Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cykanie zaworów

Featured Replies

Napisano

Witam

zaczęły mi "cykać" zawory, mechanik powiedział, że trzeba wymienić samo regulator zaworów. Może orientuje się ktoś jaki jest koszt takiej części, gdyż nic nie znalazłem na allegro.

Napisano

Tylko licz koszt popychacza x 16 (~800 zł), bo nie da się stwierdzić, które cykają, a które nie...

PS. W ASO koszt 1 szt. 174 zł.

Pozdr.

Napisano

> Tylko licz koszt popychacza x 16, bo nie da się stwierdzić, które cykają, a które nie... Pozdr.

Po zdjeciu pokrywy zaworow da sie z duzym prawdopodobienstwem stwierdzic, ktory kompensator jest uszkodzony...

Pozdrawiam

Napisano

> To chyba źle cię zrozumiałem: klik. Jak odróżnić dobre od złych? Pozdr.

Odniose sie do linku: co innego kompensatory zamontowane w silniku, a co innego, kompensatory luzem...Co prawda, w przypadku komensatorow (luzem) podczas ich oprozniania mozna pobieznie stwierdzic, ktory nie trzyma oleju, ale prawdziwy test przechodza na silniku.

W silnikach 16V (lub w konstrukcjach 8V wyposazonych w kompensatory "szklankowe", co w silnikach Opla nie ma miejsca) prostym testem, po zdjeciu pokrywy zaworow, jest uginanie kompensatorow solidnym srubokretem, wlozonym pomiedzy krzywke i kompensator-krzywka powinna opierac sie na kompensatorze na obwodzie kola podstawowego krzywki...Sprawne kompensatory uginaja sie bardzo ciezko, uszkodzone uginaja sie lekko. W silnikach 8V Opla jest nieco trudniej wychwycic uszkodzony kompensator, gdyz sila odzialujaca na niego jest przenoszona przez ramie krzywki, ale przy odrobinie wprawy mozna wychwycic uszkodzony kompensator...Metoda sprawdzona cool.gif

Pozdrawiam

Napisano

> krzywka powinna opierac sie na kompensatorze na obwodzie kola podstawowego krzywki...

-> czyli na jej najmniejszym promieniu? Potem obracamy WK i sprawdzamy pozostałe kompensatory?

Test robi się na rozgrzanym silniku zaraz po wyłaczeniu, czy na zimnym, czy nie ma znaczenia?

Jak nisko wciskamy kompensator: tak jak skok krzywki az ugnie się sprężyna zaworowa i otworzy zawór, czy zawór nie może się otwierać, jak to wyczuć?

Na czym polega uszkodzenie kompensatora - tylko jego zapchaniu (pusty będzie się lekko uginał)? Innym uszkodzeniu, np. powiększeniu "szczeliny wyrównującej", pęknięciu sprężynki wewnatrz?

Na czym polega zjawisko, że u niektórych po uruchomieniu silnika kompensatory cykają, a po chwili przestają - czy są zapowietrzone?

Czy cykanie popychaczy może być spowodowane zapowietrzeniem i przed wymiana warto je spróbowac odpowietrzyć, znalazłem taki patent:

"Jeżeli występuje głośna praca popychaczy należy dokonać jego odpowietrzenia w następujący sposób: - należy zwiększyć obroty silnika do ok. 2500 obr/min i utrzymać je przez około 4 minuty - następnie pozostawić silnik pracujący na wolnych obrotach przez ok. 30 sekund i kontrolować czy stuki ustały. Jeżeli stuki nie ustały popychacze należy wymienić na nowe."

Duzo pytań, ale temat ciekawy, bo mało znany.

Pozdr.

Napisano

> Test robi się na rozgrzanym silniku zaraz po wyłaczeniu, czy na zimnym, czy nie ma znaczenia?

Najlepiej na rozgrzanym silniku, w przypadku stukajacego kompensatora na zimnym i rozgrzany silniku (ewidentne uszkodzenie), latwo wtedy namierzyc wadliwy kompensator.

> Jak nisko wciskamy kompensator: tak jak skok krzywki az ugnie się sprężyna zaworowa i otworzy

> zawór, czy zawór nie może się otwierać, jak to wyczuć?

Wystarczy podlozyc srubokret pomiedzy kolo podstawowe krzywki i plaszczyzne kompensatora i ugiac...sprawny nie ugina sie latwo, uszkodzony bardzo lekko...tu potrzebne jest pewne doswiadczenie...

> Na czym polega uszkodzenie kompensatora - tylko jego zapchaniu (pusty będzie się lekko uginał)?

> Innym uszkodzeniu, np. powiększeniu "szczeliny wyrównującej", pęknięciu sprężynki wewnatrz?

W wielu przypadkach "wnetrznosci" kompensatora sa zanieczyszczone, zanieczyszczenia te nie pozwalaja na prawidlowe jego uszczelnienie...W innych przypadkach kompensator jest uszkodzony mechanicznie w wyniku sil oddzialujacych poprzez os zaworu (kolizja zaworu z tlokiem).

> Na czym polega zjawisko, że u niektórych po uruchomieniu silnika kompensatory cykają, a po chwili

> przestają - czy są zapowietrzone?

To raczej swiadczy o czesciowej utracie wlasnosci uszczelniajacych powierzchni wewnatrz kompensatora (w skrocie: kompensator "konczy sie" lub sprawnosc ukladu smarowania, wzglednie jakosc uzytego do smarowania silnika oleju wplywa na ich prace. Orochimaru pieknie rozrysowal budowe komepnsatora hydraulicznego dla silnika 8V.

> Czy cykanie popychaczy może być spowodowane zapowietrzeniem i przed wymiana warto je spróbowac

> odpowietrzyć, znalazłem taki patent:

> "Jeżeli występuje głośna praca popychaczy należy dokonać jego odpowietrzenia w następujący sposób:

> - należy zwiększyć obroty silnika do ok. 2500 obr/min i utrzymać je przez około 4 minuty -

> następnie pozostawić silnik pracujący na wolnych obrotach przez ok. 30 sekund i kontrolować

> czy stuki ustały.

Bardziej rozbudowana procedure napelniania kompensatorow hydraulicznych nalezy zastosowac do nowych czesci. Ze starymi jest nieco inaczej: czesciowa utrata szczelnosci kompensatora (w wyniku wyplywania oleju po dluzszym postoju) owocuje krotkim stukaniem chwile po rozruchu.

> Duzo pytań, ale temat ciekawy, bo mało znany.

Temat jest ciekawy, ale zwroc uwage, iz wymiana kompletu kompensatorow (co zalecaja wszystkie procedury naprawcze w takim przypadku, bylaby tragiczna finansowo dla posiadacza pojazdu), wypadaloby stosowac inne metody, w celu wyeliminowania uszkodzonych elementow...

Pozdrawiam

Napisano

> wymiana kompletu kompensatorow (co zalecaja wszystkie procedury naprawcze w takim przypadku, bylaby tragiczna finansowo dla posiadacza pojazdu)

Mało tego - procedury zalecają wraz z wymianą wszystkich popychaczy równiez wymianę wałków rozrządu... To już masakra finansowa...

Ponieważ zauwazyłem pocenie się silnika poniżej pokrywy zaworów, pewnie będę niedługo wymieniał uszczelkę pokrywy zaworów, więc przy okazji sprawdzę popychacze - aby to zrobić musiałem wiedzieć jak to zrobic prawidłowo... Dzieki za info.

Pozdr.

Napisano

> Mało tego - procedury zalecają wraz z wymianą wszystkich popychaczy równiez wymianę wałków

> rozrządu... To już masakra finansowa...

To prawda, jednakze niewielu na to stac, zwlaszcza w "wiekowych" pojazdach (co kto lubi, ja lubie miec "wiekowe", sprawne wozidlo...).

> Ponieważ zauwazyłem pocenie się silnika poniżej pokrywy zaworów, pewnie będę niedługo wymieniał

> uszczelkę pokrywy zaworów, więc przy okazji sprawdzę popychacze - aby to zrobić musiałem

> wiedzieć jak to zrobic prawidłowo...

Mozesz zwrocic uwage na powierzchnie przylegania kompensatora do krzywki walka rozrzadu. Kompensatory, ktore utracily swoja sprawnosc czesciowo (cykanie chwile po uruchomieniu silnika-kompensator czesciowo oproznil sie z oleju wskutek bezruchu silnika, wypelnia sie pod wplywem narastajacego cisnienia oleju) lub calkowicie (cykanie na zimnym i cieplym silniku-kompensator nie utrzymuje dawki oleju niezbednej do jego prawidlowej pracy, czyli niwelowania luzu pomiedzy krzywka walka rozrzadu) maja zazwyczaj glebsze niz normalnie koliste slady zuzycia na powierzchni przylegania lub slady "wyklepania" w jednym miejscu (co swiadczy o braku mozliwosci obracania sie kompensatora-powierzchnia kompensatora zrobila sie plaska lub krzywka walka zmienila profil wskutek zuzycia) lub w formie gwiazdy (kompensator obraca sie ciezko w swoim gniezdzie-zbyt duzy nagar w silniku), spowodowane oddzialywaniem szczytu krzywki walka rozrzadu w wyniku nadmiernego luzu (szczyt krzywki uderza z duza sila w powierzchnie kompensatora w przypadku braku mozliwosci zniwelowania luzu).

W tym watku doskonale widoczne sa slady zuzycia w wyniku nieprawidlowej pracy zestawu kompensator-krzywka.

Pozdrawiam

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Odświeżę trochę temat.

Zastanawiam się czy takie stuki może zmniejszyć zmiana oleju z półsyntetyk na mineralny?

Podczas silniejszych mrozów zauważyłem, że po odpaleniu silnika stuki były mniejsze, podejrzewam że olej był bardziej gęsty dlatego były one mniej słyszalne.

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Napisano

> Zastanawiam się czy takie stuki może zmniejszyć zmiana oleju z półsyntetyk na mineralny?

> Co o tym sądzicie?

Ja osobiście sądzę, że to tylko półśrodek. Usunie (może) skutek czyli przykre dla ucha stukanie, a nie jego przyczynę - czyli samą niesprawność kompensatora. Do tego, tak jak pisał Tosh, syf zebrany pod korkiem kompensatora zostanie i nawet gęsty olej będzie wyciekał. Ponadto, jak wspomniano, nieszczelność to tylko jedna z możliwych usterek - gęsty olej raczej nie pomoże na uszkodzona sprężynkę.

Jak dla mnie można zrobić troszkę inaczej - któryś z kolegów tutaj, robił 'płukanie' mineralnym lotosem (podobno bardzo dobrze czyści z nagaru) i wracał do półsyntetyka smile.gif Może to by pomogło.

Ale i tak, nawet jak wydasz kasę na dwie bańki oleju i nic ci to nie pomoże, to zauważysz, że za tę kasę miałbyś już kilka nowych kompensatorów smile.gif

Napisano

Ale po co spradzać który to popychacz i wymieniać tylko ten który nie przeszedł testu "śrubokręta"?

Za chwilę okaże się, że znowu silnik cyka bo nastęny niedomaga.

Osobiscie to przeżyłem.

Miałem do wymiany w x14xe zaledwie 2 szt. koszta małe.

Po 1000 km znowu silnik cykał i 3 następne.

W końcu wymieniłem całą resztę i miałem spokój.

Stwierdzam, że to jest nieopłacalne i negatywnie wpływa na psychikę kierowcy.

Lepiej od razu wymienić wszystkie i zapomnieć o sprawie.

Pozdrawiam

Napisano

> Ale po co spradzać który to popychacz i wymieniać tylko ten który nie przeszedł testu "śrubokręta"?

> Za chwilę okaże się, że znowu silnik cyka bo nastęny niedomaga.

Sądzę, że ze względów ekonomicznych, niekiedy coś trzeba zrobić 'na już' i mając ograniczone fundusze robi się tylko to co konieczne, a nie 'na zapas'.

Oczywiście co innego dylemat typu sprzęgło z dociskiem czy sama tarcza smile.gif

Mam wrażenie, że jeśli chodzi o kompensatory to też skusiłbym się na wymianę 'na raty'. Na pewno nie będzie taniej, ale łatwiej wydać dwa razy 150 niż raz 250 - takie czasem mamy życie frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.