Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Róźnice w silnikach 1.4 - jak dobrac uszczelkę - złącze DIAG

Featured Replies

Napisano

No to zaczynamy.

Mam problema bo eper nie widzi mojego nr VIN zlosnik.gif

Czy sa jakieś róźnice w silniku/głowicy/uszczelkach w silnikach 1.4 83/02 ???

A potrzebuje przełożyć głowice z silnika 1.4 92` do 98` - nie pytać po co zlosnik.gif

A i druga sprawa złacze diagnostyczne , ani przy nadkolu ani przy kompie go nie widzę chyba że słabo szukam - ktoś podpowie gdzie dokładnie zerknąć zlosnik.gif

Napisano

> No to zaczynamy.

> Mam problema bo eper nie widzi mojego nr VIN

> Czy sa jakieś róźnice w silniku/głowicy/uszczelkach w silnikach 1.4 83/02 ???

> A potrzebuje przełożyć głowice z silnika 1.4 92` do 98` - nie pytać po co

> A i druga sprawa złacze diagnostyczne , ani przy nadkolu ani przy kompie go nie widzę chyba że

> słabo szukam - ktoś podpowie gdzie dokładnie zerknąć

IC pokazuje taką samą uszczelkę od 89 do 96, a powyżej nie posiada info o uszczelce...

A złącza poszukaj w okolicy gaśnicy nad nogami pasażera...

Napisano
  • Autor

> IC pokazuje taką samą uszczelkę od 89 do 96, a powyżej nie posiada info o uszczelce...

No i to mnie martwi tez tam szukałem

> A złącza poszukaj w okolicy gaśnicy nad nogami pasażera...

Przecież napisałem że szukałem obok kompa zlosnik.gif chyba wyciągne gaśnice i troche tego wygłuszenia devil.gif

Napisano

> No i to mnie martwi tez tam szukałem

> Przecież napisałem że szukałem obok kompa chyba wyciągne gaśnice i troche tego wygłuszenia

To 1.4 ma kompa w kabinie tak jak jetronic yikes.gif? Nie wiedziałem no zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Dobra wtyczka znaleźniona , była wepchana głęboko przy gaśnicy facepalm.gif

Napisano

> Dobra wtyczka znaleźniona , była wepchana głęboko przy gaśnicy

jak się schowała skubana grinser006.gif

Ps. EPER nie widzi Twojego VIN, gdyż ponieważ są w nim tylko Unoloty wyprodukowane do 1995 roku zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> jak się schowała skubana

no skubana sick.gif

> Ps. EPER nie widzi Twojego VIN, gdyż ponieważ są w nim tylko Unoloty wyprodukowane do 1995 roku

No troche lipa facepalm.gif

Napisano
  • Autor

bo chyba programy pod WIN z ELM lun KKL + przejściówka na 3 pin nie dadzą rady z połączeniem się z ta lipną centralką BOSCHA sick.gif

Czyżby został tylko Euroscan z połączeniem 2xCOM facepalm.gif

Jest jeszcze opcja EXAMINER zlosnik.gif

Napisano

> bo chyba programy pod WIN z ELM lun KKL + przejściówka na 3 pin nie dadzą rady z połączeniem się z

> ta lipną centralką BOSCHA

> Czyżby został tylko Euroscan z połączeniem 2xCOM

> Jest jeszcze opcja EXAMINER

Tam siedzi Mono-motronic A2.2, euroscan łyka bez problemu, examiner również ok.gif

ELMa i KKL-a nawet nie próbowałem w tym przypadku.

Napisano

> Tam siedzi Mono-motronic A2.2, euroscan łyka bez problemu, examiner również

> ELMa i KKL-a nawet nie próbowałem w tym przypadku.

Jesteś pewny że nie jest to mono-jetronic? Mono motronic był chyba tylko w 1.0 i to od 1999r.

Napisano

> Jesteś pewny że nie jest to mono-jetronic? Mono motronic był chyba tylko w 1.0 i to od 1999r.

facepalm.gif Dobrze podałem numery, ale system źle...

Oczywiście, że w większości 1.4 jest mono-jetronic ok.gif

Co nie zmienia faktu, że spotkałem się z mono-motronic, zarówno w 1.0,1.1, jak i 1.4.

Napisano

> Dobrze podałem numery, ale system źle...

> Oczywiście, że w większości 1.4 jest mono-jetronic

> Co nie zmienia faktu, że spotkałem się z mono-motronic, zarówno w 1.0,1.1, jak i 1.4

Tak z ciekawości to w Uno 1.4 spotkałeś się z mono-motronic? Jak był tam rozwiązany zapłon?

Czy może w jakimś innym modelu z silnikiem 1.4? Bo ja widziałem raz mono-motronic, ale w Tipo 1.6.

Napisano

> Tak z ciekawości to w Uno 1.4 spotkałeś się z mono-motronic? Jak był tam rozwiązany zapłon?

> Czy może w jakimś innym modelu z silnikiem 1.4? Bo ja widziałem raz mono-motronic, ale w Tipo 1.6.

Jedna podwójna cewka, czyli bez rodzielacza i bez digiplexa.

Napisano

> Jedna podwójna cewka, czyli bez rodzielacza i bez digiplexa.

I tym wszystkim steruje mono-motronic tak? Bo on zdajsie steruje od razu wtryskiem i zapłonem.

Napisano
  • Autor

Dobra to teraz powoli zlosnik.gif

Czym różnią się te dwie centralki ( jakieś szczególne oznakowania ) i jak/gdzie wpłytwa to na silnik itp itd. food.gif

U mnie jest BOSCH 0 280 000 756 zlosnik.gif

Napisano

> Dobra to teraz powoli

> Czym różnią się te dwie centralki ( jakieś szczególne oznakowania ) i jak/gdzie wpłytwa to na

> silnik itp itd.

> U mnie jest BOSCH 0 280 000 756

Czyli mono-jetronik.

Generalnie w jetronicu komp odpowiada tylko za paliwo, od zapłonu jest digiplex/microplex (na podstawie obrotów i podciśnienia/ciśnienia w kolektorze ssącym).

W mono-motronic za paliwo i zapłon odpowiada jeden komputer, zapłon jest bez rozdzielacza. Sprowadzenie do jednego kompa daje lepsze sterowanie i bardziej precyzyjne mapy. ok.gif

Tutaj mamy cztery charakterystyki sterowania silnikiem - podstawowa- kąt wyprzedzenia zapłonu vs prędkość obrotowa vs czas otwarcia wtryskiwacza; dla WOT; dla biegu jałowego oraz awaryjna (kąt vs obroty).

Wpływ na silnik?

Taki jak sobie producent zażyczył - tylko kwestia zestrojenia.

Napisano

> Czyli mono-jetronik.

> Generalnie w jetronicu komp odpowiada tylko za paliwo, od zapłonu jest digiplex/microplex (na

> podstawie obrotów i podciśnienia/ciśnienia w kolektorze ssącym).

> W mono-motronic za paliwo i zapłon odpowiada jeden komputer, zapłon jest bez rozdzielacza.

> Sprowadzenie do jednego kompa daje lepsze sterowanie i bardziej precyzyjne mapy.

> Tutaj mamy cztery charakterystyki sterowania silnikiem - podstawowa- kąt wyprzedzenia zapłonu vs

> prędkość obrotowa vs czas otwarcia wtryskiwacza; dla WOT; dla biegu jałowego oraz awaryjna

> (kąt vs obroty).

> Wpływ na silnik?

> Taki jak sobie producent zażyczył - tylko kwestia zestrojenia.

Czyli np. zmianą komputera na inny np. z większego silnika można nieco ugrać na mocy w połączeniu z jakimiś przeróbkami głowicy tak?

Napisano
  • Autor

Dobra teraz w łapkach mam BOSCHA 0 280 000 713 - da rade go podłączyć do mojego parcha -nic nie wybuchnie zlosnik.gif

Napisano

> Czyli np. zmianą komputera na inny np. z większego silnika można nieco ugrać na mocy w połączeniu z

> jakimiś przeróbkami głowicy tak?

Można, ale zapewne trochę będzie przelany na wolnych, a w przypadku motronica, dopóki nie zacznie działać closed loop z lambdą. ok.gif

Generalnie na Twoim miejscu ja bym zagrał inaczej - zamiast bawić się w zmianę elektroniki itd. kupiłbym takie coś, rozebrał głowicę i przekopał kanały - 15 km za 500zł ok.gif

Poza tym takie 1.6 ma też nieco większy moment wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.