Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głośna praca silnika

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam pytanko: Co to może być? Mój silnik (C16NZ) chodzi tak głośno jakby był dieslem.

Rozrząd miał zrobiony, paski i łożysko alternatora też...

Czy ktoś mi podpowie??

Pozdrawiam!

Napisano

Na poczatek sprawdz ustawienie zaplonu...

Pozdrawiam

Napisano

> Rozrząd miał zrobiony

Zapłon ustawiony?

Pozdroofka

EDIT:

Nosz kurna.... Spóźnionko... grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> EDIT:

> Nosz kurna.... Spóźnionko...

Moze ja sie pospieszylem? Heheh... spineyes.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Moze ja sie pospieszylem?

zlosnik.gif

Najważniejsze, że koncepcja idzie w tym samym kierunku smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Na poczatek sprawdz ustawienie zaplonu...

> Pozdrawiam

A czy może to być też pompa wody??

Wydaje mi się, że stamtąd nadchodzą hałasy...

Napisano

Jak Ci warsztat powie TTTM to opi..bezlitośnie, po czym odjedź i nie wracaj tam nigdy

pzdr

P.S. to jedne z najcichszych silników jakie opel montował w swoich brykach, ja miałem 3 dziury w ścianie grodziowej , zero wyciszeń i tak do 110/h nie słyszałem silnika.

A najlepsza historia kiedyś jechałem seteczką na 4 biegu i tak mówię do siebie coś kurna głośniej troszkę chodzi..... cool.gif

Napisano
  • Autor

> Jak Ci warsztat powie TTTM to opi..bezlitośnie, po czym odjedź i nie wracaj tam nigdy

> pzdr

A co to jest TTTM, bo wiesz, ja lajkonik jestem w tych sprawach... ;-)

Napisano

> A czy może to być też pompa wody??

> Wydaje mi się, że stamtąd nadchodzą hałasy...

Na poczatek sprawdzenie i wyregulowanie zaplonu (regulacje przeprowadza sie przy uzyciu lampy stroboskopowej i spieciu pinow w gniezdzie diagnostycznym). Srednio rozgarniety mechanik poradzi sobie z problemem.

Jesli halas nie ustal, nalezy szukac dalej.

Na poczatek jednak regulacja/sprawdzenie zaplonu.

Pozdrawiam

Napisano

> A co to jest TTTM, bo wiesz, ja lajkonik jestem w tych sprawach... ;-)

Ten Typ Tak Ma...czyli usterka typowa...

Pozdrawiam

Napisano

> A co to jest TTTM, bo wiesz, ja lajkonik jestem w tych sprawach... ;-)

najczęściej złośliwe określenie wypowiadane przez fachowców dla olania klienta:

ten typ tak ma

Napisano
  • Autor

> Ten Typ Tak Ma...czyli usterka typowa...

> Pozdrawiam

Dobre!!! hehe.gif

Tego nie znałem...

Dobra, najpierw powiem mechanikowi, żeby sprawdził zapłon, a później...

Jakby co, to napiszę na forum, co to było.

Pozdrawiam!

Napisano

> Dobra, najpierw powiem mechanikowi, żeby sprawdził zapłon, a później...

Przy kontroli kata wyprzedzenia zaplonu wazny krokiem jest spiecie pinow A i B w gniezdzie diagnostycznym przepis tutaj dla gniazda ALDL, czyli 10-cio pinowego, omija sie w ten sposob zaprogramowana korekcje zaplonu przez ECU. Wyjsciowy punkt zaplonu ustala sie wlasnie w ten sposob, z tego miejsca ECU koryguje dla dopisanych w mapach zaplonu wartosci.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przy kontroli kata wyprzedzenia zaplonu wazny krokiem jest spiecie pinow A i B w gniezdzie

> diagnostycznym przepis tutaj dla gniazda ALDL, czyli 10-cio pinowego, omija sie w ten sposob

> zaprogramowana korekcje zaplonu przez ECU. Wyjsciowy punkt zaplonu ustala sie wlasnie w ten

> sposob, z tego miejsca ECU koryguje dla dopisanych w mapach zaplonu wartosci.

> Pozdrawiam

Dzięki za info, chociaż nie do końca wiem, o co chodzi z tymi błyskami i nie wiem jak je odczytać oslabiony.gif

Napisano

> nie do końca wiem, o co chodzi z tymi błyskami i nie wiem jak je odczytać

Błyski Cię nie interesują, tosh podał link abyś wiedział, które piny zewrzeć w gnieździe diagnostycznym, reszta nieistotna.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Błyski Cię nie interesują, tosh podał link abyś wiedział, które piny zewrzeć w gnieździe

> diagnostycznym, reszta nieistotna.

> Pozdroofka

Dzięki wszystkim za podpowiedzi i bardzo przepraszam za moje "obeznanie z tematem", ale mam nadzieje, że przy tak dobrych, cierpliwych i wyrozumiałych nauczycielach "otrzaskam się z tematem". wink.gif

Pozdrawiam wszystkich!

Napisano

> Dzięki wszystkim za podpowiedzi i bardzo przepraszam za moje "obeznanie z tematem"

Kazdy przez to przechodzil, wiec przepraszac nie ma za co...

Jak wyzej, do poprawnego wyregulowania kata zaplonu w C16NZ konieczne jest spiecie pinow w gniezdzie diagnostycznym i dokonanie regulacji.

Co do blyskow: jesli podczas jazdy zapali sie "motorek z piorunkiem", zwany powszechnie "check engine", mozesz samodzielnie wykonac odczyt bledow na podstawie linka, ktory wyzej podalem. Odczytujesz na podstawie ilosci blyskow kod bledu, porownujesz z tabela kodow bledow i masz podstawe do szukania usterki w samochodzie.

W systemie diagnostyki OBD I wystepuja kody dwucyfrowe. Procedura odczytu bledow polega na spieciu pinow (jak wyzej) i przekreceniu kluczyka w stacyjce do pozycji I (zapalaja sie kontrolki na desce). Rozpoczyna sie procedura odczytu bledow. Kazdy blad jest powtarzany trzykrotnie. I tak, dla AF: zawsze na poczatku trzykrotnie powtarzany jest kod 12 (jeden blysk i zaraz po nim dwa blyski). Jesli bledy sa zapisane w pamieci ECU, sa kolejno wyswietlane (kazda cyfra kodu sygnalizowana jest odpowiednia iloscia blyskow- 1 to jeden blysk, 2 to dwa blyski i td). Jesli bleduy nie zostaly zapamietane lub procedura odczytu sie zakonczyla, sygnalizowany jest kod 12.

Napisalem juz dla formalnosci....

Pozdrawiam

Napisano

Pierwsze co należny zrobić to sprawdzić stan oleju, może oleju jest mało.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Drodzy koledzy!

Klekot silnika (trochę podobny do diesla starego typu) ustał... yay.gif

Okazało się, że to jednak była pompa wody. Poprzedni właściciele mojej Asi (a było ich 3) po prostu w ogóle jej nie wymieniali... frown.gif

Mój znajomy mechanik przy pomocy młotka i dłuta po kilkugodzinnych walkach zdemontował starą pompę... Mówił mi, że była tak skorodowana i "przysmażona", że inaczej zdemontować nie szło...

Pacjent jednak przeżył zabieg i po wymianie pompy wody Asia nabrała bardziej przyjemnego głosu i teraz w czasie jazdy to słyszę tylko "syreni śpiew" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu wink.gif). Teraz wjeżdżając na osiedle w nocy nie budzę sąsiadów... grinser006.gif

Całość operacji: pompa+wymiana= 170zł

Napisano

> Drodzy koledzy!

> Klekot silnika (trochę podobny do diesla starego typu) ustał...

> Okazało się, że to jednak była pompa wody. Poprzedni właściciele mojej Asi (a było ich 3) po prostu

> w ogóle jej nie wymieniali...

> Mój znajomy mechanik przy pomocy młotka i dłuta po kilkugodzinnych walkach zdemontował starą

> pompę... Mówił mi, że była tak skorodowana i "przysmażona", że inaczej zdemontować nie szło...

> Pacjent jednak przeżył zabieg i po wymianie pompy wody Asia nabrała bardziej przyjemnego głosu i

> teraz w czasie jazdy to słyszę tylko "syreni śpiew" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu ).

> Teraz wjeżdżając na osiedle w nocy nie budzę sąsiadów...

> Całość operacji: pompa+wymiana= 170zł

ja bym dał temu mechanikowi jeszcze dobrą łychę ty się cieszysz (bezcenne zadowolenie z fury) ale i on ma prawo do radości. waytogo.gif

pzdr

Napisano

Mialem taki przypadek, gdzie pompa przy wyjmowaniu stawiala opor bardzo dlugo (akurat podczas tworzenia manuala "Wymiana rozrzadu w X14XEL"). Rozsadnie musialem ja okladac mlotkiem ze wszystkich stron, aby laskawie opuscila silnik...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.