Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Z16XEP termostat

Featured Replies

Napisano

Czy to na fotce jest termostat?

283922238-termostat1.jpg

Dziś w ramach innych prac wyciągałem akumulator i znalazłem przypadkowo przyczynę powolnego, ubywania płynu. Ciekło na łączeniu. Na razie dokręciłem cztery śruby i chyba przestało, ale jak zacznie znowu, to czeka mnie pewnie wymiana uszczelki.

283922238-termostat2.jpg

post-36196-14352508753466_thumb.jpg

Napisano

Na fotce jest m.in. termostat wink.gif.

Ta część z grubym wężem i czujnikiem.

Jakby co, to uszczelka 63 38 009.

Napisano
  • Autor

> Na fotce jest m.in. termostat .

> Ta część z grubym wężem i czujnikiem.

> Jakby co, to uszczelka 63 38 009.

hmm.gif To co tam jeszcze jest? oprócz oczywiście reduktora LPG wink.gif i wążów. Gdzieś tam z tyłu jest jeszcze dopięty chłodzony cieczą EGR ale tu go nie widać.

edit. i dzięki za numerek grinser006.gif

Napisano

Reszta tego aluminium to jest chłodnica EGR-a. Zawór jest nad nim, z tej perspektywy, mniej więcej za dolnym wężem reduktora.

Napisano
  • Autor

i wszystko jasne 20.GIF

Napisano

A propos termostatu w tymze silniku...Rozebralem takowy na czesci skladowe: bardziej kretynskie rozwiazania techniczne mozna znalezc tylko w samochodach, no tych...poludniowych producentow spineyes.gif

W warsztacie poniewieral sie egzemplarz rozebrany na czesci skladowe jako "pokazowka" zupelnie zbednej budowy modulowej, majacej na celu pozbawienie uzytkownika pojazdu kilku biletow NBP... facepalm.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor
hmm.gifCo w tym termostacie cię tak zirytowało? Dość oględnie wiem że termostaty w tych silnikach są otwierane i zmykanie elektrycznie co podobno ma być lepszą i nowocześniejszą konstrukcją, dającą większą precyzję działania. Nie znam niestety szczegółów a zapewne diabeł tkwi w szczegółach.
Napisano

> Co w tym termostacie cię tak zirytowało? Dość oględnie wiem że termostaty w tych silnikach są

> otwierane i zmykanie elektrycznie co podobno ma być lepszą i nowocześniejszą konstrukcją,

> dającą większą precyzję działania. Nie znam niestety szczegółów a zapewne diabeł tkwi w

> szczegółach.

Szczegolow sie czepilem. Jest to element nierozbierlny, a cholernie drogi w zakupie, jak na tak proste urzadzenie. Kiedys dostepne byly same wklady po ok 80 PLN (brat pracowal w ASO Opla), ale je wycofali. Typowa konstrukcja nastawiona na drenaz kieszeni uzytkownika. W przypadku awarii termostatu siada jego wklad lub element sterujacy, co w starszych konstrukcjach skutkowalo wymiana termostatu za 40 PLN, a tutaj nalezy wymienic cala obudowe z termostatem, bo element sterujacy jest w niej zaprasowany. Koszt w ASO: 850 PLN... facepalm.gif. Wymienialismy ostatnio klientowi, zakupilismy uzywke za 150 PLN, bo cena nowego wywolywala u klienta ugiecie kolan i bezwlad miesni szczeki dolnej...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

masakra panic.gif

Napisano

> masakra

Szkoda ze calosc gdzies sie zapodziala, bo chetnie wstawilbym fotke tej "innowacji"...

Pozdrawiam

Napisano

> Szczegolow sie czepilem. Jest to element nierozbierlny, a cholernie drogi w zakupie, jak na tak

> proste urzadzenie. Kiedys dostepne byly same wklady po ok 80 PLN (brat pracowal w ASO Opla),

> ale je wycofali. Typowa konstrukcja nastawiona na drenaz kieszeni uzytkownika. W przypadku

> awarii termostatu siada jego wklad lub element sterujacy, co w starszych konstrukcjach

> skutkowalo wymiana termostatu za 40 PLN, a tutaj nalezy wymienic cala obudowe z termostatem,

> bo element sterujacy jest w niej zaprasowany. Koszt w ASO: 850 PLN... . Wymienialismy ostatnio

> klientowi, zakupilismy uzywke za 150 PLN, bo cena nowego wywolywala u klienta ugiecie kolan i

> bezwlad miesni szczeki dolnej...

> Pozdrawiam

Sprawdź czy w tej firmie nie znajdziesz wkładu do tego termostatu.

Link

Podobnie jest skonstruowany termostat w Y20DTH. Nowy koszt ok300 PLN. Koszt wkładu w tej firmie 25 PLN. Wymieniałem i nie narzekam. yay.gif

Napisano

> Sprawdź czy w tej firmie nie znajdziesz wkładu do tego termostatu.

> Link

> Podobnie jest skonstruowany termostat w Y20DTH. Nowy koszt ok300 PLN. Koszt wkładu w tej firmie 25

> PLN. Wymieniałem i nie narzekam.

jeżeli Tosh napisał że wkład jest zaprasowany w obudowie to wątpię żeby była możliwość jego wymiany,

brat

Napisano

> Sprawdź czy w tej firmie nie znajdziesz wkładu do tego termostatu.

Niestety, zaden z oferowanych przez Mere wkladow nie pasuje, sprawdzone.

> Podobnie jest skonstruowany termostat w Y20DTH. Nowy koszt ok300 PLN. Koszt wkładu w tej firmie

W DTH i owszem, mozna wymienic bez problemu sam wklad, w Z16XEP nie jest to mozliwe.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Na fotce jest m.in. termostat .

> Ta część z grubym wężem i czujnikiem.

> Jakby co, to uszczelka 63 38 009.

No jednak nadal cieknie. Ciekawe jest że cieknie tylko w pewnym zakresie temperatury. Jak płyn rozgrzany lub całkiem zimny to nie cieknie. Kapać zaczyna w pewnym momencie gdy stygnie by po pewnym czasie przestać. Mordownia, zanim doszedłem co jest grane. Muszę zmienić tą uszczelkę. Jak najwygodniej spuścić płyn z układu?

Napisano

> Jak najwygodniej spuścić płyn z układu?

Na chłodnicy (strona pasażera) jest zaworek. Pod nim króciec odpływowy - radzę na niego załozyć kawałek węża, którego drugi koniec skierować do miski - inaczej płyn leje się po ramie...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Na chłodnicy (strona pasażera) jest zaworek. Pod nim króciec

20.GIF

Napisano
  • Autor

Pojechałem do sklepu (jeden z lepszych w N.S.) i pytam o uszczelkę. Nie ma takiej opcji, tylko kompletny termostat, ale o dziwo tylko 150zł. yikes.gif Podjechałem więc do ASO . Uszczelka jest za 12zł, ale nie mają na stanie, będzie na czwartek. Mam nadzieję że zdążę z wymianą przed sobotnim wyjazdem na urlop. Bo 1300km z kapiącym płynem to tak średnio fajnie. oslabiony.gif

Napisano

Zamierzam wykonac pewien material instruktazowy na temat prostego i latwego wykonywania uszczelek we wlasnym zakresie, nawet o skomplikowanym ksztalcie. Materialy do wykonywania bardzo dobrych uszczelek sa dostepne w specjalistycznych sklepach, nawet w takiej dziurze jak Radom, w arkuszach, dowolnej grubosci i przeznaczenia. Osobiscie dorabialem wielokrotnie uszczelki z odpowiednich materialow przy uzyciu podstawowych narzedzi...zreszta sami zobaczycie, jakie to proste...Wychodzily idealne. Zaprezentuje na podstawie wybieraka skrzyni biegow. Uszczelki obudowy przepustnicy rowniez wykonam wlasnorecznie, nie ma sensu placic sporych pieniedzy za kawalek papieru lub innego tworzywa.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

oringi też?

Napisano

> oringi też?

Hehe, jeszcze nie opracowalem, powyzsze dotyczy uszczelek plaskich...

o-ringi dobieramy rowniez w specjalistycznym, malym sklepie, maja tylko o-ringi wszelkich rozmiarow i paski klinowe...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ale takiego kombinowanego nie mają

284026471-uszczelkatermostatu.jpg

Udało się wymienić uszczelkę. Operacja prosta choć trochę czasu zajęła. Trzeba było wymontować akumulator wraz z jego podstawą, aby był jako taki dostęp do śrub. Trzeba spuścić płyn. Przy okazji wymieniłem na nowy bo tamten był już mętny.

Stara uszczelka była rozlazła i pełno wokół kamienia, co widać na fotkach. Skąd ten kamień? Przecież wody nie lałem. hmm.gif Chyba że to osad tlenku glinu.

284026471-kamiennastykuuszczelkitermostatu.jpg

284026471-termostat.jpg

Dzięki panowie za porady. 20.GIF

post-36196-143525091491_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.