Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stuki w zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

witam wymieniał ktoś już łożyska amortyzatorów bo chciałem się upewnić co do paru spraw ,więc gdzieś z okolic łożysk amortyzatorów dochodzą jakieś dziwne stuki , amorki są ok fajnie się jedzie po dziurach tylko to walenie , wydaje mi się że padają łożyska i są tam jeszcze jakieś gumy od góry ,które mogą powodować stuki kiedy są padnięte ? można to wszystko dokupić . Podobnie mam z tyłem też coś chyba stuka są tam jakieś poduszki w górnym zamocowaniu amorka , i czy jest to do kupienia, naprawiał ktoś coś takiego? Może ktoś widział w necie katalog amorków Monroe ale po naszemu chciałem zobaczyć co mam wsadzone pozdrawiam.

Napisano

> witam wymieniał ktoś już łożyska amortyzatorów bo chciałem się

> upewnić co do paru spraw ,więc gdzieś z okolic łożysk

> amortyzatorów dochodzą jakieś dziwne stuki , amorki są ok fajnie

> się jedzie po dziurach tylko to walenie , wydaje mi się że

> padają łożyska i są tam jeszcze jakieś gumy od góry ,które mogą

> powodować stuki kiedy są padnięte ? można to wszystko dokupić .

> Podobnie mam z tyłem też coś chyba stuka są tam jakieś poduszki

> w górnym zamocowaniu amorka , i czy jest to do kupienia,

> naprawiał ktoś coś takiego? Może ktoś widział w necie katalog

> amorków Monroe ale po naszemu chciałem zobaczyć co mam wsadzone

> pozdrawiam.

Albo poduszki amora.

Albo sworzeń - stawiałbym na to (głuchy stukot na dziurach).

Napisano

co do przodu to ci nie pomoge... ale w tyle jestem swiezy smile.gif

z tylu jesli cos ci puka, to sprawdz najpierw kielichy, czy nie ma tam gdzies rdzy i luznej blachy nadkola bo to moze byc przyczyna... to jest bardzo ulubione miejsce rdzy. zdejmij tapicerke i zobaczysz jak sie sprawa ma...

drugie co moze pukac i praktycznie od razu to widac to poduszka tylnego zawieszenia - mocowanie amorka. masz w bafazniku na nadkolu. jesli na pierwszy rzut oka nie widac ze jakos dziwnie wyglada to odkrecasz srube ktora jest przykrecony amorek (klucz 17) pozniej odkrecasz 2x sruba 13 i zdejmujesz poduszke. wtedy ja z bliska oblukac. jesli widzisz gdzies pekniecie to wiesz ze to wina poduchy.

jak u mnie zaczelo stukac z prawej strony (o tyle caly czas mowa) zaczalem szukac przyczyny stukow. poduszke patrzylem ale na oko byla cala. zdjalem tapicerke i okazalo sie ze mam nadkole skorodowane. wizyta u blacharza, wymiana blachy (80zl) i.... stuka nadal sciana.gif myslalem ze amorek padl... po sprawdzeniu 80% skutecznosci, mechanik mowil ze moze sam ze starosci sam w sobie juz cos stuka i to jest to.... ale nie chcialo mi sie jakos kupowac kompletu amorkow jesli na diagnozie wykazaly sprawnosc.

przyjrzalem sie poduszcze jeszcze raz dokladniej, mialem zamienic miejscami z lewa ale okazalo sie ze wlasnie jest strzelona. kupilem nowa (koszt 12zl - na allegro widzialem po 20zl) zalozylem, zadowolony ze pozbylem sie stukow. jazda probna i angryfire.gifsciana.gif stukanie jak bylo tak jest....

Zeby wyeliminowac stuki amorkow chcialem zrobic test. Odkrecic poduszki, obie z lewej i z prawej strony tak zeby amorki weszly mi do bagaznika a ja bym zrobil testowa jazde na samych sprezynach grinser006.gif i to dalo mi do myslenia... lewy amorek wszedl mi do bagaznika po zdjeciu poduchy a prawy... zatrzymal sie na dziurze, cos go blokowalo. confused.gif okazalo sie ze na prawym amorku mam jakas dziwna gumowa podkladke?? i to jeszcze lepsze ze jakas recznie robiona, taka wyskrobana nozem... nie wiem skad to sie wzielo. poprzednim i jedynym wlascicielem przede mna mojego una byl moj dziadek. on tego tam nie wsadzil. po wyjeciu tej niby podkladki czy czego kolwiek co tam bylo stuki zniknely smile.gif podejrzewam ze zrobil to ktorys z mechanikow u ktorych byl moj dziadek. zrobili to pewnie zamiast wymienic poduszke. bo dzieki tej gumie poduszka nie dzialala tak jak ma dzialac. tylko ze przez tyle czasu przez jaki jezdze tym autem wczesniej nie stukalo.... hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.