduszka nr 2 - do JTD 136cv

Napisano

> Tak przeglądam właśnie ofertę na allegro i widzę w dobrej cenie poduszki silnika. Znalazłem dwie i

> ciekawi mnie czym się one różnią, bo na jednej jest napisane, że jest do JTD 80cv, a na

> drugiej, że do 136cv...

Podaj sprzedającemu numer VIN i poproś żeby raz jeszcze sprawdził, osobiście kupowałem parę rzeczy u 'akuki' i choć nie zawsze z nimi się zgadzałem co do części, to potem faktycznie pasowały wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

To jednym słowem mówicie że ten typ tak ma. Ja jednak się nie poddam i będę walczył z tymi drganiami bo wcześniej tego nie miałem.Zostały mi dwie poduszki do wymiany , przy akumulatorze i przy zbiorniku od spryskiwaczy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Może trochę off topic, ale wymieniłem w ciągu ostatnich czterech miesięcy wszystkie poduchy oraz część układu przeniesienia napędu i choć w aucie podczas jazdy jest znacznie ciszej, dalej mi drga kierownica na wolnych obrotach, a nawet - trochę - podczas jazdy.

Generalnie u mnie drgania zaczęły się zimą tego roku od wytłuczonego kielicha krzyżaka na prawej półosi. Najpierw zostało to mylnie zdiagnozowane jako poduchy, więc zostały wymienione te z widocznymi luzami - pod skrzynią i oba tylne uchwyty.

Drgania "ogólne" trochę wtedy zmalały, ale nasiliły się te związane z przyspieszaniem, zwłaszcza podczas ugięcia zawieszenia. Ponieważ różne kombinowania z krzyżakiem i półosią nic nie dały, wymienione zostały na nowe oryginalne: prawa wewnętrzna półoś (integralna część z kielichem), sam krzyżak, a także przy okazji wytłuczony przegub homokinetyczny - na Metelli.

Jako, że szarpanie związane z przyspieszaniem skończyło się, a drgania "ogólne" nie do końca", wymieniłem też ostatnią poduszkę - silnika, tę z prawej strony. Od tego czasu w aucie jest cicho jak nigdy, jednak dalej na kierownicy są dość solidne drgania od silnika na wolnych obrotach, a także minimalne drgania (nie wiadomo od czego) podczas jazdy.

Moje pytania - rozumiem że drgać na kierownicy na wolnych obrotach zupełnie usunąć się nie da? U mnie przynajmniej zawsze były...

I drugie pytanie, dla mnie ważniejsze: od czego jeszcze mogą pochodzić owe lekkie drgania na kierownicy przy każdej prędkości jazdy i na każdej prędkości obrotowej . Te drgania trochę kojarzą się tak, jakby momentami auto miało stalowe koła i jechało po nie do końca równych szynach.

Czy może to być niewymieniony przegub homokinetyczny z lewej strony? Czy może - oby nie - wyjechane łożysko sprzęgła (łapie dobrze) lub w mechanizmie różnicowym?

Takie rzeczy, jak wyważenie kół, ułożenie i jakość opon, zbieżność itp. już wyeliminowałem. Przebieg - właśnie stuknęło 150 kkm.

Napisano
  • Autor

Witam , ja w sobotę będę wymieniał ostatnie dwie poduszki , zobaczymy jaki będzie końcowy efekt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.