Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kratka, demontaż we własnym zakresie - zagrożenia?

Featured Replies

Napisano

no jak w temacie,

co mi grozi w razie jakiejś kontroli ( teoria - miśki ), jeżeli ze swojego nowego auta zdemontuję samodzielnie kratę bez odpowiednich zmian w DR?. zlosnik.gif

Powód - nie podoba mi się ona i ogranicza przestrzeń w autku.. oslabiony.gif

Praktyka - czy to jest w ogóle sprawdzane przy kontroli? niewiem.gif

Napisano

> Praktyka - czy to jest w ogóle sprawdzane przy kontroli?

Autem z kratką leżącą w piwnicy jeżdżę piąty rok i tylko raz na kilka kontroli policjant zwrócić na to uwagę.

Ale był zły bo popełniłem kilka innych wykroczeń. hehe.gif Ostatecznie osiągnęliśmy kompromis ale przez kwadrans żyłem ze świadomością stracenia dowodów rejestracyjnego. zlosnik.gif

Jeśli, jak zauważył Yarek, kupiłeś auto nowe, z salonu i na firmę to Policja może skierować zawiadomienie do US a oni się nie pieszczą. zlosnik.gif

Jeśli przez auto "nowe" rozumiesz niedawno kupioną używkę to ryzykujesz wyłącznie utratą DR i wizytą w SKP.

Napisano
  • Autor

Liwek , Yarek

no autko nowe jest, ma odliczenie VAT i ja pełen obaw przed demontażem jestem... hmm.gif

no na fizyczną jest DR ale wpis ciężarowe tysh..

Napisano

> Liwek , Yarek

> no autko nowe jest, ma odliczenie VAT i ja pełen obaw przed demontażem jestem...

> no na fizyczną jest DR ale wpis ciężarowe tysh..

Całkiem słusznie, bo z US nie ma żartów. Było kupić bez kratki jeśli bardzo przeszkadza, niestety taki kraj tongue.gif

Napisano

> W aucie zarejestrowanym na osobę fizyczną też?

Przecież samochód na DG kupujesz na osobę fizyczną.

W dowodzie jest "Kowalski Jan, syn Marjana", a nie "Firma Krzak-produkcja-dystrybucja-masturbacja Jan Kowalski"

W praktyce, jeżeli prowadzisz działalność jako os fiz a nie osoba prawna to temat nie do odróżnienia.

ALEEEE - oczywiście w całej rozciągłości zgadzam się z tezą o konfiskacie DR na pierwszej kontroli.

Chcąc naciągać temat jak skórę na jajcach to bym powiedział, że mogą być ewentualne kłopoty z ubezpieczycielem, ale to mocno naciągane.

Napisano
  • Autor

no nie pocieszyłeś mnie zbytnio....

ale cóż, może lepiej nie ryzykować tylko się na kilka lat przyzwyczaić do grodzi... confused.gif

i w zamian VAT od paliwa spokojnie odliczać.. yay.gif

anyway thx za odpowiedzi.. claps.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież samochód na DG kupujesz na osobę fizyczną.

ale ma wpis ciężarowe, nawet jak jest na osobę fizyczną...

a jest brak oznak ciężarówki ( kratki ... zlosnik.gif )

> Chcąc naciągać temat jak skórę na jajcach to bym powiedział, że mogą być ewentualne kłopoty z

> ubezpieczycielem, ale to mocno naciągane.

co ciekawe, jako ciężarowe ma ubezpieczenie droższe niż na osobowe.. więc tu chyba nie będzie ( nie powinno być ) problemu...

Napisano

> Przecież samochód na DG kupujesz na osobę fizyczną.

Uprościłem. zlosnik.gif Sugerujesz, że jeśli w DR jest Jan Kowalski a nie Jan Kowalski Sp. z o.o. to misie nie pociągną tematu?

> ALEEEE - oczywiście w całej rozciągłości zgadzam się z tezą o konfiskacie DR na pierwszej kontroli.

> Chcąc naciągać temat jak skórę na jajcach to bym powiedział, że mogą być ewentualne kłopoty z

> ubezpieczycielem, ale to mocno naciągane.

Rzuciłem okiem do kilku OWU i nie bardzo widzę podstawy, ale pewnie znajdzie się coś na temat niezgodności stanu faktycznego ze stanem z DR itd.

Co innego jeśli w aucie zarejestrowanym na 4 osoby wieziesz osób 5. Wtedy może być mokro w majtach.

Napisano
  • Autor

> co ciekawe, jako ciężarowe ma ubezpieczenie droższe niż na osobowe..

a to ciekawe... możesz rozwinąć temat?

Napisano

> co ciekawe, jako ciężarowe ma ubezpieczenie droższe niż na osobowe.. więc tu chyba nie będzie ( nie

> powinno być ) problemu...

Dziwne. U mnie co roku przy wyliczaniu składki ciężarowe ma ją niższą niż osobowe co zresztą skłania mnie do pozostawienia "kratki" i nie tracenia czasu na zmianę przeznaczenia.

Napisano

> Dziwne. U mnie co roku przy wyliczaniu składki ciężarowe ma ją niższą niż osobowe co zresztą

> skłania mnie do pozostawienia "kratki" i nie tracenia czasu na zmianę przeznaczenia.

znajomy znajomego podobno gdzies kiedys dostal mandat za przekroczenie predkosci - ograniczenie bylo do 40 dla ciezarowek... nie wiem, czy to urban legend, czy prawda. Podobno jechal z dopuszczalna dla osobowek predkoscia, kangoo'rem z kratą.

Napisano
  • Autor

tak podobno jest jeżeli ładowność jest większa niż 750 kg

u mnie niestety brakuje parę ( dosłownie chyba 3 kg ) i ubezpieczenie liczone jak dla ciężarowego wyszło droższe niż dla cięzarowego w w nadwoziu osobowym..

(ubezpieczyciel nie zdecydował sie na taką wersję)... icon_eek.gif

Napisano

> znajomy znajomego podobno gdzies kiedys dostal mandat za przekroczenie predkosci - ograniczenie

> bylo do 40 dla ciezarowek... nie wiem, czy to urban legend, czy prawda.

zdecydowanie urban legend... ile można, zaraz ktoś napisze o staniu na granicy z tirami hehe.gif

Napisano
  • Autor

> zdecydowanie urban legend... ile można, zaraz ktoś napisze o staniu na granicy z tirami

i tu się mylisz ....

nawet w TVN turbo było ( pirat ), że misiek dodał ekstra i zł i pkt ( ponad limit osobowy ) za przekroczenie na dwupasmówce limitu km w aucie dostawczym rejestrowanym jako ciężarowe.. sick.gif

Napisano

jeździlem bez kratki pare meisiecy i zero problemow. Jednak po przeglądzie dla wygody zamówiłem siatke elastyczna z allegro za 40 zł. Zamocowałem w aucie i wygladało że kratka jest a tymczasem jej nie było bo mozna było wszystko przewozic itp

Napisano
  • Autor

> A koledze kolegi wujka brata ciotecznego kazali kiedyś stać na granicy w kolejce z TIRami.

i to prawda, w Cieszynie kilka lat temu to była przez kilka tygodni częsta praktyka celników niestety... confused.gif

Napisano
  • Autor

> jeździlem bez kratki pare meisiecy i zero problemow. Jednak po przeglądzie dla wygody zamówiłem

> siatke elastyczna z allegro za 40 zł. Zamocowałem w aucie i wygladało że kratka jest a

> tymczasem jej nie było bo mozna było wszystko przewozic itp

cóś bliżej rozwiń proszę.. hmm.gif

Napisano

> nawet w TVN turbo było ( pirat ), że misiek dodał ekstra i zł i pkt ( ponad limit osobowy ) za

> przekroczenie na dwupasmówce limitu km w aucie dostawczym rejestrowanym jako ciężarowe..

Przeczytaj jakich pojazdów dotyczy "ciężarowe" ograniczenie prędkości. zlosnik.gif

Napisano

> jeździlem bez kratki pare meisiecy i zero problemow. Jednak po przeglądzie dla wygody zamówiłem

> siatke elastyczna z allegro za 40 zł. Zamocowałem w aucie i wygladało że kratka jest a

> tymczasem jej nie było bo mozna było wszystko przewozic itp

Co poza komfortem wizualnym to Ci dawało?

Napisano
  • Autor

> i tu się mylisz ....

> nawet w TVN turbo było ( pirat ), że misiek dodał ekstra i zł i pkt ( ponad limit osobowy ) za

> przekroczenie na dwupasmówce limitu km w aucie dostawczym rejestrowanym jako ciężarowe..

nie interesuje mnie tefauen... poczytaj przepisy kolego.

Napisano
  • Autor

> i to prawda, w Cieszynie kilka lat temu to była przez kilka tygodni częsta praktyka celników

> niestety...

co jakiś czas można spotkać niedouczonego policjanta, który chce zabierać dowód za jazdę na światłach dziennych, które wyglądają podobnie do 'halogenów' - taki lajf

ignorantia iuris nocet, jakby to mógł Liwek pięknie napisać. zlosnik.gif

Napisano

> Co poza komfortem wizualnym to Ci dawało?

dla policjanta ma byc kratka. Jego nei obchodzi czy to stal , aluminium czy siatka materiałowa. ma być

Napisano

> dla policjanta ma byc kratka. Jego nei obchodzi czy to stal , aluminium czy siatka materiałowa. ma

> być

facepalm.gif

Napisano

> co jakiś czas można spotkać niedouczonego policjanta, który chce zabierać dowód za jazdę na

> światłach dziennych, które wyglądają podobnie do 'halogenów' - taki lajf

Jak patrzę na ostatnią Octavię to domyślam się, że piszesz z własnego doświadczenia? zlosnik.gif

> ignorantia iuris nocet, jakby to mógł Liwek pięknie napisać.

hehe.gifok.gif

Napisano

> ignorantia iuris nocet

(OT) no właśnie: jak się czyta to 'c' w nocet? ile razy chcę się tą maksymą posłużyć, tyle razy mam wątpliwości...

Napisano

> Chyba kpisz.

podejrzewam że w życiu miałem wiecej kontroli policyjnych... i sporo z policjantami sie nagadałem to tez ludzie. Ma byc siatka

Napisano

> podejrzewam że w życiu miałem wiecej kontroli policyjnych... i sporo z policjantami sie nagadałem

> to tez ludzie. Ma byc siatka

W przepisach mowa jest o "ścianie lub trwałej przegrodzie". A kierując się moimi doświadczeniami z Policją mogę dojść do wniosku, że na czerwonym świetle też można jeździć bo nigdy nie zostałem za to ukarany. cool.gif

Napisano

> raczysz żartować waść, kratka a siatka to chyba dwie "różne" rzeczy są...

w yarisie miałem to tak, Była rura wygieta pod auto i do niej dogrzana stalowa siatka.

Wybilismy siatke i zalozylismy to mocowana była w 6 miejscach do rury. Jak cos dało sie ją mocno wygiąc..

W czasie kontroli było ok kratka była. nikt nie dotykał jej bo i jakim prawem? A potem zmienili przpeisy i przerejestrowałem

Napisano

> W przepisach mowa jest o "ścianie lub trwałej przegrodzie". A kierując się moimi doświadczeniami z

> Policją mogę dojść do wniosku, że na czerwonym świetle też można jeździć bo nigdy nie zostałem

> za to ukarany.

a siatka to nei jest trwała przegroda? jak dla mnie to jak nie jestes krasnoludkiem to przez nią nie przejdziesz hehe.gif

Napisano

> Po co ja w ogóle z Tobą dyskutuję...

jako moderator masz racje...

Co ja wiem ty wiesz lepiej jak to jest w czasie kontroli ze zła siatką. Koniec dyskusji jak ktoś chce może skorzystac z tej opcji i tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.