Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaciski tył... po której stronie ?

Featured Replies

Napisano

Po której stronie koła zamontować zaciski? przedniej czy tylnej? Bow sumie nie wiem jak oryginalnie jest w Uno ale różne marki mają różnie...

Napisano

> Po której stronie koła zamontować zaciski? przedniej czy tylnej? Bow sumie nie wiem jak

> oryginalnie jest w Uno ale różne marki mają różnie...

W Uno Turbo oryginalnie są "z tyłu". Ważne też żeby nie założyć ich do góry nogami, czyli montujesz tak, aby odpowietrznik był u góry, a mechanizm hamulca ręcznego na dole waytogo.gif

Napisano

> W Uno Turbo oryginalnie są "z tyłu". Ważne też żeby nie założyć ich do góry nogami, czyli montujesz

> tak, aby odpowietrznik był u góry, a mechanizm hamulca ręcznego na dole

Jakby dał z przodu to zamieniłby lewy z prawym i też by było hehe.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jakby dał z przodu to zamieniłby lewy z prawym i też by było

Dokłądnie tak, ale jednak mocowanie linki ręcznego bardziej mi pasuje jak zaciski będą z tyłu...

Napisano

> Dokłądnie tak, ale jednak mocowanie linki ręcznego bardziej mi pasuje jak zaciski będą z tyłu...

Oj tam zrobisz hardkorowy hydrauliczny grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Oj tam zrobisz hardkorowy hydrauliczny

I tak będzie hardkorowy, bo na dwie niezależne linki grinser006.gif

Napisano

> I tak będzie hardkorowy, bo na dwie niezależne linki

Robisz na linkach z punto gt czy coś innego

Napisano
  • Autor

> Robisz na linkach z punto gt czy coś innego

Robię na linkach z Volvo V40 biglaugh.gif zaciskach zresztą też...

niestety mam opóźnienie, bo okazało się (a nie zwróciłem wcześniej uwagi), że w zestawie regeneracyjnym oring uszczelniający ośkę od ręcznego jest cieńszy niż oryginał i puszczał płyn sciana.gif

jutro spróbuję dokupić grubsze oringi i myślę, że w środę poskładam heble z tyłu biglaugh.gif

Napisano

> Robię na linkach z Volvo V40 zaciskach zresztą też...

> niestety mam opóźnienie, bo okazało się (a nie zwróciłem wcześniej uwagi), że w zestawie

> regeneracyjnym oring uszczelniający ośkę od ręcznego jest cieńszy niż oryginał i puszczał płyn

> jutro spróbuję dokupić grubsze oringi i myślę, że w środę poskładam heble z tyłu

NO i ja wczoraj po jeździe próbnej się dowiedziałem, że czeka mnie regeneracja tyłu...

Napisano
  • Autor

> NO i ja wczoraj po jeździe próbnej się dowiedziałem, że czeka mnie regeneracja tyłu...

Ciece czy nie hamuje czy trzyma :> ?

Napisano

> Ciece czy nie hamuje czy trzyma :> ?

Trzyma i klocki zjadło. BTW - kupiłem gumki reperaturki, piszą tam, że to 30mm - możliwe?

Napisano
  • Autor

> Trzyma i klocki zjadło. BTW - kupiłem gumki reperaturki, piszą tam, że to 30mm - możliwe?

Możliwe, w moich z Volvo też są 30mm

Napisano

> Możliwe, w moich z Volvo też są 30mm

No i dzisiaj nici z roboty. Niby kupiłem wszystko ale się okazało, że klocki nie takie... bardzo podobne ale nie pasują (ten siusiek ze sprężynką za długi) i dobre będą jutro...

Może jutro nie spalą mi się koła spineyes.gif

Napisano

No i zrobione.

Rozebrałem zaciski, wymieniłem gumki, wszystko oczyściłem i nasmarowałem. Jeden tłoczek stał bo gumka była rozwalona i dostał się syf... trzeba o to dbać.

Klocki nowe TRW.

Dodatkowo naciągnąłem korektor, bo mi tył słabo brał.

Zaraz jadę na próbę podocierać najpierw delikatnie i zobaczymy co z tego wyniknie.

Napisano
  • Autor

> No i zrobione.

> Rozebrałem zaciski, wymieniłem gumki, wszystko oczyściłem i nasmarowałem. Jeden tłoczek stał bo

> gumka była rozwalona i dostał się syf... trzeba o to dbać.

> Klocki nowe TRW.

> Dodatkowo naciągnąłem korektor, bo mi tył słabo brał.

> Zaraz jadę na próbę podocierać najpierw delikatnie i zobaczymy co z tego wyniknie.

Ja wymieniłem oringi na ośkach od ręcznego na grubsze (takiej grubości jak oryginał) i trzyma... miałem trochę problemów z miedzianymi uszczelkami na przewodach elastycznych ale chyba teraz jest ok, jutro w drodze do pracy się dowiem co i jak, jazda próbna na odcinku 50m dała pozytywny rezultat...

jeszcze jutro czeka mnie walka z założeniem ręcznego...

a co do korektora to u mnie się zablokował dawno temu w pozycji "obciążony" i tak jeżdżę grinser006.gif

Zaraz jak zgram dorzucę jaką fotkę poglądową zeby.GIF

Napisano

> Ja wymieniłem oringi na ośkach od ręcznego na grubsze (takiej grubości jak oryginał) i trzyma...

> miałem trochę problemów z miedzianymi uszczelkami na przewodach elastycznych ale chyba teraz

> jest ok, jutro w drodze do pracy się dowiem co i jak, jazda próbna na odcinku 50m dała

> pozytywny rezultat...

> jeszcze jutro czeka mnie walka z założeniem ręcznego...

> a co do korektora to u mnie się zablokował dawno temu w pozycji "obciążony" i tak jeżdżę

> Zaraz jak zgram dorzucę jaką fotkę poglądową

Przejechałem ok. 50km i na razie to tylko pedał poszedł głębiej (może trzeba jeszcze odpowietrzyć a może się jeszcze klocki nie dotarły do tarczy). Nie miałem okazji mocniej hamować ale wydaje się, że będzie lepiej. Na razie delikatnie...

Napisano
  • Autor

Na razie 2 fotki:

Po złożeniu

283957328-chwale.jpg

Flansza:

283957328-flansza.jpg

post-102320-14352508884667_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Będzie z tego jakiś manual ?

Może będzie.. jak wycenię tą zabawę... i stopień skomplikowania to się zastanowię grinser006.gif

Zaciski z Volvo V40 - 50zł

Zestawy regeneracyjne ~60zł

2 dodatkowe oringi (z zestawów nie pasowały) - 0,30zł rotfl.gif

1 nowy cylinderek ~30zł

Tarcze 240 Fiat przednie lite - 64zł

Klocki hamulcowe Audi (wewnętrzne wymagały przycięcia rotfl.gif) - 15zł

Flansze - 70zł

Przewody elastyczne - 30zł

Linki hamulcowe - 100zł

Krótsze przewody miedziane ~25zł

Kilka drobnych pierdółek ~20zł

Tak więc zmieścił bym się w 500zł rotfl.gif ale przy okazji wymieniłem elastyczny do trójnika i wszystkie sztywne do tyłu na miedziane...

Napisano

> Może będzie.. jak wycenię tą zabawę... i stopień skomplikowania to się zastanowię

> Zaciski z Volvo V40 - 50zł

> Zestawy regeneracyjne ~60zł

> 2 dodatkowe oringi (z zestawów nie pasowały) - 0,30zł

> 1 nowy cylinderek ~30zł

> Tarcze 240 Fiat przednie lite - 64zł

> Klocki hamulcowe Audi (wewnętrzne wymagały przycięcia ) - 15zł

> Flansze - 70zł

> Przewody elastyczne - 30zł

> Linki hamulcowe - 100zł

> Krótsze przewody miedziane ~25zł

> Kilka drobnych pierdółek ~20zł

> Tak więc zmieścił bym się w 500zł ale przy okazji wymieniłem elastyczny do trójnika i wszystkie

> sztywne do tyłu na miedziane...

I pomyśleć, że cała belka od UT kosztowała chyba 250.... no ale.. pordzewiała rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> I pomyśleć, że cała belka od UT kosztowała chyba 250.... no ale.. pordzewiała

A jaki patent ma UT z tyłu? Zaciski na klinach jak normalnie z przodu rotfl.gif?

Tarcze, klocki są obowiązkowo do wymiany... linki od ręcznego zależy jakie są przy belce (czy nadające się do użytku), gumki trzeba wszystkie powymieniać... i jeśli któryś tłoczek będzie miał wżery... to tak samo... więc raczej podobna kwota się uzbiera icon_rolleyes.gif

Napisano

> A jaki patent ma UT z tyłu? Zaciski na klinach jak normalnie z przodu ?

Chyba nie wiesz jak wyglądają hamulce w Turbo grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba nie wiesz jak wyglądają hamulce w Turbo

Nie wiem, nie interesowałem się, dawaj foto food.gif

Napisano

> Nie wiem, nie interesowałem się, dawaj foto

Ja już raz dałem to zostałem wyśmiany, że rdza na belce - dupa - więcej nie będzie.

Co do kosztów - tak racja. Ja musiałem wymienić linkę jedną, jeden przewód elastyczny, klocki, gumki wszystkie ale mam oryginał i nie na klinach tylko na uszczelnionych prowadnicach waytogo.gif

Napisano

> Nie wiem, nie interesowałem się, dawaj foto

stare ale coś tam widać grinser006.gif

283957927-IMG_2595.JPG

post-88896-14352508885573_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Ja już raz dałem to zostałem wyśmiany, że rdza na belce - dupa - więcej nie będzie.

> Co do kosztów - tak racja. Ja musiałem wymienić linkę jedną, jeden przewód elastyczny, klocki,

> gumki wszystkie ale mam oryginał i nie na klinach tylko na uszczelnionych prowadnicach

Czemu tylko jeden elastyczny?

Biorąc pod uwagę, że aby zapakować 240 do tyłu musiałbyś i tak flansze zmieniać i wsadzać tarcze 240 to znów koszta zbliżają się do moich skromny.gif

Napisano

> Czemu tylko jeden elastyczny?

Bo to ten łączący belkę z budą.

Boczne były ok.

> Biorąc pod uwagę, że aby zapakować 240 do tyłu musiałbyś i tak flansze zmieniać i wsadzać tarcze

> 240 to znów koszta zbliżają się do moich

Flansze raczej te same.

Napisano
  • Autor

> stare ale coś tam widać

No to ja mam dokładnie taki sam system prowadzenia zacisku rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Bo to ten łączący belkę z budą.

> Boczne były ok.

> Flansze raczej te same.

Skoro seryjnie z tyłu są 227 to pod 240 muszą iść flansze z dłuższymi uszami...

Napisano

> Skoro seryjnie z tyłu są 227 to pod 240 muszą iść flansze z dłuższymi uszami...

Nie wiem jak z tyłu ale z przodu było 227 i uszy pasują do 240 i 257

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak z tyłu ale z przodu było 227 i uszy pasują do 240 i 257

Uszy tak, ale nie oryginalny zacisk, zaciski z 240 i 257 mają dłuższe uszy po swojej stronie, natomiast pod zaciski od 227 z tyłu można wsadzić tarcze 240, ale trzeba dać właśnie flansze z dłuższymi uszami...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.